Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Paul Verhoeven ei ole unohtanut, miten suomalainen kiilasi Hollywoodissa eteen – ”En ollut Rennystä iloinen silloin”

Studiolla ei ollut varaa kahteen jättielokuvaan, joten piti valita. Renny Harlinin elokuva voitti Paul Verhoevenin, ja loppu on elokuvahistoriaa. Studio meni konkurssiin.

Vuonna 1994 Paul Verhoevenilla oli elokuvantekijänä hyvät kortit kädessään. Verhoeven oli muuttanut vuosia aiemmin kotimaastaan Hollannista Hollywoodiin, ja siellä ura ohjaajana oli lähtenyt tukevaan nousuun.

Yhdysvalloissa Verhoeven oli tehnyt peräperää kolme mainetta saanutta elokuvaa: Robocopin, elokuvan Total Recall – unohda tai kuole sekä Basic Instinctin.

Verhoevenista puhuttiin, ja nyt edessä oli se mahdollinen suuri läpimurto. Valmisteilla oli Keskiajalle sijoittuva elokuva Crusade, suomeksi Ristiretki, ja rahaa sen filmaamiseen oli luvattu jättimäiset sata miljoonaa dollaria. Verhoeven oli innoissaan. Käsikirjoitus oli hänen mielestään hyvä, ja pääosaan oli lupautunut aikakauden toimintaelokuvien supertähti Arnold Schwarzenegger.

Pyhään maahan sijoittuneen tarinan piti kertoa kristityistä, jotka hyökkäävät arabien ja juutalaisten kimppuun. Verhoeven aikoi tehdä tarinan provosoivaan, anteeksipyytelemättömään tapaansa. Schwarzeneggerin roolina oli esittää varasta, joka Paavin Jerusalemin-vierailun alla on joutumassa tuomiolle rikoksestaan: hänet ollaan mestaamassa. Sitten miekkonen lavastaa ihmeen ja Paavi kiinnostuu pikkurikollisesta.

Elokuvaa ei kuitenkaan koskaan tehty.

”En ollut Renny Harlinista iloinen silloin”, Paul Verhoeven, 77, sanoo kotonaan Los Angelesissa antaessaan puhelimitse haastattelua Helsingin Sanomille.

Yhtä aikaa Verhoevenin kanssa suomalainen elokuvaohjaaja Renny Harlin oli tekemässä toista suuren luokan seikkailuelokuvaa samalle yhtiölle, Carolcon filmistudiolle.

”Mutta toisaalta: ei meillä mitään erimielisyyksiä ollut Rennyn kanssa. Päätös oli Mario Kassarin.”

Päätös, josta Verhoeven puhuu, oli Crusaden tuotannon keskeyttäminen. Mario Kassar oli tuolloin vuonna 1994 elokuvastudio Carolcon pomo. Kassarin johtama yhtiö oli 1980- ja 1990-luvun Hollywoodin isoja toimijoita. Yhtiön tuottamia elokuvia olivat muun muassa ensimmäiset Rambo-elokuvat sekä Terminator 2 – tuomion päivä.

”Kilpailimme Rennyn kanssa silloin, ja meillä oli molemmilla elokuva teossa samaan aikaan. Molemmissa oli samanlaiset sadan miljoonan dollarin budjetit. Yhdessä vaiheessa Mario Kassar ymmärsi, että yhtiöllä ei ole varaa kahteen tuon kokoluokan elokuvaan”, Verhoeven kertoo.

Mario Kassarin piti päättää, kumpi elokuva tehdään. Ja kumpi jää tekemättä.

”Jos minulta kysytään, Mario Kassar valitsi väärin”, Verhoeven sanoo HS:lle.

”Minä olin tehnyt Carolcolle Total Recallin ja Basic Instinctin, ja Renny taas Cliffhangerin ja Kurkunleikkaajien saaren. Jälkimmäinen olikin sitten viimeinen elokuva, jonka yhtiö teki”, Verhoeven muistelee.

”Ennen konkurssia.”

Kassar valitsi kahdesta elokuvasta ja päätyi Harlinin Kurkunleikkaajien saareen. Valintaan vaikutti ainakin se, että Verhoeven ei pystynyt antamaan takeita siitä, että Crusade olisi pysynyt annetussa budjetissa.

Kurkunleikkaajien saari valmistui seuraavana vuonna, ja nyt tiedetään, että elokuva merkitsi Renny Harlinin Hollywood-uran mustinta hetkeä. Harlinin ohjaamasta, yli sata miljoonaa dollaria maksaneesta merirosvoseikkailusta tuli nimittäin yksi amerikkalaisen elokuvateollisuuden pahimmista taloudellisista katastrofeista koskaan. Sitä ei käyty katsomassa juuri ollenkaan.

Elokuva veti Carolcon vararikkoon. Verhoeven korostaa, että Carolco oli ongelmissa jo ennen Kurkunleikkaajien saarta.

Asiaa ei auttanut se, että Kurkunleikkaajien saaren pääosassa piti olla alun perin Michael Douglasin, mutta hän lähti elokuvasta. Tilalle Rennyn silloisen puolison Geena Davisin vastanäyttelijäksi tuli Douglasia värittömämpi näyttelijä Matthew Modine.

”Michael Douglas sanoi lähtönsä syyksi, että Geena Davis sai Rennyltä liikaa huomiota”, Verhoeven muistelee.

Rennyn elokuvan floppaaminen vei myös Verhoevenin uran alamäkeen. Crusaden valmistelu oli jo pitkällä, kun tuotanto päätettiin keskeyttää.

”Se oli aika hurjaa, minä ja Arnold saimme lähteä. Jerusalem-lavasteitakin oli jo rakennettu Crusadea varten Espanjaan, ja näyttelijöitä oli valittu sivurooleihin”, Verhoeven muistelee.

Schwarzeneggerin rinnalle elokuvaan oltiin pestaamassa näyttelijöiksi muiden muassa Jennifer Connelly, Robert Duvall ja Charlton Heston. Kun Crusade meni myttyyn, Verhoevenin seuraava elokuva oli nimeltään Showgirls, jota ei ymmärretty juurikaan. Elokuva sai murska-arviot, mutta myöhemmin sille on löytynyt enemmän ymmärtäjiä.

Nyt, parikymmentä vuotta Crusaden kaatumisen jälkeen, Verhoeven on tehnyt paluuta kansainvälisen elokuvan eturiviin. Hänen tuore ohjauksensa Elle kilpaili toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla ja väkivaltadraaman pääosaa näyttelevälle Isabelle Huppertille on povattu roolista Oscar-ehdokkuutta. Helmikuussa Verhoeven toimii Berliinin suurten filmijuhlien tuomariston puheenjohtajana.

Vuosien takaista urakäännettä hän muistelee rennon kuuloisesti. Sen elokuvantekijä myöntää, että pettymys kirpaisi tuolloin kovaa, ja että tapahtunutta oli vaikea niellä. Jälkikäteen hyllylle jääneen Crusaden arvo on noussut: tekemättä jääneiden elokuvien listoilla Crusadea on hyvin usein pidetty yhtenä kiinnostavimmista.

Crusade olisi ollut hieno elokuva, mutta elämä vei toiseen suuntaan”, Verhoeven sanoo ja hakee sopivan vertauskuvan Yhdysvaltojen presidentinvaalin monet yllättäneestä lopputuloksesta.

”Niin kuin Hillary sen sanoi: ’täytyy hyväksyä, että joskus tulet lyödyksi maahan etkä saa sitä, mitä halusit.’ Sitten sinun täytyy vain säilyttää oma intohimosi jotenkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Hollywood
 • Toimintaelokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi on ampunut räjähdevyöhön pukeutuneen miehen – epäillään Barcelonan terrori-iskun yliajajaksi

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat