Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Jörn Donner, 83: ”Olen ehdottomasti paremmassa kunnossa kuin Suomi – – Suomi on vaurauden rampauttama”

Jörn Donner pohtii uudessa esseekirjassa Suomen henkistä tilaa. Hän on myös tekemässä jatko-osan vuonna 1971 ilmestyneelle Perkele! Kuvia Suomesta -elokuvalle.

Niinhän se on. Jörn Donner ei päästä Suomea helpolla.

Donner täyttää 84 vuotta 5. helmikuuta, joten ikäeroa sata vuotta täyttävän Suomen kanssa on kuusitoista vuotta. Donnerin mielestä se ei ole suinkaan koitunut Suomen hyväksi. Ottelussa Donner vastaan Suomi ollaan samassa tilanteessa kuin Väinö Linnan sotaromaanissa Tuntematon sotilas. ”Hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi”, hihkaisee alikersantiksi ylennetty sotamies Vanhala Tuntemattoman sotilaan lopussa.

”Kyllä minä olen ehdottomasti paremmassa kunnossa kuin Suomi, vaikka minulla kaikenlaisia sairauksia ja niihin liittyviä hoitoja onkin. Suomi on aivan liian keskiluokkainen, Suomi on vaurauden rampauttama”, Donner toteaa työhuoneessaan Helsingissä. Viimeisin sädehoitojakso on juuri ohitse. Viime vuoden alussa tehdystä sydänoperaatiosta on jäljellä vain arpi.

”Turha hypetys, itsekehu ja katteeton itsetyytyväi­syys ärsyttävät minua ehkä kaikista eniten muutaman päivän kuluttua alkavissa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlissa.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jörn Donner huomauttaa, että paradoksaalisesti Suomella menee sitä paremmin, mitä vähemmän Suomesta kansainvälisillä areenoilla puhutaan.

Mutta takaisin rintamalle. Palataan jatkosodan sirpalekuoppiin ja ampumahautoihin. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden budjetti on 19 miljoonaa euroa, josta 200 000 euroa lohkaisee uusi versio Tuntemattomasta sotilaasta. Donner ei näe mitään mieltä siinä, että Väinö Linnan romaanista tehdään jo kolmas elokuvasovitus.

”Viesti on sellainen, että hävitty sota on Suomen historian tärkein saavutus”, Donner to­teaa ja hörähtää päälle.

Sama ajatus vilahtaa myös hänen juuri sekä suomeksi että ruotsiksi ilmestyneessä esseekirjassaan Suomi/Finland.

Donner ei halunnut tehdä kirjasta mitään massiivista tiilis­kiveä, joka kertaisi kaiken sen, minkä me kaikki jo tiedämme, vaan pikemminkin subjektiivisen traktaatin Suomi-neidon harharetkistä.

”Suomen geopoliittinen asema ei ole rasite – toisin kuin yleensä väitetään. Olemme täällä maailman ääressä, mikä on suojannut meitä. Ei meistä niin kiinnostuneita olla.”

Kuinka ollakaan Suomi/Finlandin kannet ovat mustat, ainoa väriläiskä on sinivalkoinen sanapari Suomi/Finland. Kannen on suunnitellut Donnerin hovi­graafikko Anders Carpelan.


Vuosien saatossa entistä kriittisemmäksi käyvää Jörn Donneria ei ole helppoa saada silittämään Suomea myötäkarvaan. Hänen mukaansa haave avoimesta ja suvaitsevasta Suomesta on haihtumassa ilmaan. Siksi hän mieluusti siteeraa runoilija Elmer Diktoniusta, joka totesi vuonna 1925 vihaavansa Suomea. Donner ymmärtää hyvin Diktoniuksen purkauksen.

”En minä silti voi Suomea jättää. Työ pitää minut täällä. Sitä paitsi kaikkien epikriisieni käännätyttäminen vieraille kielille alkaa olla nykyisellään jo lähes mahdoton tehtävä. Jo siksikin Suomi”, Donner naurahtaa.

Iän myötä muutto muualle muuttuu vähemmän ajankohtaiseksi, koska ei ole voimavaroja aloittaa uuden rakentamista.

Donner myöntää, että toki elämän varrelle on siunaantunut monta mahdollisuutta vaihtaa pysyvästi maisemaa. Usein syynä on ollut nainen. ”Homma kuivahtaa kasaan, jos molemmat haluavat asua ja elää omassa maassaan. Tuttua minullekin.”

”No, toisaalta, Ruotsissa minua ymmärretään vielä huonommin kuin Suomessa. Ruotsalaiset suhtautuvat yhä edelleen rasistisesti ruotsinsuomalaisiin.”

Uutta dokumentti­elokuvaansa parhaillaan leikkaava Donner työntää esseekirjan syrjään ja nousee keittämään vahvaa murukahvia, jota ystävät nimittävät myrkyksi. Ikkunasta aukeaa Pohjoissatama ja sen takana Kruunuvuorenselkä. Katse osuu muh­keaan nojatuoliin. Sillä istui myös marsalkka G  C. Mannerheim, kun hän tuli tapaamaan Donnerin äitiä, Margaretaa.

”Tuoli oli tosin silloin todennäköisesti jossakin toisessa paikassa”, Donner paljastaa, ei kehuakseen vaan kertoakseen faktan.

Ikkunalaudalle on ilmestynyt uusi pysti, valkoinen kipsipää. Se esittää isoisää, kielitieteen professori Otto Donneria, joka toimi senaattorina Suomen senaatissa 1905–1908. ”Löysin veistoksen kaapista ja päätin päästää sen haukkaamaan raitista ilmaa.”


Donner on tekemässä tämän päivän Suomesta 90 minuutin mittaista tv-dokumenttia, joka valmistuu kevääksi 2017. Siinä Donner kysyy, kannattaako Suomessa asua, elää, naida ja kuolla? Haastateltavina ovat satunnaisesti valikoituneet suomalaiset.

Perkele II! Kuvia Suomesta tarjoaa päivitetyn Suomi-kuvan ja on tavallaan jatkoa vuonna 1971 valmistuneelle dokumenttielokuvalle Perkele! Kuvia Suomesta, joka on vuosikymmenten kuluessa noussut kulttimaineeseen.

”Maine perustuu varmasti siihen, että niin harva on sen nähnyt. Elokuvateatterissa se veti muistaakseni satakunta katsojaa. Ylen kanavilla sen nimestä poistettiin sanan perkele. Val­tion elokuvatarkastamo määräsi elokuvasta poistettavaksi kolme kohtaa, pornografisina ja sukupuolikuria loukkaavina”, Donner hymähtää ja jatkaa: ”Ylen pääsensori Juha Sipilä taitaa päättää, nähdäänkö sitä Ylen kanavilla johdantona tälle uudelle dokumentille – ja jos nähdään, niin missä muodossa.”

Perkele! Kuvia Suomesta on muuten aika huono elokuva.”

Uuden dokumenttielokuvan ääniraita pohjaa Perkele! Kuvia Suomesta -elokuvan musiikkiin. M. A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat ajanmukaistaneet sävellyksiä, joilla on uudet solistit. Ismo Alanko esimerkiksi korvaa Rauli Badding Somerjoen.

”Elokuva ja kirja ovat eri hankkeita. Ne linkittyvät toisiinsa korkeintaan epäsuorasti. Elokuvahanke alkoi jo viime keväänä. Elokuvasäätiö ja Yle olivat halukkaita saamaan uuden version Perkele! Kuvia Suomesta -elokuvasta. Huomasin, että vanhaa konseptia ei voi kopioida. Yksi syy on se, että Suomi on rikastunut niin saatanasti.”

Yhteiskunta-, luokka- ja sosioekonomiset rajat ovat muuttuneet totaalisesti 45 vuodessa. Yllättävintä Donnerin mielestä on se, että suomalaiset ovat niin tyytyväisiä elämäänsä ja suomalaiseen todellisuuteen.


Jos Suomi on vain pieni saareke jossakin maailman lakipisteen tuolla puolen, suomenruotsalaisuus paikantuu saarekkeen suonsilmäksi. ”Täytyy sanoa, että ankkalammikko muuttuu yhä tunkkaisemmaksi ja sisäänpäinkääntyneemmäksi. Mitä pienemmäksi tämä porukka käy, sitä enemmän se on hukassa.”

Kun Perkele II! Kuvia Suomesta valmistuu keväällä 2017, Donner palaa jo aloittamansa romaanin pariin. Siinäkin kummittelee sadan vuoden takainen historia: romaani sijoittuu maailman­poliittiseen murrosvaiheeseen: menševikiksi syytetty päähenkilö pakenee sisällissotaan ajautuneelta Venäjältä juuri itsenäistyneeseen Suomeen.

Päähenkilöllä ei ole historiallista vastinetta, mutta Donner haluaa, että historialliset faktat pitävät paikkansa. Siinä yksi syy, miksi työhuoneen ison pöydän päässä näkyy Catherine Merridalen kehuttu teos Lenin on the Train. Se ilmestyi syksyllä Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Uusi romaani on ollut jo pitkään mielessä. Tavallaan siinä ollaan kahden kulttuurin puristuksissa. Saman dualismin kirjailija, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja on joutunut kohtaamaan myös omassa elämässään.

Jörn Donner ei nimittäin osaa pitää itseään suomenruotsalaisena, koska oppi suomen kielen ennen ruotsia, jota alkoi puhua vasta seitsemän vanhana.

”Olen resignoitunut ajatukseen, että pysyn Suomessa.”


Oikaisu 30.12. klo 11.55: Suomi 100 -hanke on osoittanut 19 miljoonan kokonaisbudjetista Tuntemattoman sotilaan uudelle elokuvaversiolle 200 000 euroa eikä useampaa miljoonaa euroa – kuten kirjoituksessa erheellisesti kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Elokuva
 • Kirjallisuus
 • Haastattelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi sai hälytyksen Eduskuntatalon edessä tapahtuneesta puukotuksesta, portailla on verta – HS seuraa

  2. 2

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  3. 3

   Kansanedustaja Tom Packalén näki puukotuksen jälkitilanteen: ”Kaveri oli hoidettavana ambulanssissa”

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää