Valikko
Kulttuuri

Pikku Kakkosen 40-vuotinen tarina: Lasse Pöysti luki iltasatuja viskin voimalla, Pelle Hermanni poisti tekijän lapsuustraumoja

Keskiviikkona Pikku Kakkosen 40-syntymäpäivänä saa ensi-iltansa dokumentti, joka kertoo lastenohjelman monipuolisesta historiasta, mutta katsojiakin kuullaan.

Pikku Kakkonen täyttää 40 vuotta huomenna keskiviikkona eli 11. tammikuuta.

Syntymäpäivänä ensi-iltansa saa Ylen lasten ja nuorten toimituksen tuottama dokumentti Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Syysprinssi-elokuvalla debytoinut Alli Haapasalo.

Lähes kaksi­tuntinen dokumentti sisältää paljon tavaraa. Toki aineistoakin on ollut paljon: Pikku Kakkosen nelikymmenvuotiselle taipaleelle mahtuu filminauhaa ja videota hyllymetreittäin.

Dokumentti etenee epäkronologisessa järjestyksessä läpi vuosikymmenten.

Kiinnostavaa on kuulla ohjelman periaatteista tekijöiden kertomana. Pikku Kakkosen haluttiin tarjoavan lapsille viihdykettä, tietoa ja taitoja, sen sijaan politiikka ja uskonto suljettiin ohjelmasta kokonaan pois.

Tekijöiden mukaan heitä painostettiin kertomaan esimerkiksi pääsiäisen sanomasta, mutta ei siihen ei suostuttu.

Rölli-hahmon isä Allu Tuppurainen puolestaan kertoo joutuneensa poistamaan käsikirjoituksestaan jumala- ja sota-sanat.

Politiikkaosuus pyrittiin pitämään vähäisenä myös Ransu-koiran ja Pikku Kakkosen ensimmäisen juontajan Pekka Salon Leningradin-matkalla.

Aivan siinä ei ehkä onnistuttu. Arkistopätkässä Salo valistaa Ransua, että kaupungissa on runsaasti Lenin-patsaita, koska kansalaiset arvostavat niin paljon Neuvostoliiton perustajaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Melkoinen osa dokumenttia käytetään myös osiolle, joka kertoo virolaisten historiasta Pikku Kakkosen kanssa. Neuvostoaikana tarjolla oli heikosti lastenohjelmia, joten virolaislapset arvailivat suomalaisten tavoin, millä vempaimella Nukkumatti saapuu.

Osa haastatelluista kertoo oppineensa Pikku Kakkosen avulla suomenkielenkin.

Siihen länsioppi, ainakin tallinnalaisen Juhan Ulfsakin mukaan, jäikin. Hän arvioi, ettei Neuvostoliitto vaivautunut häiritsemään suomalaisia tv-lähetyksiä, koska ne olivat niin vaarattomia. Niissä ei sanottu pahaa sanaa itäisestä naapurista.

Otti lastenohjelma kantaakin. Ransu esimerkiksi tivaa yhdessä jaksossa tuohtuneen oloisena, miksi suomalaiset sotilaat harjoittelevat ampumista. Toisessa jaksossa se juhlii näyttävästi Berliinin muurin murtumista.

Aikojen muuttumisen näkee myös arkistopätkästä, jossa Lasse Pöysti lukee sadun lakritsaneekereistä.

Koomisia ovat vuoden 1981 opetusfilmit Näin syntyy maito ja Isäni on palvaaja.


Dokumentin perusteella Pikku Kakkosen tekijöissä tuntuu aina eläneen voimakas perinnetietoisuus. Juontajana toimineen Olli Monosen mukaan uudet tulokkaat opetettiin talon tavoille oppipoika–kisälli-periaatteella.

Toisen juontajan Jyrki Laaksosen mukaan aloittelija puolestaan sai eteensä kasan kasetteja, joilta opetella vanhempien maneerit.

Kaiken kruunasi lappuhaalarit ja kanariankeltainen t-paita. Monosen jalkapallokaverit vinoilivatkin tälle ”liimailusta” lastenohjelmassa.

Juontajauransa jälkeen molemmat ovat toimineet ohjelman tuottajina.


Aikojen muuttuessa muuttuu Pikku ­Kakko­nenkin. Monosen mukaan se on nykyään tuote­merkki, jota jaetaan television lisäksi niin radiossa kuin netissäkin.

Ohjelma ei edelleenkään halua kilpailla räiskinnällä eikä nopeilla leikkauksilla, mutta tekijöiden äänessä on kuultavissa huoli siitä, että lapset saattavat nykyään vaihtaa hetkessä vanhan brändin kilpailevan kanavan vauhdikkaampiin ohjelmiin.

Kuten yhä useammin tapahtuu.


Juontajien, näyttelijöiden, toimituspäälliköiden, tuottajien, käsikirjoittajien ja ohjaajien lisäksi ääneen pääsevät vielä lapset ja nostalgiatrippejä tekevät aikuiset.

Se on vähän liikaa. Kokijoiden omat, traagisetkin kokemukset jäävät ohjelmassa torsoksi, ja Pikku Kakkosta fanittavien muistisairaiden ja syyrialaispakolaisten kertomukset tuntuvat jo turhan imelältä puffaamiselta.

Kaikkiaan dokumentin kuitenkin katsoo mielellään.

Ja se tunnari soi päässä koko viikon!

Dokumentista poimittua:


Juontaja Pekka Salon mukaan Pikku Kakkosen nimen keksi ”joku tekniikan kaveri”. Päätös oli helppo, koska kanavalla pyöri Patakakkonenkin.

Pikku Kakkosen tunnaria lauletaan rapujuhlissa juomalauluna.

Lasse Pöysti kertoo lukeneensa satuja viskin voimalla. Siten pääsi oikeaan tunnelmaan.

Sirkuspelle Hermanni sai alkunsa Lasse Pöystin lukemasta sadusta, josta toimituspäällikkö Pertti Nättilä sai idean kokonaiseen ohjelmaan.

Käsikirjoittaja Simo Ojanen kertoo Hermannin sattumusten olevan hänen omia traumojaan. Ojasen mukaan ”sotavammaset” opettajat antoivat hänelle koulussa karttakepistä. Näin syntyi ilkeästi naurava kepakko.

Allu Tuppuraisen lapsuuden pelot ovat inspiroineet myös Rölli-hahmon luomisessa. Yle hyllytti peikkosarjan aluksi, koska palautteen mukaan se oli liian pelottava.

Katti Matikaisen hahmo löytyi lapinlahtelaisen Henni-tytön Pikku Kakkoseen lähettämästä piirustuksesta. Siinä se oli vielä nimeltään Katti Taskinen. Henni Rusasen mukaan perheen oma Taskinen-kissa on vihainen ja ihmisiä välttelevä kissa.

”Pikkukakkismi” on tekijöiden oma termi sille, että he alkavat pelätä liikaa tiukkapipoisimpien vanhempien reaktioita.

Jotkut isättä kasvaneet lapset pitivät juontajia isähahmoinaan. Joskus tuli isänpäiväkorttejakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Pikku Kakkonen
 • lastenohjelma
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  2. 2

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Suomalaisten suosikkiauto sai alkunsa tämän miehen ideasta – Näin maasto- ja henkilöauton yhdistelmä valloitti maailman

  10. 10

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää