Valikko
Kulttuuri    |   Näkökulma

Abortti vei Dylanin ja Rotolon erilleen


Kaikella on alkunsa, lopullakin. Aloitetaan kannesta, koska se on käyntikortti musiikkiin. Tämän kuuluisan levynkannen kuvasi Columbia Records -yhtiön valokuvaaja Don Hunstein Jones Streetin ja West 4th Streetin kulmassa Greenwich Villagessa New Yorkissa. Kuvassa Bob Dylan ja nuori nainen kävelevät käsikynkkää lumisella kadulla. Elettiin helmikuun alkua vuonna 1963.

Viesti on selvä: kuvassa värjöttelee kaksi nuorta kapinallista, jotka ovat lähdössä pakoon sovinnaisuuksia ja porvarillisuuden pakkopaitaa. Nuori nainen on Bob Dylanin silloinen tyttöystävä Suze Rotolo, joka oli tavannut Dylanin ensimmäisen kerran kuumana kesäpäivänä 1961 Riversiden kirkossa pidetyssä folk-konsertissa ylä-Manhattanilla. Rotolo oli ollut 17-vuotias koululainen.

Itse levyThe Freewheelin’ Bob Dylan – tuli markkinoille 27. toukokuuta 1963. Kansikuvan hengessä se merkitsi myös irtiottoa perinteisestä folkrepertuaarista. Sen kolmestatoista kappaleesta vain kaksi oli jonkun muun kuin Dylanin itsensä säveltämiä. Edellisen vuoden maaliskuussa julkaistulla esikoisalbumilla oli mahtunut puolestaan vain kaksi Dylanin itsensä säveltämää kappaletta.

Harva osasi tässä vaiheessa ennustaa, että Bob Dylan saisi vielä jonakin päivänä Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Suze Rotolo on paljastanut omaelämäkerrassaan A Free­wheelin’ Time, että Bob Dylan veti kuvaussessioon ylleen vain ohuen mokkatakin, koska ei suostunut imagosyistä pukeutumaan päällystakkiin. ”Ulkona Bobin oli pakko työntää kätensä farkkuihin, koska oli niin kylmää. Hän haki lämpöä myös minusta ja ujuttautui kainalooni. Minullakin oli kylmä, koska halusin pitää Italiasta ostamaani lodenkankaista ohutta vihreää takkia.”

Alun perin levyn kansikuvaksi oli suunniteltu sisäkuvia Bob Dylanista ja kitarasta pariskunnan kämpässä. Don Hunstein ei ollut otoksiin tyytyväinen. Ne olivat liian perinteisiä. Hän halusi viedä Bobin ja Suzen ulos kadulle.

Kadulla palaset loksahtivat kohdalleen. Kansikuvasta tuli vahvasti rock-henkinen. ”Paljon aikaa pantiin myös siihen, että takin kaulukset saatiin oikealla tavalla pystyyn.”

Suhde loppui elokuussa 1965 ilmestyneeseen levyyn Highway 61 Revisited, jonka kesäkuun puolivälissä alkaneissa äänityssessioissa Rotolo oli vielä mukana. Tummia varjoja oli alkanut kasautua suhteen ylle jo aiemmin. Helmikuussa 1964 enemmän tai vähemmän yhteistuumin teetetty abortti oli jäänyt vaivaamaan katolisen Suze Rotolon mieltä – hänen isänsä oli tullut lapsena Sisiliasta Yhdysvaltoihin. Suze myös aavisteli, että samoja lavoja koluavien Joan Baezin ja Bobin välille oli kehkeytymässä jotakin muutakin kuin vain pelkkä ammatillinen suhde.

Tietoa Bob Dylanin Nobelin kirjallisuuspalkinnosta Susan Elizabeth Rotolo ei koskaan saanut. Hän kuoli NoHossa New Yorkissa helmikuussa 2011.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää