Kulttuuri

Kaipaatko vaihtelua kuulokkeisiin? – Tässä 5 taatusti pirskahtelevaa ja erilaista Suomi-levyä vuodelta 2016

Suomalaisilla kansanmusiikkilevyillä kaikuivat vuonna 2016 Brasilian choro, Japanin kansanlaulut, Balkanin iskelmä ja harvinainen ystävä 200 vuoden takaa.

Suomen kuunnelluimpien artistien ja levyjen listoja tutkiessa voi herkästi päätyä siihen johtopäätökseen, että kotimainen musiikki olisi vain muutamien artistien ja levy-yhtiöiden käsissä.

Niinhän ei tietenkään ole. Suomessa tehdään edelleenkin vuosittain hurja määrä levyjä, ja mikä parasta, useimmissa luovuus ja omintakeisuus kukkivat villisti.

Erityisen hyviä ennakkoluulottomuuden saralla ovat kansanmuusikot. He hakevat rohkeasti vaikutteita ympäri maailmaa – ja se kuuluu.

HS poimi vuoden levypinkasta viisi pirskahtelevinta, originelleintä, värikkäintä ja koskettavinta levyä.

1. Suomalainen säkkipilli on täällä taas, 200 vuoden jälkeen!

Päre: Hausjärvi beat. Zebo Records 2016. (Löytyy myös Spotifysta)


Päre mainostaa olevansa ensimmäinen suomalaisella säkkipillillä varustettu yhtye 200 vuoteen – tai ylipäätään koskaan. Soitinta on kuultu täälläpäin keskiajalta 1800-luvun alkuun, sitten se hävisi. Nyt hän on täällä taas. Kiinnostavaa!

Mutta millainen tuo salaperäinen soitin sitten on?

No, esimerkiksi skottilaisiin mahtiserkkuihinsa verrattuna suomalainen säkkipilli osoittaa olevansa varsin notkea ja näppärä kaveri. Petri Praudan käsissä soittimen nasaali sointi ei jyrää muita soittimia (joita Päreessä ovat viulu, lyömät, mandola, munniharppu ja erilaiset huilut), mutta hypnoottisena jatkuva borduna–melodia-yhdistelmä pistää kyllä tanssahtelemaan.

Ja se on toki Päreen tarkoituskin. Levylle on koottu tanssisävelmiä aina ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta kauas itään ja Karjalaan. On polskaa, valssia, menuettia, mutta myös impilahtelaisen jouhikkolegenda Feodor Pratsun transsiin vievää trepatskaa.

Emme voi tietää, soittivatko takavuosien suomalaiset säkkipillitaiturit juuri tätä musiikkia. Mutta varmaa on, että muinaisetkin suomalaiset, Antit, Pekat ja kumppanit, ovat tämän soundin tahtiin pistelleet lapikasta lattiaan niin maan perusteellisesti.

Testaa oma reaktiosi täällä:


2. Humma juoksee japanilaisittain

Eva Alkula & Tomoya Nakai: Laulu. Camus 2016.


Suomi ja Japani ovat toisistaan kaukana ehkä maantieteellisesti, mutta kun kuuntelee, kuinka saumattomasti musiikilliset kulttuurit yhdistyvät suomalaisen kanteletaiteilijan Eva Alkulan ja japanilaisen kototaiteilijan Tomoya Nakain duossa, tajuaa käytännössä vanhan ja kliseisen sanonnan merkityksen: musiikki ei totisesti tunne rajoja.

Kaksi erilaista kielisoitinta täydentävät toisiaan. Kanteleen selkeys ja heleys, toisaalta koton lämpö ja väreily yhdistyvät sointimaailmaksi, joka värisyttelee sielua ihan kunnolla.


Yhtä hienosti soljuu yhteen kaksi erilaista musiikkiperinnettä. Esimerkiksi Shiraoi-kappaleessa on sulautettu yhteen Pohjois-Japanissa asuvan alkuperäiskansan, ainujen, kansanlaulu Ikeresotte sekä suomalainen kansanlaulu Laulu on iloni ja työni. Juokse sinä humma taas saa yhtä aikaa rauhoittavan ja toisaalta eksoottisen erilaisen kantele–koto-versioinnin.

Enimmäkseen pysytellään kuitenkin Japanin maaperällä. Kuullaan esimerkiksi laulu, jota pienessä Gokayaman kylässä on laulettu riisiä istutettaessa sekä myöhemmin sadonkorjuujuhlissa. Mennään myös geishojen, prinsessojen ja prinssien maailmoihin sekä maalaillaan silmien eteen maisemaa japanilaisesta merenrannasta.

Jos pistää silmät kiinni, voi löytää itsensä leijailemasta eräänlaisessa musiikillisessa utopiassa, niin kaunista tämä japanilais-suomalainen musiikki on. Jostain tällaisesta se zeniläinen mielentyyneys varmaan kumpuaa.

3. Balkanilta kajahtaa. Ja Turkista, Kreikasta, Georgiasta...

Jaakko Laitinen & Väärä raha: Näennäinen. Playground Music Finland 2016. (Löytyy myös Spotifysta)


Jos kaipaat vipinää jäseniisi, sitä saat 100-prosenttisella varmuudella Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtyeen uutuudelta. Balkanin, Turkin, Kreikan, Georgian, Lähi-idän ja ties minkä messevän musiikkimaan melodioista ja rytmeistä vaikutteensa saaneilla lauluilla on maaginen vaikutus. Olet pakotettu pomppimaan.

Kokeile vaikka:Laulusolisti Jaakko Laitinen kertoi Rumban haastattelussa, että efekti on huomattu lavaltakin. Hyppyytyksistä ovat villiintyneet niin Lapin kullankaivajat kuin Berliinin lähiön kulttuurifestivaaleille tulleet Syyrian pakolaisetkin. Jälkimmäiset pistivät kuulemma oitis pystyyn kovat rivitanssit. Ja Laitinen laulaa kaikki tarinansa kuitenkin suomeksi!

Mutta osaa bändi tunnelmoinnin taidonkin. Niin paljon sanomatta jää -rakkauslaulu on kunnianosoitus rovaniemeläiselle tangotaituri Esko Rahkoselle. Sekaisin olemisen iloista todistava, laiskanpulskeasti etenevä kreikkalainen rebetiko-klassikko Kännissä ja pilvessä luo huulille onnellisen hymyn – ja ihan silkasta musiikin voimasta.

4. Niin kaunis on maa rennolla brassitwistillä

Nordic Choro: II. Zebo Records 2016. (Löytyy myös Spotifysta)


Ensin tulee rytmi. Tiedättehän: sellainen pandeiron ja bassokuvion luoma keinunta ja helinä, jonka voi kuvitella suoraan Rion kaduille. Mutta joka on kuitenkin valtaisaa karnevaalimassaa paljon lempeämpi ja kepeämpi.

Sellaiselle rytmille perustuu Nordic Choro -yhtyeen instrumentaalimusiikki. Kyse on brasilialaisen populaarimusiikin tyylilajista chorosta. Ja oi, kuinka kirkkaasti alkaakaan aurinko paistaa heti, kun se rytmi alkaa rullata eteenpäin. Soittimina yhtyeessä ovat tamburiinityyppisen pandeiron ja basson lisäksi seitsenkielinen kitara ja mandoliini. Puhallinsoolojakin kuullaan.

Lisää hymyilyttää, kun tajuaa, mihin muuhun Nordic Choron musiikki perustuu. Melodiat ovatkin yllättäen ihan sieltä meidän omasta ”Kultaisesta laulukirjastamme”, joita nautimme hoilata joukolla. Mukana on kaikki rakkaimmat laulut Anttilan keväthuumauksesta Nuoruustangoon, Armiin ja Romanssiin.

Tässä kaikessa on jotain kovin vinkeää. Sen nyt arvaa, että Taas on aika auringon -tyyppiset iloluontoiset laulut istahtavat luontevasti choroksi, mutta että ne kaikkein itkettävimmätkin! Kukapa olisi arvannut että jopa Syyslaulu, Myrskyluodon Maija ja Niin kaunis on maa saadaan pirskahtelemaan kuin vasta väkerretty caipirinha lasissa.

Kuuntele Niin kaunis on maa täältä:


5. Ja sitten sokerina pohjalla musiikkivuoden 2016 yllättävin ja epätodennäköisin kokoonpano

KYN: Jos minä puhuisin sinulle. Alba Records 2016.


Kuuntelin eräänä aamuna radiota, kun sieltä tulvahti kaiken perusiskelmän välissä jotain, joka sai huokaisemaan ihan ääneen: ”Mitä on TÄMÄ? Miten mikään voi kuulostaa noin taivaalliselta?”

Surkeasta keittiöradiosta tulvahteli kuulaan naiskuoron tiiviissä nipussa liikkuvia sointuja, joiden väliin pieni jazzyhtye luritteli notkeita jazzsooloja. Tuntui, että nyt oltiin jonkin aivan uudenlaisen äärellä. Ja laulu oli sentään tutuista tutuin: suomalainen kansanlaulu Aamulla varhain.

Tuttuhan se olikin, mutta epätodennäköinen kokoonpano sekä laulun hieno, erilainen sovitus teki kokonaisuudesta jotain ihan muuta. Ei ole kuorokliseitä, ei ole jazzkliseitä, on vain uutta ja jännittävää.

Kuuntele kappaleen live-esitys täältä:Selvisi, että taianomaisen musiikin takana oli naiskuoro KYN:n sekä lyömäsoittaja Mikko Hassisen, saksofonisti Manuel Dunkelin ja basisti Ville Herralan jazztrio. Laulu oli levyltä, joka koostuu yksinomaan Mikko Hassisen KYN:lle säveltämästä ja sovittamasta jazzohjelmistosta. Mukana on niin suomalaisia kansanlauluja kuin vaikkapa Antonio Carlos Jobimin herkkä bossanova Insensatez (Chrisse Johanssonin suomentamana Ei sanaakaan) ja jazzstandardi ’Round Midnight (Juice Leskisen suomentamana Vain öisin).

Jos minä puhuisin sinulle on häkellyttävän upea levy. Todellinen helmi musiikkivuonna 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kansamusiikki
 • Kuoromusiikki
 • Maailmanmusiikki
 • Jazz

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  10. 10

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää