Valikko
Kulttuuri

Pikku Kakkosen 40-vuotinen tarina: Lasse Pöysti luki iltasatuja viskin voimalla, Pelle Hermanni poisti tekijän lapsuustraumoja

Keskiviikkona Pikku Kakkosen 40-syntymäpäivänä saa ensi-iltansa dokumentti, joka kertoo lastenohjelman monipuolisesta historiasta, mutta katsojiakin kuullaan.

Pikku Kakkonen täyttää 40 vuotta huomenna keskiviikkona eli 11. tammikuuta.

Syntymäpäivänä ensi-iltansa saa Ylen lasten ja nuorten toimituksen tuottama dokumentti Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Syysprinssi-elokuvalla debytoinut Alli Haapasalo.

Lähes kaksi­tuntinen dokumentti sisältää paljon tavaraa. Toki aineistoakin on ollut paljon: Pikku Kakkosen nelikymmenvuotiselle taipaleelle mahtuu filminauhaa ja videota hyllymetreittäin.

Dokumentti etenee epäkronologisessa järjestyksessä läpi vuosikymmenten.

Kiinnostavaa on kuulla ohjelman periaatteista tekijöiden kertomana. Pikku Kakkosen haluttiin tarjoavan lapsille viihdykettä, tietoa ja taitoja, sen sijaan politiikka ja uskonto suljettiin ohjelmasta kokonaan pois.

Tekijöiden mukaan heitä painostettiin kertomaan esimerkiksi pääsiäisen sanomasta, mutta ei siihen ei suostuttu.

Rölli-hahmon isä Allu Tuppurainen puolestaan kertoo joutuneensa poistamaan käsikirjoituksestaan jumala- ja sota-sanat.

Politiikkaosuus pyrittiin pitämään vähäisenä myös Ransu-koiran ja Pikku Kakkosen ensimmäisen juontajan Pekka Salon Leningradin-matkalla.

Aivan siinä ei ehkä onnistuttu. Arkistopätkässä Salo valistaa Ransua, että kaupungissa on runsaasti Lenin-patsaita, koska kansalaiset arvostavat niin paljon Neuvostoliiton perustajaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Melkoinen osa dokumenttia käytetään myös osiolle, joka kertoo virolaisten historiasta Pikku Kakkosen kanssa. Neuvostoaikana tarjolla oli heikosti lastenohjelmia, joten virolaislapset arvailivat suomalaisten tavoin, millä vempaimella Nukkumatti saapuu.

Osa haastatelluista kertoo oppineensa Pikku Kakkosen avulla suomenkielenkin.

Siihen länsioppi, ainakin tallinnalaisen Juhan Ulfsakin mukaan, jäikin. Hän arvioi, ettei Neuvostoliitto vaivautunut häiritsemään suomalaisia tv-lähetyksiä, koska ne olivat niin vaarattomia. Niissä ei sanottu pahaa sanaa itäisestä naapurista.

Otti lastenohjelma kantaakin. Ransu esimerkiksi tivaa yhdessä jaksossa tuohtuneen oloisena, miksi suomalaiset sotilaat harjoittelevat ampumista. Toisessa jaksossa se juhlii näyttävästi Berliinin muurin murtumista.

Aikojen muuttumisen näkee myös arkistopätkästä, jossa Lasse Pöysti lukee sadun lakritsaneekereistä.

Koomisia ovat vuoden 1981 opetusfilmit Näin syntyy maito ja Isäni on palvaaja.


Dokumentin perusteella Pikku Kakkosen tekijöissä tuntuu aina eläneen voimakas perinnetietoisuus. Juontajana toimineen Olli Monosen mukaan uudet tulokkaat opetettiin talon tavoille oppipoika–kisälli-periaatteella.

Toisen juontajan Jyrki Laaksosen mukaan aloittelija puolestaan sai eteensä kasan kasetteja, joilta opetella vanhempien maneerit.

Kaiken kruunasi lappuhaalarit ja kanariankeltainen t-paita. Monosen jalkapallokaverit vinoilivatkin tälle ”liimailusta” lastenohjelmassa.

Juontajauransa jälkeen molemmat ovat toimineet ohjelman tuottajina.


Aikojen muuttuessa muuttuu Pikku ­Kakko­nenkin. Monosen mukaan se on nykyään tuote­merkki, jota jaetaan television lisäksi niin radiossa kuin netissäkin.

Ohjelma ei edelleenkään halua kilpailla räiskinnällä eikä nopeilla leikkauksilla, mutta tekijöiden äänessä on kuultavissa huoli siitä, että lapset saattavat nykyään vaihtaa hetkessä vanhan brändin kilpailevan kanavan vauhdikkaampiin ohjelmiin.

Kuten yhä useammin tapahtuu.


Juontajien, näyttelijöiden, toimituspäälliköiden, tuottajien, käsikirjoittajien ja ohjaajien lisäksi ääneen pääsevät vielä lapset ja nostalgiatrippejä tekevät aikuiset.

Se on vähän liikaa. Kokijoiden omat, traagisetkin kokemukset jäävät ohjelmassa torsoksi, ja Pikku Kakkosta fanittavien muistisairaiden ja syyrialaispakolaisten kertomukset tuntuvat jo turhan imelältä puffaamiselta.

Kaikkiaan dokumentin kuitenkin katsoo mielellään.

Ja se tunnari soi päässä koko viikon!

Dokumentista poimittua:


Juontaja Pekka Salon mukaan Pikku Kakkosen nimen keksi ”joku tekniikan kaveri”. Päätös oli helppo, koska kanavalla pyöri Patakakkonenkin.

Pikku Kakkosen tunnaria lauletaan rapujuhlissa juomalauluna.

Lasse Pöysti kertoo lukeneensa satuja viskin voimalla. Siten pääsi oikeaan tunnelmaan.

Sirkuspelle Hermanni sai alkunsa Lasse Pöystin lukemasta sadusta, josta toimituspäällikkö Pertti Nättilä sai idean kokonaiseen ohjelmaan.

Käsikirjoittaja Simo Ojanen kertoo Hermannin sattumusten olevan hänen omia traumojaan. Ojasen mukaan ”sotavammaset” opettajat antoivat hänelle koulussa karttakepistä. Näin syntyi ilkeästi naurava kepakko.

Allu Tuppuraisen lapsuuden pelot ovat inspiroineet myös Rölli-hahmon luomisessa. Yle hyllytti peikkosarjan aluksi, koska palautteen mukaan se oli liian pelottava.

Katti Matikaisen hahmo löytyi lapinlahtelaisen Henni-tytön Pikku Kakkoseen lähettämästä piirustuksesta. Siinä se oli vielä nimeltään Katti Taskinen. Henni Rusasen mukaan perheen oma Taskinen-kissa on vihainen ja ihmisiä välttelevä kissa.

”Pikkukakkismi” on tekijöiden oma termi sille, että he alkavat pelätä liikaa tiukkapipoisimpien vanhempien reaktioita.

Jotkut isättä kasvaneet lapset pitivät juontajia isähahmoinaan. Joskus tuli isänpäiväkorttejakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Pikku Kakkonen
 • lastenohjelma
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  2. 2

   Toimeentulotuen siirrolla Kelaan on kafkamaisia seurauksia – jopa vähävaraiselle vainajalle on haettava toimeentulotukea

  3. 3

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Muutaman kuukauden seurustelusta seurasi kahdeksan vuoden piina – Poikaystävä vei Minnan, 26, pankkitunnukset ja otti kymmeniä lainoja

  7. 7

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  8. 8

   Uusi hoito näyttää hävittäneen hi-viruksen viidessä potilaassa

  9. 9

   Valkoinen talo torjui osan toimittajista lehdistötilaisuudesta – NYT:n mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut ikinä

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  5. 5

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  6. 6

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  9. 9

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  10. 10

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  9. 9

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  10. 10

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  11. Näytä lisää