Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

”Unohtakaa Auschwitz”, sanoo tutkija – Natsien kuolemankone murhasi ison osan juutalaisista jo ennen pahamaineisen tuhoamisleirin rakentamista

Suuri osa murhista tapahtui Itä-Euroopan tappotantereilla, ei Saksassa.

Unohtakaa Auschwitz. Siinä Suomessakin vuorokauden vierailulla käväisseen Yalen historianprofessorin Timothy Snyderin hämmentävä neuvo niille, jotka ha­luavat ymmärtää holokaustin käsittämättömät mittasuhteet ja järkyttävät mekanismit. Ei Snyder toki pyydä ketään unohtamaan pahamaineisena työ- ja tuhoamisleirinä toiminutta Auschwitzia, josta tuli keskeinen kuolemanlaitos juutalaisten joukko­murhassa vuosina 1943 ja 1944.

SS-Obersturmbannführer Rudolf Hössin johtamassa keskitys­leirissä yli 1,1 miljoonaa juutalaista kaasutettiin kuoliaaksi syaanivetyvalmiste Zyklon B:llä. Kukaan ei selvinnyt hengissä kaasukammiosta, työleiriltä sen sijaan selvisi noin 100 000 keskitysleirivankia.

Auschwitz koostui kolmesta eri leiristä. Kuolemanlaitoksena toimi pääleiristä muutaman kilometrin päässä sijainnut Auschwitz-Birkenau, jonka rakennustyöt aloitettiin lokakuussa 1941. Uhreista noin 95 prosenttia oli juutalaisia. Loput tapetut olivat ei-juutalaisia puolalaisia, romaneja ja venäläisiä sotavankeja.

”Saksan määräysvallassa olevat juutalaiset, jotka oli määrä lähettää Auschwitziin, pelastuivat suuremmalla todennäköisyydellä kuin Saksan määräysvallassa olevat juutalaiset, joita ei ollut määrä lähettää Auschwitziin. Se on Auschwitzin paradoksi, jonka voi selvittää vain tarkastelemalla sitä, miten valtioita tuhottiin ja ei tuhottu”, kirjoittaa ­Timothy Snyder viime vuonna julkaistussa teoksessa Musta maa – Holokausti: Tapahtumat, opetukset, jossa hän avaa uusia näkymiä vakiintuneisiin käsityksiin holokaustista, natsien lopullisesta ratkaisusta ja juutalaisten joukkomurhasta.

Timothy Snyderin mukaan Auschwitzista on tullut koko holokaustin symboli. Tämä on johtanut siihen, että monille on piirtynyt vajavainen kuva holokaustin ja natsien hirmutekojen histo­riasta. Hän muistuttaa, että Auschwitzin tuhoamisleirin aloittaessa toimintansa iso osa juutalaisista oli jo tapettu alueella, jota hän kutsuu tappotantereeksi.

Natsit eivät keskittäneet juutalaisten massamurhaamista toisessa maailmansodassa yksin tuhoamisleireihin, joista Auschwitzia pahamaisempia ovat esimerkiksi Treblinka, Chełmno ja Sobibór. Holokaustin maantieteellinen tapahtumapaikka oli paljon laajempi. Sitä ei ollut rajattu piikkilanka-aidalla, vaan se aukeni silmänkantamattomiin. Joukko­murha tapahtui keskisen Itä-Euroopan tappotantereella.

Timothy Snyderin mukaan kuoleman kylmää viljaa kasvanut tappotanner on maantieteellinen alue, joka ulottuu Puolan keskiosasta Ukrainan, Valko-Venäjän ja Baltian kautta aina Länsi-Venäjälle. Hän muistuttaa, että natsien toteuttama juutalaisten massamurha tapahtui pääosin Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Ukrainassa eikä niinkään itse Saksassa, jossa murhattiin noin 170 000 juutalaista.

Tuolla alueella Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto tappoivat 12 vuodessa 14 miljoonaa siviiliä – heistä suurimman osan, yli 75 prosenttia, toisen maailmansodan aikana. Useimmat uhreista olivat naisia, vanhuksia ja lapsia. Samalla alueella asui myös suurin osa juutalaisista Euroopassa. Saksassa juutalaisten osuus väestöstä oli vain prosentin luokkaa.

Timothy Snyder korostaa, että vakiintunut tapa sulkea absoluuttinen paha porttien, vartiotornien ja muurien sisäpuolelle perustuu osin itsesuojeluvaistolle. Näin on annettu ikään kuin väärä todistus siitä, ketkä kaikki olivat lopulta syyllisiä juutalaisten massamurhaamiseen.

Snyderin mukaan paljolti siksi on syntynyt harhakuva siitä, että itse tappamisesta olivat vastuussa pää­osin SS-joukot tai itärintamalla toimineet natsien turvallispoliisin RSHA:n perustamat tuhoamisryhmät, jotka tunnettiin nimellä Einsatzgruppen.

”Kun juutalaisten joukkomurha rajataan poikkeukselliseen paikkaan ja kun sitä käsitellään persoonattomien toimenpiteiden tuloksena, meidän ei tarvitse kohdata sitä tosiseikkaa, että ei kovin erilaiset ihmiset kuin me murhasivat hiljattain toisia ei kovin erilaisia ihmisiä kuin me”, Snyder kirjoittaa Mustassa maassa.

Mikä sai tavalliset ihmiset murhaamaan juutalaisia, Timothy Snyder kysyy.

Myytti Einsatzgruppenin eri yksikköjen totaalisesta syyllisyydestä ja vastuullisuudesta holokaustiin syntyi sodanjälkeisessä Länsi-Saksassa pidetyissä oikeudenkäynneissä, joissa juutalaisten joukkomurha haluttiin eristää yleisen edun nimissä. Samalla painettiin villaisella muiden itärintamalla toimineiden ihmisten osuus juutalaisten tappamisessa ennen Auschwitzin tuhoamisleirin käyttöön ottoa lähes 200 hehtaarin kokoisessa Birkenaussa Brzezinkan kylässä.

Timothy Snyder muistuttaa, että Saksan poliisivoimat, viranomaiset, venäläiskollaboraattorit ja paikallisväestö tappoivat juutalaisia natsi-Saksan valtaamilla alueilla enemmän kuin RSHA:n tuhoamisryhmät. Heidät ammuttiin joukkohautoihin, kaasutettiin tai tapettiin nälkään ghetoissa. Saksan armeijan tunkeutuessa Neuvostoliittoon yksin vallatuilla alueilla murhattiin noin miljoona juutalaista. Muilla Saksan valtaamilla ­alueilla juutalaisia tapettiin noin 1,5 miljoonaa. Kaksi miljoonaa venäläistä sotavankia näännytettiin nälkään.

Puolassa noin 30 000 Saksan järjestyspoliisin miestä osallistui juutalaisten murhaamiseen. Apuna toimi Puolan poliisi. Jo ennen sodan alkua turvallisuusviraston päällikkö Reinhard Heydrichin johtamassa operaatiossa SS-upseereilla vahvistettu puolalainen tuhoamisryhmä murhasi 61 000 Puolan älymystön, armeijan ja eliitin jäsentä, joista monet olivat ei-juutalaisia nationalisteja.

Timothy Snyderin mukaan täysmittaisen tuhon ja tappamisen mahdollisti valtioiden täydellinen tuhoaminen, joka mahdollisti uudenlaisen, täysin moraalittoman rikollisuuden ihmisyyttä vastaan. Ideologinen varmuus ja tappamisen julmat tavat syntyivät sitä mukaa kun natsi-Saksan armeija eteni kohti Moskovaa. Täytyi olla tyhjiö, joka voitiin täyttää väkivallalla, vihalla ja pelolla.

Neuvostoliitto oli sitä ennen jo suistanut Ukrainan anarkiaan tappamalla yli kolme miljoonaa ukrainalaista nälkään.

Juutalaisten silmitön joukkoteurastus olisi todennäköisesti vaatinut vähemmän uhreja, mikäli natsi-Saksa ja Neuvostoliitto eivät olisi harjoittaneet niin raakaa ja kaiken tuhoavaa miehityspolitiikkaa. Moraali menetti merkityksensä tällä tappotantereella, jossa aluksi Neuvostoliitto ja sen jälkeen natsi-Saksa olivat tuhonneet Puolan, Baltian maiden, Ukrainan ja Valko-Venäjän valtiolliset rakenteet.

Se jätti juutalaiset tyhjän päälle, vailla kansalaisuutta. Virossa murhattiin juutalaisista 99 prosenttia, Tanskassa taas 99 prosenttia säilyi hengissä.

Natsit halusivat tuhota valtion, koska ”vain val­tiottomille ihmisille voitiin tehdä mitä tahansa” – kuten Hannah Arendt kirjoitti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Natsi-Saksa
 • Lauantaiessee
 • Keskitysleirit
 • Kolumni
 • Holokausti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Toimi näin, jos kohtaat terrori-iskun: Poliisi antaa videolla ohjeet yllättäviin vaaratilanteisiin

  6. 6

   Poliisi hääti taas Suomi ensin -mielenosoittajia Rautatientorilta

  7. 7

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  8. 8

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  9. 9

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  10. 10

   Ranskan ilmavoimien komentajalla oli kiire viettämään viikonloppuja – lensi toistuvasti suihkuhävittäjällä veronmaksajien piikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  10. 10

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää