Valikko
Kulttuuri

Syöpä oli tuhota unelmatyön, mutta sairaus pysähtyi – Nyt professori Raekallio haluaa opettaa huippuja Yhdysvalloissa pyhätkin

Pianoprofessori Matti Raekallio tekee taas mitä haluaa: opetukseen kuluu seitsemän päivää viikossa New Yorkin Juilliard Schoolissa, Oberlinissä Ohiossa ja sunnuntai-iltapäivisin kotona Riverside Boulevardilla.

Viivasto on nuotteja mustanaan, mutta François-Xavier Poizat poimii niistä jokaisen sormillaan kuuluvillemme.

Olemme professori Matti Raekallion (s. 1954) pianotunnilla New Yorkin legendaarisessa Juilliard Schoolissa, ja ilmoille kajahtaa Bedřich Smetanan Moldaun huippuvaikea piano­sovitus.


Vltava-osan sovitus on sadistisen vaikeasti kirjoitettu, mutta teknisesti sinulla ei ole mitään huolta”, Raekallio kiittää ja auttaa balansoimaan ja fraseeraamaan teoksen yhä ehommaksi.

He siirtyvät Claude Debussyn Estampes-teokseen (myös HSTV:n videolla). Nyt tarkennetaan hienosäätöä.

”Muista, että teokseen vaikutti Debussyn kuulema balilainen gamelanorkesteri, joka on lyömäsoitinorkesteri. Ei tehdä länsimaista rubatoa, vaan pysytään aivan tempossa. Ja huomaatko, että hän ei käytä tässä legatokaarta”, Raekallio sanoo.

Poizat muokkaa sointia erottelevammaksi ja rytmiä tarkemmaksi. Tunnilta poistuu tyytyväinen oppilas.

”Matti Raekallio on professoreistani se, joka tietää kaiken eikä pelkää hyvin poikkeuksellisia ehdotuksia. Tarkemmin ajateltuna ne kuitenkin perustuvat täysin säveltäjän nuotteihin”, Poizat sanoo.

”Tämä oppilas on hyvin valmis ja tekee jo kansainvälistä uraa”, Raekallio myhäilee.

Luokkaan astuu ensimmäisen vuoden kiinalaissyntyinen opiskelija Ruobing Zhang. Irtonainen pianisti soittaa Franz Lisztin Rigoletto-muunnelmia vaikeuksitta, mutta sävyjä voi aina löytää lisää.

”Ota tähän kohtaan Donald Trumpin soundi. MAKE MANTUA GREAT AGAIN”, Raekallio sanoo koomisen mahtipontisella äänellä.

”Ja tässä virtuoosisuus on sokeeraavaa selkeyttä, ei nopeuttamista”, Raekallio muistuttaa seuraavassa kohdassa.

Raekallio on kansainvälisesti tunnettu ”ongelmanselvittäjä”. Jos sormijärjestys tai liikerata ei toimi oppilaan kädellä, Raekallio räätälöi tälle täsmäratkaisun.

”Kätesi täytyy olla rentoutunut, muuta et saa tähän juoksutukseen ilmavuutta. Avaa kämmentä vähän enemmän. Muuta peukalon kulmaa näin ja ranteen kaarrosta näin.”

Zhangin soittama juoksutus ilmavoituu. Ja taas tunnilta lähtee hymyilevä oppilas.

”Jos ongelma tulee, yritän itsenäistä ratkaisua. Jos ratkaisuni ei toimi, Matti ratkaisee ongelman heti seuraavalla tunnillamme”, Zhang kiittää.

Raekallio kävelee täynnä tarmoa Broadwayn yli Atlantic Bar & Grilliin ja ottaa färsaarelaista lohta lounaaksi.

”Opetan seitsemän päivää viikossa. Toisaalta ennen harjoittelin seitsemän päivää viikossa.”

Raekallio sai aikoinaan kansainvälisiä kehuja esimerkiksi Sergei Prokofjevin sonaattien kokonaislevytyksestä, mutta opetuksesta tuli päätoimi. Hän toimi professorina Sibelius-Akatemiassa ja opetti esimerkiksi Gergely Bogányia ja moninkertaista kilpailuvoittajaa Antti Siiralaa. Hannoverin musiikkikorkeakoulun professorina hän opetti esimerkiksi tähdeksi noussutta Igor Levitiä.

”Igor on kävelevä kommunikaatio. Sellaista informaation omaksumisnopeutta en ole koskaan muulloin tavannut.”

Juilliardissa hän opettaa aikaisempia työpaikkojaan enemmän aasialaisia opiskelijoita.

”Kiinalaisten ja korealaisten opiskelijoiden näkyvyys on uskomatonta ja ansaittua myös Juilliardissa. Aasialaisten opiskelijoiden hellittämätön työskentely on usein aivan esimerkillistä.”

Juilliard on maailman arvostetuimpia musiikkioppilaitoksia. Täällä opiskelivat Van Cliburn, Itzhak Perlman, Miles Davis sekä esimerkiksi Einojuhani Rautavaara ja Leif Segerstam.

”Oli pitkä sattumien sarja, että sain unelmapestin professoriksi Juilliardiin. Täällä on loistava oppilasaines ja valtavasti kulttuuritarjontaa, johon voi tutustua töiden jälkeen. Minulla on ollut uskomaton onni. ”

Onnesta puhuminen voi hätkähdyttää, sillä Raekalliolla on eturauhassyöpä, joka on ehtinyt myös levitä.

”Ei se muuttanut mitään. Testien jälkeen opetin Bard Collegen oppilaita Steinway Hallissa, sain tauolla puhelimitse tiedon syövästä ja palasin opettamaan päivän loppuun.”

Hoidot pysäyttivät leviämisen ainakin toistaiseksi.

”Syöpä vaikutti aggressiiviselta, mutta sädehoidon jälkeen se on ollut täysin remissiossa. Tällä hetkellä ei ole mitään valittamista. Ainoa hoito on piikitys kerran kolmessa kuukaudessa.”

Hoidon vuoksi Raekallio oli vuoden poissa New Yorkista. Kun kunto palautui oletettua nopeammin, hän opetti välivuodenkin aikaan edellisessä työpaikassaan Hannoverissa.

”Mä vaan tykkään opettamisesta. Ja täällä pääsen kiinni sisältöön. Täällä on vähemmän hallintoa kuin Hannoverissa ja paljon vähemmän kuin Sibelius-Akatemiassa.”

Pianonsoitto on kokonaisvaltainen fyysinen kokemus, johon voi syntyä addiktio. Raekalliolla on addiktio myös opetukseen.

”Musiikki on kuin elämän käsittelyä musiikiksi kiteytettynä”, Raekallio vertaa.

”Siinä työstää jännitteitä, joita pohtisi joka tapauksessa. Ongelmanratkaisu tuottaa puhdasta iloa, ja siinä voi mennä loputtomasti eteenpäin.”

Ongelmat voivat olla fyysisiä, mutta myös tulkintaan ja kappaleen rakenteeseen liittyviä.

”Tai vielä laajempia. Jo sonaattimuoto perustuu kahden prinsiipin näennäisesti yhteen sovittamattomaan jännitteeseen, joka ei jätä rauhaan.”

Yksinkertaistaen: sonaatin alussa esitellään aika usein maskuliininen ja feminiininen teema. Kehittelyjaksossa alkaa teemojen jännittävä vuorovaikutus.

”Ja lopussa syntyy jotain uutta”, Raekallio myhäilee.

”Poikani on koreografi ja tanssija, jonka kanssa juttelen paljon tällaisista asioista. Tanssissakin esitetään symbolisesti jännitteitä ja ratkaistaan niitä.”

Niin, perhe. Raekallio oli eronnut toisesta vaimostaan, kun syöpä iski. Suhde ensimmäiseen vaimoon elpyi.

”Kolmas vaimoni on sama kuin ensimmäinen, sillä menimme vuonna 2013 uudelleen naimisiin”, Raekallio sanoo.

”Siihen syöpä vaikutti. Tulin järkiini. Meillä on yhteisiä lapsia ja lastenlapsia ja asumme nyt kaksiossa Riverside Boulevardilla aivan lähellä työpaikkaani.”

Kaksion vuokra on neljätuhatta euroa kuussa. Toisaalta Juilliardin professori voi saada yli 200 000 euroa vuodessa.

”Omasta puolestani en voi valittaa, kun minulla on myös sivuprofessuuri Oberlinissä, jossa opetan yhden päivän viikossa.”

Hetkinen, eikö Oberlinin konservatorio sijaitse Ohiossa?

”Sinne on parin tunnin lentomatka suuntaansa, joten torstaipäivä menee siihen varhaisaamusta myöhään iltaan. Mutta vaihtelu virkistää. Ja oppilaat ovat sielläkin ihan hyviä.”

Lisäksi Raekallio pitää sunnuntai-iltapäivisin ”jonkun verran” yksityisoppilaita, jotka haluavat tunneille esimerkiksi ennen pääsykokeita.

Entä työn ja levon suhde? Haastattelupäivänä Raekallio opettaa aamukymmenestä peräti iltakahdeksaan, minkä jälkeen New Yorkin kulttuuririentoihin ei enää välttämättä ehdi.

Kutsumusammatissa oleva professori katsoo ratkaisseensa tämänkin asian.

”Minulla on sunnuntaiaamupäivät vapaina!”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Haastattelu
 • Piano

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  6. 6

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  7. 7

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  8. 8

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  9. 9

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  10. 10

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää