Valikko
Kulttuuri

Suomen tunnetuin kauhukirjailija Marko Hautala oli nuorena töissä Vaasan mielisairaalassa – kokemus vaikuttaa romaaneihin yhä edelleen

Marko Hautala kylvää kauhua ja pelkoa kotikaupungissaan Vaasassa. Hän on tyytyväinen, että suomalaista kauhukirjallisuutta ei tarvitse enää hävetä.

Vaasa

Kello oli neljä aamuyöllä, kun Marko Hautalan oli pakko keskeyttää kirjoittaminen ja laittaa mökissä radio päälle.

Pelotti liikaa. Mökillä oli hiljaista ja pimeää. Hautala oli siellä yksin – niin kuin aina vetäy­tyessään kirjoittamaan romaaniensa avainkohtauksia. Ne ovat hänen kirjoissaan hetkiä, joissa päähenkilö alkaa hajota tai hänen todellisuutensa hämärtyy.

”Kohtaukset syntyvät parhaiten silloin, kun itsellä vähän todellisuus hämärtyy eli olet ympäristössä, jossa et voi vahvistaa omia havaintojasi keneltäkään, olet itse keskellä pimeintä”, Hautala kuvailee.

Ei silti ole kovin tavallista, että kauhukirjailijaa itseään alkaa oma teksti jännittää liikaa. Hautalalle niin on tapahtunut vain kerran.

Vaasalainen Hautala on Suomen tunnetuin kauhukirjailija. Häneltä on ilmestynyt seitsemän romaania, viimeisin Kuiskaava tyttö (Tammi) viime syksynä.


Hautala on psykolo­gisen ja realistisen kauhun yhdistäjä, joka hallitsee hyytävän jännityksen. Hän osaa kuvailla tapahtumia niin, että lukija tuntee sen vatsanpohjassaan. Hautalan romaaneissa ei sukelleta syviin yliluonnollisiin ulottuvuuksiin, siinä rajalla kylläkin kuljetaan usein.

”Mutta se raja onkin juuri mielenkiintoista. Lukijana minulla on enemmän toleranssia, silloin hyväksyn monenlaisia ratkaisuja. Kirjoittaessani kyökkirealistinen selitys on ihan yhtä tylsä kuin fantasiaselitys, siinä välissä on paljon kiinnostavampaa”, Hautala sanoo.

Hautalan mukaan kauhutarinoissa mielenkiintoisinta on se, kun suuri tuntematon pysyy suurin piirtein tuntemattomana, eikä lopussa tule hirviöiden esiinmarssia. Hänen kirjoissaan ei myöskään ole kovin paljon väkivaltaa. Silloin kun väkivaltaa on, joko sitä ei näytetä ollenkaan tai se kuvataan hyvin intensiivisesti.

”Minulla on nuoria lukijoita, joita pidän kovasti arvossaan, ja mahtavaa, että he sulattavat sen outouden, mikä romaaneissani on. Niissä ei ole limahirviöjuttuja, joka taas on populaarikulttuurissa hirveän suosittua.”

Hautala tunnetaan myös siitä, että hän sijoittaa kirjojensa tapahtumat kotikaupunkiinsa. Se ei ollut alun perin tarkoitus, mutta lopulta mukavuudenhalu voitti. Kirjailijan mukaan hänen toisen romaaninsa (Itsevalaisevat, 2008) korkealentoiset ja mystiset tapahtumat vaativat vastapainoksi tutun tapahtumapaikan. Tuttu paikka toimii kuin ankkuri.


”En ole sen jälkeen pystynyt keksimään tapahtuma­paikkaa. Jotenkin se antaa vapauden kuvitella muita asioita, kun tarinaan tulee ensin konkreettinen ympäristö.”

Kyse ei siis ole siitä, että Vaasa olisi niin tylsä paikka, että sille täytyy keksiä jännittävä elämä. Ehkä kaupungin historiaan liittyvät synkemmät asiat ovat vain jääneet vähän varjoon, arvelee Hautala. Hautalan mukaan jokainen kaupunki on monisyinen, ja siksi jokainen paikka ansaitsisi tulla kirjoitetuksi fiktioksi.

”Vaasahan on kaupunki, josta usein lähdetään katsomaan oi­keaa elämää Helsinkiin ja Tukholmaan. Ei osata nähdä oman ympäristön mielenkiintoisia piirteitä.”

Hautala sanoo varastavansa aiheita myös vaimoltaan. Tiina Hautala nimittäin kerää aavetarinoita eri puolilta Pohjanmaata ja on kirjoittanut kirjan muun muassa vaasalaisista kummituksista ja urbaanilegendoista. Yksi sellainen on tarina kuokkamummosta.

Kuokkamummo tappaa lapsia. Sen sanotaan hiipivän rantametsissä ja odottavan, että sille käännetään selkä. Sen jälkeen se humauttaa kuokan lapaluiden väliin. Kuokkamummon talon pihalle ei myöskään pidä mennä ilman lupaa, ellei halua kuolla tai tulla hulluksi.

Tarina on Hautalalle tuttu jo lapsuudesta ja nuoruudesta, sillä hän vietti sen ajan Vaasan Suvilahdessa, jossa kuokkamummon kerrottiin asuvan. Muutama vuosi sitten Hautala kehitteli legendan ympärille oman tarinan. Syntyi SE teos, Kuokkamummo (2014), joka nosti kirjailijan laajemman yleisön tietoisuuteen.


Suomessa ei juuri ole kauhu­kirjailijoita. Siihen aikaan kun Itse­valaisevat julkaistiin 2008, missään ei oikein kannattanut mainostaa, että kyseessä on kauhuromaani. Nyt meininki on toinen. Kirjallisuuskenttä on tullut kirjavammaksi, Hautala sanoo.

Kauhua kirjoittavat Suomessa nykyään myös muun muassa Miia Vänskä, Tiina Raevaara ja Pasi Ilmari Jääskeläinen.

”Suomesta on tullut normaali kirjallisuusmaa, josta löytyy kaikkia eri genrejä. Olen hämmästellyt kriitikoiden hyvää vastaanottoa, siitä puuttuu sellainen genrestä johtuva totaalinen ylimielisyys. Se kertoo muutoksesta.”

Kustantaja Tammi mainosti joskus Hautalan ja kauhun kuninkaan Stephen Kingin teoksia vierekkäin saatesanoilla ”Hyvää luettavaa kauhun mestareilta”.

”Jos 80-luvulla joku olisi sanonut, että Suomessa julkaistaan vielä joskus kotimaisia kauhuromaaneja, en olisi uskonut. Jos olisi sanottu, että sinä itse kirjoitat niitä ja että ne pistävät kirjasi mainoksissa Kingin teoksen viereen, olisin nauranut”, Hautala kommentoi tuolloin.

Hautalan viimeisin romaani, Kuiskaava tyttö, vie lukijan Vanhaan Vaasaan.

Kun Vanha Vaasa paloi vuonna 1852, sen komeasta Pyhän Marian kirkosta jäi jäljelle vain rauniot. Ne ovat yhä pystyssä. Vanha kaupunkitarina kertoo, että niiden alla luikertelisi käytäviä. Monet uskovat siihen. Hautala punoo kirjaansa traagisen rauniokirkkoon ja Vaasan paloon liittyvän kertomuksen.

Julman kastraatiorituaalin traumatisoima tyttö herää palavassa kaupungissa. Pakenee tulta maan alle. Jää useita päiviä kestäneen roihun vangiksi. Sisäänkäynti hautautuu palaneiden raunioiden alla.


Hautalan kirjassa nuoret tytöt kuulevat vasemmassa korvan­juuressaan puhetta tauotta. Ääniharhat ovat kiinnostaneet Hautalaa aina.

”Onhan yksi painajaismaisimpia ajatuksia se, että ei ole turvassa edes omassa itsessään. Koko ajan kuuluu ääni, joka käskee tekemään asioita. Nykyään myönnetään, että äänien kuuleminen ei välttämättä ole mielisairauden merkki.”

Kun Hautala kirjoitti Kuiskaavaa tyttöä, hän aloitti päivän kävelemällä koiransa kanssa kirkonraunioita ympäri. Joskus hän kävi siellä myös öisin päästäkseen tiettyyn mielentilaan. Kuokkamummoa tehdessään hän kävi kulkemassa niillä pimeillä poluilla, missä mummosta kerrotaan.

Viime lokakuussa Vaasassa järjestettiin ihan virallisia Kuokkamummo-polkuja. Kaupunkilaiset maksoivat siitä, että pääsivät säikyteltäviksi.

Kaiken pitää olla kiehtovaa, pelottavaa ja ahdistavaa, jotta Hautala jaksaisi kirjoittaa.

”Pelkästään vastenmieliset ­asiat, kuten jotkut Aleppon tapahtumat, ovat vain yksinkertaisesti vastenmielisiä. En saa fiktio­mielessä niistä millään kiinni. Asioissa täytyy olla jotain ristiriitaista mutta samaan aikaan pelottavaa.”

Hautalan mukaan kauhutarina käsitetään usein hyvin kapeasti. Häntä ärsyttääkin, jos tarinaa arvotetaan pelkästään sen perusteella, pelottaako se, koska kauhukirjallisuudessa ei ole kyse pelkästään tunnereaktiosta.

”Totta kai se on osa sitä, mutta kyllähän kauhutarinat ovat kirjallisuutta myös, ja niiden avulla pystyy käsittelemään ihan kaikkea. Paitsi ehkä politiikkaa”, hän sanoo.

Hautala kirjoittaa usein nuorista, jotka menettävät jollain tavalla otteen elämästään. Miksi? Nuoruus on aika, jolloin ei olla vielä naulittu maailmankuvaa kiinni lattiaan, hän sanoo. Nuoret ovat tekemisissä elämän kanssa raaimmillaan, eikä silloin osata vielä vetää maskia naamaan.

”Tapellaan hierarkiassa ja ­koetaan asiat ilman suojavarustusta. Aikuiset eivät koe tilanteita yhtä raakoina. Siinä mielessä näkökulma on aika hedelmällinen kirjallisuudenlajille, jossa ei pysytä ihan tiukimmassa realismissa.”

Nuorena Hautala oli töissä Vanhan Vaasan mielisairaalassa. Hän uskookin, että on jossain määrin kirjoittanut tuota kokemustaan läpi uudelleen ja uudelleen.

”Olin kuitenkin aika nuori ja pystymetsästä, eikä minulla ollut mitään koulutuksen tuomia välineitä käsitellä sitä.”

Uutta romaaniaan Hautala alkaa työstää alkuvuodesta. Sen aiheesta saati tapahtumapaikasta hän ei suostu pukahtamaan. Aiheen on kuitenkin oltava niin kiinnostava, että sen kanssa jaksaa istua vuoden tai kaksi. ”Siksi kannattaa punnita tarkkaan, ettei ala kirjoittaa mistään typerästä.”

Hautalan mukaan kirjailijan suurin taito on kiinnittää huomiota ikään kuin turhiin, elämän reunoilla oleviin yksityiskohtiin.

”Ainakin minulle se on tär­keää. En ole sellainen teemakirjoittaja. Pitää käsitellä asioita, joita ei oikein itsekään ymmärrä, joista ei saa otetta.”

Vaikka Hautalan kirjoittamisen tahti on vuosien saatossa muuttunut, yksi asia pysyy: mökillä kirjoittaminen. Ilman sitä ei pärjää. Joskus kirjoittaessaan hän saattaa merkitä tekstiin, että kyseinen kohtaus täytyy kirjoittaa valmiiksi vasta mökillä. Siellä hän saa muutamassa päivässä aikaan paljon enemmän kuin viikon aikana kaupungissa – ja sen oikean mielentilan.

Kuka?

Marko Hautala


  Kauhukirjailija. Syntynyt 1973 Vaasassa. Vaimo Tiina Hautala on erikoistunut kummitustarinoihin.

 Kirjoittanut 7 romaania: Kirottu maa (Porvoon Julmapaino, 2002), Tammen julkaisemana Itsevalaisevat, 2008, Käärinliinat, 2009, Torajyvät, 2001, Unikoira, 2012, Kuokkamummo, 2014 ja Kuiskaava tyttö, 2016.

 Loppuvuodesta 2016 ilmestyi yhteistyössä sarjakuvataiteilija Brocin kanssa tehty Varpaat-sarjakuva (Haamu).

 Saanut Tiiliskivi-palkinnon 2008 ja Kalevi Jäntin palkinnon 2010.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhukirjallisuus
 • Kauhu
 • Kirjat
 • Vaasa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Tunti sitten
  6. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää