Valikko
Kulttuuri    |   Näyttelyt

Iso ja erilainen muuminäyttely avautui Lontoossa – taiteellinen johtaja hehkutti muumien ja Pohjolan otetta tasa-arvoon, planeettaan ja ilonpitoon

Muumilaakson seikkailut -näyttely avaa Lontoon Southbank Centre -keskuksen Pohjoismaiden kulttuuria esittelevän vuoden. Tove Janssonin Sophia-veljentytär pitää muuminäyttelyä suurena kunnianosoituksena.

Lontoo

Jos luulet nähneesi ja kokeneesi Tove Janssonin muumeista jo kaiken, olet väärässä.

Lontoossa perjantaina avautuva suuri Muumilaakson seikkailut -elämysnäyttely (Adventures in Moominland) virittää muumikokemuksen aivan uudelle tasolle.

Lontoon Southbank Centre -kulttuurikeskuksen näyttelyssä muumimaailmaan pääse sisälle. Näyttelyssä ollaan oppaan kanssa talvisessa metsässä, taiteilijan ateljeessa, lautalla saaristossa, Nuuskamuikkusen nuotiopaikalla ja Tuutikin uimamajassa – vain muutaman tilan mainitakseni.

Muumimaailma myös tuoksuu: nuotiosavulle, tärpätille ja puulle.

”Tällä tavalla Tove Janssonin työt pääsee kokemaan aivan uudella tavalla”, näyttelyn tuottaja Paul Denton sanoi torstaina.


Muuminäyttely avaa samalla pohjoismaisen taiteen ja kulttuurin teemavuoden 2017 Southbank Centressä Thamesin etelärannalla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuuluisa kulttuurikeskus omistaa kokonaisen vuoden yhdelle maailmankolkalle.

Keskuksen taiteellinen johtaja Jude Kelly kuvaili torstaina muuminäyttelyä upeaksi avaukseksi Pohjoismaiden teemavuodelle.

Hänestä muumeihin kiteytyy pohjoismaalaisuuden hienoimmat asiat: sukupuolten tasa-arvo, vastuu planeetastamme sekä leikkisä elämänilo:

”Tove Jansson oli filosofi.”


Yli puolet näyttelyn piirustuksista ja muista esineistä on ensimmäistä kertaa esillä Britanniassa. Kulttuurikeskuksen työryhmä matkusti Helsinkiin ja Tampereelle penkomaan Tove Jansson -arkistoja näyttelyä varten.

”Siellä oli paljon ihania töitä”, Denton sanoo.

Nyt avautuva näyttely ei kuitenkaan ole tavanomainen galleria- tai museonäyttely. Siksi Janssonin (1914–2001) teokset toimivat osana tilaa, mutta hyvin epämuseomaisella tavalla.

Teosten kyljessä ei ole myöskään tavanomaisia perustietoja, eikä taustalla kuuluvalle englanninkieliselle, tanskalais-brittiläisen koomikon Sandi Toksvigin tarinoinnille tarjota käännöstä. Muuminäyttelyyn pitää lähteä tunnepuoli edellä.

”Haluamme, että näyttely rohkaisee niin lapsia kuin aikuisiakin käyttämään luovuutta ja mielikuvitusta”, Kelly kertoo.

Paikalla muuminäyttelyn torstaisessa lehdistötilaisuudessa oli myös Janssonin veljentytär Sophia Jansson. Hän toimii taiteellisena johtajana ja hallituksen puheenjohtajana Tove Janssonin taiteellista ja aineellista perintöä vaalivassa Moomin Characters -yhtiössä.


Sophia Janssonin mukaan muuminäyttelyn pääseminen Southbank-kulttuurikeskukseen on ”valtava kunnianosoitus pohjoismaisille arvoille ja Tovelle”.

”Toven tekstien arvot heijastavat sellaista maailmaa, jossa toivoisimme voivamme elää. Peruspilari on tietysti humanismi.”

Jansson kehuu Southbankin väen näkemystä ja ammattitaitoa näyttelyä rakennettaessa. Yhteydenpito oli kuulemma tiivistä ja helppoa.

”Tämä oli opintomatka meillekin.”

Sophia Janssonille on ollut erityisen mielenkiintoista nähdä, kuinka britit tulkitsevat muumien elinpiirin ja vaikkapa talvisen metsän.

”Meille tietty luontoläheinen suhtautumistapa on melkeinpä geeneissä. Mutta miten se kääntyy muille?”

Kyllä kääntyy. Luminen metsä tuntuu hyiseltä, ja lautalla pääsee tuntemaan meren liikkeet. Luonto näyttää samanaikaisesti sadunomaiselta ja realistiselta.

Näyttely kertoo myös Janssonin elämästä sekä kehityksestä ihmisenä ja taiteilijana. Yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Jansson piti jazzista, joten näyttelyyn on tilattu teos säveltäjä Aki Rissaselta.

Muuminäyttely kestää huhtikuulle

 Perjantaina Lontoon Southbank Centre -kulttuurikeskuksessa avautuva Adventures in Moominland -näyttely on auki 23. huhtikuuta 2017 asti.

 Näyttelyä ei pääse katsomaan ilman opastusta. Viikonloppuisin opaskierros alkaa vartin välein klo 10–18, ja arkisin tasatunnein iltapäivisin.

 Liput maksavat 10–16,50 puntaa. Näyttelyä suositellaan seitsemän vuotta täyttäneille.

 Muuminäyttely on osa keskuksen Nordic Matters -teemavuotta, jonka aikana esitellään pohjoismaista kulttuuria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muumit
 • Lontoo
 • Pohjoismaat
 • Britannia
 • Kulttuuri
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  4. 4

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  7. 7

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   Pitkän uran tehneellä Annikki Tähdellä oli poikkeuksellinen ääni – teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa

  10. 10

   Donald Trumpin golf-klubien seinillä roikkuu Time-lehden kansi, johon on väärennetty Trumpin kuva – Nyt Time vaatii kuvien poistamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää