Valikko
Kulttuuri

On elokuvia, jotka pitää nähdä joka joulu – HS-kulttuuritoimitus keräsi jouluelokuva­suosikkinsa

Pyhät kuluvat hyvin elokuvia katsellen. HS:n jouluvalikoimasta löytyy monta erilaista tarinaa joulun hahmoista, ihmeistä ja perhejuhlista.

Ihmeellinen on elämä (1946) Ohjaaja Frank Capra

Klassisella jouluelokuvalla on itse asiassa aika vähän tekemistä joulun kanssa. Toki se on saanut innoitusta myös Charles Dickensin Saiturin joulusta (1843), ja se päättyy ilon ja hyvän tahdon juhlaan. Hark the Herald Angels Sing lauletaan, kaiken kadottanut mies saa elämänsä takaisin, ja katsojat niistävät läpimärkiin nenäliinoihinsa.

Sitä ennen heille on kuitenkin annettu parin tunnin tanakka poliittinen oppitunti siitä, mihin kapitalismi karkeimmillaan johtaisi: valtaviin luokkaeroihin, väkivaltaan ja kurjuuteen. Vaihtoehtona on ihmiskasvoinen finanssi- ja yhteiskuntasuunnittelu, joka (Yhdysvalloissa kun ollaan) antaa kaikille mahdollisuuden parantaa elämäänsä.

Toki elokuvaa voi katsoa myös ihanana tarinana kunnon miehestä, joka uhraa suuret unelmansa, mutta saa tilalle naisen, perheen ja koko ympäröivän yhtei­sön rakkauden. Ja lopulta enkelikin saa hänen ansiostaan siivet!

Yle Teema 25.12. kello 11.56.


Lumiukko (1982) Käsikirjoittaja Raymond Briggs

Animaatiosta, joka voitti 1982 parhaan lyhytelokuvan Oscarin, on tullut osa monen suomalaisenkin jouluaattoa. Juuri ennen kuin Turku julistaa joulurauhan, olohuoneissa kokoonnutaan taas kerran katsomaan, miten pikkupoika kokee lyhyen ja intensiivisen ystävyyden rakentamansa lumiukon kanssa.

Nykyisinä neonväriaikoina Lumiukon piirrosjälki on rauhoittavan utuista ja haaleaa, mutta se ei tunnu pieniäkään katsojia karkottavan, päin vastoin. Jo nyt tarina vilisee muutakin (brittiläistä) nostalgiakuvastoa moottoripyöristä tekohampaisiin.

Oma tärkeä roolinsa on Howard Blaken klassikkolaululla Walking in the Air, jonka soidessa lumiukko ja poika lentävät yli maiden ja mantujen, yli valaiden ja loistoristeilijöiden, kohti joulupukin maata.

Yle TV2 24.12. kello 11.33.


Joulupukki vieraissa (1999)

Ohjaaja Kjell Sundvall

Nimi ei anna oikeaa kuvaa joulukome­diasta, joka on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista elokuvista Ruotsissa. Pukki on vain pienessä sivuroolissa, ja pääroolissa on ruotsalainen uusperhe entisine heiloineen ja heilojen heiloineen.

Tämä sekalainen seurakunta kokoontuu jouluksi saman katon alle, syömään, saunomaan ja juhlimaan, mutta väärinkäsitys johtaa toiseen ja tunnelma alkaa murentua. Elokuvan alkuperäinen nimi Tomten är far till alla barn antaa tarinasta jo paremman käsityksen.

Päärooleja näyttelevät Peter Haber ja Katarina Ewerlöf. Elokuva kuuluu Ruotsissa joka jouluaatto sikäläisen TV4-kanavan ohjelmistoon, näin myös tänä jouluna.

Cmore.fi


Rare Exports (2010)

Ohjaaja Jalmari Helander

Pukkielokuva ei kerro perinteistä tarinaa joulusta ja Joulupukista vaan Korvatunturin salaisuudesta, katoavista lapsista ja tontuista ja pukeista, jotka voivat olla myös ilkeitä.

Seikkailuelokuva valmistui vuonna 2010, ja sitä on usein pidetty esimerkkinä uuden polven suomalaiselokuvasta, jossa ei häpeillä amerikkalaisen elokuvakerronnan vaikutuksia. Pääosia näyttelevät Jorma Tommila, Onni Tommila, Tommi Korpela ja Rauno Juvonen.

Yle TV2 25.12. kello 20.


Haamujen kosto (1988)

Ohjaaja Richard Donner

Variaatioita Charles Dickensin Saiturin joulusta on lukemattomia, ja yksi verraton on Bill Murrayn tähdittämä kuvaus armottomasta televisiopomosta, joka mainostaa joulushow’taan jopa kuvilla ydinsodasta.

Modernista (no, 1980-lukulaisesta) miljööstä huolimatta tarina etenee perinteisesti. Saituri erottaa alaisensa, joka joutuu turmion tielle, ja saa vieraikseen haamut menneisyydestä ja nykyhetkestä. Ne pelottavat hänet järkiinsä, ja hyvän tahdon joulu saa tulla.

Parasta elokuvassa ovat haamut: New York Dolls -laulaja David Johansen taksikuskina ja Carol Kane läimäyttelevänä keijukaisena. Myös muinaisesta Dynastia-sarjasta tuttu John Forsythe vakuuttaa vainajana: bisnespomo ja huoripukki ei arvannut katua ennen kuin oli jo matojen ruokaa.

Netflix.fi


Rakkautta vain (2003) Ohjaaja Richard Curtis

Yhdeksää toisiinsa kietoutuvaa ihmissuhdetarinaa pitää koossa joulu, joka työntää niistä jokaista kohti ratkaisukohtaa. Rakkaudesta elokuva antaa yllättävänkin monipuolisen kuvan, sillä siihen kuuluu myös paljon sen aiheuttamaa surua ja pettymystä, jolle ei voi mitään.

Näyttelijöinä on brittielokuvan kermaa, kuten edesmennyt Alan Rickman ja Emma Thompson, joiden keski-ikäisen avioliiton tragediaa Joni Mitchellin musiikki kauniisti säestää.

Koomisimmat roolit on annettu Rowan Atkinsonille ja Bill Nighylle, ja romanttisinta on tietysti se, että Britannian pääministerikin osaa rakastua.

TV5 24.12. kello 21 ja 25.12 kello 03.30.


Fanny ja Alexander (1982) Ohjaaja Ingmar Bergman

Tarina teatterisuku Ekdahlista 1900-luvun alun Ruotsissa muuntui sekä tv-sarjaksi ja kirjaksi että elokuvaksi, jolle myönnettiin aikanaan neljä Oscar-palkintoa.

Sen sukutarina on suloista nostalgiaa mutta myös rakkaudentunnustus teatterille – ja myös perheelle, sellaisena kuin se voi parhaimmillaan olla (elokuva näyttää kyllä myös, millainen se on pahimmillaan).

Sekä teatteri että perhe tarjoavat turvapaikan, ”pienen maailman”, sen suuremman, arvaamattoman ja vaarallisen maailman keskellä.

Elokuvan joulukuvaus on kuitenkin mahtipontinen liekehtivää boolia, notkuvaa ruokapöytää ja piirileikkejä myöten.

Saatavana dvd:llä.


Die Hard – vain kuolleen ruumiini ylitse (1988)

Ohjaaja John McTiernan

Mies New Yorkista lentää jouluaatoksi Los Angelesiin paikkaamaan rakoilevaa aviosuhdettaan. Vaimo on edennyt suuren yhtiön pomoportaikossa, eivätkä parin elämäntyylit enää sovi yhteen.

He kohtaavat vaimon työpaikan joulujuhlissa puoliautiossa pilvenpiirtäjässä, mutta ennen välien selvittelyä rosvokopla kaappaa juhlijat panttivangeikseen ja alkaa murtaa kassakaappia. Kaappaajien epäonneksi avio­mies John McClane (Bruce Willis) on rämäpäinen kyttä, joka livahtaa seurueesta ja alkaa neutralisoida pahiksia yksi kerrallaan.

Die Hard kuuluu toimintaelokuvien klassikoihin. Sen rytmi pitää virkeänä, pyrotekniikkaa riittää, toimintaa ja huumoria on oikeassa suhteessa ja kaikki tapahtuu kutkuttavasti rajatussa tilassa. Joulu ei oikeastaan liity tapaukseen, mutta toisaalta: mitä väliä? Let it snow, let it snow, let it snow.

Saatavana dvd:llä.


Eräs joulutarina (2008) Ohjaaja Arnaud Despleschin

Tässäpä jouluinen elokuva, joka ei tyhjene monellakaan katsomiskerralla. Uskomattoman hieno on kohtaus, jossa syöpään sairastunut perheenäiti (Catherine Deneuve) ja hulttiopoika (Mathieu Amalric) polttelevat tupakkaa puutarhakeinussa kylmästä hytisten ja miettivät kaikessa ystävyydessä ja keskinäisen arvostuksen ilmapiirissä, miksi eivät voi sietää toisiaan.

Samalla kun puheliaan ranskalaiselokuvan perheenjäsenet kertaavat menneisyyttään ja keskinäisiä suhteitaan, he tekevät joulusiivousta, polttelevat, juovat viiniä, koristavat kuusta, katsovat elokuvia televisiosta, kiillottavat hopeita, kuuntelevat levyjä ja ampuvat ilotulitusraketteja talon taka­pihalla.

Saatavana dvd:llä.


Riiviöt (1984)

Ohjaaja Joe Dante

Elokuva voi vaikuttaa herttaiselta lastentarinalta, mutta hurjistuu liki kauhufilmiksi. Ihan splatteria se ei sentään ole, pikemminkin vinksahtanutta huumoria ja parodiaa erilaisista jouluklassikoista.

Kun suunnilleen kaikessa epäonnistunut keksijäisä (folklaulaja Hoyt Axton) ­koettaa löytää mukavalle pojalleen hienon joululahjan, hän erehtyy Chinatownissa antiikkikauppaan ja ostaa pieneen arkkuun suljetun, lempeän näköisen otuksen. Kotikaupungissaan – joka muistuttaa Ihana on elämä -elokuvan Bedford Fallsia – otus alkaa kuitenkin lisääntyä, ja tuloksena on raatelevia hirviöitä.

Riiviöt on täynnä piruilua (amerikkalaiselle) keskiluokkaisuudelle, ja lopussa kehotetaan koko ihmiskuntaa pitämään parempaa huolta planeetasta.

Netflix.fi


Ihme 34. kadulla (1947)

Ohjaaja George Seaton

Periamerikkalainen joulukuvaus kertoo joulupukista (jenkkiperinteen mukaan Kris Kringle -nimisestä), joka saapuu suurkaupunkiin selvittämään, onko hänellä enää lainkaan sijaa modernissa joulunvietossa. Hän saa työtä Macy’s-tavaratalosta ja alkaa tehdä kenttätutkimusta.

Puolet pukin tapaamista ihmisistä uskoo häneen, puolet ei. Lopulta asiaa puidaan mielisairaalassa ja oikeussalissakin.

Hauskinta elokuvassa on kuvauksen liki dokumentaarinen ote: näkymät tavarataloista ja kaduilta ovat aivan autenttista 1940-luvun New Yorkia.

Myös roolivalinnat ovat loistavia. Britti Edmund Gwenn on hieno joulupukki, ja skeptikkolasta esittävä Natalie Wood aivan hurmaava.

Yle Teema 25.12. kello 10.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Joulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  5. 5

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää