Valikko
Kulttuuri

Jouni Ranta on mies, joka myi Suomen kotien seinät täyteen väärennettyä taidetta – nyt hän paljastaa, mistä taidekaupassa ei puhuta ääneen

Jouni Ranta myi satoja väärennettyjä teoksia aitoina Schjerfbeckeinä, Edelfelteinä, Gallen-Kalleloina ja muuna arvotaiteena. Tällä hetkellä taideväärennösvyyhtiä käsitellään myös Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomalaisten kotien seinillä on tuhansittain taideväärennöksiä, ja niitä ovat myyneet maan arvostetuimmat taideliikkeet ja huutokaupat. Näin väittää muistelmissaan taidekauppias Jouni Ranta, joka on itsekin ollut vuosikymmenien ajan välittämässä väärennettyjä teoksia eteenpäin.

Tänään ilmestyvän Vilpitön mieli -kirjan (Tammi) alaotsikko on Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta. Sen myötä hän on saanut antaa ahkerasti haastatteluja eri tiedotusvälineille.

”Jos olisin tiennyt, että julkisuutta tulee näin paljon, olisin jättänyt kirjoittamatta, tai sitten olisin jättänyt kirjan kassakaappiin ja sanonut, että saa julkaista sitten kun olen kuollut. Mutta ­eihän kukaan olisi silloin uskonut.”

Siitä huolimatta Ranta sanoo jättäneensä kaikkein parhaat – tai karmeimmat – tarinat vielä kertomatta. ”Pelkään, että minua ei uskota näilläkään.”

Tämän viikon maanantain Ranta, 66, vietti Helsingin käräjä­oikeudessa, jossa alkoi suuren taideväärennösjutun oikeuskäsittely. Ranta on yksi syytetyistä, mutta tällä kertaa hän on oikeudenkäynnissä sivuroolissa. Jo vuonna 2006 hänet tuomittiin noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen väärennetyn taiteen myynnistä, ja tämänkertaiset syytteet ovat melko vähäisiä aiempiin verrattuna.

Jouni Ranta on siis tuomittu väärennetyn taiteen kauppias, ja kirjassaan hän auliisti myöntää välittäneensä eteenpäin satamäärin väärennettyjä teoksia. Ne menivät muille välittäjille ja taidehuutokauppoihin, jotka useimmiten myivät ne eteenpäin.

Ranta kirjoitti kirjansa yhdessä toimittaja Marko Erolan kanssa, ja he kertovat siinä hurjia tarinoita suomalaisesta taidekaupasta. ”Meno oli aikanaan niin villiä, että jokaisessa huutokaupassa oli 20–30 väärennöstä. Nyt on ehkä enää yksi tai kaksi, mutta väärennöksistä suurin osa on edelleen markkinoilla”, kirjassa kerrotaan.

”Ensimmäisen kerran epäiltynä on myös huuto­kauppa­talojen johtoa. Suurelle yleisölle on paljastumassa, miten läpeensä mätää suomalainen taide­kauppa on ollut. On kuviteltu, että huutokaupasta saa aina aidon taulun, vaikka tosiasiassa niistä on myyty tuhansia väärennöksiä.”

Kuten Ranta ja Erola kirjassa sanovat, maanantaina alkaneet käräjät ovat kuin suoraan suomalaisen taidekaupan henkilöhakemistosta. Suurin osa syytteistä koskee törkeitä petoksia ja avunantoja niihin, mutta mukana on myös syytteitä törkeiden petosten yrityksistä ja rahanpesusta, ampuma-aserikoksestakin. Vastaajina on taidekauppiaita ja muita taideasiantuntijoita, asianomistajina heidän asiakkaitaan – yksityishenkilöitä, yrityksiä sekä Bukowski- ja Hagelstam-taidehuutokaupat.

Vyyhti on niin laaja, että koko maanantain kestäneessä istunnossa päästiin syytteiden lukemisessa vähän yli puolen välin, 61. syytekohtaan noin sadan kohdan luettelossa. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

”Minua on viisi vuotta pyydetty kirjoittamaan muistelmia, ja ­aina aiemmin olen kieltäytynyt”, Jouni Ranta sanoo.

”Nyt kuitenkin kaikki asianosaiset alkavat olla kuolleita, tämä väärennöksiä tehnyt taiteilija tunnusti tekonsa ja olen itse jo vanha mies. Jos minä en kerro, nämä asiat jäävät unohduksiin.”

Näyttääkin siltä, että ainakin yksi osa suomalaisen väärennetyn taiteen korttitalosta on nyt romahtamassa. Ranta aloitti taidekauppiaana 1980-luvun alussa, ja tapasi Taiteilijaksi kutsumansa eteläsuomalaisen taiteilijan ensimmäistä kertaa forssalaisen hotellin parkkipaikalla. Tämä kaivoi takakontistaan Maria Wiikin akvarellin. Rannan saatua sen nopeasti kaupaksi hän alkoi ostaa Taiteilijalta tasaiseen tahtiin arvotaidetta, jota hän myi yhtä tasaiseen tahtiin eteenpäin, yleensä aina samalle kauppiaalle.

”Ensimmäiset kolme vuotta harrastin taidekauppaa tietämättä mitään. Se oli urani parasta aikaa”, Ranta sanoo. Sen jälkeen hän alkoi tajuta, että Taiteilija maalaa tauluja itse – kun Suomen taiteen kultakauden tauluissa oli vielä märkää maalia.

”Kerran tauluja hakiessani yllätin hänet maalaamassa von Wrightin veljesten kuuluisia lintuaiheisia tauluja. Hän tuskin nosti katsettaan kanvakselta. Katselin hänen työskentelyään. Tajusin heti katselevani poikkeuksellisen taitavaa taiteilijaa; niin hienosti ne linnut hänen siveltimestään tulivat. Olin hal­tioissani. Tämä mieshän on kultakaivos”, Ranta kertoo kirjassa.


Niin Ranta teki menestyksekkään ja rahakkaan uran taidekauppiaana, mutta sen edetessä väärennösepäilyjä ja poliisikuulusteluja alkoi tulla aina vain enemmän. Hän sairastui vakavasti 1990-luvun lopulla ja hänet pidätettiin 2000-luvun alussa – ja rikostutkinta lopulta johti edellä mainittuun vankeustuomioon.

Väärennettyä taidetta ovat Suomessa tehneet ja myyneet totta kai muutkin kuin Taiteilija ja Ranta. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi eläkkeellä olevan upseerin Arto Tiaisen joulukuun 2016 lopussa kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen hänen myytyään varsinaissuomalaiselta kuvaamataiteen opettajalta ostamiaan väärennettyjä teoksia. Opettajaa ei huonon terveydentilan vuoksi tuomittu rangaistukseen. Helsingin Sanomien Kuukausiliite kirjoitti heidän tapauksestaan laajasti huhtikuussa 2015.

Kesäkuussa 2004 poliisi sulki Helsingin Wanhassa Satamassa pidetyn Salvador Dalín satavuotisnäyttelyn, jonka sadoista teoksista valtaosa osoittautui väärennöksiksi. Näyttelyn järjestäjä löydettiin kotoaan kuolleena pian sen jälkeen, kun hänet oli vapautettu kuulusteluista.

Kuolema kerää satoa myös Rannan kuvaamissa taidepiireissä. Rannan mukaan taidekauppias, jota hän piti oppi-isänään, ampui itsensä kuulusteluista päästyään.

”Se saattoi olla enemmän imago- kuin rahakysymys”, Ranta sanoo. ”Hän oli jo iäkäs ja hän oli menettämässä maineensa lopullisesti.”

Toinen tunnettu taidekaup­pias kuoli vaellusmatkalla saamaansa verenmyrkytykseen. Taideväärennösoikeudenkäynnissä syytettyjen joukossa ollut kokenut huutokauppamies Paul Hörhammer kuoli vain muutamaa päivää ennen marraskuussa 2016 pidettyä valmistelevaa istuntoa. Myös Rannalla itsellään ja Taiteilijalla on ollut vakavia terveysongelmia.

Väärennösvyyhtiin sotkeutuneiden kuolemat ovat kuitenkin vain osasyy sille, että Ranta päätti kertoa tarinansa muistelmissaan. Hänellä ei ole enää paljon menetettävää: eläkeikäisenä ja vankilassa istuneena hänellä ei enää ole realistisia työmahdollisuuksia ja niskassa on niin suuret vahingonkorvaukset ettei niitä pysty koskaan maksamaan.

Rannan motiivina on myös turhautuminen taiderikosten tutkinnan mekanismeihin. Hän ihmettelee sitä, että syytettyjen penkille joutuu yleensä vain taidekaup­pias, ei väärentäjä tai teoksen myyvä huutokauppa.

Meneillään olevassa oikeudenkäynnissä syytettyinä on kuitenkin myös huutokauppojen väkeä, ja myös lukuisien teosten väärentämisen tunnustanutta Taiteilijaa odottaa oma oikeuskäsittely.

”Toivon, että hän saisi armahduksen”, Ranta silti sanoo. ”Soitin hänelle maanantaina ja puhuimme siitä, että järjestetään hänelle oma näyttely, siis omalla nimellä, tänne Helsinkiin sitten kun kaikki tämä on ohi.”

Siihen kuitenkin kuluu jonkin ­aikaa. Oikeutta käydään vielä pitkään, ja Rannan syytteitä päästään käsittelemään vasta syksyllä. Nähtäväksi jää, miten paljon juuri oikeudenkäynnin alussa julkaistu Rannan paljastuskirja vaikuttaa oikeudenkäyntiin ja julkiseen keskusteluun.

”Vähän odotankin, että joku tulisi haastamaan minut tästä. Pahinta olisi, jos oltaisiin vain hiljaa”, Ranta sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Kirjat
 • Muistelmat
 • Huutokaupat
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää