Valikko
Kulttuuri

Tukholman museoissa testataan nyt tavallisuuden rajoja – ja kiistellään siitä, ovatko museot liikaa poliitikkojen ohjauksessa

Historiallinen museo panee kävijät polvilleen kuuntelemaan 142 eri suuntauksen rukouksia ja tulkitsee historiaa nykytaiteen kautta. Etnografisen museon Playground-näyttely haastaa sekin vallitsevia normeja – ja on herättänyt valtavan keskustelun.

Milloin viimeksi rikoit jotain normia? Miltä tuntui?

Kysymykseen törmää Tukholman Etnografisessa museossa, Playground-nimisessä näyttelyssä, joka haastaa miettimään ja kyseenalaistamaan erityisesti sukupuoli-identiteettiin, ihon­väriin ja ulkonäköön liittyviä (ahdistavia) normeja.

Heteroseksuaalisuus ei ole normaalia, vain tavallista, siteerataan näyttelyssä amerikkalaista runoilijaa Dorothy Parkeria.

Yhdellä seinällä on monenmuotoisia ja -värisiä barbienukkeja. Toisaalla Ruotsiin muuttaneet kertovat aiemmissa kotimaissaan kokemastaan sukupuolisesta syrjinnästä. Suosittu kirjailija ja tubettaja Stina Wollter tanssii videolla keittiössään alusvaatteissa pakarat hyllyen ja manifestoi tanssimisen riemua, joka kuuluu kaikille, ei vain mallimittaisille. Vieressä on meille kävijöille koppi diskopalloineen: tanssi sinäkin!


Playground-näyttelyssä korostuu normikriittisyys, joka on ruotsalaisen museo- ja muunkin kulttuuritoiminnan iso ja myös kritisoitu trendi juuri nyt. Kulttuurisivuilla on kirjoitettu ­aiheesta paljon ja väitetty, että valtio ohjaa museoita tietynlaiseen näyttelypolitiikkaan.

Tavoite on suorastaan opettaa ihmisiä ajattelemaan oikein, kirjoitti toimittaja Ola Wong erittäin kriittisessä artikkelissaan syksyllä Svenska Dagbladetissa. Keskustelua käytiin laajalti myös muissa medioissa. Kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke vastasi Wongille, joka jatkoi keskustelua edelleen.

Wong siteerasi ensimmäisessä jutussaan Ruotsin ympäristöpuolueen kulttuuriryhmän raporttia Kulturen – det fjärde välfärdsområdet (Kulttuuri, neljäs hyvinvointialue), jonka mukaan museoiden tehtävänä on kasvattaa kävijöitä tukemaan politiikkaa. Tämä sotii kulttuurin klassisia ideaaleja – vapaa ajattelu, taitojen ja estetiikan vaaliminen – vastaan, muistutti Wong.

”Se mitä nyt tapahtuu Världs­kultur-museoissa on mikrokosmos kulttuuripolitiikasta, joka on eksynyt post-koloniaaliseen ajatteluun ja normien kyseenalaistamisen tukahduttavaan normiin”, hän saarnasi. Nykyaika tunkee museoihin, sisällön kustannuksella. Wongin mukaan kehitys antaa vallan vaihtuessa avaimet käsiin myös toisensuuntaiselle propagandalle.

Etnografisen museon omien hienojen kokoelmien kanssa Playground-näyttelyllä ei ole paljoakaan tekemistä. Sen on tuottanut Göteborgin Världskulturmuseet, jollaista havitellaan myös Tukholmaan. Kulttuuriministeriön tuoreissa suunnitelmissa Tukholman kolme ”etnomuseota” Etnografiska, Medelhavsmuseet ja Östasiatiska yhdistettäisiin yhdeksi maailmankulttuuri­museoksi. Suunnitelma on saanut alan asiantuntijat vahvasti takajaloilleen.

Etnomuseoihin on ilmaantunut genusintendenttejä ja globalisointi-intendenttejä asiantuntijoiden tilalle, Wong kirjoittaa. Hänen haastattelemansa alan ihmiset halusivat puhua lehdessä nimettöminä, työpaikkojensa menettämisen pelossa.

”Kulttuurivallankumouksen aikana Kiinassa ’oli parempi olla punainen kuin asiantuntija’, ­ideologinen tottelevaisuus oli asiantuntemusta tai laatua tär­keämpi”, Wong vielä rinnastaa.

Etnografisen museon pitkä­aikainen asiantuntija ja pedagogi Karin Wästfelt tuntee keskustelun ja on kollegansa Jon Johanssonin kanssa hiukan vaivaantunut Playground-näyttelystä.

”Olisimme hyvin voineet tehdä normeja kyseenalaistavan näyttelyn puhtaasti omien ko­koelmiemmekin pohjalta”, Wästfelt sanoo. Playground voisi myös olla esillä missä tahansa muualla kuin Etnografisessa museossa, hän ja Johansson toteavat.

Museon henkilökunta teki kuitenkin voitavansa ja lisäsi näyttelyyn ekstraksi reitit yläkertaan, omiin kokoelmiin. Sieltä löytyy esimerkkejä menneen ajan ”normikriittisyydestä”: naissamurai, Pohjois-Amerikan intiaaneja edustavia transpersoonia ja niin edelleen.

”Mutta toisaalta: Playground kerää paljon innokasta yleisöä. Opastettujen koululaisryhmien kanssa syntyy hyviä keskusteluja”, Wästfelt toteaa. Erityisen paljon nuoria puhuttavat ulkonäkö­normit.

Wästfelt suhtautuu myös etnomuseoiden tuoreimpaan yhdistämishankkeeseen tyynesti: ”Vuonna 1996 näitä kolmea museota oltiin sulkemassa. Pohjimmiltaanhan kyse on rahasta, vuokrissa pitäisi säästää.”

Loikataan Djurgårdenista Östermalmille, Historialliseen museoon. Toisin kuin ruotsalais­median melko yksimielisesti lapsellisena tai sisällöltään ohuena murskaama Playground, Historiska museetin niin ikään normeja kyseenalaistava näyttely History Unfolds on saanut kosolti kehuja, ja aiheesta.

Äänessä ovat nykytaiteilijat. He ovat tutkijoiden ja museohenkilökunnan kanssa tuottaneet teoksia, joiden kautta museon esineitä on katsottava ­uudesta näkökulmasta.

Esillä on muun muassa suomalaisen Minna L. Henriks­sonin (s. 1976) teos Unfolding Nordic Race Science, seinän­kokoinen kaavio, joka näyttää seikkaperäisesti pohjoismaisen rotututkimuksen keskinäisiä yhteyksiä ja vuorovaikutusverkkoja ajalla 1850–1945.

Valtioiden rajat ylittäviä yhteyksiä on hämmentävän paljon. Rotubiologit olivat Pohjoismaissa ennen toista maailmansotaa kansakunnan eliitin arvostettuja jäseniä ja valtiot kannustivat heidän työtään.

”Teos on tarkasti faktoihin perustuva”, mainitsee näyttelyn taiteilijat valinnut tuottaja, kuraattori Helene Larsson Pousette, jonka idea oli yhyttää Henriksson yhteistyöhön rotu­oppeja Pohjoismaissa tutkineen Fredrik Svanbergin kanssa.

Kansalliset museot, jollainen Historiallinen mu­seokin on, rakennettiin aikanaan pönkittämään kansallista tarinaa. Kokoelmat syntyivät ja syntyvät parhaillaankin tätä taustaa vasten ja heijastavat aikaansa. Larsson Pousette on vastikään työskennellyt muutaman vuoden Serbiassa Belgradissa ja seurannut sikäläisen kansallismuseon syntyä.

Aika ajoin esineitä ja kokoelmia on tarkasteltava uudesta näkökulmasta, Larsson Pousette sanoo: ”Ja jotta voisi ymmärtää itseään, ulkopuolinen sysäys on ratkaiseva.”

Valituilla taiteilijoilla on ollut täysi vapaus töihinsä ja näkemyksiinsä, Larsson Pousette korostaa.

Ensimmäisenä kävijä kohtaa eteisportaikon edessä ruotsalaisen katu- ja tekstiilitaiteilijan Elisabeth Buchtin (s. 1975) pukeman leijonan teoksessa


Möte med Lejon. Jättimäinen Pireus-leijona tervehtii tulijaa värikkäässä virkatussa nutussa. Identiteettini on katseessasi ja muuttuu joka kerta kun räpytät sil­miäsi, paidassa lukee.

Alkuperäinen leijonaveistos on seissyt Pireuksen satamassa, josta vietiin sotasaaliiksi Venetsiaan 1600-luvulla. Myöhemmin huomattiin, että leijonan takapuolessa on viikinki­ajan riimukirjoitusta, ja kopio siitä hankittiin Historialliseen museoon. Museon kerronnassa mielikuvat leijonasta ovat yhdistyneet herooisiin viikinkiseikkailijoihin. Virkatussa nutussa meitä katsoo toisenlainen sankari.

Mieleenpainuvimpia teoksia on Etelä-Afrikassa syntyneen James Webbin (s. 1975) Prayer (Rukous), monikanavainen ääni-installaatio. Punaiselle matolle upotetuista 12 kaiuttimesta kuuluu rukouksia 142 kielellä, kaikki Tukholmassa äänitettyjä. Myös suomalaisesta seurakunnasta on rukous.

”Historiska museetin kokoelmissa on oikeastaan vain katolista esineistöä. Miksi? Entä tulevaisuudessa”, kysyy Larsson Pousette. ”Rukoukset ovat universaaleja.”

Historiska museet huikkaa lisäksi oman erillisen kommenttinsa History Unfoldsiin myös erillisnäyttelyllä En reflektion, johon on nostettu huoneellinen esineitä kriittiseen tarkasteluun. On museon esine numero yksi eli jalokivin ja puolijalo­kivin koristeltu kultainen Elisabet-relikvaario, on aito viikinkikypärä (ilman sarvia!) sekä eräs hautalöytö.Sarvikypärä ilmaantui viikinkien vaatekaappiin vasta 1800-luvulla, säveltäjä Richard Wagnerin Nibelungin sormus -teossarjan aikaan, muistuttaa planssi kypärän vierellä.

Läheisessä vitriinissä on esihistoriallinen hautalöytö Västerbjärsistä. Tutkijat ovat olettaneet, että haudan ihmiset elivät yhdessä perheenä, todennäköisesti monien muiden kanssa. Uusien tutkimustulosten mukaan haudassa lepää kaksi miestä ja sikiö – esihistoriallinen ­queer-perhe?

History Unfolds Historiska museetissa 19.11.2017 saakka. Playground Etnografiskassa 7.1.2018 saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Ruotsin museot
 • Nykytaide
 • Kulttuurikeskustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  5. 5

   Näyttelijä Johnny Depp puhui Donald Trumpin salamurhaamisesta – ”Tämä on vain kysymys, en vihjaile mitään”

  6. 6

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää