Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Rogue One nousee Tähtien sota -elokuvien parhaimmistoon

Uutuus sijoittuu aikaan ennen ensimmäiseksi tehtyä Tähtien sota -elokuvaa.

Scifi, seikkailu

Rogue One: A Star Wars Story, ohjaus Gareth Edwards, pääosissa Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk. 134 min. K12. ★★★★

Disney laittoi Tähtien sota ­-oikeudet ostettuaan tuulemaan elokuvien kanssa. Tulille laitettiin paitsi Tähtien sotien loppu­trilogia, myös kolme ”taustaelokuvaa.” Jälkimmäiset eivät ole osa numeroitua elokuvasarjaa – jonka keskiössä on Skywalkerin suvun tarina – vaan kertovat tapahtumista sen liepeiltä.

Trilogian ensimmäinen osa Star Wars: The Force Awakens sai ensi-iltansa tasan vuosi sitten, ja Rogue One on taustaelokuvista ensimmäinen.

Rogue One sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä Tähtien sotaa (1977). Päähenkilö on Jyn Erso, pahan Imperiumin palveluksesta eronneen tiedemiehen Galen Erson (Mads Mikkelsen) tytär.

Elokuvan alussa Imperiumin joukot pakottavat Galenin takaisin töihin suunnittelemaan uutta superasetta, Kuolemantähteä. Sitä ennen hän ehtii kuitenkin lähettää teini-ikäisen tyttärensä pakosalle.

20 vuotta myöhemmin aikuinen Jyn (Felicity Jones) yrittää pysyä sivussa galaktisesta sisällissodasta ja pitää huolta vain itsestään. Hänet kuitenkin rekrytoidaan väkisin kapinallisten riveihin vakoojien saatua vihiä Kuolemantähdestä – ja siitä, että sen suunnittelusta vastaa Jynin isä.

Niinpä Jyn lähetetään etsimään Galen Ersoa yhdessä kapinallisveteraani Cassian Andorin (Diego Luna) ja robotti K-2SO:n (Alan Tudyk) kanssa.

Tehtävänä on saada haltuun Kuolemantähden piirustukset ennen kuin planeetantuhoaja-ase kääntää sodan väistämättä Imperiumin voitoksi.

Tähtien sodan maailmaan sijoittuvia, pääsarjan sivuavia tarinoita on nähty jo ennen Rogue Onea. Hyvin vaihtelevantasoisia juonia löytyy muun mussa lukuisista Tähtien sota -peleistä ja kirjoista.

Elokuvapuolella sarjaa yritettiin laajentaa 1980-luvun halvoilla Ewok-seikkailuilla ja vuoden 2008 The Clone Wars -animaatiolla. Ne on tuomittu melko yksimielisesti epäonnistuneiksi.

Rogue One on kuitenkin täysiverinen Tähtien sota -elokuva: ainakin siihen on satsattu yhtä paljon resursseja kuin vaikka The Force Awakensiin.

Se on myös kannattanut. Rogue One on erinomainen elokuva, monella tapaa parempi kuin The Force Awakens. Se toimii sekä omillaan että loksahtaa täysin luontevasti osaksi koko Tähtien sota -saagaa.

Yksi The Force Awakensin isoimmista ongelmista oli se, kuinka valtavalla kiireellä koko elokuva juostiin lävitse. Tekijöiden niskassa olleen paineen pystyi sitä katsoessa aistimaan.

Vanhoja tuttuja hahmoja ja muita faneihin vetoavia juttuja oli pakko ängetä mukaan niin paljon, että juonenkuljetus kärsi.

Mutta koska Rogue One ei kuulu pääjatkumoon, samanlaisia paineita ei selvästikään ole ollut. Elokuva etenee juuri sopivalla tahdilla ja viittauksia sarjan muihin osiin annostellaan tyylikkään vähän.

Rogue One on muutenkin taitavasti rakennettu. Näyttävää toimintaa toki riittää, mutta tehostespektaakkelia ei vyörytetä tauotta katsojan naamalle.

Sen ansiosta pitkä lopputaistelukin tuntuu todelliselta huipennukselta. Kuten The Force Awakensissa, tekijät ovat malttaneet käyttää tietokone-efektien lisäksi myös perinteisiä lavasteita ja tehosteita, mikä tekee elokuvan maailmasta elävän ja uskottavan.

Kehuja täytyy antaa siitäkin, kuinka jännittäväksi Rogue Onen käänteet on saatu – siitä huolimatta, että kaikki ensimmäisen Tähtien sodan nähneet tietävät, mihin Kuolemantähden piirustukset lopulta päätyvät. Itse asiassa Rogue Onen loppu on Tähtien sota -elokuvaksikin harvinaisen sykähdyttävä.

Ennakkoon Rogue Onen huhuttiin olevan The Force Awakensia synkempi ja muistuttavan enemmän sotaelokuvaa kuin scifi-seikkailua. Joidenkin huhujen mukaan tuottajat vaativat elokuvalle jopa lisäkuvauksia sen keventämiseksi.

Jotain perää ennakkotiedoissa oli. Huumoria on vähemmän kuin muissa sarjan osissa, taistelukohtauksissa näkyy vaikutteita moderneista sotafilmeistä ja ­uutiskuvista.

Kiinnostava yksityiskohta on Saw Gerreran (Forest Whitaker) johtama erillinen kapinallisryhmä, joka tekee Imperiumia vastaan terroristimaisia iskuja sivullisista välittämättä. Elokuvassa heitä kuvaillaan ”ääriryhmäksi.” Pääosin Rogue One on silti tähtiensotamaista seikkailua, mutta ilahduttavan aikuista sellaista.

Välillä elokuva horjahtelee. Käsikirjoitus tuntuu laiskalta kohdissa, joissa sankarit selviävät tiukoista paikoista aina samalla tavalla. Vaikka näyttelijät suoriutuvat hyvin, etenkin Mikkelsenille kirjoitetut repliikit tökkivät korniudessaan.

Lisäksi eräs alkuperäisestä Tähtien sodasta tuttu hahmo tuodaan esiin tavalla, josta voi olla montaa mieltä. Itselleni ratkaisu pisti huonolla tavalla silmään.

Puutteet jäävät kuitenkin lopulta pieniksi. Rogue One nousee aivan Tähtien sota -elokuvien kärkijoukkoon. Nyt on viimeistään todistettu, että saaga on Disneyllä hyvissä käsissä. Ensi vuotta ja sarjan seuraavaa elokuvaa odottaa taas enemmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Tähtien sota
 • Scifi
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  8. 8

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  9. 9

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  10. 10

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää