Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Äänten värähtely antaa voimaa ja kihelmöi – kellojen soitto tai internetin ”aivo-orgasmivideot” tarjoavat rauhaa ja mielihyvää miljoonille

Yhä suositumpia ASMR-videoita kuunnellaan kokonaisvaltaisen mielihyvän saavuttamiseksi. Äänen taajuudet vaikuttavat ihmiseen, vuosisadasta toiseen.

Pian ne taas lyövät eri puolilla maailmaa alkavan uuden vuoden merkiksi, kellot ja kirkonkellot. Ainakin Helsingissä ääni on tänä vuonna poikkeuksellisen väkevä, sillä kaikkien kirkkojen kelloja soitetaan yhtä aikaa heti vuoden vaihduttua, viiden minuutin ajan, Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ja reformaation 500-vuotisjuhlan kunniaksi.

Näin suuret yhteissoitot ovat erittäin harvinaisia.

Presidentti Urho Kekkonen saateltiin syyskuussa 1986 tuomiokirkosta Hietaniemen hautausmaalle kaupungin kaikkien kellojen soidessa koko kahden tunnin matkan ajan, ja Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherran Teemu Laajasalon aloitteesta toteutuneeseen Aleppon kellot -soittoon yhtyi tämän vuoden lokakuussa lopulta Suomessa yli 200 kirkkoa.

Aleppon kellot -soitto sai myös kansainvälistä huomiota. Aleppossa kuolleiden syyrialaisten muistolle soitettiin kuolinkelloja ainakin Ruotsissa, Saksassa, Britan­niassa ja Yhdysvalloissa.

Kun Helsingin kirkkojen kellot soivat nyt uuden vuoden kunniaksi, ne soivat juhlasoittoa, samaa jolla hääparit saatellaan vihkitilaisuudesta.Helsingin Suurkirkon kellotapulin kolme kelloa ovat yhtä vanhat kuin kirkko itse, vuodelta 1852.

Suomen suurin kirkonkello sijaitsee Suomenlinnan kirkon tapulissa. Moskovassa vuonna 1885 valettu kello painaa yli kuusi tonnia.

Kellot on useimmiten koristeltu tai niissä on joku teksti, usein tekijänsä nimi. Keskiajan kirkonkelloista voi ehkä hiukan yllättäen löytää myös kristinuskoa edeltävän Pohjolan muinaisuskon kirjaimia, riimukirjoitusta. Riimukirjoituksen katsottiin antavan pyhille kelloille vielä lisää voimaa.

Katarina äänen antaa/

uskoville lohdun kantaa.

Kun kirkonkello pauhaa/

mielesi saa rauhaa.

Näin oli kirjoitettu ruotsalaisen Bollebygdin kirkon Katarinaksi nimettyyn kelloon 1300-luvulla, juuri riimukirjaimin.

Kun kirkonkello pauhaa/ mielesi saa rauhaa.

Se oli ajatus katolisen ajan Ruotsissa, vuosisatoja sitten. Toisissa uskonnoissa ja aatteissa rauhaa ovat tuoneet ja tuovat toisenlaiset kellot ja äänet. Tiibetinbuddhalaisuudessa esimerkiksi pienillä, messinkisillä symbaaleilla on oma roolinsa, kuten myös äärimmäisen matalaäänisillä torvilla; taajuuksien ääripäillä.

Kollega kertoi hiljattain, miten hänet valtasi auvoinen, suorastaan fyysinen hyvän olon tunne, kun joogatunnilla meditaation lopuksi heläytettiin pieniä käsikelloja. Tunne toistui aina, kun kelloja soitettiin. Moni pystyy samaistumaan tuollaiseen kihelmöivään ääniaistimukseen. Itselleni sellaisen voi aiheuttaa puun lehtien kahina, jonkun tuntemattomankin ihmisen puheen taajuus tai ilma­virran suhina junan avoimessa ikkunassa kesällä.

Tälle fyysiselle kokemukselle on annettu nimi ASMR, joka on lyhenne englannin sanoista Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR-kokemuksen kansanomaisempi nimi on aivo-orgasmi, sen verran ihanista äänistä johtuvista väristyksistä ja kihelmöinnistä on kyse. Lue aiheesta enemmän täältä.

Musiikin ja erinäisten lauluäänten lumotaajuudet voi unohtaa, ne ovat asia erikseen; ASMR-il­miössä on kyse äänistä sinänsä, ilman melodia- tai rytmielementtejä.

ASMR-herkille löytyy internetistä paljon kuunneltavaa ja myös katsottavaa: valtava määrä You­tube-videoita, myös suomalaisia. Videoilla hellitään aivoja minimalistisin ääni- ja kuvaärsykkein. Monissa puhutaan tai useimmiten kuiskataan, osassa ei puhetta ole lainkaan.

Kuiskausten tai luonnon äänten lisäksi ASMR-äänitteillä voidaan käyttää monenlaisia naputuksia ja suhinoita, esineiden liikettä erilaisilla pinnoilla, vienosti raapivia, riipiviä ja narisevia ääniä. Eräällä videolla puhdistetaan hartaasti tieto­koneen näppäimistöä nesteeseen kastetulla pumpulipuikolla, toisella kaiverretaan saippuaa, yhdellä avataan hi-taas-ti saippuapalan käärettä. Paperikääreen avaamisesta syntyvä taajuus on erilainen kuin muovikääreen – ja kumpiakin on monenlaisia, papereita ja muoveja.


Tärkeää toivotun kihelmöinnin saamiseksi on usein binauraalisuus, ”kaksikorvaisuus”. Binauraalisuudella tarkoitetaan äänitteissä hyödynnettävää 3D-efektiä, joka on suosittu myös vr-videoilla, virtuaalitodellisuudessa. Binauraalisuus saadaan aikaan kahdella mikrofonilla, jotka on sijoitettu niin että äänitykset saadaan vastaamaan mahdollisimman tarkoin kuulokokemusta. Ääni kutittelee aivojen mielihyväkeskusta ja voi myös hivuttaa kohti rentoutumista. Vaikutuksen saamiseksi äänitteitä on kuunneltava kuulokkeilla.

ASMR-ilmiöstä on vasta vähän tieteellistä tutkimusta. Videoiden suosio kertonee kuitenkin jotakin ääniherkkyyden yleisyydestä: suosituimpien tubettajien videoilla on miljoonia katsojia.

Monien kirkonkellojen soidessa yhtä aikaa vaikutus on myös taatusti aika ­binauraalinen.

Voi vain kuvitella, millaisen tunnelman ja mitä tuntemuksia metallin jyly aiheutti esimerkiksi keskiajan äänimaisemassa, josta puuttui moderni häly, liikenteen äänet esimerkiksi.

Sotien ja kellojen kohtalonyhteys ulottuu paljon Aleppon kellojen myötätuntosoittoja kauemmas. Historia tietää lukemattomat sodat, joissa voittaja vei sotasaaliiksi kirkonkelloja tai joissa niitä varastettiin ja sulatettiin aseiksi.

Prosessi voi kulkea myös toisin päin: Berliinissä asuva, Irakin Kurdistanissa syntynyt taiteilija ja muusikko Hiwa K on kuvannut videoteoksen, jota on inspiroinut erään Najadin toiminta ja elämä.

Erilaiset metallit kiinnostivat Irakissa kasvanutta Najadia lapsesta lähtien ja hänestä tuli metallin­valaja. Nykyään Najad sulattaa pajassaan miinoja, pommeja, kuulia, sotakoneiden ja panssarivaunujen romua – kaikkea sellaista, jota Irakin ja Iranin välisten sotien ja Irakin seitsemän vuotta kestäneen sodan 2003–2010 takia löytyy maastosta aivan liikaa. Lopputuloksena syntyy metalliharkkoja, joita Najad myy eteen päin, aina Kiinaan asti.

Hiwa K käyttää kertomusta teoksessaan The Bell (2014/15), joka oli esillä Venetsian biennaalissa 2015 ja jonka voi parhaillaan nähdä Tukholmassa, Historiallisen museon näyttelyssä History Unfolds.

The Bell yhdistää Lähi-idän ja Euroopan, Irakin ja Italian, sodat ja sivilisaatiot.

Videoteoksessa metalli kuljetetaan 700 vuotta vanhaan valimoon Milanon lähellä, jossa siitä valetaan kirkonkello. Omana kommenttinaan sodan järjettömyyteen Hiwa K koristaa kellon kuvilla assyrialaisista ja mesopotamialaisista esineistä, joita Isis on tuhonnut.

Jos jotakin voi toivoa alkavalta vuodelta, niin vähemmän sotametalleja ja enemmän ääntä hyvän puolesta.

Lähteinä mm. Tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntion Petri Oittisen haastattelu ja Heikki Oja: Riimut – viestejä viikingeiltä (SKS, 2015).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Oravat ryhtyivät letkajenkkaan parvekkeella Vuosaaressa – ”Ovat käyneet aiemminkin mylläämässä kukkapenkin”

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  9. 9

   Britannian kaavailema ulkomaalaisten rekisteröinti arveluttaa suomalaisia: ”Ajatus pomppasi ikävästi natsi-Saksaan”

  10. 10

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää