Valikko
Kulttuuri

Kulttuurin tuki täysin uusiksi, ehdottaa taloustutkija Pasi Holm: Julkista rahaa sinne, minne ihmiset oikeasti haluavat mennä

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm pitää hankalana, jos kulttuurilaitoksilla ei ole minkäänlaisia tavoitteita ja mittareita.

Kulttuurin tukijärjestelmä pitäisi panna uusiksi, ehdottaa taloustutkijana tunnettu Pasi Holm. Hän ei osoittaisi tukea laitoksille vaan sitoisi sen lippujen hintaan: Näin tuki siirtyisi ihmisten mukana sinne, minne ihmiset haluavat mennä.

Holmin mielestä ”yleville periaatteille” pitäisi asettaa hintalappu, ja se toteutuisi tukijärjestelmää rukkaamalla.

Nykyisin Taloustutkimuksen tutkimusjohtajana työskentelevä Holm julkaisi ehdotuksensa alun perin yhtiön blogissa jo joulukuussa. Maanantaina sama kirjoitus julkaistiin myös Talouselämän sivuilla.

Holmin mielestä kyse on siitä, että kulttuurilaitoksissa tuetaan nykyisin tarjontaa.

Se tarkoittaa karkeasti sitä, että tukea maksetaan, oli laitoksen sisällöille – esimerkiksi näyttelyille, esityksille tai konserteille – markkinoilla riittävää tarvetta tai kysyntää tai ei.

Holmin mielestä tarjonnan sijasta pitäisi tukea kysyntää eli sitoa tuki lippujen hintoihin.

Holm käyttää esimerkkinä Musiikkitaloa. Hänen ehdotuksessaan suora tuki instituutiolle lopuisi kokonaan eli rahaa ei tulisi ”automaattisesti” lainkaan. Seuraavaksi Musiikkitalo nostaisi hintansa niin korkealle, että toiminta olisi kannattavaa.

Tuki maksettaisiin lipuissa, ja tähän Holmilla on antaa esimerkkikin. Holmin mallissa helsinkiläiset voisivat ostaa Musiikkitalon konsertteihin vuodessa neljä lippua puoleen hintaan – Helsingin ja valtion tuella. Espoolaiset ja vantaalaiset voisivat ostaa puoleen hintaan vaikkapa kaksi lippua vuodessa ja Kehä 3:n ulkopuolella asuvat yhden.

Jos kysyntää ei tässä mallissa olisi, olisi Musiikkitalon ohjelmiston muututtava vastaamaan kysyntää.

Holm perustaa ideat havaintoonsa Musiikkitalon ja Tavastian eroista.

Hänen selvityksensä mukaan talojen liiketoiminta on lähes yhtä suurta. Sen sijaan Tavastian liiketoiminta on kannattavaa, Musiikkitalon kannattamatonta: jälkimmäinen tekee tappiota vuosittain lähes kaksi miljoonaa euroa.

”Ja toisen puitteet on kuitenkin paljon huonommat”, Holm sanoo.

Blogikirjoitus on herättänyt jonkin verran huomiota kulttuuripiireissä. Erityisesti on ruodittu kohtaa, jossa Holm esittelee huomiotaan ”ylevien periaatteiden” ja taloudellisen kannattavuuden välisestä negatiivisesta korrelaatiosta.

”Mitä tärkeimmillä ’ylevillä periaatteilla’ liiketoimintaa perustellaan, sitä huonompi on yleensä taloudellinen kannattavuus”, Holm kirjoittaa.

Holm tunnetaan talouskeskustelijana ja Pellervon taloustutkimuksen pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Mutta onko nyt kyseessä puhdas provokaatio?

Holm sanoo kirjoittaneensa tarkoituksella varsin provosoivasti, sillä ”minulle on sanottu, että kirjoitan liian kuivasti”.

Mitenkään radikaaleina hän ei ehdotuksiaan silti pidä.

Havainto sai Holmin pohtimaan taloustieteellisesti Musiikkitalon tavoitteita: onko siellä kävijämäärätavoitteita vai joitain muita tavoitteita. Holm huomauttaa, että on hankala asia, jos mitään mittareita ei ole.

”Sitten mietin, ajatellaanko Musiikkitalossa niin, että koska tämä on kulttuuria niin tämä on niin tärkeää ettei tätä voi mitata. Mutta voisihan mittareita olla montakin”, Holm ehdottaa.

Holmin ehdotuksista tulee helposti käsitys, että hänestä taide ei ole arvokasta itsessään, vaan että sillä on aina rahallinen arvo. Eikö ole selvää, että julkinen tuki osoitetaan instituutioille juuri siksi, että pelkästään markkinoiden avulla kulttuuria ei tässä muodossa tunnettaisi?

Holm kiistää tämän ja sanoo osoittaneensa, että taiteella nimenomaan on muutakin arvoa.

”Ilman muuta sillä on arvoa. Minä en ole valmis antamaan tukea ihmisille, jotta he saisivat ostoseteleitä tai ulkomaanmatkaseteleitä, vaan kulttuuria. Kulttuuriahan pidetään virkistäytymisjuttuna myös.”

Holmin mukaan taiteelta ei ole edes mahdollista vaatia kannattavuutta siinä missä ei kirjastoilta tai kaikilta urheilupaikoiltakaan.

”Mutta esimerkiksi sellainen periaate voisi olla, että muuttuvat kustannukset pitäisi kattaa. Jos se ei auta, niin sitten pitäisi tukea kysyntää. Silloin ohjaus menisi niin, että oltaisiin kiinnostuneita asiakkaista”, Holm sanoo.

Käytännössä siis tuki ohjautuisi sen mukaan, mitä ihmiset haluavat, ei sen mukaan mitä kulttuurin päättäjät haluavat säilyttää.

”Tarkoitan sitä, että asiakkaat äänestäisivät jaloillaan.”

Holmin mielestä maksavien asiakkaiden tahtoa pitäisi silti ottaa huomioon edes vähän.

”Koska lipunhinnat ovat kalliita, niin tuettaisiin niitä”, Holm sanoo.

Mutta eikö kysynnän tukeminen olisi tuhoisaa monen taiteenalan kannalta? Ihmiset hakeutuvat usein kohteisiin, jotka ovat ennestään tuttuja.

Holm myöntää, että kysynnän tukeminen voisi olla tuhoisaa nykytaiteen kannalta. Hän sanoo, että nykytaiteen tukemista pitäisi miettiä erikseen.

”Ehkä voisi olla sekä että”, Holm sanoo .

Musiikkitalon toimitusjohtaja Pekka Kauranen tunnustaa, että Pasi Holmin kirjoitus on jäänyt ”vaivaamaan ja ärsyttämään”.

Ensinnäkin Kauranen haluaa huomauttaa, että Musiikkitalon viime vuoden alustava tulos näyttää lähelle nollaa. Eli tappiota ei ole tehty enää.

Tähän asti talo tehnyt raskasta tappiota.

”Sitä paitsi tämän vuoden tilauskanta on jo nyt suurempi kuin Musiikkitalon vuosittainen myynti on koskaan ollut.”

Kauranen sanoo menestyksen syyksi myynnin reippaan kehittämisen. Kaurasen mukaan Musiikkitalossa oli aiemmin luotettu liiaksi talon viehätysvoimaan. ”Proaktiivista myyntiä ei oltu tehty. Aloitimme sen vajaa vuosi sitten, kun tulin toimitusjohtajaksi.”

Kauranen kritisoi Holmin kirjoituksessa myös sitä, että tämä vertaa toisiinsa Tavastiaa ja Musiikkitaloa. Kaurasesta Holm vertaa ”omenoita ja päärynöitä”.

”Vertailukumppaneita pitäisi hakea Tampere-talosta, Logomosta ja muista sen tyyppisistä. Sieltä löytyvät vastaavat tapaukset kulurakenteen ja ansaintalogiikan kannalta.”

Pekka Kauranen myös muistuttaa, että edustamansa Musiikkitalo Oy on palveluyhtiö Musiikkitalon sisällä. Yhtiö tuottaa palvelut, mutta ei saa lipputuloista mitään tuloja.

Lipputulot menevät talon pääkäyttäjille eli RSO:lle, HKO:lle ja Sibelius-Akatemialle. Tulot tulevat tilojen vuokrauksesta ja palveluiden myynnistä, eivät siis konserttien järjestämisestä.

Pasi Holm ehdotti kirjoituksessaan, että kulttuurin tarjonnan sijaan tuettaisiin sen kysyntää.

Tähän Kauranen ei halua ottaa kantaa. Hän muistuttaa, että kyseessä on puhtaasti poliittinen valinta.

”Suomessa on valittu linja, että yhteiskunnan tuella tuetaan taiteen tuottamista ja kehittämistä. Se on poliittinen päätös, joka menee ihan huipulle, eduskuntaan asti. Ei ole minun tehtäväni kommentoida sitä. Eikä kyllä Pasi Holminkaan”, Kauranen naurahtaa.

Sen sijaan Kauranen nostaisi esiin pohdintaa vapaan kentän mahdollisuuksia vuokrata Musiikkitalon tiloja. ”Että pitäisikö näitä muita toimijoita tukea”, Kauranen miettii.

Näille käyttäjille hinta salin käytöstä on Kaurasen mukaan turhan kova. Tästä syystä myös lipun hinnat ovat helposti tuplastikin suuremmat verrattuna vaikkapa yhteiskunnan tukemien RSO:n ja HKO:n konsertteihin.

”Soisin, että Musiikkitalossa soisi monenlainen musiikki jatkossakin. Yritän itse mahdollisuuksien puitteissa tukea sitä, että meillä soisi täällä myös Helsingin barokkiorkesteri, Club For Five, Rajaton tai muita vastaavia korkean tason musiikin tuottajia”, Kauranen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Obama määräsi Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin vapautettavaksi – nyt kysytään jo, mitä tekee Julian Assange

  3. 3

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  4. 4

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  5. 5

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  6. 6

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  7. 7

   Brittilehti: Yhdysvaltaisnainen haastaa Trumpin oikeuteen ahdistelusta

  8. 8

   Jukka Jalonen Patrik Laineesta: ”Minulle ja varmaan muillekin yllätys”

  9. 9

   Jarkko Niemisellä voitokas liigadebyytti: ”Ei ole maskotin puuhaa”

  10. 10

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  5. 5

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  6. 6

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää