Valikko
Kulttuuri

Näyttelijä Esko Salminen puhuu elämästään ja urastaan HS:n haastattelussa – ”Olen mennyt rikki lapsena”

Esko Salminen on näytellyt 70 vuotta. ”Uskon, että teatteri pelasti minut”, hän sanoo. Harvoin vanhemmistaan puhuva Salminen kertoo kipeistä muistoistaan.

Näyttelijä Esko Salminen on myöhässä. Tytär Kreeta on tullut Salmiselle kylään vauvansa kanssa. Salminen on innoissaan vauvan yllätysvierailusta, ja lähtö on siksi viivästynyt.

”Aina kun tyttö näkee ukkinsa, hän sanoo ’Vau’”, Salminen kertoo ja kuulijan valtaa epäusko.

Vau?

”Vau.”

Salmisen tyttären vauva siis sanoo Vau nähdessään isoisänsä.

”Olen opettanut sen hänelle”, Salminen nauraa ja myöntää perään, että ”vau” saattaa tarkoittaa vauvaa eikä ukin ihailua. Perään Salminen kertoo, mitä hän oli opettanut toiselle tyttärelleen Sonjalle.

”Opetin hänet vauvana sanomaan ’guru’, aina kun hän näki minut.”

Salmista naurattaa. Guru. Hetken päästä hän toruu itseään ja käytöstään ja huudahtaa: ”Mikä manipuloija!”

Tämä on Esko Salminen, suomalaisten hyvin tuntema näyttelijä, leikinlaskija, tarinankertoja, esiintyjä.

Pian Salminen saa kertoa lisää itsestään ja urastaan. Ensin kuitenkin kapuamme näyttelijän pukuhuoneeseen, taiteilijan yksityisalueelle. Nousemme henkilökunnan ovelta portaita Kansallisteatterin sokkeloisiin kerroksiin, oikaisemme suuren näyttämön läpi, ja nousemme taas uusia portaita kunnes saavumme ovelle, jonka kyltissä lukee Salminen.

Salminen, 76, puuskuttaa, kun pääsemme sisään. Hän kääntää tilanteen hirtehiseksi. Mitä ne puhuvat, että takaseinä näkyy. ”Minähän olen takaseinässä jo kiinni”, Salminen sanoo ja istuu alas. Peilipöytä, jollaisen ääressä Salminen on tuhansia kertoja valmistautunut rooliinsa jää sopivasti näyttelijän selän taa niin että peileistä näkyy yhtä aikaa monta heijastumaa samasta Salmisesta.


”Tämä on minun sellini. Täällä istun elinkautista”, Salminen sanoo. Vitsi sekin kai on. Hän esittelee karua pukuhuonetta, jonka hän jakaa kollegansa Juhani Laitalan kanssa. Nuhjuisine sänkyineen ja lastulevykaappeineen huone tuo mieleen enemmän halvan matkustajakodin kuin taiteilijoiden dynaamisen luomiskammion. Kysyn, mitä näyttelijä ajattelee istuessaan tässä peilin edessä ennen esitystä.

”Ammatinvalintaa”, kuuluu vastaus.

Jotakin persoonallistakin pukuhuoneesta löytyy: pöytälaatikossa Salmisella on valokuvia uran alkuvaiheilta eli siis mustavalkoisia otoksia 1960-luvun alusta, lampussa roikkuu kollega Pekka Autiovuorelta lahjaksi saatua poronsarviuutetta, tuossa on intialainen naamio, pöydällä laseja ja hyllyllä puolikas pullo Jaloviinaa. Esityksen jälkeen Salminen saattaa joskus pyytää läheisiä kollegoita paukulle.


”Vähän kuin urheilijat matsin jälkeen, relataan yhdessä.”

Esko Salmisen elämä on ollut alusta asti teatteria. Hänen ensimmäisistä isoista teatterirooleistaan on jo yli 50 vuotta, pääsystä teatterikouluun 60 vuotta ja ensimmäisestä esiintymisestä Kansallisteatterin lavalla jopa 70 vuotta. Jo vuonna 1945 Salminen, teatteriperheen vesa, näytteli Kansallisteatterissa. Hän oli tuolloin viiden vanha.

”Kuljin ilmapallo kourassa näyttämöllä”, Salminen muistelee.

Ja ura jatkuu ja jatkuu. Vuonna 2017 Salmisella on roolit muun muassa Presidentti-nimisessä poliittisessa tv-draamassa, ikäihmisten fiktiivisessä deitti-tv-sarjassa Rakkautta vain, kotimaisessa elokuvassa Kuudes kerta sekä virolaiselokuvassa Sankarit. Kansallisteatterissa Salminen näyttelee maaliskuussa Macbethissa, ja huhtikuussa jatkuvat Salmisen uran ja persoonan varaan rakennetut erikoisesitykset nimeltä Ilta Esko Salmisen seurassa. Niinä iltoina Salminen nousee Kansallisteatterin suurelle näyttämölle kertomaan itsestään, urastaan ja myös läheisistään.


Salminen on lavalla vähän kuin stand up -koomikko, mutta Salmisen esiintyminen ei ole lavakomiikkaa.

”Ystäväni Arto af Hällström on sanonut, että minua voisi kutsua stand up -traagikoksi.”

Noina Esko-iltoina Salminen kertoo yleisölle myös perheestään. Salmisen vanhemmat, äiti näyttelijä Kyllikki Väre ja isä Unto Salminen, näyttelivät molemmat Kansallisteatterissa. Salmisen äiti kuoli varhain, aivoverenvuotoon vuonna 1951. Esko oli kymmenvuotias. Muistot äidistä saavat Salmisen hiljenemään.

”Oliko se valuvika sitten ihmisessä”, Salminen miettii. ”Nykyään sitä saadaan eri tavalla hoidettua.”

Vaimon kuolema vaikutti myös Unto Salmiseen voimakkaasti. Hän alkoi juoda. Takavuosina juopottelu oli yleistä taiteilijapiireissä. ”En Unton kohtalosta ole kovin paljon puhunut”, Salminen sanoo. Kohtalokasta iltaa elettiin vuonna 1960. Parikymppinen Esko oli tuolloin oppilaana teatterikoulussa, joka toimi Kansallisteatterin vintillä, ja koulupäivän jälkeen hänellä oli tapana mennä tapaamaan isä Unto Salmista pukuhuoneeseen, vahtimaan myös tämän juomista.


Kohtalokkaana iltana Untolla oli edessä esitys, mutta hän oli juonut, liikaa. Nuori Esko auttoi rooliasun päälle ja saattoi isän näyttämön reunalle. Näytelmä oli Eugène Ionescun Sarvikuono. Toiset näyttelijät kertoivat isän iskurepliikin, ja kun se hetki tuli, Esko työnsi Untoa näyttämölle. Näyttelemisestä ei kuitenkaan tullut mitään, ja Eskon piti kuljettaa isä kotiin ja jäädä viereen patjalle lattialle yöksi.

Pukuhuoneeseen tulee entistäkin hiljaisempaa.

Salminen muistelee, ettei isä enää koskaan sen jälkeen noussut lavalle.

”Se oli hurja ihmiskohtalo. Ihanteellinen nuori mies ja kohtalona alkoholismi, se on kuin hidas itsemurha.”

”Ihailin Untoa monella tapaa. Minulla oli naiivi toive, että näyttelisimme vielä yhdessä. Radiossa hän sitten vielä jatkoi esiintymistä, hänellä oli uskomattoman kaunis ääni.”

Unto Salminen sairasteli vuosia, ja Esko Salminen ehti perustamaan perhettä näyttelijä Heidi Krohnin kanssa.

”Unto kuoli 1972 viisi päivää ennen kuin poikani Kristo syntyi. Elämänkierto oli siinä konkreettista”, Salminen sanoo ja siteeraa Shakespearen kuningas Learia:

Lapsi, joka syntyy, itkee jo tuloansa tälle lavealle narrin näyttämölle.

Vanhemmistaan Salminen kertoo myös tapaninpäivänä Yle Teemalla esitettävässä Ilta Eskon seurassa -ohjelmassa, joka on taltiointi live-esiintymisestä Kansallisteatterissa.

Vanhempien menetystä Salminen sanoo kantaneensa aina jollain tapaa mukanaan. ”Olen jossain haastattelussa sanonut, että se teki minusta näyttelijän. Se on tietysti liioitellusti sanottu. On siinä monta tekijää mukana.”

Salminen sanoo, että me olemme kaikki surun matkamiehiä, tavalla tai toisella.

”Uskon, että teatteri pelasti minut. Se antoi suunnan elämälle.”


Salmisesta kasvoi suurten roolien arvostettu näyttelijä, joka kiersi Suomen suurissa teattereissa Helsingissä ja Turussa, ja jota ovat käyttäneet ohjauksissaan maan parhaat ohjaajat. Hän on esittänyt niin Tšehovit, Shakespearet kuin Aleksis Kivet. Salminen on esiintynyt myös kymmenissä elokuvissa, joista onnistuneimpina hän itse pitää Aki Kaurismäen ohjaamaa Hamletia liikemaailmassa, Veikko Aaltosen Tuhlaajapoikaa sekä Matti Kassilan ensimmäisiä Palmu-elokuvia.


Salminen käy läpi elokuvaohjaajia, joiden elokuvissa hän on saanut esiintyä.

Toivo Särkästä Maarit Lalliin, ja siinä välissä melkein kaikki Mikko Niskasta lukuun ottamatta. Että jos ajattelee, mistä kaikesta aikoinaan uneksin, kun olin myymälä- ja varastoapulaisena, ja mitä kaikkea olen saanut tehdä. Niin miten voisin olla katkera.”


Salminen sanoo, ettei hän osaa olla eläkkeellä. Ja miksi pitäisikään. Rokkari Mick Jagger laulaa 73-vuotiaana ja Michael Caine näyttelee, vaikka ikää on 83 vuotta. Salminen sanoo kyllä yrittäneensä jäädä kotiin, mutta huomannut passivoituvansa.

”En kuulu mihinkään kerhoihin enkä klubeihin. Näyttelijöiden vuorotyö usein estää normaalit ihmissuhteet. Koko ystäväpiiri on tavallaan täällä teatterilla. Että teatteri on jonkinlainen pakko: sanotaan sitä nyt vaikka kutsumukseksi.”

Miksi Salminen ei koskaan innostunut ohjaamisesta? Moni näyttelijä siirtyy ohjaajaksi ja Salmisen kokemuksella, tietämyksellä ja sivistyksellä työhön olisi ollut erinomaiset eväät. Salminen sanoo, että moni on kysynyt samaa.

”Olen mennyt sen verran rikki lapsena, että en olisi pystynyt ottamaan sitä vastuuta”, Salminen arvelee.

Huono itsetunto vaivasi pitkään, ja vasta vuosien myötä hellitti.

”Toisaalta sieltä rikkinäisyydestä lähtee joku huuto näyttämölle. Ajan myötä sitä näkee kokonaiskuvaa ja tajuaa oman suhteettomuutensa ja suhteellisuutensa. Ja sen, kuinka paljon sillä on väliä, mitä olet, se ei maailmaa heilauta.”

Näyttelijöiden arvostuksessa eletään Salmisen mukaan nyt kummallista aikaa: näyttelijöitä arvioidaan kuin Putous-ohjelmaa. ”Se on yksi osoitus taitavuudesta, jos teet karikatyyreja, mutta se on kaukana siitä, mitä näyttelijän työ todella on ja mitä sen pitäisi olla.”


Teatteriväen eturivistä ovat syksyn aikana kuolleet muiden muassa ohjaaja Kalle Holmberg sekä näyttelijät Pentti Siimes ja Pekka Valkeejärvi. Salminen tunsi heidät kaikki hyvin.

Siimeksestä, ”Penasta” Salminen puhuu hiljaisena miehenä ja suurena lahjakkuutena.

”Ja Valkkis (Valkeejärvi) lähti ihan nuorena miehenä”, Salminen sanoo. Hän oli kuollessaan 58.

”Ja Kallen (Holmberg) kanssa olimme hyvin läheisiä. Pitikin olla, että pystyimme puhumaan kaikesta.”

”Edustan sitä sukupolvea, joka on kohta mullassa”, Salminen sanoo.


”Se tuo mukanaan tietynlaisen yksinäisyyden tunteen. Mutta ei sitä pidä enempää ajatella. Ei se auta.”

Menemme niin syvissä vesissä, että ehkä olisi hyvä puhua vähän muista aiheista. Salminen ottaa esiin toisen, ajankohtaisen aiheen. Aleppon. Kollektiivista surua on vaikea kokea, Salminen sanoo.

”Ihminen on sillä tavalla rakennettu, että subjektiivinen suru on se, joka ottaa kiinni.”

Joulua Salminen viettää läheistensä kanssa Kanarian auringossa. Matkaseurana Salmisella on puoliso, näyttelijä Aino Seppo sekä tytär Sonja, joka on valmistumassa näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta. Kanaria kiinnostaa myös siksi, että kaamos on Salmiselle kammotus. Unirytmi menee sekaisin.

”Tämä pitkien alushousujen loputon yö – kuten Christer Kihlman sanoi – ei minulle sovi. Se on tappavaa.”

Perhelomalla uidaan ja nautitaan hotellin ylöspidosta, syödään hyvin ja luetaan kirjoja.

Haastattelun lopuksi Salminen haluaa tarjota läksiäisiksi paukut. Hän nousee ja ottaa hyllyltä jallupullon ja etsii lasit.

”Tässä on yksi tiskattu. Saat sen.”

Tyhjennämme maljat, vedämme takit päälle ja lähdemme, kierrämme teatterin käytäviä ulko-ovelle. Astumme ulos Helsingin kaamokseen Läntiselle teatterikujalle. Salminen heilauttaa kättään tervehdykseen.

”Hyvää ja siedettävää joulua.”

Kuka?

Esko Salminen


 Helsingissä vuonna 1940 syntynyt näyttelijä.

 Näytellyt kymmenissä elokuvissa sekä kiinnityksellä Helsingin ja Turun kaupunginteattereissa ja Suomen kansallisteatterissa.

 Esittänyt muiden muassa Juhania Seitsemässä veljeksessä, Nummisuutarien Eskoa, Lopahinia Kirsikkapuistossa, Willy Lomania Kauppamatkustajan kuolemassa ja Learia kuningas Learissa.

 Elokuvarooleja: muun muassa Rakkaudella, Maire, Uuno Turhapuron veli, Talvisota, Hamlet liikemaailmassa, Niskavuori, Pohjanmaa ja komisario Palmu -elokuvat.

 Saanut Ida Aalberg -tunnustuksen, Pro Finlandian sekä Suomi-palkinnon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  8. 8

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Energiayhtiö Helen: lämmönjakelu toimii nyt normaalisti koko Helsingissä – Kaukolämpöputken rikkoutuminen puski aamulla tulikuumaa höyryä ydinkeskustassa

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää