Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

George Michael oli 1980-luvun suuria musiikillisia selviytyjiä

Joulupäivänä kuollut poptähti uusi soundinsa kerta toisensa jälkeen, kirjoittaa HS:n musiikkitoimittaja Jarkko Jokelainen.

Kun 1980-luku avautui täyteen kukkaan, George Michael oli kaikkialla. Musiikkikanavien samettiäänisenä tähtenä, teinilehtien komeakasvoisena kansikuvapoikana ja myyntilistojen ykkösenä.

Wham!-yhtyeen menestys näytti loputtomalta ja tuntui ulottuvan kaikkialle. Vahvistus tälle saatiin viimeistään siinä vaiheessa, kun yhtye sai kutsun kiertueelle Kiinaan vuonna 1985. Yksikään iso länsimainen pop-yhtye ei ollut aiemmin esiintynyt sulkeutuneessa valtiossa.

Ulospäin Whamin pop saattoi tuntua niin puhtoiselta, että se näyttäytyi kommunistisen hallinnon silmiin vaarattomana. He eivät tienneet, mitä kaikkia piilotettuja tunteita ja salattuja viestejä yhtyeen sanoituksiin oli ladattu. Meille kaikille tämä avautui vasta myöhemmin.

George Michael löydettiin kuolleena kotoaan Oxfordshirestä joulupäivänä. Michaelin manageri kertoi tähden sydämen pettäneen.


Mikään ei tietenkään ole ikuista, ja kaikkein vähiten pop-tähteys. Kasaritähdistä suurin osa katosi yhtä nopeasti kuin oli lehtien kansikuviin ilmestynyt, ja heidät tuomittiin ikuiselle kiertueelle retrobileiden kuriositeetiksi.

George Michaelille ei koskaan käynyt näin, ja se oli hänen uskomattomin saavutuksensa.

George Michael karisti teinitähteyden niskastaan ja esittäytyi uudistuneena miehenä aikuistuneelle, yhä suuremmalle yleisölle. Hän jätti jälkeensä Whamin synapopin ja suuntasi kohti sielukkaampaa ja sofistikoituneempaa soolouraa.

Britannian kasaritähdistä George Michael osoittautui kestävimmäksi ja menestyneimmäksi. Hänen levyjään on myyty yli sata miljoonaa kappaletta, ja hän olisi koska vain voinut lähteä uudelle areenakiertueelle.

Muualta maailmasta tulee mieleen vain yksi 80-luvun poptähti, jonka muuntautumisleikki oli vielä menestyksekkäämpi: Madonna. Jo tämä kertoo, missä George Michaelin paikka on: Viime vuosikymmenien suurimpien laulajien joukossa.

Lontoolaisen Georgios Kyriacos Panayiotoun ura käynnistyi 1970-luvun lopulla katumuusikkona ja ajan hengen mukaisesti ska-yhtyeen solistina. Tämä kaikki oli vasta valmistautumista tulevaan.

Vuonna 1981 George Michael ja Andrew Ridgeley perustivat Wham!-yhtyeen, jonka syntetisaattoreilla leikittelevä pop, flirttailu rapin kanssa ja positiivinen sanoma osuivat suoraan ajan hermoon. Jo seuraavana vuonna yhtye kirjasi ensimmäiset hittinsä Club Tropicanan, Young Gunsin ja Wham Rapin.


Jos Wham muistetaan yhdestä kappaleesta, se on Wake Me Up Before You Go-Go, vuoden 1984 ykköshitti molemmin puolin valtamerta. Sen riemukkaasti svengaava poljento siirsi yhtyeen poppia piirun lähemmäs 1960-luvun soulia.

Unohtumattomien Wham-hittien joukkoon ovat nousseet myös Freedom, Everything She Wants ja jokavuotinen jouluhitti Last Christmas, jonka säkeet saivat traagisen merkityksen George Michaelin kuoltua juuri joulupäivänä.

Whamin kohtalo oli sama kuin useimmilla aikalaisilla: kaksikon liekki leimahti komeasti mutta paloi loppuun nopeasti. Jo vuonna 1986 yhteinen taival oli ohi.

Whamin riveissä George Michael oli ehtinyt profiloitua sielukkaana laulajana mutta myös osaavana lauluntekijänä, sillä monet yhtyeen isoista hiteistä olivat hänen kynästään. Tulevaa hän oli ehtinyt pohjustaa ensimmäisellä soolosinglellään Careless Whisper. Raukean tunnelmallinen balladi on piirtynyt mieliin osana vuoden 1984 ääniraitaa.

Todenteolla George Michael esittäytyi sooloartistina Faith-albumillaan, joka ilmestyi vuoden 1987 lopulla.

Levyn nimikappale on hänen tunnetuimpiaan ja todellinen irtiotto aiemmasta: laulaja karisti 80-luvun kimalteet kengistään ja katsoi yhtä aikaa sekä menneeseen että tulevaan. Kappaleen Bo Diddley -rytmi ja kitarasoolo olivat nyökkäyksiä rock’n’rollin historiaan, mutta laulajan sielukas tulkinta ja levyn sävykäs tuotanto antoivat suuntaviivat hänen soolouralleen.

Seuraavan albuminsa hitillä Freedom! ’90 George Michael ammensi suoraan mustan rytmimusiikin alkulähteiltä gospelista. Se oli yksi George Michaelin taidoista: laulajana, lauluntekijänä ja tuottajana hän onnistui päivittämään vaikutteensa ajanmukaiseksi popmusiikiksi.

Kappaleen kestävästä voimasta kertoo se, että vain kuusi vuotta myöhemmin Robbie Williams versioi sen ensisinglelleen ja sinkosi itsensä menestykseelle soolouralle.

Jos 1980-luku oli ollut George Michaelin suurten listahittien aikaa, seuraavalla vuosikymmenellä hän sementoi asemansa suurten kansainvälisten poptähtien joukossa. Hän kelpasi jopa Queenin solistiksi edemenneen Freddie Mercuryn tilalle.


1990-luvun lopussa monet George Michaelin sanoituksista joutuivat uuteen syyniin, kun laulajan seksuaalinen suuntautuminen tuli julkisuuteen. Monet piilotetut viestit kaivettiin nyt esiin, ja laulajasta tuli näkyvä puolestapuhuja seksuaalivähemmistöille.

Mitä suuremmaksi George Michaelinin esiintymisareenat kasvoivat, sitä harvemmaksi hänen julkaisutahtinsa muuttui. Kolmen vuosikymmenen aikana hän julkaisi lopulta vain kuusi sooloalbumia, joista viimeinen, Symphonica, ilmestyi vuonna 2014.

Tällä vuosituhannella laulajan musiikillista uraa varjostivat ongelmat niin päihteiden kuin terveyden kanssa. Toivo paluusta eli silti loppuun saakka: viime aikoinaan hän työsti uutta elämäkertadokumenttia Freedom, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää