Valikko
Kulttuuri

Jouni Ranta on mies, joka myi Suomen kotien seinät täyteen väärennettyä taidetta – nyt hän paljastaa, mistä taidekaupassa ei puhuta ääneen

Jouni Ranta myi satoja väärennettyjä teoksia aitoina Schjerfbeckeinä, Edelfelteinä, Gallen-Kalleloina ja muuna arvotaiteena. Tällä hetkellä taideväärennösvyyhtiä käsitellään myös Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomalaisten kotien seinillä on tuhansittain taideväärennöksiä, ja niitä ovat myyneet maan arvostetuimmat taideliikkeet ja huutokaupat. Näin väittää muistelmissaan taidekauppias Jouni Ranta, joka on itsekin ollut vuosikymmenien ajan välittämässä väärennettyjä teoksia eteenpäin.

Tänään ilmestyvän Vilpitön mieli -kirjan (Tammi) alaotsikko on Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta. Sen myötä hän on saanut antaa ahkerasti haastatteluja eri tiedotusvälineille.

”Jos olisin tiennyt, että julkisuutta tulee näin paljon, olisin jättänyt kirjoittamatta, tai sitten olisin jättänyt kirjan kassakaappiin ja sanonut, että saa julkaista sitten kun olen kuollut. Mutta ­eihän kukaan olisi silloin uskonut.”

Siitä huolimatta Ranta sanoo jättäneensä kaikkein parhaat – tai karmeimmat – tarinat vielä kertomatta. ”Pelkään, että minua ei uskota näilläkään.”

Tämän viikon maanantain Ranta, 66, vietti Helsingin käräjä­oikeudessa, jossa alkoi suuren taideväärennösjutun oikeuskäsittely. Ranta on yksi syytetyistä, mutta tällä kertaa hän on oikeudenkäynnissä sivuroolissa. Jo vuonna 2006 hänet tuomittiin noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen väärennetyn taiteen myynnistä, ja tämänkertaiset syytteet ovat melko vähäisiä aiempiin verrattuna.

Jouni Ranta on siis tuomittu väärennetyn taiteen kauppias, ja kirjassaan hän auliisti myöntää välittäneensä eteenpäin satamäärin väärennettyjä teoksia. Ne menivät muille välittäjille ja taidehuutokauppoihin, jotka useimmiten myivät ne eteenpäin.

Ranta kirjoitti kirjansa yhdessä toimittaja Marko Erolan kanssa, ja he kertovat siinä hurjia tarinoita suomalaisesta taidekaupasta. ”Meno oli aikanaan niin villiä, että jokaisessa huutokaupassa oli 20–30 väärennöstä. Nyt on ehkä enää yksi tai kaksi, mutta väärennöksistä suurin osa on edelleen markkinoilla”, kirjassa kerrotaan.

”Ensimmäisen kerran epäiltynä on myös huuto­kauppa­talojen johtoa. Suurelle yleisölle on paljastumassa, miten läpeensä mätää suomalainen taide­kauppa on ollut. On kuviteltu, että huutokaupasta saa aina aidon taulun, vaikka tosiasiassa niistä on myyty tuhansia väärennöksiä.”

Kuten Ranta ja Erola kirjassa sanovat, maanantaina alkaneet käräjät ovat kuin suoraan suomalaisen taidekaupan henkilöhakemistosta. Suurin osa syytteistä koskee törkeitä petoksia ja avunantoja niihin, mutta mukana on myös syytteitä törkeiden petosten yrityksistä ja rahanpesusta, ampuma-aserikoksestakin. Vastaajina on taidekauppiaita ja muita taideasiantuntijoita, asianomistajina heidän asiakkaitaan – yksityishenkilöitä, yrityksiä sekä Bukowski- ja Hagelstam-taidehuutokaupat.

Vyyhti on niin laaja, että koko maanantain kestäneessä istunnossa päästiin syytteiden lukemisessa vähän yli puolen välin, 61. syytekohtaan noin sadan kohdan luettelossa. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

”Minua on viisi vuotta pyydetty kirjoittamaan muistelmia, ja ­aina aiemmin olen kieltäytynyt”, Jouni Ranta sanoo.

”Nyt kuitenkin kaikki asianosaiset alkavat olla kuolleita, tämä väärennöksiä tehnyt taiteilija tunnusti tekonsa ja olen itse jo vanha mies. Jos minä en kerro, nämä asiat jäävät unohduksiin.”

Näyttääkin siltä, että ainakin yksi osa suomalaisen väärennetyn taiteen korttitalosta on nyt romahtamassa. Ranta aloitti taidekauppiaana 1980-luvun alussa, ja tapasi Taiteilijaksi kutsumansa eteläsuomalaisen taiteilijan ensimmäistä kertaa forssalaisen hotellin parkkipaikalla. Tämä kaivoi takakontistaan Maria Wiikin akvarellin. Rannan saatua sen nopeasti kaupaksi hän alkoi ostaa Taiteilijalta tasaiseen tahtiin arvotaidetta, jota hän myi yhtä tasaiseen tahtiin eteenpäin, yleensä aina samalle kauppiaalle.

”Ensimmäiset kolme vuotta harrastin taidekauppaa tietämättä mitään. Se oli urani parasta aikaa”, Ranta sanoo. Sen jälkeen hän alkoi tajuta, että Taiteilija maalaa tauluja itse – kun Suomen taiteen kultakauden tauluissa oli vielä märkää maalia.

”Kerran tauluja hakiessani yllätin hänet maalaamassa von Wrightin veljesten kuuluisia lintuaiheisia tauluja. Hän tuskin nosti katsettaan kanvakselta. Katselin hänen työskentelyään. Tajusin heti katselevani poikkeuksellisen taitavaa taiteilijaa; niin hienosti ne linnut hänen siveltimestään tulivat. Olin hal­tioissani. Tämä mieshän on kultakaivos”, Ranta kertoo kirjassa.


Niin Ranta teki menestyksekkään ja rahakkaan uran taidekauppiaana, mutta sen edetessä väärennösepäilyjä ja poliisikuulusteluja alkoi tulla aina vain enemmän. Hän sairastui vakavasti 1990-luvun lopulla ja hänet pidätettiin 2000-luvun alussa – ja rikostutkinta lopulta johti edellä mainittuun vankeustuomioon.

Väärennettyä taidetta ovat Suomessa tehneet ja myyneet totta kai muutkin kuin Taiteilija ja Ranta. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi eläkkeellä olevan upseerin Arto Tiaisen joulukuun 2016 lopussa kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen hänen myytyään varsinaissuomalaiselta kuvaamataiteen opettajalta ostamiaan väärennettyjä teoksia. Opettajaa ei huonon terveydentilan vuoksi tuomittu rangaistukseen. Helsingin Sanomien Kuukausiliite kirjoitti heidän tapauksestaan laajasti huhtikuussa 2015.

Kesäkuussa 2004 poliisi sulki Helsingin Wanhassa Satamassa pidetyn Salvador Dalín satavuotisnäyttelyn, jonka sadoista teoksista valtaosa osoittautui väärennöksiksi. Näyttelyn järjestäjä löydettiin kotoaan kuolleena pian sen jälkeen, kun hänet oli vapautettu kuulusteluista.

Kuolema kerää satoa myös Rannan kuvaamissa taidepiireissä. Rannan mukaan taidekauppias, jota hän piti oppi-isänään, ampui itsensä kuulusteluista päästyään.

”Se saattoi olla enemmän imago- kuin rahakysymys”, Ranta sanoo. ”Hän oli jo iäkäs ja hän oli menettämässä maineensa lopullisesti.”

Toinen tunnettu taidekaup­pias kuoli vaellusmatkalla saamaansa verenmyrkytykseen. Taideväärennösoikeudenkäynnissä syytettyjen joukossa ollut kokenut huutokauppamies Paul Hörhammer kuoli vain muutamaa päivää ennen marraskuussa 2016 pidettyä valmistelevaa istuntoa. Myös Rannalla itsellään ja Taiteilijalla on ollut vakavia terveysongelmia.

Väärennösvyyhtiin sotkeutuneiden kuolemat ovat kuitenkin vain osasyy sille, että Ranta päätti kertoa tarinansa muistelmissaan. Hänellä ei ole enää paljon menetettävää: eläkeikäisenä ja vankilassa istuneena hänellä ei enää ole realistisia työmahdollisuuksia ja niskassa on niin suuret vahingonkorvaukset ettei niitä pysty koskaan maksamaan.

Rannan motiivina on myös turhautuminen taiderikosten tutkinnan mekanismeihin. Hän ihmettelee sitä, että syytettyjen penkille joutuu yleensä vain taidekaup­pias, ei väärentäjä tai teoksen myyvä huutokauppa.

Meneillään olevassa oikeudenkäynnissä syytettyinä on kuitenkin myös huutokauppojen väkeä, ja myös lukuisien teosten väärentämisen tunnustanutta Taiteilijaa odottaa oma oikeuskäsittely.

”Toivon, että hän saisi armahduksen”, Ranta silti sanoo. ”Soitin hänelle maanantaina ja puhuimme siitä, että järjestetään hänelle oma näyttely, siis omalla nimellä, tänne Helsinkiin sitten kun kaikki tämä on ohi.”

Siihen kuitenkin kuluu jonkin ­aikaa. Oikeutta käydään vielä pitkään, ja Rannan syytteitä päästään käsittelemään vasta syksyllä. Nähtäväksi jää, miten paljon juuri oikeudenkäynnin alussa julkaistu Rannan paljastuskirja vaikuttaa oikeudenkäyntiin ja julkiseen keskusteluun.

”Vähän odotankin, että joku tulisi haastamaan minut tästä. Pahinta olisi, jos oltaisiin vain hiljaa”, Ranta sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Kirjat
 • Muistelmat
 • Huutokaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Trump: Yhdysvallat lisää hiilen käyttöä, muuri rakennetaan ”pian, etuajassa” ja ulkomaiset rikolliset ”heitetään helvettiin”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Kenen kanssa Sipilä oikein neuvotteli Malmin kentästä? Ehdotuksia ei ole kuullut Jussi Pajunen eikä Anni Sinnemäki

  7. 7

   Helsingin perussuomalaisten sekoilulle lyötiin piste: peräti puolet valtuutetuista katosi muiden puolueiden vaalilistoille

  8. 8

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  9. 9

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  10. 10

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  10. 10

   ”22 kaveriani on kuollut” – Sandron ura Malmön rikollispiireissä alkoi Niken tennareista, pian hän kantoi asetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää