Valikko
Kulttuuri

Pikku Kakkosen 40-vuotinen tarina: Lasse Pöysti luki iltasatuja viskin voimalla, Pelle Hermanni poisti tekijän lapsuustraumoja

Keskiviikkona Pikku Kakkosen 40-syntymäpäivänä saa ensi-iltansa dokumentti, joka kertoo lastenohjelman monipuolisesta historiasta, mutta katsojiakin kuullaan.

Pikku Kakkonen täyttää 40 vuotta huomenna keskiviikkona eli 11. tammikuuta.

Syntymäpäivänä ensi-iltansa saa Ylen lasten ja nuorten toimituksen tuottama dokumentti Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Syysprinssi-elokuvalla debytoinut Alli Haapasalo.

Lähes kaksi­tuntinen dokumentti sisältää paljon tavaraa. Toki aineistoakin on ollut paljon: Pikku Kakkosen nelikymmenvuotiselle taipaleelle mahtuu filminauhaa ja videota hyllymetreittäin.

Dokumentti etenee epäkronologisessa järjestyksessä läpi vuosikymmenten.

Kiinnostavaa on kuulla ohjelman periaatteista tekijöiden kertomana. Pikku Kakkosen haluttiin tarjoavan lapsille viihdykettä, tietoa ja taitoja, sen sijaan politiikka ja uskonto suljettiin ohjelmasta kokonaan pois.

Tekijöiden mukaan heitä painostettiin kertomaan esimerkiksi pääsiäisen sanomasta, mutta ei siihen ei suostuttu.

Rölli-hahmon isä Allu Tuppurainen puolestaan kertoo joutuneensa poistamaan käsikirjoituksestaan jumala- ja sota-sanat.

Politiikkaosuus pyrittiin pitämään vähäisenä myös Ransu-koiran ja Pikku Kakkosen ensimmäisen juontajan Pekka Salon Leningradin-matkalla.

Aivan siinä ei ehkä onnistuttu. Arkistopätkässä Salo valistaa Ransua, että kaupungissa on runsaasti Lenin-patsaita, koska kansalaiset arvostavat niin paljon Neuvostoliiton perustajaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Melkoinen osa dokumenttia käytetään myös osiolle, joka kertoo virolaisten historiasta Pikku Kakkosen kanssa. Neuvostoaikana tarjolla oli heikosti lastenohjelmia, joten virolaislapset arvailivat suomalaisten tavoin, millä vempaimella Nukkumatti saapuu.

Osa haastatelluista kertoo oppineensa Pikku Kakkosen avulla suomenkielenkin.

Siihen länsioppi, ainakin tallinnalaisen Juhan Ulfsakin mukaan, jäikin. Hän arvioi, ettei Neuvostoliitto vaivautunut häiritsemään suomalaisia tv-lähetyksiä, koska ne olivat niin vaarattomia. Niissä ei sanottu pahaa sanaa itäisestä naapurista.

Otti lastenohjelma kantaakin. Ransu esimerkiksi tivaa yhdessä jaksossa tuohtuneen oloisena, miksi suomalaiset sotilaat harjoittelevat ampumista. Toisessa jaksossa se juhlii näyttävästi Berliinin muurin murtumista.

Aikojen muuttumisen näkee myös arkistopätkästä, jossa Lasse Pöysti lukee sadun lakritsaneekereistä.

Koomisia ovat vuoden 1981 opetusfilmit Näin syntyy maito ja Isäni on palvaaja.


Dokumentin perusteella Pikku Kakkosen tekijöissä tuntuu aina eläneen voimakas perinnetietoisuus. Juontajana toimineen Olli Monosen mukaan uudet tulokkaat opetettiin talon tavoille oppipoika–kisälli-periaatteella.

Toisen juontajan Jyrki Laaksosen mukaan aloittelija puolestaan sai eteensä kasan kasetteja, joilta opetella vanhempien maneerit.

Kaiken kruunasi lappuhaalarit ja kanariankeltainen t-paita. Monosen jalkapallokaverit vinoilivatkin tälle ”liimailusta” lastenohjelmassa.

Juontajauransa jälkeen molemmat ovat toimineet ohjelman tuottajina.


Aikojen muuttuessa muuttuu Pikku ­Kakko­nenkin. Monosen mukaan se on nykyään tuote­merkki, jota jaetaan television lisäksi niin radiossa kuin netissäkin.

Ohjelma ei edelleenkään halua kilpailla räiskinnällä eikä nopeilla leikkauksilla, mutta tekijöiden äänessä on kuultavissa huoli siitä, että lapset saattavat nykyään vaihtaa hetkessä vanhan brändin kilpailevan kanavan vauhdikkaampiin ohjelmiin.

Kuten yhä useammin tapahtuu.


Juontajien, näyttelijöiden, toimituspäälliköiden, tuottajien, käsikirjoittajien ja ohjaajien lisäksi ääneen pääsevät vielä lapset ja nostalgiatrippejä tekevät aikuiset.

Se on vähän liikaa. Kokijoiden omat, traagisetkin kokemukset jäävät ohjelmassa torsoksi, ja Pikku Kakkosta fanittavien muistisairaiden ja syyrialaispakolaisten kertomukset tuntuvat jo turhan imelältä puffaamiselta.

Kaikkiaan dokumentin kuitenkin katsoo mielellään.

Ja se tunnari soi päässä koko viikon!

Dokumentista poimittua:


Juontaja Pekka Salon mukaan Pikku Kakkosen nimen keksi ”joku tekniikan kaveri”. Päätös oli helppo, koska kanavalla pyöri Patakakkonenkin.

Pikku Kakkosen tunnaria lauletaan rapujuhlissa juomalauluna.

Lasse Pöysti kertoo lukeneensa satuja viskin voimalla. Siten pääsi oikeaan tunnelmaan.

Sirkuspelle Hermanni sai alkunsa Lasse Pöystin lukemasta sadusta, josta toimituspäällikkö Pertti Nättilä sai idean kokonaiseen ohjelmaan.

Käsikirjoittaja Simo Ojanen kertoo Hermannin sattumusten olevan hänen omia traumojaan. Ojasen mukaan ”sotavammaset” opettajat antoivat hänelle koulussa karttakepistä. Näin syntyi ilkeästi naurava kepakko.

Allu Tuppuraisen lapsuuden pelot ovat inspiroineet myös Rölli-hahmon luomisessa. Yle hyllytti peikkosarjan aluksi, koska palautteen mukaan se oli liian pelottava.

Katti Matikaisen hahmo löytyi lapinlahtelaisen Henni-tytön Pikku Kakkoseen lähettämästä piirustuksesta. Siinä se oli vielä nimeltään Katti Taskinen. Henni Rusasen mukaan perheen oma Taskinen-kissa on vihainen ja ihmisiä välttelevä kissa.

”Pikkukakkismi” on tekijöiden oma termi sille, että he alkavat pelätä liikaa tiukkapipoisimpien vanhempien reaktioita.

Jotkut isättä kasvaneet lapset pitivät juontajia isähahmoinaan. Joskus tuli isänpäiväkorttejakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Pikku Kakkonen
 • lastenohjelma
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää