Kulttuuri

Ylen johtoa arvostellut esimies ja Sipilä-uutisointia hoitanut toimittaja irtisanoutuivat: ”Pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin puuttuvaa paljastusjournalismia”

Ylen uutistoimituksen pääministeri Juha Sipilää (kesk) koskevasta uutisoinnista alkanut kohu on johtanut kahden journalistin irtisanoutumiseen yhtiön palveluksesta.

Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ilmoitti keskiviikkona aamupäivällä irtisanoutuneensa tehtävistään sananvapauskiistan vuoksi.

”Näkemyserot sananvapaudesta päätoimittajan kanssa ovat liian suuret”, Eronen twiittasi.

Eronen täydensi perustelujaan Facebookissa.

”Minua ja tiimiäni on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Tähän en voi suostua. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”, Eronen kirjoittaa.

Hän myös arvostelee kovin sanoin Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä, joka Erosen mielestä suojelee erityisesti Sipilää.

”Päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja – etenkin pääministeriä – kaikkein varovaisimmin.”

Eronen tarkentaa Helsingin Sanomille irtisanoutumisensa syitä puhelimitse: ”Olen tehnyt valtakunnallisia uutisia kahdenkymmenen vuoden ajan, enkä ole missään muualla nähnyt tällaista toimituskulttuuria. Se tapa, jolla päälliköt Yleisradiossa suhtautuvat tutkivaan journalismiin, on äärimmäisen lannistava. Mikä tahansa aihe, joka käsittelee eduskuntaa, pääministeriä tai keskustaa, juuttuu koneistoon pitkäksi aikaa.”

Eronen tuli Yleisradioon MTV:stä syyskuussa 2015.

”Ensimmäiset puoli vuotta sujuivat hyvin, mutta sitten aloimme tehdä isoa juttua keskustataustaisesta Nuorisosäätiöstä. Se viivästyi monta kuukautta, koska tämän kaltaiseen isoon juttuaiheeseen saattaa Ylessä sekaantua tusinan verran pomoja.”

Keskiviikkona irtisanoutumisestaan kertoi myös toimittaja Salla Vuorikoski, joka oli laatimassa kiistan aloittanutta uutisjuttua.

”Ylessä on perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavana. Ne koskevat journalismin ydinaluetta: riippumattomuutta ja yleisön – Ylen rahoittajien – oikeuksien toteutumista”, Vuorikoski kirjoittaa Facebookissa.

Päätoimittaja Jääskeläinen ei aamupäivällä vastannut HS:n soittopyyntöihin.

Ylen omassa uutisessa Jääskeläinen toteaa, että Ylessä on toimittu vain journalistisin perustein.

”Näyttää siltä, että hän [Eronen] ei voi hyväksyä Ylen journalistisia periaatteita ja arvoja”, Jääskeläinen sanoo Ylen uutisessa.

”Yle on tehnyt vuosia laadukasta tutkivaa journalismia, ja tulee tekemään sitä jatkossakin. Kun tutkivaa journalismia tehdään, olennaista on huolellisuus ja se, että väitteet pitävät. Tällainen huolellisuus ei ole sananvapauden rajoittamista”, Jääskeläinen toteaa Ylellä.

Irtisanoutuminen sananvapauden väitetyn rajoittamisen vuoksi on Suomen oloissa poikkeuksellinen teko.

Yleisradion journalistista johtoa on viime viikkoina arvosteltu julkisuudessa pääministeri Sipilää ja tämän sukulaisia käsittelevän uutisoinnin vuoksi. Johdon on väitetty rajoittaneen Sipilää koskevaa uutisointia journalistisen etiikan vastaisesti.

Vyyhti sai alkunsa valtio-omisteisen Terrafamen eli Talvivaaran kaivoksen saamaa tukea koskevasta Ylen uutisesta. Yle kertoi marraskuun lopulla, että pääministerin sukulaisten omistama yritys on saanut tilauksen kaivosyhtiöltä, jolle Sipilä on ollut mukana myöntämässä valtion rahaa.

Sipilä kritisoi uutista tuoreeltaan erittäin voimakkaasti blogissaan.

Myöhemmin selvisi, että Sipilä oli myös lähettänyt toistakymmentä sähköpostia uutisen laatineelle Ylen toimittaja Vuorikoskelle. Sipilä katsoi, että hän ei ollut saanut tarpeeksi aikaa kommentoida uutista, joka julkaistiin ilman Sipilän vastausta.

Seuraavina päivinä Ylen journalistinen johto linjasi Jääskeläisen johdolla, että aiheen käsittelyä yhtiön kanavissa rajoitetaan. Samalla toimittaja Ruben Stiller sai varoituksen, koska aikoi käsitellä aihetta edelleen.

Ylen johdon mukaan linjaus oli normaalia journalistista harkintaa, jolla haluttiin asettaa asia oikeisiin mittasuhteisiinsa. Stillerin varoitus peruttiin myöhemmin, mutta Stiller jäi viime viikolla sairauslomalle.

HS kertoi joulukuun alussa, että Sipilä syytti jo aiemmin keväällä Yleä valehtelusta sähköpostilla. Viestien jälkeen Ylen johto rajoitti Sipilän sijotusten käsittelyä tavalla, joka herätti huolta Ylen toimituksessa.

Molemmissa tapauksissa syytösten kohteeksi on joutunut vastaava päätoimittaja Jääskeläinen.

Viime viikolla Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päälliköt ja aluepäälliköt asettuivat avoimissa kirjeissä Jääskeläisen tueksi. Kirjeen julkaisseet uutistoiminnan päälliköt ovat yhtiön hierarkiassa Erosen yläpuolella.

Asia on edennyt myös Ylen hallituksen ja poliitikoista muodostuvan hallintoneuvoston käsiteltäväksi.

Tiistaina Jussi Eronen kritisoi Twitterissä ankarasti myös hallintoneuvostoa, joka kokoontui keskiviikkona. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps) kehotti yhtiön pesemään likapyykin kotona eikä julkisuudessa.

Erosen mukaan Yleen on asettunut pelon ilmapiiri: ”Osa tukee päällikköjen tukikirjelinjaa, osa vastustaa, osa tuijottaa ruutua hiljaa”, hän twiittasi tiistai-iltana.

Pääministeri Sipilä on kiistänyt yrittäneensä painostaa Yleisradiota, ja on todennut halunneensa vain oikaista itseään koskevat virheet. Sipilä ilmoitti viestittelystään nousseen kohun jälkeen lopettavansa suorat yhteydenotot toimituksiin ja hoitavansa oikaisupyyntönsä muulla tavalla. Yleisradion johdon mukaan sen Sipilää koskevat ratkaisut ovat olleet normaalia journalistista harkintaa.

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen kieltäytyi keskiviikkona kommentoimasta asiaa. Kivinen on aiemmin kertonut käyvänsä yhtiön yksiköissä tällä viikolla keskusteluja tilanteesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää