Valikko
Kulttuuri

Docpointissa esitetään monta Oscar-suosikkia – HS listasi festivaalin mielenkiintoisimmat uutuudet

Docpoint-festivaalin ohjelmistossa on kotimaisten lisäksi kovia amerikkalaisia.

Dokumenttielokuviin erikoistunut helsinkiläisfestivaali Docpoint on julkistanut ohjelmistonsa. Aiempien vuosien tapaan tapahtuma tarjoaa kattauksen kotimaisia dokumentteja sekä sikermän kansainvälisiä uutuuksia. Ohjelmistossa on muun muassa useita Oscar-veikkauksissa korkealla olevia elokuvia. Oscar-ehdokkaat julkistetaan vasta tammikuun lopulla, mutta Docpointiin buukatut neljä elokuvaa kärkkyvät kaikki ehdokkuutta.

Nelikosta Cameraperson on dokumentaristi Kirsten Johnsonin muistelmateos, jossa hän käsittelee henkilökohtaisella tavalla 25-vuotista uraansa elokuvan parissa. Johnson on työskennellyt kuvaajana muun muassa Michael Moorelle ja Laura Poitrasille.

Roger Ross Williamsin Life, Animated taas on dokumenttikertomus autistisesta pojasta, joka perheineen löytää tavan kommunikoida piirrettyjen elokuvien kautta.


Keith Maitlandin Tower on rotoskooppianimaationa tehty dokumenttielokuva vuoden 1966 verilöylystä yliopistoalueella Austinissa Teksasissa.

Neljäs Oscar-veikkauksissa esiintynyt elokuva on Hooligan Sparrow, Nanfu Wangin pelottomaksi kehuttu dokumentti pienten tyttöjen raiskauksista, tapausten peittelystä ja prostituutiosta nyky-Kiinassa.


Kiinnostaviin ulkomaisiin uutuuksiin kuuluu myös Paul S. Refsdalin Dugma – The Button, jossa elokuvantekijä seuraa neljän syyrialaisen itsemurhapommittajan valmistautumista viimeiseen tehtävään. Miehet ovat osa ääri-islamilaisen Al-Nusran verkostoa.


Puhetta tullee herättämään myös Žiga Vircin elokuva Houston, We Have a Problem!. Elokuva kertoo myytistä, jonka mukaan Yhdysvallat osti 1960-luvun alussa miljardeilla dollareilla itselleen Jugoslavian salaisen avaruusohjelman.


Kotimaisista elokuvista Docpointin avaa Elina Hirvosen elokuva Kiehumispiste, joka ennakkotietojen mukaan käsittelee ”muukalaisvihaa ja keskiluokan kasvavaa ahdinkoa Euroopassa.” Elokuva on niin tuore, että sitä vielä viimeistellään.


Ohjelmistoon kuuluu lisäksi Heidi Piiroisen dokumentti Black Hole Mama. Piiroinen työskentelee Helsingin Sanomien kuvaajana, ja elokuva on saanut alkusysäyksensä Piiroisen Kuukausiliitteelle ottamista kuvista. Lehtireportaasi kertoi Jakomäentie 6 -talojen viimeisestä kesästä ennen kuin talot purettiin 2014.

Mukana festivaalilla on myös John Websterin ilmastonmuutosta käsittelevä Tulevilla rannoilla, Anu Kuivalaisen suomalaisesta metsästä kertova Sielunmetsä sekä Markku Lehmuskallion pyhyyttä käsittelevä elokuva Pyhä.

Seitsenpäiväinen Docpoint järjestetään Helsingissä tammikuun 23. päivä alkaen. Keskeisenä näytöspaikkana toimii Savoy-teatteri. Elokuvia esitetään myös Andorrassa, Kiasmassa, Kinopalatsissa, Korjaamossa sekä Orionissa.

Festivaalit ovat dokumenttielokuville tärkeitä näyttöpaikkoja. Kotimainen Reindeerspotting esimerkiksi nousi suosioon Tampereen elokuvafestivaalin ensinäytösten jälkeen, musiikkidokumentti Searching for Sugar Man nousi hitiksi Rakkautta ja Anarkiaa -tapahtumassa ja viime vuonna Docpointin myötä nousi puheenaiheeksi yhdysvaltalalisdokumentti The Wolfpack.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Elokuvafestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää