Valikko
Kulttuuri

Minna Canth sai belgialaisen matematiikanopettajan opiskelemaan suomea – erityisesti Canthin ajamalle tasa-arvolle on Belgiassa kysyntää

Työmiehen vaimo -näytelmän Homsantuun repliikki ”Teidän lakinne ja oikeutenne, ha, ha, ha – Niitähän minun pitikin ampua” teki belgialaiseen Anne Cornetteen niin suuren vaikutuksen, että hänen ei auttanut kuin ryhtyä opiskelemaan suomea.

Tarina on uskomaton.

Miehensä kuoleman jälkeen belgialainen matematiikanopettaja Anne Cornette halusi vielä opiskella yliopistossa. Hän valitsi alaksi teatteritieteen.

Kun Cornette sitten vuonna 1999 oli suunnittelemassa pro gradu -työtään, toi hänen tyttärensä hänelle pariisilaisesta antikvariaatista löytämänsä kirjan. Cornette avasi sen ja katsoi Homsantuuta silmästä silmään.

Siis Minna Canthin (1844–1897) Työmiehen vaimo -näytelmän kaunista ja rajua mustalaistyttöä.

Kirja oli Kai Laitisen (1924–2013) ranskankielinen teos suomalaisesta kirjallisuudesta. ”Avasin sen sivulta, jossa Homsantuun kuva, ja hänen repliikki teki vaikutuksen”, Anne Cornette kertoo.

Repliikki oli loppukohtauksen kuuluisa: ”Teidän lakinne ja oikeutenne, ha, ha, ha – Niitähän minun pitikin ampua.” Kohtauksessa Homsantuu yrittää ampua petollisen rakastettunsa Riston, jolla on miehiä suosiva laki ja oikeus puolellaan.

Anne Cornette oli myyty. ”Olin juuri tutkimassa saman aikaisia näytelmiä ja minusta se niin poikkeuksellinen.”

Gradunteossa oli vain pikkuinen ongelma. Se on välillisesti kuultavissa myös Corneten äskeisissä repliikeissä, jotka saattavat kuulostaa hitusen epätavallisilta.

Nimittäin, kieli. Cornette ei osannut suomea, eikä Minna Canthista ollut saatavilla tietoa ranskaksi. Teatterin suurtietosanakirjasta löytyi neljä riviä. Italian­kielisessä vastaavassa teoksessa oli sentään kokonainen pieni artikkeli. Cornette sai perustiedot, muun muassa: ”Opin, että kolme patsasta: Kuopiossa, Tampereella ja Jyväskylässä.”

Käännöksiä Canthin teoksista ei kuitenkaan ollut. Cornette yritti oikotietä: hän matkusti Helsingborgiin penkomaan divareita ja kirjastoja. Ruotsin kieli kun olisi ollut lähellä hollannin kieltä, tai flaamia, jota ikänsä Brysselin lähistöllä asunut Cornette myös osaa. Helsingborgista Cornette kuitenkin palasi tyhjin käsin.

”Tulin takaisin Brysseliin ja ostin ensimmäisen oppikirjan, suomen kielen oppikirjan.”

Opettajaa ei ollut, mutta Cornette oli päättäväinen. Hän kertoo opiskelleensa suomea samaan tapaan kuin oli nuoruudessaan opiskellut latinaa.

Kuusitoista vuotta myöhemmin on helppo todeta: hyvä metodi. Kaiken tässä jutussa kerrotun Cornette nimittäin kertoi haastattelussa. Suomeksi.

Gradu valmistui nopeasti Canthiin hurahtamisen jälkeen, vuonna 2000. Se on nimeltään La femme de l’ouvrier de Minna Canth. Analyse dramaturgique. Siis dramaturginen analyysi Työmiehen vaimosta.

Sen käännös on huono, gradun tarpeisiin tehty, Cornette huomauttaa.

Mutta Cornetten tekemä Canthin novellien – Hannan, Kauppa-Lopon, Salakarin ja Köyhän kansan – ranskankielinen versio ilmestyi 2012 sveitsiläisen Zoén kustantamana. Se huomioitiin Le Mondessa, ja Cornette oli saavuttanut yhden tavoitteensa. Canth oli tullut olemassaolevaksi ranskankielisessä maailmassa.

Mutta miksi kaikki nämä käänteet, vaiva Minna Canthin vuoksi?

Juuri siksi, Cornette selittää. Minna Canthin vuoksi.

”Ei ollut oikein, ettemme tunne häntä! Kukaan ei tuntenut häntä Keski-Euroopassa.”

Ja Canth piti tuntea, koska ”hänen teoksensa ovat edelleen ajankohtaisia” teemojensa – erityisesti naisten ja miesten tasa-arvon – vuoksi.

Opettaessaan Cornette oli saanut nähdä, ettei tasa-arvoa ole Belgiassa todellakaan saavutettu. Kun Cornette opetti matematiikkaa parikymmentä vuotta sitten Brysselissä, oli suurin osa hänen oppilaistaan marokkolaistaustaisia. ”Joka viikonloppuna tyttöjen piti tehdä siivousta ja olla töissä koko ajan. Pojat oli sohvalla kännykän kanssa.”

Cornette korostaa, että ymmärrys tyttöjen yhtäläisistä oikeuksista koulutukseen ei ole kiinni kulttuuritaustasta, vaan sivistystasosta. Myös maaseudulla ”tavallisia” belgialaisia opettaessaan Cornette nimittäin huomasi, että jotkut tytöistä eivät onnistuneet hyvin kokeissa. Kun hän kysyi, miksi nämä eivät olleet opiskelleet, oppilaat vastasivat: ”Olen vain tyttö, vanhemmat eivät välitä”.

Tilanne on varmasti parantunut noista vuosista, Cornette sanoo. ”Kaikki edistyy, luulen niin.”

Canthille ja hänen arvoilleen on kuitenkin edelleen tilausta.

Eikä Anne Cornette luovu enää Suomestakaan. Hän kertoo vierailevansa täällä ystävien luona usein, tämänkertainen matka on vienyt niin Imatralle, Joutsenoon kuin Joensuuhunkin.

Ensimmäistä kertaa Cornette tuli Suomeen vuonna 1999 äitinsä kanssa, Ruotsin kautta autolla. He ajoivat suoraa tietä Kuo­pioon. Kuopion korttelimuseossa on huone, jonne on sisustettu Canthin kotitalon Kanttilan huonekaluilla mahdollisimman autenttinen ”Minnan salonki”.

Kun museon työntekijä kuuli Cornetten gradusta, avasi hän Canthin kirjakaapin. ”Sain ottaa Minna Canthin kirjoja käteen. Oli ranskankielisiä, Zolaa. Näin, että hän oli lukenut ranskankielellä.”

Se valoi Cornetteen rohkeutta. ”Hänellä oli niin paljon rohkeutta. Mun pitäisi kuitenkin yrittää.”

Suomen kielen opinnot saivat jatkua, gradu muotoutui.

Tällä viikolla uutisoitiin, että Canthin kotitalo Kuopiossa olisi saamassa ostajan, jonka suunnitelmissa on kunnostaa talo käyttökelpoiseksi. Ränsistymään jätetylle kulttuurihistorialliselle kohteelle näyttäisi vihdoinkin koittavan valoisa tulevaisuus.

Minna Canthin aineeton jäämistö sentään on jo ehtinyt kokea arvonnousun. Minna Canth -seura suunnittelee hyvää vauhtia juhlavuotta 2019, jolloin Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta. Liputuspäivä saatiin kalenteriin 2007.

Vielä parikymmentä vuotta sitten oli toisin, Anne Cornette sanoo. ”Silloin Minna Canth ihmisiä nauratti vähän.”

Canth oli se ankara, vakava, kookas ja paasaava nainen. Naistenlehdessä kirjoitettiin, että Canth suositteli juomaan koko ajan kahvia. ”Olin pettynyt siitä.”

Cornette itse kertoo, että heti kun hän vain pystyi lukemaan Canthia, hän löysi tämän herkkyyden. ”Niitä oli aivan liikuttava lukea.”

Kuopiossa kesäkurssilla 2000-luvun puolivälissä Cornette pitikin pienen esitelmän, jonka jälkeen opettaja sanoi, ettei ole koskaan kuullut Canthista moista.

Nykyisinhän Canthin tunteikas puoli on jo valtavirtaa, eniten Minna Maijalan vuonna 2014 ilmestyneen Herkkä, hellä, hehkuvainen -teoksen ansiosta.

Cornette kiittää erityisesti teatteriohjaaja Heini Tolaa, jonka pari vuotta sitten Teatteri Avoimiin oviin ohjaama Työmiehen vaimo oli Cornettesta suurenmoinen.

Tola ”uskaltaa ottaa pois melodramaattisia osia”, jolloin 119 vuotta sitten kuolleesta Canthista tulee entistä – ajankohtaisempi.

Kuka?

Anne Cornette


  Kääntänyt ranskaksi Minna Canthin novelleja.

  Opiskeli suomen kielen tehdäkseen pro gradun Minna Canthista.

  Ensimmäiseltä ammatiltaan matematiikanopettaja.

  Vetää Brysselissä harrastajateatteria.

  Syntynyt vuonna 1952.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  8. 8

   Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike irtisanoutui yhteistyöstä kristillis­demokraattien kanssa

  9. 9

   Nokian Renkaiden uusi johtaja vietti seitsemän vuotta kotiäitinä – Näin huolehdit, ettei urasi kärsi lapsia hoitaessa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  8. 8

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää