Kulttuuri

HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, mitä maailmalla luetaan tänä jouluna – britit lukevat käännöksiä ja Viisikko-parodioita

Lontoolaisessa kirjakaupassa ostetaan joulun alla suosikkikirjailijoiden uutuuksia ja poliitikkojen muistelmia. Yksityisen kirjakaupan pitää ponnistella kaksin verroin pitääkseen asiakkaat.

Lontoo

Joulu – mikä ihana tekosyy vierailla kirjakaupoissa tavallistakin useammin.

Täpötäynnä on myös pikkuruinen Dulwich Books -kirjakauppa Dulwichissa, Etelä-Lontoossa. Asiakkaita lappaa sisään, ja lähes jokainen poistuu kirjakassin kanssa.

Dulwich Books on ehkä pieni, mutta se on myös kuuluisa, arvostettu ja palkittu. Ketjuihin kuulumaton kirjakeidas palkittiin Britannian parhaana yksityisenä kirjakauppana pari vuotta sitten.

”Riippumattomien kirjakauppojen täytyy tehdä kaksinverroin töitä palvellakseen asiakkaitaan. Mietin koko ajan, mitä uusia kirjoja kannattaisi tarjota ja miten ne pannaan kaupassa esille”, omistaja Susanna ”Susie” Nicklin kertoo.

Nicklin tunteekin kirjallisen maailman läpikotaisin. Hän omistaa myös Marsh Agency -yhtiön, joka edustaa kirjailijoita ja myy heidän puolestaan muun muassa käännösoikeuksia. Uran aikana ovat tulleet tutuksi myös suomalaiset kustantamot.

Nicklinin mukaan pukinkonttiin ostetaan nyt tunnettujen suosikkikirjailijoiden kuten Zadie+Smithin" class="person">Zadie Smithin ja Ian+McEwanin" class="person">Ian McEwanin uutuusromaaneja.

Myynti hyppää myös silloin, jos teos on voittanut nimekkään kirjallisuuspalkinnon. Sellainen on esimerkiksi amerikkalaisen Paul Beattyn Man Booker-palkittu satiirinen romaani The Sellout.


Britit eivät olleet ennen juurikaan kiinnostuneita käännöskirjallisuudesta, mutta tilanne on muuttunut.

”Osasyy tähän ovat geopolitiikan ongelmat. Lukijoita kiinnostaa tietää, miten muissa maissa asioista ajatellaan.”

Kaunokirjallisuus opettaa muista kulttuureista usein enemmän kuin tietokirjallisuus. Tänä syksynä brittejä on kiinnostanut muun muassa itävaltalaisen Robert Seethalerin sekä eteläkorealaisen Han Kangin romaanit.


”Viime vuonna taas myimme italialaista Elena Ferrantea niin, että meinasi loppua kesken”, Nicklin kertoo.

Käännöskirjallisuuden suosion nousuun on vaikuttanut myös käännösten laadun paraneminen. Lisäksi eri maiden kulttuurielimet tarjoavat rahallista tukea kirjallisuuden kääntämistyölle.

Dulwich Books -kaupassa nähdään vaivaa sen eteen, että asiakas saa haluamansa nopeasti. Jos tilauksen tekee iltapäivällä, kiikuttaa Nicklin kirjan seuraavana päivänä asiakkaalle kotiin vaikka omalla autollaan.

Verkkokauppa ei ole iso uhka. Fyysinen kirjakauppa on niin paljon enemmän: sinne tullaan hypistelemään kirjoja, tapaamaan tuttuja ja juttelemaan asiantuntevien myyjien kanssa.

Nicklin järjestää paljon myös isoja ja pieniä kirjallisuustapahtumia. Asiakkaat pääsevät tapaamaan kirjailijoita.

”On tärkeää löytää tasapaino tuttujen suosikkikirjailijoiden ja jännittävien uusien tuttavuuksien välillä.”

Marraskuun alussa Dulwichissa vierailivat myös suomalaiset kirjailijat Antti Tuomainen ja Kati Hiekkapelto. Alun perin kaksikon piti kuulemma esiintyä toisessa kirjakaupassa, mutta sinne oli tehty vahingossa kaksoisvaraus.

”Järjestimme tapaamisen sitten meillä, ja siitä tuli suuri menestys. Suomalaiskirjailijat olivat oikein hyviä esiintyjiä.”

Kassan viereen Nicklin on asetellut Britanniassa suursuosittuja aikuisille tarkoitettuja parodiakirjoja Enid Blytonin Viisikko-sarjan kirjoista. Niissä Viisikko vierailee brexit-saarella, ryhtyy tipattomalle, hylkää gluteenin ja lähtee strategiapäiville.


”Vitsi-Viisikoita ostavat joululahjaksi aivan kaikki ikään katsomatta.”

Tietokirjallisuuspuolella kaupaksi menevät joulun alla myös poliitikkojen muistelmat.

Etenkin pitkän linjan konservatiivipoliitikon Ken Clarken muistelmat kiinnostavat. Hän on nykyään puolueensa ainoa nimekäs EU-jäsenyyden kannattaja.

Parlamentista viime vaaleissa pudonnut työväenpuolueen Ed Balls puolestaan sai syksyn kuluessa vinhaa nostetta omille muistelmilleen. Syynä oli se, että Balls esiintyi BBC:n Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa ja osoittautui todelliseksi kansansuosikiksi vähäisistä tanssijanlahjoistaan huolimatta.

Kirjakauppiaan tärkein tehtävä ei ole kuitenkaan myydä asiakkaalle sitä, mitä hän tulee kauppaan ostamaan. Nicklinin mukaan vielä tärkeämpää on tarjota lukuelämyksiä, joita asiakas ei edes osannut kaivata.

Kirjallisuuden myyntiä tukee myös teknologian kehittyminen.

”Pieniä ja laadukkaita painoksia voi tehdä entistä halvemmalla, ja kirjat ovat entistä kauniimpia myös esineinä. Uusi logistiikka mahdollistaa sen, että kirja liikkuu nopeasti.”

Edes inflaatio ei ole iskenyt Britanniassa kirjan hintaan. Tekosyitä olla lukematta ei kerta kaikkiaan ole.

Fakta

Kirjoja brittipukin kontissa


 Zadie Smith: Swing Time. Palkitun lontoolaiskirjailijan romaani liikkuu Lontoossa ja Afrikassa.

 Ian McEwan: Nutshell. Suosikkikirjailijan uusimman romaanin kertojanääni kuuluu kohdusta.

 Paul Beatty: The Sellout. Amerikkalaiskirjailijan romaani voitti Booker-palkinnon, mutta moni kustantaja arasteli teoksen arkaa aihetta eli rasismia.

 Francis Spufford: Golden Hill. Pitkän linjan kirjoittajan arvoituksellinen esikoisromaani 1700-luvun New Yorkista.

 Ken Clarke: Kind of Blue – a Political Memoir. EU:n viimeinen ystävä Britannian konservatiivipuolueesta muistelee.

 Ed Balls: Speaking Out. Työväenpuolueen entisen kansanedustajan muistelmat saivat nostetta Tanssii tähtien kanssa -show’sta.

 Viisikko tipattomalla, gluteiinittomalla ja brexit-saarella. Parodiat Enid Blytonin Viisikko-kirjoista myyvät kuin häkä.

 Han Kang: The Vegetarian (kääntänyt englanniksi Deborah Smith). Eteläkorealaisen kirjailijan teos voitti Man Booker International -palkinnon 2016.

 Robert Seethaler: The Whole Life (kääntänyt englanniksi Charlotte Collins). Palkitun itävaltalaisen kirjailijan romaani on myös käännössuosikki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää