Valikko
Kulttuuri

Pikku Kakkosen 40-vuotinen tarina: Lasse Pöysti luki iltasatuja viskin voimalla, Pelle Hermanni poisti tekijän lapsuustraumoja

Keskiviikkona Pikku Kakkosen 40-syntymäpäivänä saa ensi-iltansa dokumentti, joka kertoo lastenohjelman monipuolisesta historiasta, mutta katsojiakin kuullaan.

Pikku Kakkonen täyttää 40 vuotta huomenna keskiviikkona eli 11. tammikuuta.

Syntymäpäivänä ensi-iltansa saa Ylen lasten ja nuorten toimituksen tuottama dokumentti Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Syysprinssi-elokuvalla debytoinut Alli Haapasalo.

Lähes kaksi­tuntinen dokumentti sisältää paljon tavaraa. Toki aineistoakin on ollut paljon: Pikku Kakkosen nelikymmenvuotiselle taipaleelle mahtuu filminauhaa ja videota hyllymetreittäin.

Dokumentti etenee epäkronologisessa järjestyksessä läpi vuosikymmenten.

Kiinnostavaa on kuulla ohjelman periaatteista tekijöiden kertomana. Pikku Kakkosen haluttiin tarjoavan lapsille viihdykettä, tietoa ja taitoja, sen sijaan politiikka ja uskonto suljettiin ohjelmasta kokonaan pois.

Tekijöiden mukaan heitä painostettiin kertomaan esimerkiksi pääsiäisen sanomasta, mutta ei siihen ei suostuttu.

Rölli-hahmon isä Allu Tuppurainen puolestaan kertoo joutuneensa poistamaan käsikirjoituksestaan jumala- ja sota-sanat.

Politiikkaosuus pyrittiin pitämään vähäisenä myös Ransu-koiran ja Pikku Kakkosen ensimmäisen juontajan Pekka Salon Leningradin-matkalla.

Aivan siinä ei ehkä onnistuttu. Arkistopätkässä Salo valistaa Ransua, että kaupungissa on runsaasti Lenin-patsaita, koska kansalaiset arvostavat niin paljon Neuvostoliiton perustajaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Melkoinen osa dokumenttia käytetään myös osiolle, joka kertoo virolaisten historiasta Pikku Kakkosen kanssa. Neuvostoaikana tarjolla oli heikosti lastenohjelmia, joten virolaislapset arvailivat suomalaisten tavoin, millä vempaimella Nukkumatti saapuu.

Osa haastatelluista kertoo oppineensa Pikku Kakkosen avulla suomenkielenkin.

Siihen länsioppi, ainakin tallinnalaisen Juhan Ulfsakin mukaan, jäikin. Hän arvioi, ettei Neuvostoliitto vaivautunut häiritsemään suomalaisia tv-lähetyksiä, koska ne olivat niin vaarattomia. Niissä ei sanottu pahaa sanaa itäisestä naapurista.

Otti lastenohjelma kantaakin. Ransu esimerkiksi tivaa yhdessä jaksossa tuohtuneen oloisena, miksi suomalaiset sotilaat harjoittelevat ampumista. Toisessa jaksossa se juhlii näyttävästi Berliinin muurin murtumista.

Aikojen muuttumisen näkee myös arkistopätkästä, jossa Lasse Pöysti lukee sadun lakritsaneekereistä.

Koomisia ovat vuoden 1981 opetusfilmit Näin syntyy maito ja Isäni on palvaaja.


Dokumentin perusteella Pikku Kakkosen tekijöissä tuntuu aina eläneen voimakas perinnetietoisuus. Juontajana toimineen Olli Monosen mukaan uudet tulokkaat opetettiin talon tavoille oppipoika–kisälli-periaatteella.

Toisen juontajan Jyrki Laaksosen mukaan aloittelija puolestaan sai eteensä kasan kasetteja, joilta opetella vanhempien maneerit.

Kaiken kruunasi lappuhaalarit ja kanariankeltainen t-paita. Monosen jalkapallokaverit vinoilivatkin tälle ”liimailusta” lastenohjelmassa.

Juontajauransa jälkeen molemmat ovat toimineet ohjelman tuottajina.


Aikojen muuttuessa muuttuu Pikku ­Kakko­nenkin. Monosen mukaan se on nykyään tuote­merkki, jota jaetaan television lisäksi niin radiossa kuin netissäkin.

Ohjelma ei edelleenkään halua kilpailla räiskinnällä eikä nopeilla leikkauksilla, mutta tekijöiden äänessä on kuultavissa huoli siitä, että lapset saattavat nykyään vaihtaa hetkessä vanhan brändin kilpailevan kanavan vauhdikkaampiin ohjelmiin.

Kuten yhä useammin tapahtuu.


Juontajien, näyttelijöiden, toimituspäälliköiden, tuottajien, käsikirjoittajien ja ohjaajien lisäksi ääneen pääsevät vielä lapset ja nostalgiatrippejä tekevät aikuiset.

Se on vähän liikaa. Kokijoiden omat, traagisetkin kokemukset jäävät ohjelmassa torsoksi, ja Pikku Kakkosta fanittavien muistisairaiden ja syyrialaispakolaisten kertomukset tuntuvat jo turhan imelältä puffaamiselta.

Kaikkiaan dokumentin kuitenkin katsoo mielellään.

Ja se tunnari soi päässä koko viikon!

Dokumentista poimittua:


Juontaja Pekka Salon mukaan Pikku Kakkosen nimen keksi ”joku tekniikan kaveri”. Päätös oli helppo, koska kanavalla pyöri Patakakkonenkin.

Pikku Kakkosen tunnaria lauletaan rapujuhlissa juomalauluna.

Lasse Pöysti kertoo lukeneensa satuja viskin voimalla. Siten pääsi oikeaan tunnelmaan.

Sirkuspelle Hermanni sai alkunsa Lasse Pöystin lukemasta sadusta, josta toimituspäällikkö Pertti Nättilä sai idean kokonaiseen ohjelmaan.

Käsikirjoittaja Simo Ojanen kertoo Hermannin sattumusten olevan hänen omia traumojaan. Ojasen mukaan ”sotavammaset” opettajat antoivat hänelle koulussa karttakepistä. Näin syntyi ilkeästi naurava kepakko.

Allu Tuppuraisen lapsuuden pelot ovat inspiroineet myös Rölli-hahmon luomisessa. Yle hyllytti peikkosarjan aluksi, koska palautteen mukaan se oli liian pelottava.

Katti Matikaisen hahmo löytyi lapinlahtelaisen Henni-tytön Pikku Kakkoseen lähettämästä piirustuksesta. Siinä se oli vielä nimeltään Katti Taskinen. Henni Rusasen mukaan perheen oma Taskinen-kissa on vihainen ja ihmisiä välttelevä kissa.

”Pikkukakkismi” on tekijöiden oma termi sille, että he alkavat pelätä liikaa tiukkapipoisimpien vanhempien reaktioita.

Jotkut isättä kasvaneet lapset pitivät juontajia isähahmoinaan. Joskus tuli isänpäiväkorttejakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Pikku Kakkonen
 • lastenohjelma
 • Yle
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  5. 5

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  6. 6

   Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina? Automaatio vie valkokaulustyöt, eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa

  7. 7

   Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

  8. 8

   Ruskeat tytöt ovat tottuneet elokuviin, joissa heiltä näyttävät ihmiset ovat terroristeja – Koko Hubara kirjoitti siitä kirjan, johon espoolaisteinit samastuvat

  9. 9

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää