Valikko
Kulttuuri

Naiset on ajettu takariviin Unkarissa – hallituksessa ei ole yhtään naisministeriä, naisten kirjoittamat kirjat sivuutetaan

Unkarilaisen kirjailijan Noémi Kissin kotimaa Unkari on ollut edelläkävijä nationalismin ja oikeistopopulismin nousussa Euroopassa. Mitä ympäri länsimaailma vahvistuva suuntaus tarkoittaa tasa-arvolle?

Budapest

Kirjailija Noémi Kiss avaa kotinsa oven pienkerrostalossa Budapestin keskustassa. Olohuoneen nurkassa on leluja ja keinuhevonen. Kissillä on seitsemänvuotiaat kaksoset.

Hän on kirjoittanut siitä, mitä äitiys on. Teos Ikeranya (tarkoittaa kaksosten äitiä) kuvaa raskausaikaa ja vauvavuotta. Kiss on kirjoittanut myös siitä, mitä eurooppalaisuus mantereen itälaitamilla on kirjassaan, jonka saksankielinen nimi on Schäbiges Schmuckkästchen (Nuhruinen korurasia).

Näistä kirjoista nykypäivän Unkarissa tuskin voisi tulla klassikoita: Naiskirjailijoiden teokset sivuutetaan usein koulukirjoista ja naisten teokset jäävät puuttumaan kaanonista, Kiss sanoo.

Osasyy siihen on politiikka. Kissin kotimaa Unkari on ollut edelläkävijä Euroopan mullistuksessa, jossa nationalistisesta ja konservatiivisesta populismista on tulossa yhä vahvempi poliittinen voima. Tällä on vaikutusta myös tasa-arvoon.

HS:n haastattelussa on tarkoitus puhua siitä, miltä näyttää naisen asema uudenlaisessa Euroopassa.

Kun kommunistinen itäblokki alkoi kesällä 1989 luhistua, Noémi Kissin isoäiti makasi vakavasti sairaana sairaalassa. Sitten radiossa alettiin puhua Unkarin kautta rajan yli länteen loikanneita itäsaksalaisista.

Yllättäen isoäiti parani.

”Se oli onnenhetki, jonka kaltaista ei ole uudestaan tapahtunut”, Kiss kuvasi itäblokin vapautumista Berliinissä pitämässään arvovaltaisessa Eurooppa-puheessa 9. marraskuuta.

Päivämäärä on Euroopalle käänteentekevä.

9. marraskuuta on päivä, jolloin Berliinin muuri murtui vuonna 1989 ja Eurooppa yhdistyi. Muurin itäpuolelle olleille muurin murtuminen oli vavahduttava kokemus, Kiss kuvasi puheessaan.

Mutta vuonna 2016 marraskuun yhdeksännestä tuli myös päivä, jolloin Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi.

Nyt voimansa tunnossa ovat päinvastaiset voimat: Eurooppa on hajanaisempi kuin ehkä koskaan sitten vuoden 1989.

Kissin kotikaupungissa Budapestissa EU-lipun värit on käännetty Eurooppaa yhdistänyttä unionia vastaan. Vuonna 2016 joka puolelle kaupunkia pystytettiin sinisiä kylttejä, joissa luki keltaisella Brysseliä vastustavia iskulauseita. Se oli hallituksen kampanja EU:n yhteisiä turvapaikanhakijakiintiöitä vastaan.


Pääministeri Viktor Orbán esiintyy Euroopan puolus­tajana maahan­muuttajia vastaan, vaikka kääntää maansa EU:n perusarvoja ja liberaalia demokratiaa vastaan.

Unkarin mallin leviäminen lännessä on huono uutinen Euroopan yhtenäisyydelle. Mutta myös tasa-arvon kannalta kehityksessä on paljon huolestuttavia piirteitä.

Unkaria johtaa nyt seitsemättä vuotta kansallismielinen konservatiivipuolue Fidesz, joka kannustaa naisia jäämään kotiin ja tekemään vähintään kolme lasta. Hallituksessa ei ole yhtään naisministeriä.

Orbán perustelee naisministerien puuttumista sillä, että politiikka on hänen mukaansa naisille liian likaista peliä.

Kissiä tilanne turhauttaa. Tasa-arvossa mennään nyt taaksepäin.

”Unkari tulee selvästi jäljessä, kun vertaa vaikka Puolaan, Bulgariaan tai Romaniaan”, Kiss sanoo mainiten Unkarin tavoin kommunistiseen itäblokkiin kuuluneita lähimaita.

Kommunismin aikana ideologiaan kuului nostaa myös naisia näkyville paikoille, vaikka todellista tasa-arvoa ei ollutkaan. Oli kuitenkin yksi alue, jonne kommunismi ei täysin tunkeutunut. Koti, perhe ja yksityiselämä.

Unkari säilyi perhekeskeisenä yhteiskuntana.

”Patriarkaalisuus on tiivis osa yksityiselämää. Unkari on myös uskonnollinen ja erittäin konservatiivinen yhteiskunta.”

Orbánin kaudella tasa-arvo on Kissin mukaan heikentynyt entisestään.

Yhteiskunnan huipulla on vähän naisia.

Kiss ottaa esiin unkarilaisen kilpauimarin Katinka Hosszún, joka tunnetaan myös nimellä Iron Lady. Hosszú voitti viime kesän olympialaisissa Riossa kolme kultamitalia. Hän oli Unkarin suuri menestyjä, suurempi kuin yksikään miesurheilijoista.

”Hän menestyi, vaikka miesurheilijoita on tuettu selvästi enemmän.”

Unkariin on Orbánin valtakaudella rakennettu lukuisia jalkapallostadioneita, ja miesten jalkapallosta yritetään saada uutta kansallista ylpeydenaihetta.

Myös uinti on Unkarissa korkean profiilin laji. Sisämaavaltio Unkari on perinteisesti ollut vahva kaikenlaisessa vesiurheilussa. Katinka Hosszú on Kissin mukaan kiinnostava tapaus, koska hän ei ole tyytynyt naisurheilijalle varattuun rooliin.

Hosszú on arvostellut vaikutusvaltaista uimaliittoa kovin sanoin. Kissin mukaan Unkarissa ei ole totuttu siihen, että urheilijat tai varsinkaan naiset puhuvat tällä tavalla.

”Koko maa on ollut shokissa tästä. Reaktio näkyy siinä, miten ihmiset kommentoivat hänen Facebook-seinällään”, Kiss sanoo.

Hosszú käy keskustelua suoraan Facebookissa. Siitä on tullut hänen mediansa.

Myös Kiss ui nuorena kilpaa. Hän sanoo jo silloin huomanneensa, että naiset työnnettiin takariviin ja tuki keskitettiin miehille. Sama pätee hänen mukaansa myös muualla yhteiskunnassa.

”Politiikassa on aivan sama asia”, Kiss sanoo naisten sivuuttamisesta päätöksenteosta.

Naisten puuttuminen politiikasta on ongelma, koska konservatiivista arvopolitiikka sovelletaan usein naisiin.

Orbánin vuonna 2010 alkaneen kauden alussa katujen varsille ilmestyi aborttia vastustavia kylttejä. Kiss sanoo ihmisten järkyttyneen. Eivät he halunneet nähdä kuolleita sikiöitä matkalla töihin.

Myöhemmin kampanjasta luovuttiin vastareaktioiden vuoksi. Sitten tuli toive, että tutkinnon tehneiden naisten pitäisi tehdä kolme lasta.

Kissin mielestä lausunto on uskomaton.

”Tarkoittaako se sitä, että köyhät naiset eivät saa lisääntyä.”

Miehille vastaavia ohjeita ei anneta.

Samantapaista arvopolitiikkaa naisten keholla tehdään muuallakin Euroopassa.

Puolassa äärikonservatiivinen hallitus on antanut lisävoimaa liikkeille, jotka haluavat kieltää abortin täysin.

Kissin mukaan Unkarin kohdalla ongelma palautuu politiikkaan. Koska ministereinä ei ole naisia ja naiset ovat muutenkin aliedustettuina, naisten elämästä päättävät miehet. Päätöksenteossa he konsultoivat lähinnä muita miehiä, kuten uskonnollisia johtajia.

Myös Puolassa miesjohtoinen katolinen kirkko on myös politiikkaan vaikuttava voima.

Unkarin naapurimaassa Itävallassa erityisesti miehet tukivat äärioikeistolaista ehdokasta presidentiksi joulukuun vaaleissa. Valtaosa naisista oli vihreän ehdokkaan kannalla.

Unkarissa oikeistopopulistista Orbánia tukevat kuitenkin sekä miehet ja naiset. Kiss ei koekaan, että naisille raja-aitoja pystyttävä politiikka on täysin konservatiivisen oikeistopopulismin tuotosta. Miesvaltaisuus on syvällä yhteiskunnassa, eikä vain Orbánin ajan tuotos.

Naisten häivyttäminen näkyy Kissin mukaan myös unkarin kielessä. Naimisiin menneessään jotkut naiset ottavat yhä käyttöönsä sekä miehen etu- että sukunimestä johdetun nimen.

Orbánia tuetaan muun muassa siksi, että hän on profiloitunut kommunismin ankarana vastustajana. Entisessä itäblokin maassa viha kommunismia vastaan on syvällä.

Poliittisten vastustajien syyttäminen kommunisteiksi on yhä normaalia puhetta tämän päivän Unkarissa. Kommunismin perintö on tehnyt myös tasa-arvotyöstä vaikeaa.

”Ihmiset vieroksuvat kaikkea, mikä näyttää ideologialta. Sen vuoksi feminismi on kirosana”, Kiss sanoo.

Kissin seitsemänvuotiaat kaksoset ovat juuri aloittaneet koulun. Toinen on tyttö ja toinen poika.

Kiss sanoo huomaavansa, että tyttöjä ja poikia kasvatetaan erilaisiin rooleihin pienestä pitäen. Opetustyyli on konservatiivinen.

”Tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia. Tämän näkee myös vaatteista ja siitä, miten opettajat puhuvat tytöille ja pojille eri tavalla.”

Haastattelu on jo lopussa, kun Kiss yhtäkkiä huolestuu. Hän ei halua kuulostaa pessimistiseltä unkarilaiselta. Kiss uskoo, että asiat menevät parempaan suuntaan.

Hän haluaa, että hänen lapsensa voivat halutessaan asua ja elää Unkarissa.

Sadattuhannet ovat muuttaneet Unkarista muihin EU-maihin töiden ja paremman palkan, mutta myös toimivamman koulujärjestelmän ja terveydenhuollon vuoksi.

Kiss on asunut myös Saksassa ja Sveitsissä. Mutta Kissin perhe valitsi Unkarin.

Kuka

Noémi Kiss


 Syntynyt Unkarin Gödöllőssä vuonna 1974.

 Opiskellut muun muassa Saksan Konstanzissa kirjallisuutta. Väitteli tohtoriksi Paul Celanin runoudesta Miskolcin yliopistossa vuonna 2003.

 Vuosina 2013-2014 työskenteli kirjailijastipendillä Zürichissä.

 Kirjoja on käännetty saksaksi, bulgariaksi, serbiaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Kirjallisuus
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  8. 8

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  9. 9

   Lontoon suurpaloa kiihdyttäneitä eristemateriaaleja saa käyttää myös suomalaisissa kerrostaloissa

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää