Kulttuuri

Minna Canth sai belgialaisen matematiikanopettajan opiskelemaan suomea – erityisesti Canthin ajamalle tasa-arvolle on Belgiassa kysyntää

Työmiehen vaimo -näytelmän Homsantuun repliikki ”Teidän lakinne ja oikeutenne, ha, ha, ha – Niitähän minun pitikin ampua” teki belgialaiseen Anne Cornetteen niin suuren vaikutuksen, että hänen ei auttanut kuin ryhtyä opiskelemaan suomea.

Tarina on uskomaton.

Miehensä kuoleman jälkeen belgialainen matematiikanopettaja Anne Cornette halusi vielä opiskella yliopistossa. Hän valitsi alaksi teatteritieteen.

Kun Cornette sitten vuonna 1999 oli suunnittelemassa pro gradu -työtään, toi hänen tyttärensä hänelle pariisilaisesta antikvariaatista löytämänsä kirjan. Cornette avasi sen ja katsoi Homsantuuta silmästä silmään.

Siis Minna Canthin (1844–1897) Työmiehen vaimo -näytelmän kaunista ja rajua mustalaistyttöä.

Kirja oli Kai Laitisen (1924–2013) ranskankielinen teos suomalaisesta kirjallisuudesta. ”Avasin sen sivulta, jossa Homsantuun kuva, ja hänen repliikki teki vaikutuksen”, Anne Cornette kertoo.

Repliikki oli loppukohtauksen kuuluisa: ”Teidän lakinne ja oikeutenne, ha, ha, ha – Niitähän minun pitikin ampua.” Kohtauksessa Homsantuu yrittää ampua petollisen rakastettunsa Riston, jolla on miehiä suosiva laki ja oikeus puolellaan.

Anne Cornette oli myyty. ”Olin juuri tutkimassa saman aikaisia näytelmiä ja minusta se niin poikkeuksellinen.”

Gradunteossa oli vain pikkuinen ongelma. Se on välillisesti kuultavissa myös Corneten äskeisissä repliikeissä, jotka saattavat kuulostaa hitusen epätavallisilta.

Nimittäin, kieli. Cornette ei osannut suomea, eikä Minna Canthista ollut saatavilla tietoa ranskaksi. Teatterin suurtietosanakirjasta löytyi neljä riviä. Italian­kielisessä vastaavassa teoksessa oli sentään kokonainen pieni artikkeli. Cornette sai perustiedot, muun muassa: ”Opin, että kolme patsasta: Kuopiossa, Tampereella ja Jyväskylässä.”

Käännöksiä Canthin teoksista ei kuitenkaan ollut. Cornette yritti oikotietä: hän matkusti Helsingborgiin penkomaan divareita ja kirjastoja. Ruotsin kieli kun olisi ollut lähellä hollannin kieltä, tai flaamia, jota ikänsä Brysselin lähistöllä asunut Cornette myös osaa. Helsingborgista Cornette kuitenkin palasi tyhjin käsin.

”Tulin takaisin Brysseliin ja ostin ensimmäisen oppikirjan, suomen kielen oppikirjan.”

Opettajaa ei ollut, mutta Cornette oli päättäväinen. Hän kertoo opiskelleensa suomea samaan tapaan kuin oli nuoruudessaan opiskellut latinaa.

Kuusitoista vuotta myöhemmin on helppo todeta: hyvä metodi. Kaiken tässä jutussa kerrotun Cornette nimittäin kertoi haastattelussa. Suomeksi.

Gradu valmistui nopeasti Canthiin hurahtamisen jälkeen, vuonna 2000. Se on nimeltään La femme de l’ouvrier de Minna Canth. Analyse dramaturgique. Siis dramaturginen analyysi Työmiehen vaimosta.

Sen käännös on huono, gradun tarpeisiin tehty, Cornette huomauttaa.

Mutta Cornetten tekemä Canthin novellien – Hannan, Kauppa-Lopon, Salakarin ja Köyhän kansan – ranskankielinen versio ilmestyi 2012 sveitsiläisen Zoén kustantamana. Se huomioitiin Le Mondessa, ja Cornette oli saavuttanut yhden tavoitteensa. Canth oli tullut olemassaolevaksi ranskankielisessä maailmassa.

Mutta miksi kaikki nämä käänteet, vaiva Minna Canthin vuoksi?

Juuri siksi, Cornette selittää. Minna Canthin vuoksi.

”Ei ollut oikein, ettemme tunne häntä! Kukaan ei tuntenut häntä Keski-Euroopassa.”

Ja Canth piti tuntea, koska ”hänen teoksensa ovat edelleen ajankohtaisia” teemojensa – erityisesti naisten ja miesten tasa-arvon – vuoksi.

Opettaessaan Cornette oli saanut nähdä, ettei tasa-arvoa ole Belgiassa todellakaan saavutettu. Kun Cornette opetti matematiikkaa parikymmentä vuotta sitten Brysselissä, oli suurin osa hänen oppilaistaan marokkolaistaustaisia. ”Joka viikonloppuna tyttöjen piti tehdä siivousta ja olla töissä koko ajan. Pojat oli sohvalla kännykän kanssa.”

Cornette korostaa, että ymmärrys tyttöjen yhtäläisistä oikeuksista koulutukseen ei ole kiinni kulttuuritaustasta, vaan sivistystasosta. Myös maaseudulla ”tavallisia” belgialaisia opettaessaan Cornette nimittäin huomasi, että jotkut tytöistä eivät onnistuneet hyvin kokeissa. Kun hän kysyi, miksi nämä eivät olleet opiskelleet, oppilaat vastasivat: ”Olen vain tyttö, vanhemmat eivät välitä”.

Tilanne on varmasti parantunut noista vuosista, Cornette sanoo. ”Kaikki edistyy, luulen niin.”

Canthille ja hänen arvoilleen on kuitenkin edelleen tilausta.

Eikä Anne Cornette luovu enää Suomestakaan. Hän kertoo vierailevansa täällä ystävien luona usein, tämänkertainen matka on vienyt niin Imatralle, Joutsenoon kuin Joensuuhunkin.

Ensimmäistä kertaa Cornette tuli Suomeen vuonna 1999 äitinsä kanssa, Ruotsin kautta autolla. He ajoivat suoraa tietä Kuo­pioon. Kuopion korttelimuseossa on huone, jonne on sisustettu Canthin kotitalon Kanttilan huonekaluilla mahdollisimman autenttinen ”Minnan salonki”.

Kun museon työntekijä kuuli Cornetten gradusta, avasi hän Canthin kirjakaapin. ”Sain ottaa Minna Canthin kirjoja käteen. Oli ranskankielisiä, Zolaa. Näin, että hän oli lukenut ranskankielellä.”

Se valoi Cornetteen rohkeutta. ”Hänellä oli niin paljon rohkeutta. Mun pitäisi kuitenkin yrittää.”

Suomen kielen opinnot saivat jatkua, gradu muotoutui.

Tällä viikolla uutisoitiin, että Canthin kotitalo Kuopiossa olisi saamassa ostajan, jonka suunnitelmissa on kunnostaa talo käyttökelpoiseksi. Ränsistymään jätetylle kulttuurihistorialliselle kohteelle näyttäisi vihdoinkin koittavan valoisa tulevaisuus.

Minna Canthin aineeton jäämistö sentään on jo ehtinyt kokea arvonnousun. Minna Canth -seura suunnittelee hyvää vauhtia juhlavuotta 2019, jolloin Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta. Liputuspäivä saatiin kalenteriin 2007.

Vielä parikymmentä vuotta sitten oli toisin, Anne Cornette sanoo. ”Silloin Minna Canth ihmisiä nauratti vähän.”

Canth oli se ankara, vakava, kookas ja paasaava nainen. Naistenlehdessä kirjoitettiin, että Canth suositteli juomaan koko ajan kahvia. ”Olin pettynyt siitä.”

Cornette itse kertoo, että heti kun hän vain pystyi lukemaan Canthia, hän löysi tämän herkkyyden. ”Niitä oli aivan liikuttava lukea.”

Kuopiossa kesäkurssilla 2000-luvun puolivälissä Cornette pitikin pienen esitelmän, jonka jälkeen opettaja sanoi, ettei ole koskaan kuullut Canthista moista.

Nykyisinhän Canthin tunteikas puoli on jo valtavirtaa, eniten Minna Maijalan vuonna 2014 ilmestyneen Herkkä, hellä, hehkuvainen -teoksen ansiosta.

Cornette kiittää erityisesti teatteriohjaaja Heini Tolaa, jonka pari vuotta sitten Teatteri Avoimiin oviin ohjaama Työmiehen vaimo oli Cornettesta suurenmoinen.

Tola ”uskaltaa ottaa pois melodramaattisia osia”, jolloin 119 vuotta sitten kuolleesta Canthista tulee entistä – ajankohtaisempi.

Kuka?

Anne Cornette


  Kääntänyt ranskaksi Minna Canthin novelleja.

  Opiskeli suomen kielen tehdäkseen pro gradun Minna Canthista.

  Ensimmäiseltä ammatiltaan matematiikanopettaja.

  Vetää Brysselissä harrastajateatteria.

  Syntynyt vuonna 1952.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  3. 3

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  6. 6

   USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

  7. 7

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää