Kulttuuri

Taiteessa kuningatar Elisabet on haluttu esittää enemmän ihmisenä ja naisena kuin hallitsijana

Skandaalit ovat läpi 1900-luvun heiluttaneet jalustaa, jolla maailman kuvatuin ihminen on perheensä kanssa seissyt.

Ison-Britannian kuningattaresta Elisabet II:sta kertovassa The Crown -televisiosarjassa (2016) on nähty pysäyttäviä kohtauksia, joissa nykykatsojaa valistetaan monarkin ja tavallisen ihmisen eroista.

Kruunauksen yhteydessä uusi hallitsija esimerkiksi voidellaan pyhällä öljyllä, ja se luo pysyvän yhteyden korkeampiin voimiin. Voitelun jälkeen hän ei ole enää sama kuin ennen. Ei ihan ihminenkään – se on tarpeen, että kykenee hallitsemaan kokonaista kansaa.


The Crown näyttää Elisabetin epäinhimillisessä roolissa esimerkiksi silloin, kun pitää kieltää sisar Margaretia naimasta miestä, jota tämä rakastaa. Kiellon antaa siis kuningatar, ei isosisko.

Jumalallisen roolin korostaminen on oikeastaan vastoin tapoja, joilla Elisabetia (s. 1926) on yli kuusikymmentä vuotta kestäneen hallintoaikansa taiteessa ja kirjallisuudessa kuvattu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niissä kuninkaallisuus on – virallisia muotokuvia lukuun ottamatta – usein pyritty unohtamaan. Sen sijaan on korostettu, että kuningatarkin on ihminen ja nainen.

Pitkän hallitsijakauden takia on itse asiassa arvioitu, että Elisabetia on kuvattu enemmän kuin ketään muuta ihmistä maailmanhistoriassa.

Media on seurannut sekä hänen julkista että yksityistä elämäänsä, ja kuningattaren hahmoa on tallennettu taiteessa ja populaarikulttuurissa lukemattomin tavoin: sanoin, maalauksin ja veistoksin, valokuviin, filmille ja videolle.

Kun Elisabetista tuli kuningatar, Britannia eli monella tapaa vielä viktoriaanista aikaa, jota leimasivat tiukat sukupuoli- ja luokkaroolit ja yleinen moralismi. Toisaalta nuori kuningatar sopi sodanjälkeiseen, toiveikkaaseen aikaan. Saksalaiset oli lyöty ja Mount Everest valloitettu!

Tulevina vuosikymmeninä yhteiskunta muuttui, samoin brittien suhtautuminen kuningashuoneeseen. Brittiläisen imperiumin merkitys maailmassa väheni, ja 1990-luvun lopulla enää vajaa kolmannes briteistä oli monarkian ehdottomia kannattajia.

Elisabetin arvostus on säilynyt silti mullistuksissakin, paljolti sen takia, että hän ymmärsi ajoissa astua tarpeeksi usein Buckinghamin palatsista kansan pariin.

Historioitsija David Cannadinen mukaan sukupuolestakin on ollut apua: ensin hän oli nuori ja säteilevä glamour-kuningatar, sitten (harvinaisen pitkään) keski-ikäinen ja sen myötä myös äidillinen.

”Naismonarkki on helpompi kuvata sympaattisessa valossa kuin arvokas kuningas”, Cannadine kirjoitti National Portrait Galleryn julkaisuun, joka liittyi museossa 2012 pidettyyn laajaan muotokuvanäyttelyyn.

Koko ajan Elisabetilta on kuitenkin vaadittu vieläkin enemmän tuttavallisuutta ja arkisuutta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten kuningatarta on käsitelty kirjallisuudessa.

Vielä Roald Dahlin lastenkirjassa Iso kiltti jätti (1982) Lontoota vandalisoivia jättiläisiä ei saada muuten kuriin kuin kutsumalla kuningatar apuun. Tämä on muuten varsin sympaattinen, mutta silti sotavoimien ylipäällikkö, jonka määräyksestä armeija vangitsee ja karkottaa ihmissyöjät.

Kymmentä vuotta myöhemmin Sue Townsend kirjoitti jo kuninkaallisesta perheestä, jolta viedään asema ja joka joutuu siksi muuttamaan vuokrakerrostaloon. Ongelmana on se, ettei corgi-koiria saa ottaa mukaan.

2000-luvulla Alan Bennettin Epätavallisessa lukijassa kuningatar alkaa lainata kaunokirjallisuutta palatsin viereen säännöllisesti parkkeeraavasta kirjastoautosta. Emma Tennant laittaa hänet karkaamaan linnasta kokonaan ja kokeilemaan uutta elämän Karibianmerellä, salanimen turvin.

Muotokuvanäyttely National Portrait Galleryssa 2012 juhlisti Elisabetin valtakauden 60-vuotisjuhlaa, Diamond Jubileeta. Siinä yhdistyivät viralliset muotokuvat, poseeratut ja salaa otetut valokuvat, tulkinnat kuningattaresta vallan symbolina ja myös yksityishenkilönä ja vanhana naisena.

Joitakuita niistä voi pitää hyökkäyksinäkin, tai ainakin periytyvän valta-aseman kyseenalaistamisena. Näyttelykävijän piti miettiä, mikä Elisabetissa on aitoa, mikä asemaa.

Kuvataiteessakin käsitys hänestä muuttui 1900-luvulla rajusti, kun demokratia lisääntyi ja skandaalit repivät kuninkaallista perhettä lähemmäs rahvasta. Saksalaismaalari Gerhard Richter näytti jo 1967 kuningattaren asemaansa kahlittuna symbolina.


Sama vaikutelma tulee Sex Pistols -yhtyeen God Save the Queen -singlen kannesta (1977). Laulun sanat ovat rajut: God Save the Queen / A fascist regime /They made you a moron / Potential H-bomb.

Silti siinäkin kritiikin kärki taisi osua Elisabetin persoonaa enemmän hallitsijarooliin ja ennen kaikkea Britanniassa voimistuvaan konservatiivipolitiikkaan, jota johti tuleva pääministeri Margaret Thatcher.

Näyttelyn inhimillisimmän maalauksen oli tehnyt britti Lucian Freud (1922–2011).

Pienessä kasvotutkielmassa (2001) on mukana Elisabetin komein tiaara, jota pidetään parlamentin avajaisissa. Taulussa se on kuitenkin lätkäisty keskelle harmaata permanenttia, ja alta katsoo kurttunaamainen, parkkiintunut vanha nainen.


Tätä inhimillistämistä ovat 2000-luvulla jatkaneet etenkin teatteri- ja elokuvaohjaajat.

Stephen Frearsin The Queen -elokuvassa (2006) Helen Mirren esitti koskettavan jäykästi Elisabetia, joka pyristelee prinsessa Dianan kuoleman jälkimainingeissa ja kaipaa Skotlannin rauhaan. Sielläkin hän kokee silti samastuvansa metsästäjien saaliiksi jääneeseen peuraan.


Nyt Peter Morgan on The Crown -sarjassa mennyt (ja menossa) vielä pitemmälle. Ensimmäinen kymmenen osan tuotantokausi pääsi vasta 1950-luvun puoliväliin, mutta tulossa on ilmeisesti vielä viisi lisää.

Niiden aikana edetään kohti nykyaikaa, ja syvennetään kuningattaren, hänen perheenjäsentensä, hoviväen ja brittipoliitikkojen henkilökuvia edelleen.

Uusissa tulkinnoissa kuninkaallisia ei inhimillistetä tavallisuutta korostamalla vaan näyttämällä, miten aristokraatit koettavat selviytyä hengissä vuosisataisten perinteiden ja rituaalien kahleissa. The Crown -sarjan psykologisina esikuvina näyttävät olevan William Shakespearen kuningasnäytelmät.

Kaikkia tämä ei kuitenkaan ole miellyttänyt.

Historioitsija Harry Leslie Smith (s. 1923) kirjoitti pian sarjan aloituksen jälkeen The Guardian -lehdessä, ettei voi hyväksyä historiallisen tv-sarjan näkökulmaa, joka rajoittuu vain kuninkaalliseen perheeseen.

Se edustaa hänestä vaarallista nostalgiaa, joka vääristää kuvaa Britannian historiasta, ja loukkaa miljoonien luokkayhteiskunnan eriarvoisuudesta kärsineiden ihmisten muistoa.

”Kuningatar ei ansaitse ikonin asemaa elokuvassa, koska ei ole kovin paljon vaikuttanut historiaan tai määrännyt kansakuntamme vaiheita”, Smith kirjoitti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  4. 4

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  10. 10

   Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. Tunti sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. 2 tuntia sitten
  6. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  7. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  8. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  9. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  10. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  11. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  12. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää