Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

George Michael oli 1980-luvun suuria musiikillisia selviytyjiä

Joulupäivänä kuollut poptähti uusi soundinsa kerta toisensa jälkeen, kirjoittaa HS:n musiikkitoimittaja Jarkko Jokelainen.

Kun 1980-luku avautui täyteen kukkaan, George Michael oli kaikkialla. Musiikkikanavien samettiäänisenä tähtenä, teinilehtien komeakasvoisena kansikuvapoikana ja myyntilistojen ykkösenä.

Wham!-yhtyeen menestys näytti loputtomalta ja tuntui ulottuvan kaikkialle. Vahvistus tälle saatiin viimeistään siinä vaiheessa, kun yhtye sai kutsun kiertueelle Kiinaan vuonna 1985. Yksikään iso länsimainen pop-yhtye ei ollut aiemmin esiintynyt sulkeutuneessa valtiossa.

Ulospäin Whamin pop saattoi tuntua niin puhtoiselta, että se näyttäytyi kommunistisen hallinnon silmiin vaarattomana. He eivät tienneet, mitä kaikkia piilotettuja tunteita ja salattuja viestejä yhtyeen sanoituksiin oli ladattu. Meille kaikille tämä avautui vasta myöhemmin.

George Michael löydettiin kuolleena kotoaan Oxfordshirestä joulupäivänä. Michaelin manageri kertoi tähden sydämen pettäneen.


Mikään ei tietenkään ole ikuista, ja kaikkein vähiten pop-tähteys. Kasaritähdistä suurin osa katosi yhtä nopeasti kuin oli lehtien kansikuviin ilmestynyt, ja heidät tuomittiin ikuiselle kiertueelle retrobileiden kuriositeetiksi.

George Michaelille ei koskaan käynyt näin, ja se oli hänen uskomattomin saavutuksensa.

George Michael karisti teinitähteyden niskastaan ja esittäytyi uudistuneena miehenä aikuistuneelle, yhä suuremmalle yleisölle. Hän jätti jälkeensä Whamin synapopin ja suuntasi kohti sielukkaampaa ja sofistikoituneempaa soolouraa.

Britannian kasaritähdistä George Michael osoittautui kestävimmäksi ja menestyneimmäksi. Hänen levyjään on myyty yli sata miljoonaa kappaletta, ja hän olisi koska vain voinut lähteä uudelle areenakiertueelle.

Muualta maailmasta tulee mieleen vain yksi 80-luvun poptähti, jonka muuntautumisleikki oli vielä menestyksekkäämpi: Madonna. Jo tämä kertoo, missä George Michaelin paikka on: Viime vuosikymmenien suurimpien laulajien joukossa.

Lontoolaisen Georgios Kyriacos Panayiotoun ura käynnistyi 1970-luvun lopulla katumuusikkona ja ajan hengen mukaisesti ska-yhtyeen solistina. Tämä kaikki oli vasta valmistautumista tulevaan.

Vuonna 1981 George Michael ja Andrew Ridgeley perustivat Wham!-yhtyeen, jonka syntetisaattoreilla leikittelevä pop, flirttailu rapin kanssa ja positiivinen sanoma osuivat suoraan ajan hermoon. Jo seuraavana vuonna yhtye kirjasi ensimmäiset hittinsä Club Tropicanan, Young Gunsin ja Wham Rapin.


Jos Wham muistetaan yhdestä kappaleesta, se on Wake Me Up Before You Go-Go, vuoden 1984 ykköshitti molemmin puolin valtamerta. Sen riemukkaasti svengaava poljento siirsi yhtyeen poppia piirun lähemmäs 1960-luvun soulia.

Unohtumattomien Wham-hittien joukkoon ovat nousseet myös Freedom, Everything She Wants ja jokavuotinen jouluhitti Last Christmas, jonka säkeet saivat traagisen merkityksen George Michaelin kuoltua juuri joulupäivänä.

Whamin kohtalo oli sama kuin useimmilla aikalaisilla: kaksikon liekki leimahti komeasti mutta paloi loppuun nopeasti. Jo vuonna 1986 yhteinen taival oli ohi.

Whamin riveissä George Michael oli ehtinyt profiloitua sielukkaana laulajana mutta myös osaavana lauluntekijänä, sillä monet yhtyeen isoista hiteistä olivat hänen kynästään. Tulevaa hän oli ehtinyt pohjustaa ensimmäisellä soolosinglellään Careless Whisper. Raukean tunnelmallinen balladi on piirtynyt mieliin osana vuoden 1984 ääniraitaa.

Todenteolla George Michael esittäytyi sooloartistina Faith-albumillaan, joka ilmestyi vuoden 1987 lopulla.

Levyn nimikappale on hänen tunnetuimpiaan ja todellinen irtiotto aiemmasta: laulaja karisti 80-luvun kimalteet kengistään ja katsoi yhtä aikaa sekä menneeseen että tulevaan. Kappaleen Bo Diddley -rytmi ja kitarasoolo olivat nyökkäyksiä rock’n’rollin historiaan, mutta laulajan sielukas tulkinta ja levyn sävykäs tuotanto antoivat suuntaviivat hänen soolouralleen.

Seuraavan albuminsa hitillä Freedom! ’90 George Michael ammensi suoraan mustan rytmimusiikin alkulähteiltä gospelista. Se oli yksi George Michaelin taidoista: laulajana, lauluntekijänä ja tuottajana hän onnistui päivittämään vaikutteensa ajanmukaiseksi popmusiikiksi.

Kappaleen kestävästä voimasta kertoo se, että vain kuusi vuotta myöhemmin Robbie Williams versioi sen ensisinglelleen ja sinkosi itsensä menestykseelle soolouralle.

Jos 1980-luku oli ollut George Michaelin suurten listahittien aikaa, seuraavalla vuosikymmenellä hän sementoi asemansa suurten kansainvälisten poptähtien joukossa. Hän kelpasi jopa Queenin solistiksi edemenneen Freddie Mercuryn tilalle.


1990-luvun lopussa monet George Michaelin sanoituksista joutuivat uuteen syyniin, kun laulajan seksuaalinen suuntautuminen tuli julkisuuteen. Monet piilotetut viestit kaivettiin nyt esiin, ja laulajasta tuli näkyvä puolestapuhuja seksuaalivähemmistöille.

Mitä suuremmaksi George Michaelinin esiintymisareenat kasvoivat, sitä harvemmaksi hänen julkaisutahtinsa muuttui. Kolmen vuosikymmenen aikana hän julkaisi lopulta vain kuusi sooloalbumia, joista viimeinen, Symphonica, ilmestyi vuonna 2014.

Tällä vuosituhannella laulajan musiikillista uraa varjostivat ongelmat niin päihteiden kuin terveyden kanssa. Toivo paluusta eli silti loppuun saakka: viime aikoinaan hän työsti uutta elämäkertadokumenttia Freedom, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  7. 7

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää