Valikko
Kulttuuri

”Haluaisin seuraavaksi näytellä Marskia” – Seela Sellan toinen unelmarooli on Nasu-possu, ja se toteutuu 80-vuotisjuhlaesityksessä

”Omat kokemukset ja tunteet on pantava tuleen prosessissa, jossa vastanäyttelijä on myötänäyttelijä, ja yleisö elää mukana”, tänään 80 vuotta täyttävä näyttelijä Seela Sella sanoo.

Kahta roolia hän ei ole koskaan saanut näytellä: Nasua ja Marskia.

Nyt Seela Sellan toinen unelma on toteutumassa. Hänen 80-vuotisjuhlanäytelmänsä, Leena Tammisen juuri Seelalle kirjoittama monologi Pieni eläin, on nimittäin näytelmä erään Seela-Nasun ajatuksista, elämästä ja kavereista.

Nasua ei saa käyttää roolihenkilön nimenä. ”Sen omistaa joku Disney,” kuten pieni eläin kertoo. Jäädytetty Disney.

Sellan Marskia ei vielä ole kirjoitettu, mutta Sellalla on hänestä tulkintaan houkuttava näkemys: ”Hän oli hyvin kaksijakoinen persoona. Onneton poika, joka joutui rämpimään monen kulttuurin seassa. Hänellä oli oikeudentajua, siksi sota ei ollutkaan hänen intohimonsa vaan rauha.”

”Minua kiinnostaisi tulkita pienen eläimen jälkeen suurta ihmistä, joka tuskin tiesi mikä oli hänen isänmaansa ja missä oli hänen kotinsa.”

Kauheinta Sellan mielestä ehkä kuitenkin oli, ettei Marskin rakasta Kathy-hevosta päästetty hautajaisiin.

Sellan rakkaus teatteriin syntyi pienenä Pispalan tyttönä. Eeva-Kaarina Volanen oli hänen suuri idolinsa, näyttelijä, jollaiseksi Sellakin aikoi.

Sellan silloinen äidinkielen opettaja Impi Varsila järjesti oppilaalleen Tampereen teatterin johtajalta Sakari Puuruselta lippusen, jossa sanottiin, että Seela Virtanen on oikeutettu saamaan vapaalipun teatterin kaikkiin esityksiin.

Kyllä hän niissä kävikin. Katsoi Sodan ja rauhan niin moneen kertaan, että osasi Volasen repliikit lopulta ulkoa.

Sella kävi Teatterikoulun, näytteli monissa teattereissa Turusta Intimiteatteriin ja Kansallisteatteriin. Hän kiersi laulamassa miehensä Elis Sellan kanssa juutalaisia gettolauluja ja matkusti ympäri Suomea vapaana näyttelijänä. Kuten nytkin, häntä ohjasi usein luotto-ohjaaja Kari Paukkunen.

Juutalaiseen uskoon kääntyneenä luterilaisena Seela Sella on joutunut pohtimaan maailman geopolitiikkaa uusin silmin. Hän toivoo, että pian saataisiin palestiinalaisvaltio ja että Israelin rauhanvoimat saisivat tilaa.

Perheen poika asuu Israelissa, joka on Sellalle tuttu paikka.

”Ei ole yhtä Israelia eikä Palestiinaakaan. Mutta usein sanon ihmisille, jotka tulevat puhumaan perättömiä, että ostavat lipun Israeliin ja menevät itse katsomaan.”

Silmät palavat, kun Sella kääntää puheen eläinten arvoon ja ihmiseen osana luontoa: ”Kuka antaa meille luvan asettaa itsemme muurahaisen edelle?”

Seela Sella juuri sellaisena kuin hän on: hento, vahva tahtonainen.

Hän on löytökoirien pelastaja, eläinten kiusaamisesta tulistuva myötäkärsijä, jonka mielestä ihmisoikeuksien piiriin kuuluvat yhtä vahvasti myös eläimet

”Raha, raha, raha.” Hänen mielestään ihminen ei nyt ymmärrä, että elämän säilyttämiseksi tarvitaan muutakin kuin rahaa. Siitä luopumista.

”Taiteella on suuri valta ja mahdollisuus rikastaa ihmisen tunne-elämää. Teatterin on oltava totta”, Sella sanoo ja lopuksi kuiskaa merkitsevästi: ”Ja tiedätkö: ainoa paikka, missä ei saa näytellä on näyttämö.”

”Niin, tarkoitan, että oikea tunne ja sen tulkinta eivät synny näyttelemisestä. Sanakin jo osoittaa, että kyseessä on teeskentely. Oikeasti näyttelijä näyttää. Hän on näyttäjä. Omat kokemukset ja tunteet on pantava tuleen prosessissa, jossa vastanäyttelijä on myötänäyttelijä, ja yleisö elää mukana.”

Tämä ”näyttäjä” täyttää tänään 80 vuotta. Hän on tarkka, ketterä ja nopea ilmaisija, joka avoimuudellaan liikauttaa katsojassakin suuria tunteita.

Päärooleja sataa. Espoon kaupunginteatterissa hän itketti koko syksyn yleisöään Meidän luokka -näytelmän traagisena juutalaisena, joka luopui uskostaan elämän ja avioliiton vuoksi.

Viime vuonna hän ”oppi tuntemaan ihmisen nimeltä Kris­tian Smeds” näyteltyään Kansallisteatterin suurella näyttämöllä Tabun naispääosan, jolla ei ollut juuri lainkaan repliikkejä.

”Tekstistä lähdettiin. Oli Timo K. Mukkaa ja oli Smedsiä. Vähitellen tekstit hioutuivat pois. Jäljelle jäi pohjoisen elämän karu kuvasto ja monilahjakkaan Pekka Kuusiston musiikkidramaturgia.”

”Olen mielelläni ohjaajan työkalu. Teen mitä hän haluaa – jos ymmärrän.” Sella ottaa esimerkin yhden lempiohjaajansa, Antti Einari Halosen, tavasta ilmoittaa, että jokin on nyt pielessä:

”Seeluska. Ei muuta. Ymmärrän heti, että jotain on korjattava.”

Kiertäessään Suomea Sella on nähnyt konkreettisesti, miten Suomi jakautuu yhä syvemmän kuilun erottamana kahtia. ”Meillä hukataan ihmisiä. Sen sijaan olisi annettava tilaa heidän unelmilleen.”

Meihin juurtuneesta synti-käsitteestä Sella ei pidä. ”Synti, syyllistäminen eivät sovi tähän pimeyteen.”

Kolme nopeaa

Pienen eläimen filosofia


1 Maailma kaupan

”Jotkut uskovat voi­vansa ostaa ja omistaa ilman, vedet, minut ja koko maapallon. Kaikki tulee kuitenkin muuttumaan. Ihminen ei kohta enää tee mitään rahalla, joka on piilotettu jonnekin.”

 

2 Elämän tarkoitus

”Että evoluutio kulkisi eteenpäin. Nyt kehit­ty­vät vain aivot, robotit, tietotekniikka. Tunne-elä­mä ei seuraa mukana vaan kuihtuu. Kadotamme vais­tot ja aistit, kyvyn lukea toisiamme ja luontoa.”

 

3 Puut puhuvat

”Elettiin niin kauan sovussa luonnon kanssa. Sitten meidät temmattiin liian nopeasti pois. Nyt vain puut puhu­vat keskenään ja niiden juuristot tukevat toisiaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  9. 9

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  10. 10

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää