Valikko
Kulttuuri

”En voi tietää, mitä robotti haluaa piirtää” – videolla näkyy, kun taiteilija improvisoi piirustusta robotin kanssa samalle paperille

Kuvataiteilija Matti Vainio luo yhteistä teosta Tomi Dufvan robotin kanssa helsinkiläisgalleriassa. Millaista yhteisjälkeä syntyy?

Lattialla venkoilee mies. Hän liikkuu notkeasti puolitoista metriä leveän paperin päällä neljää raajaansa käyttäen. Tai oikeastaan kolmea. Toisen käden sormissa on hiilikynä.

Mies piirtää. Hänen nimensä on Matti Vainio, ja ammattinsa kuvataiteilija. Eikä hän pyöri paperilla yksin. Vainion jaloissa ja kynäkäden liepeillä sinkoilee edes takas piskuinen robotti. Tekniikka piirittää Vainiota. Aivan kuin jokaista meistä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Robotti koostuu tennispalloa hiukan isommasta muovi­pallosta, johon on liitetty kevyt runko. Rakennel­masta törröttää kynä.

Robottikin piirtää. Käynnissä on taideperformanssi, jossa kohtaavat ihminen ja kone.

Toki koneenkin kynän takana seisoo ihminen. Piirtäjärobotin on rakentanut toinen kuvataiteilija, Tomi Dufva. Hän seuraa esitystä piirustusareenan vieressä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vainio ja Dufva haluavat selvittää, millaista jälkeä syntyy robotin ja ihmisen samanaikaisesta kynäilystä.

Tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina Vainio piirtää Dufvan robotin kanssa helsinkiläisgalleriassa samalle paperille koko päivän. Esitys kannustaa pohtimaan, miten tekniikka muuttaa ihmistä.

Näyttelyn nimi on Keskusteluja koneen kanssa, ja se avattiin Erottajalla eilisiltana. Seinillä roikkuu monta metriä leveitä ja korkeita mustavalkopiirustuksia, jotka koostuvat monesta osasta.

Ne ovat Vainion teoksia, ja niitä voisi luonnehtia psyke­deelisiksi ihmis­tutkielmiksi. Hän kuvittaa mieltä ja kehoa tajunnan­virta­tekniikalla.

Eräs teoksista on nimeltään Seksuaalisuus. Kuvan keskellä kaksi itämaista ihmisfiguuria harrastaa seksiä. Parin vieressä aktia tarkkailee jonkinlainen alitajunnan mato tai ankka.

Vainio kertoo imeneensä vaikutteita tantraseksistä ja muista idän filosofioista. Vaikuttimikseen hän mainitsee myös Keith Haringin, Teemu Mäen, Henry Wuorila-Stenbergin ja itävaltalaisen taidemaalarin Egon Schielen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vainio piirtää improvisoiden, usein lattialla voimistellen, ja Seksuaalisuudenkin pohjalla erottuu Dufvan robottien hentoinen kynänjälki. Ensin on piirtänyt kone, sitten ihminen.

Mutta nyt Vainio piirtää kojeen kanssa yhtä aikaa. ­Gallerian lattialla hänen nivelensä paukkuvat, ja paljaat jalkapohjat mustuvat hiilestä. Hän seuraa tai mukailee kynällään robotin liikeratoja.

”En voi tietää, mitä robotti haluaa piirtää”, hän sanoo.

Laite muksahtaa piirustuskentän reunavalliin ja vaihtaa suuntaa. Se törmää Vainion jalkaan ja kääntyy taas.

Maallikko­katsojalle­kin valkenee nopeasti, että piirtäjä­robotti ei ole mikään älylaite. Tomi Dufva on rakentanut sen Sphero-nimisestä lelusta liittämällä rungoksi itse suunnittelemansa 3d-tulosterungon ja kynän.

Robotti osaa vain muuttaa reittiään törmäyksestä ja jättää jälkeä. Suoritus kalpenee arkistenkin älylaitteiden kykyjen rinnalla. Jos iPhone osaisi nauraa, se tukehtuisi räkätykseen ilk­kuessaan simppeliä kynäilijäkollegaansa.

Yksinkertaisuus onkin Dufvan piirtäjärobottien idea.

”Nämä ovat tällaisia low tech -robotteja”, Dufva sanoo ja esittelee erästä niistä. Hän on rakentanut sen sikarilaatikosta.

Loota on lävistetty kynällä, ja se kätkee piirilevyn ja moottorin, joka liikuttavat laitetta. Moottori kääntää robottia satunnaiseen suuntaan kymmenen kertaa sekunnissa.

Dufva on ohjelmoinut ja koonnut robottinsa italialaiselle Arduino-alustalle. Koodi on avoin, ja sillä muun muassa opetetaan lapsia ohjelmoimaan. Dufva toimii opettajana Käsityökoulu Robotissa, jonka toinen perustajajäsen hän on.

Näyttely esittelee kahdeksan Dufvan robottia. Kaksi niistä, pallo ja sikarilaatikko, piirtävät Vainion kanssa, ja loput sutivat jälkeä seinillä Vainion piirustusten välissä ja parilla pöydällä.

Monimutkaisia ja teknisesti taitavia piirtäjärobotteja on toki olemassa, mutta ne eivät kiinnosta Dufvaa.

”Pidän minimalistisesta tyylistä ja koen, että yksinkertaiset robotit toimivat joskus jopa ilmaisuvoimaisempina teoksina kuin kehittyneet, tekoälyä hyödyntävät robotit”, hän sanoo.

Dufvan roboteilla ei ole muistia ensinkään. Vainio taas ammentaa omasta muististaan, jossa on tallessa esimerkiksi taide­historiaa. Niin voisi periaat­teessa tehdä robottikin.

”Tämä vaatisi paljon kehittyneempää ja aikaa vievämpää ohjelmointia ja toisaalta myös prosessointivoimaa, eli parempia mikroprosessoreita”, Dufva sanoo.

Taide edellyttää luovuutta. Voiko robotti olla luova?

”Näen ongelmallisena robotin kykyjen vertaamisen ihmisen kykyihin. Robotin ja ihmisen toimintamallit ovat niin erilaisia.”

Tämä tuntuu unohtuvan usein. Julkisuudessa robotit esiintyvät tekijöidensä vertaisina. Uutisissa ne vievät ihmisiltä työt ja tieteistarinoissa hengen.

Dufvan mielestä robotit eivät ole sen paremmin uhka kuin mahdollisuuskaan. Hän ei halua romantisoida tai mystifioida robotteja – vain antaa niille mahdollisuuden tehdä taidetta ihmisen kanssa.

Näyttelyn yhtenä tarkoituksena on muistuttaa, kuinka lujasti nykyihminen on sidoksissa teknologiaan, erityisesti älypuhelimien ja tietoverkkojen ansiosta.

Tai takia. Vainio ja Dufva eivät halua ottaa kantaa puoleen toiseen vaan tarjota paikan pohtia.

Piirtäjä Vainion kämmenet ja kyynärpäätkin ovat jo mustuneet. Hän on vaihtanut hiilen väriliituun, joten paperille on ilmestynyt punaisia ja keltaisia rantuja. Vainion liikkeet muistuttavat capoeiraa, joogaa ja konttausta. Välillä hän kököttää päänsä varassa ja piirtää kahdella kädellä yhtä aikaa.

Minimalistirobotti nitisee ja vaappuu puolelta toiselle rattaidensa varassa. Se törmää Vai­nion kynästä irronneeseen hiilenkappaleeseen ja prosessoi uutta suuntaa. Ihminen ja kone tuottavat kuin taaperon tuherrusta. Älykäs siinä seurailee, liian kilttinä loukatakseen tyhmää.

Paperia riittää, työ jatkuu.

Tomi Dufvan ja Matti Vainion piirustusnäyttely TM-galleriassa (Erottajankatu 9 B) 29. 1. asti. Vainio piirtää robotin kanssa ke klo 11–18 ja to klo 11–17. Vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Robotit
 • Taide
 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – ”Pyrimme selvittämään vainajien tarinan”
  3. EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria
  4. Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”
  5. Rautatieyhtiö etsii suomalaisyrityksiä suunnittelemaan juna-asemaa Japaniin – Suomi-asema sijaitsisi tulevan muumipuiston lähellä
  6. Kuluttajien luottamus lipsui hitusen ennätyslukemista – oman talouden kunto herättää kansalaisissa huolta
  7. Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa
  8. Hollanti on osaltaan syyllinen noin 300 muslimin kuolemaan Srebrenican verilöylyssä – Haagin vetoomus­tuomioistuin vahvisti päätöksen
  9. Venäjään kyllästyneet moskovalaiset kotiutuivat Riikaan – ensimmäiset alkavat uusia oleskelulupiaan, mutta nyt luvan saamista on tiukennettu
  10. Tunti sitten
  11. Volvo lanseeraa uuden sähköautobrändin ”maailman vaativimmille kuljettajille”
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää