Valikko
Kulttuuri

Lemon Twigs -bändiä revitään nyt kaikkialle – sen perustaneet teini-ikäiset veljekset haluavat tehdä musikaalin ja elokuvan sekä soittaa sinfoniaorkesterin kanssa

Lemon Twigs teki yhden vuoden kehutuimmista debyyttilevyistä. Nyt D’Addarion veljeksiä mainostetaan rockin tulevaisuutena.

Sähköisyyden aistii jo klubin edustalla. Kadulla pyörii epätoivoisen näköisiä ihmispoloja, jotka eivät ole osanneet olla ajoissa liikkeellä.

Amerikkalainen Lemon Twigs on saapunut Lontooseen ensimmäistä kertaa Do Hollywood -debyyttilevynsä ilmestymisen jälkeen, ja molemmat konsertit on myyty loppuun.

Vieraslistalle ahdetut silmää­tekevät täyttävät klubin äärimmilleen. Eikös tuo ole David Bowien hovituottaja Tony Visconti? Arctic Monkeysin pomo Alex Turner näyttää nauttineen illan annista niin paljon, että hänet johdatetaan salista ulos viimeisenä.

Puoli vuotta sitten Lemon Twigsistä ei ollut kuullut juuri kukaan, mutta syksyn aikana yhtyeeltä on ollut vaikea välttyä. Lontoon metroasemien mainostauluissa heitä kutsutaan ”rock’n’rollin tulevaisuudeksi”.

”Olemme päässeet kaupunkeihin, joissa edes vanhempamme eivät ole käyneet”, veljeskaksikosta vanhempi Brian D’Addario hämmästelee, kun tapaamme seuraavana päivänä. ”Onhan se siistiä…”

”On se myös ihan helvettiä”, Michael D’Addario keskeyttää. ”Bändin soittajien kesken on niin vaikeaa…”

”Eiköhän me olla jo päästy sen töyssyn ylitse”, hiljentää Brian vuorostaan veljensä ennen kuin hän ehtii paljastaa liian arkaluontoisia yksityiskohtia.

Kaksikon kemia tulee selväksi heti ensiminuuteilla. Brian, 19, suhtautuu asioihin vanhemman veljen vakavuudella, kun taas Michael, 17, laukoo mielipiteensä kaunistelematta.

Sama toistuu Lemon Twigsin musiikissa. Keikat alkavat Brianin laulamilla kappaleilla, jotka ovat hienopiirteisiä, loppuunsa hiottuja pop-oopperoita. Kun Michael hyppää rumpujen takaa lavan keskipisteeseen, alkaa tapahtua. Hän räimii kitarastaan huolettomia rockriffejä ja korostaa iskujaan korkeilla saksipotkuilla.

Alkukeikan harmoninen hartaus vaihtuu anarkistiseen hurmokseen.

”Merkillistä kyllä palaset istuvat yhteen musiikillisesti”, Brian avaa yhtyeen kaksijakoista luonnetta. ”Minä nautin kappaleista, jotka eivät välttämättä saa yleisöä liikkeelle, vaan ovat musikaalisempia. Ne ovat saaneet vaikutteita musikaaleista, kun taas Michaelin kappaleet ovat raskaampaa rockia.”

Yhtyeen albumi ilmestyi vasta lokakuussa, mutta asiat etenevät huomattavalla vauhdilla. Puolet keikan kappaleista on uusia, ja seuraava levy on jo työn alla: siitä on tulossa teema-albumi.

Tämän päivän popmarkkinoiden keskiössä ovat yksittäiset hittikappaleet, joiden tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon kuuntelukertoja verkossa. Lemon Twigs on kaikkea paitsi tätä: yhtyeen unelmat ovat korkealentoisia eikä niillä ole kattoa.

”Teemalevyn nimeksi tulee Go to School, joten teema on sidottu kouluun. Muuta en voi vielä paljastaa. Me haluamme tehdä oman Tommyn”, Brian viittaa The Whon tunnettuun rockmusikaaliin. ”Haluamme tehdä oman musikaalimme, oman elokuvamme ja niin monta albumia kuin ikinä pystymme. Haluamme tehdä kunnianhimoisia juttuja, kuten soittaa sinfoniaorkesterin kanssa.”

Merkillisintä tässä on tietysti se, että D’Addarion veljesten haaveet saattavat jopa toteutua. Heitä on kuin valmisteltu tähän koko nuoruutensa ajan.

Kaikki on melkein liian täydellistä. Veljekset osoittavat suvereenia osaamista lähes minkä tahansa instrumentin äärellä, ja nuoresta iästä huolimatta heillä on kokemusta niin Hollywood-elokuvista kuin Broadway-musikaaleista: Michael on nähty muun muassa Alex Kurtzmanin People Like Us -ohjauksessa, ja Brian esiintyi esimerkiksi Disneyn Pieni Merenneito -musikaalissa.

Selitys löytyy Hicksvillestä, esikaupunkialueelta noin kolme varttia Manhattanilta itään. Veljesten isä Ronnie D’Addario on 70-luvulta lähtien tehnyt uraa musiikkimaailman kulisseissa, ja pojat saivat kasvaa erilaisten soittimien keskellä.

”Pienenä olin kiinnostunut lähinnä kahdesta asiasta: Beatlesista ja showpainista. Painijaksi minusta ei oikein ole”, huomattavan siro Brian arvioi itseään, “joten jäljelle jäi soittaminen.”

Isä opasti poikiaan soittimien parissa, mutta toppuutteli urahaaveita – hän itse ei koskaan saanut edes levytyssopimusta.

”Isä varoitteli, että älkää nyt liikaa innostuko. Sen sijaan äitimme oli aina varma, että ”kaikki menee hienosti, kullat”! Hänen ansiostaan päädyimme mukaan ammattimaisiin produktioihin jo hyvin nuorina. Vanhempamme kyllä osasivat kasvattaa pieniä viihdetaiteilijoita”, Brian nauraa.

Koulukavereita poikien bändiharrastus ei kiinnostanut, mutta isommat roolit nostattivat kulmakarvoja. Molemmat saivat tottua kyselyihin: Onko totta, että esiinnyt Broadwaylla? Näytteleekö veljesi todella elokuvissa?

”Lähinnä he olivat kiinnostuneita. Ei meille tullut siitä mitään ongelmia”, Brian sanoo.

”Päinvastoin. Olisin varmasti joutunut vielä suurempiin ongelmiin, jos en olisi tehnyt näitä juttuja”, Michael lisää. “Olen aina pukeutunut erikoisesti, joten sain kuulla siitä, mutta ilman näyttelemistä olisin saanut varmasti vielä enemmän paskaa niskaani.”

”Brian on aina ollut tavis, joten hän ei kokenut mitään sellaista”, Michael härnää isoveljeään. ”Hän on alkanut pukeutua erikoisesti vasta nyt.”

Veljesten kesken on käynnissä jatkuva kiusanteko ja nokittelu, mutta se on enemmän osoitus heidän läheisyydestään kuin todellisesta välirikosta. Voisivatko he koskaan edes kuvitella soittavansa ilman toista?

”Kuulostaa fantastiselta ajatukselta! Oi kyyyyyllä!” Michael kiusaa jälleen veljeään. Ei hän kuitenkaan ole tosissaan.

”En edes haluaisi soittaa kenenkään muun kanssa, koska en ole koskaan tavannut musiikillisesti yhtä lahjakasta soittajaa kuin Michael. Hän osaa täydentää ideoitani paremmin kuin kukaan”, Brian jatkaa. ”Enkä pysty luottamaan keneenkään muuhun.”

”Teemme levyt kahdestaan, koska musiikillisesti kenelläkään muulla ei ole samanlaista yhteyttä. Korkeintaan isällämme”, Michael lisää vaihteeksi vakavalla naamalla.

”Ehkä voisimme joskus kokeilla soittaa arvostamiemme ihmisten kanssa. Ringo Starr rumpuihin, Harry Nilsson laulajaksi, Elton John pianoon, Brian WilsonJaco Pastorius voisi palata haudan takaa ja soittaa parit kipeät bassolinjat.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • New York
 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nuorten aikuisten kirjojen hahmot ovat sankareita omalla tavallaan – Katariina Alongi kirjoittaa ya-kirjallisuutta, koska lukee sitä itsekin
  3. Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?
  4. Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille
  5. LM: Risikko esittää maakuntalain käsittelyn keskeyttämistä, jos perustuslaki­valiokunta ehdottaa muutoksia soten valinnanvapauteen
  6. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  7. Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen
  8. Metsäpalot leviävät Espanjassa – yli 2 000 ihmistä evakuoitu
  9. Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”
  10. Tunti sitten
  11. ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni
  12. Soulin kahviloissa sinkku saa sovitella morsiuspukuja ja kaupunkilainen nuuhkia lammasta – Etelä-Koreassa on maailman hulvattomin kuppilatarjonta
  13. Näytä lisää