Valikko
Kulttuuri

Merirosvot jahtaavat kultalastissa olevaa laivaa uudessa suomalais­sarjassa, joka sekoittaa historiadraamaa ja tosi-tv:tä

Minttu Mustakallio ja Ville Virtanen näyttelevät Flemingin merirosvosisaruksia, jotka ajavat takaa aarrelaivaa.

Historia tuntee suomalaiset Flemingin merirosvoveljekset, mutta Heroes of the Baltic Sea -nuortensarjassa Magnus Fleming (Ville Virtanen) on saanut rinnalleen siskon Margaretha Flemingin (Minttu Mustakallio), joka on jopa veljeään verenhimoisempi.

Sarjassa merirosvot ajavat takaa hansalaiva Hanneke Wromea, joka upposi myrkyssä vuonna 1468. Myös haaksirikko on totta, vaikka tiettävästi merirosvot eivät olleet laivan kimpussa.

Sarjassa rosvot jahtaavat linnanherran poikaa Axel Tottia (Oliver Österberg), joka jää henkiin haaksirikosta ja tietää, mihin aarrelaiva upposi.

Laiva oli matkalla Lyypekistä Tallinnaan. Kyydissä oli muun muassa Raaseporin linnanherran vaimo ja heidän poikansa. Lastina oli muun muassa 10 000 kultarahaa, joiden arvo vastasi 50 miljoonaa euroa.

Ihan kaikki muutkaan historialliset yksityiskohdat eivät ole sarjassa aivan kohdallaan. Merirosvot esimerkiksi tiirailevat kaukoputkeen, jollaista ei vielä 1400-luvulla ollut käytössä.

”Pitäähän merirosvoilla olla kaukoputki”, sarjan ohjaaja Antti-Jussi Annila toteaa. ”Onneksi 1400-luku on niin kaukana, että pienistä taiteellisista vapauksista ei jää kiinni. Emme tehneet historian oppituntia, vaan isoa seikkailua”, sarjan ohjannut Annila sanoo.

Annila kuulostaa yhä innostuneelta poikkeuksellisen isosti tehdystä nuortensarjasta, vaikka seuraava hanke on jo pitkällä. Hän antaa haastattelun puhelimessa Tallinnasta työpäivän päätteeksi. Annila tekee siellä Antti Tuurin romaaniin perustuvaa Ikitie-elokuvaa.

”Joo, olen kyllä aika fiiliksissä. Kaikki näyttelijätkin lähtivät heti mukaan, kun soittelin heille ja sanoin, että ruvetaan tekemään merirosvoseikkailua. Ville Virtanen kysyi vain, että pääseekö hän miekkailemaan.”


Ville Virtanen näyttelee myös Ikitiessä, joka kertoo suomalaisten kohtaloista Neuvostoliitossa 1930-luvun puhdistuksissa. Se on hyvin erilainen historiallinen tarina kuin Heroes of the Baltic Sea – joka on Annilan ensimmäinen nuorille suunnattu ohjaus.

”Toivottavasti teinikatsojat innostuvat tästä yhtä paljon kuin minä. Oli ihanaa tehdä nuortenjuttua, koska katson omien lasteni kanssa paljon seikkailuja. Varhaisteineille tehdään koko ajan hurjempia juttuja. Tästä ei voinut tehdä niitä lällympää. Tavoite on, että seikkailu kulkee kuin juna.”

Sarjassa nykyaika tosin katkaisee historiallisen seikkailun säännöllisesti. Yle on kehittänyt siinä uuden formaatin, jossa draamaan yhdistellään tosi-tv:tä.

Nykyajassa neljä lasta (Santeri Koskinen, Netta Pihlanen, Julia von Lerber ja Vilho Leskelä) etsivät Hanneke Wromen aarretta pelissä, jossa saavat suorittaa erilaisia tehtäviä. Alkuteksteissä korostetaan, että lapset eivät ole näyttelijöitä eivätkä tiedä tapahtumia ennakolta.

Annila ohjasi vain historiallisen seikkailun. Nykyaikaiset osuudet ohjasi Tuukka Temonen. Antti Pesonen ja Outi Keskevaari käsikirjoittivat koko sarjan.

”Draama oli jo yksinään niin iso, että oli järkevää tehdä osat erikseen. Sanoin myös heti alussa, että en osaa tehdä tosi-tv:tä. Ne osuudet näin vasta leikkausvaiheessa. Minusta näkökulmien kontrasti eri osien välillä on sarjan voima”, Annila sanoo.

Annila (s. 1977) on tehnyt aiemminkin historiallisia seikkailuelokuvia. Jadesoturi (2006) sekoitti Kalevalan ja wuxia-miekkaseikkailujen mytologiaa muinaisessa Kiinassa. Kauhuelokuva Sauna (2008) sijoittui 1500-luvulle.

Niiden tavoin Heroes of the Baltic Sea vaati menneen maailman rakentamista puvustuksella ja lavastuksella. Myös tehosteita tarvittiin poikkeuksellisen paljon.

Suurin osa kohtauksista kuvattiin oikeilla paikoilla, muun muassa Itämerellä ja Lyypekin edustalla. ”Vaati vaivannäköä viedä kaksi laivaa merelle ja kuvata siellä miekkataisteluita. Myrskykohtauksessa yhdisteltiin tietokonetehosteita ja oikeita laivoja”, Annila selittää.

Loput sarjasta kuvattiin studiossa. Annila kertoo innoissaan muun muassa laivan hytistä, jonka lavaste rakennettiin niin, että sen pystyi kääntämään kokonaan ympäri, kun laiva kaatui myrskyssä.

”Jostain syystä tuottajat vain nauroivat, kun ehdotin, että mennään Maltalle, jossa tehtiin Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saarta”, Annila sanoo. Maltan studioiden jättialtaisiin ei Ylellä ollut varaa, mutta ilmankin Heroes of the Baltic Sean historialliset osuudet näyttävät aika isoilta.

”Ylen ulkopuolelta hankittiin stuntteja ja digitaalisia efektejä. Tähän oli pakko panostaa, koska meriseikkailua ei vain voi tehdä puolivillaisesti”, Annila painottaa.

Heroes of the Baltic Sea alkaa TV2:lla ma 26.12. klo 20.00. Kaikki viisi jaksoa esitetään maanantaista keskiviikkoon. Sarja on katsottavissa myös Yle Areenassa kokonaan jo 26.12.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisiosarjat
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää