Kulttuuri

Cátia Suomalainen Pedrosa on kulttuurikeskus Caisan uusi johtaja – hänen tiensä kulki Lissabonista Oriveden kautta Helsinkiin

Cátia Suomalainen Pedrosa muutti Portugalista Suomeen opiskelemaan 18 vuotta sitten.

Kun 18-vuotias Cátia Suomalainen Pedrosa saapui Portugalista vuonna 1998 opiskelemaan Oriveden kansanopiston musiikkilinjalle, sen piti olla vain välivuosi.

Tuolloin pianoa pääaineenaan Lissabonin konservatoriossa opiskellut nainen halusi avartaa opintojaan ­maailmanmusiikin ja jazzin suuntaan. Suomea, äitinsä kotikieltä, hän osasi jo jonkin verran, ja maa oli tuttu perheen kesäisiltä vierailuilta.

Nyt Suomalainen Pedrosa on asunut Suomessa 18 vuotta ja ­istunut viisi kuukautta Kulttuurikeskus Caisan johtajan pallilla.

Pestiin hän siirtyi Kulttuuri­yhdistämö Interkult Kassandran toiminnanjohtajan paikalta.

Suomalainen Pedrosan johtajakausi alkoi isoilla etapeilla. Syksyllä Caisa vietti 20-vuotisjuhliaan, ja johtajalla on työn alla uusien tilojen löytäminen kulttuurikeskukselle. Caisan vuokrasopimus Kaisaniemen Mikonkadulla päättyy ensi vuoden lopussa.

Uusista tiloista ei ole vielä muuta tietoa kuin että niidenkin sijainti on ”ehdottomasti Helsingin kantakaupungissa”.

”Saavutettavuus on tärkeä asia Caisalle”, uusi johtaja sanoo.

Eräänlaista muuttosiivousta talossa on jo alettu tehdä. Samaan aikaan kun mietitään, mitä tavaroita muutossa kannattaa säilyttää, punnitaan Suomalainen Pedrosan mukaan myös sitä, mitä toimintamalleja uusiin tiloihin säilytetään.

Helsinkiin Suomalainen Pedrosa muutti Orivedeltä vuonna 1999. Suomalaisen musiikin­opetuksen taso teki häneen suuren vaikutuksen.

”Päätin jäädä, vaikka minulla oli paikka Lissabonin yliopistossa odottamassa”, hän sanoo.

Helsingissä opinnot jatkuivat suomen kielen opiskelulla, ja tavoitteena oli pääsy Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitokselle. Paikka Helsingin yliopistossa aukeni vuonna 2000.

Suomalainen Pedrosa sukelsi heti mukaan Helsingin kulttuurielämään ja -harrastuksiin, kuten vuosittain latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalia järjestävän Cinemaissin toimintaan.

Hän muistaa itse hyvin vanhan, Kaisaniemenkadulla sijainneen kulttuurikeskuksen. Caisassa hän kävi kuuntelemassa erityisesti maailmanmusiikkia, ja keskus toimi tärkeänä kohtauspaikkana muiden maahanmuuttajien kanssa.

Vaikka etäisyys uuden ja vanhan Caisan välillä on vain pari­sataa metriä, on henkinen ero valtava. ”Aikaisemmin myös sosiaali­viraston alla toiminut Caisa miellettiin monikulttuurisuuden yleiseksi infopisteeksi, jonne tultiin kysymään mitä vain aiheeseen liittyen. Nyt Caisan asema on jo vakiintunut kulttuurikeskuksena.”

Uuden johtajan tavoitteena on nostaa maahanmuuttajataiteilijoiden asemaa.

”Kun tiedetään, että suomalaisenkin taiteilijan on vaikea tulla toimeen, voi kuvitella, kuinka vaikeaa se on maahanmuuttajataiteilijalle”, Suomalainen Pedrosa sanoo.

Hän toivoo, että lavalla näh­täisiin tulevaisuudessa vain ­taiteilija, ei aina tämän taustaa, siis vain sitä maahanmuuttajuutta.

”Taidekentälläkin nähdään vielä, että on maahanmuuttajataiteilijat ja sitten kantasuomalaiset taiteilijat erikseen. Tasa-arvoinen yhteistyö kantasuomalaisten taiteilijoiden kanssa on ainoa tapa saada myös yleisö tottumaan eritaustaisiin esiintyjiin.”

Yhteistyöstä esimerkkinä on ensi vuoden maaliskuussa ensi-iltaan tuleva, tanssija Alpo Aaltokosken ja muusikko Ali Abbaksen esitys Ali & Alpo.

Suomalainen Pedrosa on silmin nähden innostunut uusista haasteista ja Caisan ensi vuoden ohjelmistosta. Vain yhtä asiaa hän suree: johtajan hommissa ei ole jäänyt aikaa rakkaalle harrastukselle, kontrabassobalalaikan soittamiselle.

Instrumentin soittamisen hän aloitti 16 vuotta sitten Helsingin balalaikkaorkesterissa.

Juuri valtavan, lähes kaksi­metrisen ja 12-kiloisen kontrabassobalalaikan kanssa ulkomailla kiertämistä Suomalainen Pedrosa pitää parhaana kulttuurintuottajakoulunaan, vaikka ihan virallinenkin kulttuurintuottajatutkinto naisen taskusta löytyy.

”Aina sai jännittää, saapuuko soitin ehjänä konserttipaikalle”, hän naurahtaa.

Kolme nopeaa

Vaikuttavimmat taide-elämykset


1 Toisissa tiloissa -kollektiivi.

”Ryhmän esityksissä tosiaan mennään toisiin tiloihin, elollisiin tai elottomiin. Vuonna 2014 Parkkitalo-esityksessä ihmiset ”muutettiin” autoiksi. Yksinkertaisilla asioilla saatiin aikaiseksi kiinnostava kokemus.”

 

2 Berliner Ensemble.

”Tämä on Bertolt Brechtin kotiteatteri. Suurella lavalla pystytään vaihtamaan nopeasti lavastuksia. Olen nähnyt täällä Pikkuporvarihäät ja Äiti Pelottoman, kummassakin tekniikan käyttö teki vaikutuksen.”

 

3 Tanssiteatteri Zodiak.

”Sivuaskel-festivaalilla 2013 monikulttuurisessa (M)imosa-esityksessä kaikki taiteilijat olivat tasa- arvoisina lavalla. Siinä näin ensi kertaa kap verdeläisen tanssija Marlene Monteiro Freitasin, ja minusta tuli heti hänen faninsa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Kulttuurikeskus Caisa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää