Valikko
Kulttuuri

Ylen johtoa arvostellut esimies ja Sipilä-uutisointia hoitanut toimittaja irtisanoutuivat: ”Pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin puuttuvaa paljastusjournalismia”

Ylen uutistoimituksen pääministeri Juha Sipilää (kesk) koskevasta uutisoinnista alkanut kohu on johtanut kahden journalistin irtisanoutumiseen yhtiön palveluksesta.

Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ilmoitti keskiviikkona aamupäivällä irtisanoutuneensa tehtävistään sananvapauskiistan vuoksi.

”Näkemyserot sananvapaudesta päätoimittajan kanssa ovat liian suuret”, Eronen twiittasi.

Eronen täydensi perustelujaan Facebookissa.

”Minua ja tiimiäni on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Tähän en voi suostua. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”, Eronen kirjoittaa.

Hän myös arvostelee kovin sanoin Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä, joka Erosen mielestä suojelee erityisesti Sipilää.

”Päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja – etenkin pääministeriä – kaikkein varovaisimmin.”

Eronen tarkentaa Helsingin Sanomille irtisanoutumisensa syitä puhelimitse: ”Olen tehnyt valtakunnallisia uutisia kahdenkymmenen vuoden ajan, enkä ole missään muualla nähnyt tällaista toimituskulttuuria. Se tapa, jolla päälliköt Yleisradiossa suhtautuvat tutkivaan journalismiin, on äärimmäisen lannistava. Mikä tahansa aihe, joka käsittelee eduskuntaa, pääministeriä tai keskustaa, juuttuu koneistoon pitkäksi aikaa.”

Eronen tuli Yleisradioon MTV:stä syyskuussa 2015.

”Ensimmäiset puoli vuotta sujuivat hyvin, mutta sitten aloimme tehdä isoa juttua keskustataustaisesta Nuorisosäätiöstä. Se viivästyi monta kuukautta, koska tämän kaltaiseen isoon juttuaiheeseen saattaa Ylessä sekaantua tusinan verran pomoja.”

Keskiviikkona irtisanoutumisestaan kertoi myös toimittaja Salla Vuorikoski, joka oli laatimassa kiistan aloittanutta uutisjuttua.

”Ylessä on perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavana. Ne koskevat journalismin ydinaluetta: riippumattomuutta ja yleisön – Ylen rahoittajien – oikeuksien toteutumista”, Vuorikoski kirjoittaa Facebookissa.

Päätoimittaja Jääskeläinen ei aamupäivällä vastannut HS:n soittopyyntöihin.

Ylen omassa uutisessa Jääskeläinen toteaa, että Ylessä on toimittu vain journalistisin perustein.

”Näyttää siltä, että hän [Eronen] ei voi hyväksyä Ylen journalistisia periaatteita ja arvoja”, Jääskeläinen sanoo Ylen uutisessa.

”Yle on tehnyt vuosia laadukasta tutkivaa journalismia, ja tulee tekemään sitä jatkossakin. Kun tutkivaa journalismia tehdään, olennaista on huolellisuus ja se, että väitteet pitävät. Tällainen huolellisuus ei ole sananvapauden rajoittamista”, Jääskeläinen toteaa Ylellä.

Irtisanoutuminen sananvapauden väitetyn rajoittamisen vuoksi on Suomen oloissa poikkeuksellinen teko.

Yleisradion journalistista johtoa on viime viikkoina arvosteltu julkisuudessa pääministeri Sipilää ja tämän sukulaisia käsittelevän uutisoinnin vuoksi. Johdon on väitetty rajoittaneen Sipilää koskevaa uutisointia journalistisen etiikan vastaisesti.

Vyyhti sai alkunsa valtio-omisteisen Terrafamen eli Talvivaaran kaivoksen saamaa tukea koskevasta Ylen uutisesta. Yle kertoi marraskuun lopulla, että pääministerin sukulaisten omistama yritys on saanut tilauksen kaivosyhtiöltä, jolle Sipilä on ollut mukana myöntämässä valtion rahaa.

Sipilä kritisoi uutista tuoreeltaan erittäin voimakkaasti blogissaan.

Myöhemmin selvisi, että Sipilä oli myös lähettänyt toistakymmentä sähköpostia uutisen laatineelle Ylen toimittaja Vuorikoskelle. Sipilä katsoi, että hän ei ollut saanut tarpeeksi aikaa kommentoida uutista, joka julkaistiin ilman Sipilän vastausta.

Seuraavina päivinä Ylen journalistinen johto linjasi Jääskeläisen johdolla, että aiheen käsittelyä yhtiön kanavissa rajoitetaan. Samalla toimittaja Ruben Stiller sai varoituksen, koska aikoi käsitellä aihetta edelleen.

Ylen johdon mukaan linjaus oli normaalia journalistista harkintaa, jolla haluttiin asettaa asia oikeisiin mittasuhteisiinsa. Stillerin varoitus peruttiin myöhemmin, mutta Stiller jäi viime viikolla sairauslomalle.

HS kertoi joulukuun alussa, että Sipilä syytti jo aiemmin keväällä Yleä valehtelusta sähköpostilla. Viestien jälkeen Ylen johto rajoitti Sipilän sijotusten käsittelyä tavalla, joka herätti huolta Ylen toimituksessa.

Molemmissa tapauksissa syytösten kohteeksi on joutunut vastaava päätoimittaja Jääskeläinen.

Viime viikolla Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päälliköt ja aluepäälliköt asettuivat avoimissa kirjeissä Jääskeläisen tueksi. Kirjeen julkaisseet uutistoiminnan päälliköt ovat yhtiön hierarkiassa Erosen yläpuolella.

Asia on edennyt myös Ylen hallituksen ja poliitikoista muodostuvan hallintoneuvoston käsiteltäväksi.

Tiistaina Jussi Eronen kritisoi Twitterissä ankarasti myös hallintoneuvostoa, joka kokoontui keskiviikkona. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps) kehotti yhtiön pesemään likapyykin kotona eikä julkisuudessa.

Erosen mukaan Yleen on asettunut pelon ilmapiiri: ”Osa tukee päällikköjen tukikirjelinjaa, osa vastustaa, osa tuijottaa ruutua hiljaa”, hän twiittasi tiistai-iltana.

Pääministeri Sipilä on kiistänyt yrittäneensä painostaa Yleisradiota, ja on todennut halunneensa vain oikaista itseään koskevat virheet. Sipilä ilmoitti viestittelystään nousseen kohun jälkeen lopettavansa suorat yhteydenotot toimituksiin ja hoitavansa oikaisupyyntönsä muulla tavalla. Yleisradion johdon mukaan sen Sipilää koskevat ratkaisut ovat olleet normaalia journalistista harkintaa.

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen kieltäytyi keskiviikkona kommentoimasta asiaa. Kivinen on aiemmin kertonut käyvänsä yhtiön yksiköissä tällä viikolla keskusteluja tilanteesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  5. 5

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Voimakas maanjäristys itäisellä Välimerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää