Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Suomi 100 -juhlavuoden jättimäisissä avajaisissa lauantaina panostetaan mainstream-artisteihin – Tällainen ohjelma on

Uudenvuodenjuhlissa esiintyy koko kansan suosikkeja Saara Aallosta Paula Koivuniemeen, Samuli Edelmanniin ja Remu Aaltoseen.

Helsingin uudenvuodenjuhlinnan keskipiste siirtyy tässä vuodenvaihteessa Senaatintorilta Kansalaistorille, eli Musiikkitalon, Sanomatalon, Kiasman ja Eduskuntatalon reunustamalle aukiolle. Parhaillaankin Kansalaistorille rakennetaan esiintymislavaa, jolla uudenvuodenaattona esiintyy koko kansan suosikkeja, kuten Saara Aalto, Robin, Jenni Vartiainen, Samuli Edelmann, Paula Koivuniemi, Alma, Remu Aaltonen ja Hurriganes sekä Michael Monroe – ja monia muita.

He siis antavat ensimmäisinä kasvot Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlinnalle. Esiintyjäkaarti iskelmätähti Paula Koivuniemestä poptulokas Almaan varmasti kerää suuren yleisön, vaikka yksi artisti ei ehdi esittää kovin monta kappaletta suhteellisen lyhyessä esiintymisajassa – artisteja on pitkälti toistakymmentä ja aikaa vain iltakymmenestä puoleenyöhön.

Järjestäjien mukaan ohjelmassa on pidempi tarina, jota eri artistien osuudet vievät eteenpäin.

Järjestäjät haluavat pitää ohjelman yksityiskohdat vielä salaisina, mutta taiteilijat on valittu sen mukaan, miten hyvin he sopivat illan ohjelmalle valittuun teemaan. Musiikin lisäksi ohjelmassa on sirkusta ja tanssia, jotka osaltaan kuljettavat tarinaa eteenpäin. Koko ohjelma päättyy keskiyön ilotulituksen jälkeen EDM-artisti Daruden pidempään esiintymiseen.

Musiikkiohjelma on pitkälti pop- ja rockpainotteinen, mikä varmasti on talvikauden ulkoilmakonsertissa jo käytännönkin sanelemaa: akustiset soittimet kannattanee pitää sisätiloissa roudasta rospuuttoon kestävällä suomalaisella talvikaudella.

Siksi esimerkiksi klassinen musiikki lienee tähän tilaisuuteen liian epäkäytännöllistä, vaikka lauluyhtyeet tai Karita Mattilan tai Soile Isokosken kaltaiset tähtilaulajat olisivat voineet tulla kyseeseen.

On varmasti harkittu esteettinen valinta, että avajaisten ohjelma painottuu niin vahvasti mainstream-popmusiikkiin.

Tapahtuman tyylikirjoa olisi haluttaessa voinut laajentaa kokeilevimmillakin tyyleillä. Olisi voitu ajatella musiikinlajien välillä sujuvasti sukkuloivia taiteilijoita, kuten Pekka Kuusistoa sähköviuluineen. Tai vaikka kansanmusiikista ponnistavia harmonikansoittajia Maria Kalaniemeä ja Kimmo Pohjosta. Suomalaisen musiikin ja koko kulttuurin kirjo ehkä pääsee paremmin esiin juhlavuoden myöhemmissä tapahtumissa.

Avajaisiin moniäänisyyttä tuovat lähinnä monitaitoinen pianisti Iiro Rantala ja Marjukka Riihimäen kokoama sadan laulajan kuoro, jota ei ohjelmatiedoissa erikseen nimetä – ja joka ilmeisesti ei siis ole mikään Riihimäen perinteisistä ja arvostetuista kuoroista.

Urbaanimpaa musiikkia on tarjolla kuitenkin alkuillasta, kun Kansallisoopperan ja Finlandia-talon välissä sijaitsevalla Puistolavalla esiintyvät räpyhtye Töölön ketterä, laulaja-lauluntekijä Astrid Swan, Dj Kridlokk, räppäri Kingfish ja muita. Heidän musiikkiaan kuullaan kello 18–21.

Ja juhlinta alkaa jo aiemmin päivällä Töölönlahden alueella koko perheen ohjelmalla. Ohjelmaa järjestetään monissa alueella toimivissa laitoksissa, kuten Kansallisoopperassa, Musiikkitalossa, Töölön kisahallissa, Kansallismuseossa, Finlandia-talossa, Helsingin taidemuseossa Hamissa. Ulkoilmaohjelmaa lapsille tarjoavat esimerkiksi Pikku Kakkosen tekijät Kansallisoopperan ulkolavalla kello 13 ja 15.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Uudenvuodenaatto
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  10. 10

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää