Valikko
Kulttuuri

Jouni Ranta on mies, joka myi Suomen kotien seinät täyteen väärennettyä taidetta – nyt hän paljastaa, mistä taidekaupassa ei puhuta ääneen

Jouni Ranta myi satoja väärennettyjä teoksia aitoina Schjerfbeckeinä, Edelfelteinä, Gallen-Kalleloina ja muuna arvotaiteena. Tällä hetkellä taideväärennösvyyhtiä käsitellään myös Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomalaisten kotien seinillä on tuhansittain taideväärennöksiä, ja niitä ovat myyneet maan arvostetuimmat taideliikkeet ja huutokaupat. Näin väittää muistelmissaan taidekauppias Jouni Ranta, joka on itsekin ollut vuosikymmenien ajan välittämässä väärennettyjä teoksia eteenpäin.

Tänään ilmestyvän Vilpitön mieli -kirjan (Tammi) alaotsikko on Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta. Sen myötä hän on saanut antaa ahkerasti haastatteluja eri tiedotusvälineille.

”Jos olisin tiennyt, että julkisuutta tulee näin paljon, olisin jättänyt kirjoittamatta, tai sitten olisin jättänyt kirjan kassakaappiin ja sanonut, että saa julkaista sitten kun olen kuollut. Mutta ­eihän kukaan olisi silloin uskonut.”

Siitä huolimatta Ranta sanoo jättäneensä kaikkein parhaat – tai karmeimmat – tarinat vielä kertomatta. ”Pelkään, että minua ei uskota näilläkään.”

Tämän viikon maanantain Ranta, 66, vietti Helsingin käräjä­oikeudessa, jossa alkoi suuren taideväärennösjutun oikeuskäsittely. Ranta on yksi syytetyistä, mutta tällä kertaa hän on oikeudenkäynnissä sivuroolissa. Jo vuonna 2006 hänet tuomittiin noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen väärennetyn taiteen myynnistä, ja tämänkertaiset syytteet ovat melko vähäisiä aiempiin verrattuna.

Jouni Ranta on siis tuomittu väärennetyn taiteen kauppias, ja kirjassaan hän auliisti myöntää välittäneensä eteenpäin satamäärin väärennettyjä teoksia. Ne menivät muille välittäjille ja taidehuutokauppoihin, jotka useimmiten myivät ne eteenpäin.

Ranta kirjoitti kirjansa yhdessä toimittaja Marko Erolan kanssa, ja he kertovat siinä hurjia tarinoita suomalaisesta taidekaupasta. ”Meno oli aikanaan niin villiä, että jokaisessa huutokaupassa oli 20–30 väärennöstä. Nyt on ehkä enää yksi tai kaksi, mutta väärennöksistä suurin osa on edelleen markkinoilla”, kirjassa kerrotaan.

”Ensimmäisen kerran epäiltynä on myös huuto­kauppa­talojen johtoa. Suurelle yleisölle on paljastumassa, miten läpeensä mätää suomalainen taide­kauppa on ollut. On kuviteltu, että huutokaupasta saa aina aidon taulun, vaikka tosiasiassa niistä on myyty tuhansia väärennöksiä.”

Kuten Ranta ja Erola kirjassa sanovat, maanantaina alkaneet käräjät ovat kuin suoraan suomalaisen taidekaupan henkilöhakemistosta. Suurin osa syytteistä koskee törkeitä petoksia ja avunantoja niihin, mutta mukana on myös syytteitä törkeiden petosten yrityksistä ja rahanpesusta, ampuma-aserikoksestakin. Vastaajina on taidekauppiaita ja muita taideasiantuntijoita, asianomistajina heidän asiakkaitaan – yksityishenkilöitä, yrityksiä sekä Bukowski- ja Hagelstam-taidehuutokaupat.

Vyyhti on niin laaja, että koko maanantain kestäneessä istunnossa päästiin syytteiden lukemisessa vähän yli puolen välin, 61. syytekohtaan noin sadan kohdan luettelossa. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

”Minua on viisi vuotta pyydetty kirjoittamaan muistelmia, ja ­aina aiemmin olen kieltäytynyt”, Jouni Ranta sanoo.

”Nyt kuitenkin kaikki asianosaiset alkavat olla kuolleita, tämä väärennöksiä tehnyt taiteilija tunnusti tekonsa ja olen itse jo vanha mies. Jos minä en kerro, nämä asiat jäävät unohduksiin.”

Näyttääkin siltä, että ainakin yksi osa suomalaisen väärennetyn taiteen korttitalosta on nyt romahtamassa. Ranta aloitti taidekauppiaana 1980-luvun alussa, ja tapasi Taiteilijaksi kutsumansa eteläsuomalaisen taiteilijan ensimmäistä kertaa forssalaisen hotellin parkkipaikalla. Tämä kaivoi takakontistaan Maria Wiikin akvarellin. Rannan saatua sen nopeasti kaupaksi hän alkoi ostaa Taiteilijalta tasaiseen tahtiin arvotaidetta, jota hän myi yhtä tasaiseen tahtiin eteenpäin, yleensä aina samalle kauppiaalle.

”Ensimmäiset kolme vuotta harrastin taidekauppaa tietämättä mitään. Se oli urani parasta aikaa”, Ranta sanoo. Sen jälkeen hän alkoi tajuta, että Taiteilija maalaa tauluja itse – kun Suomen taiteen kultakauden tauluissa oli vielä märkää maalia.

”Kerran tauluja hakiessani yllätin hänet maalaamassa von Wrightin veljesten kuuluisia lintuaiheisia tauluja. Hän tuskin nosti katsettaan kanvakselta. Katselin hänen työskentelyään. Tajusin heti katselevani poikkeuksellisen taitavaa taiteilijaa; niin hienosti ne linnut hänen siveltimestään tulivat. Olin hal­tioissani. Tämä mieshän on kultakaivos”, Ranta kertoo kirjassa.


Niin Ranta teki menestyksekkään ja rahakkaan uran taidekauppiaana, mutta sen edetessä väärennösepäilyjä ja poliisikuulusteluja alkoi tulla aina vain enemmän. Hän sairastui vakavasti 1990-luvun lopulla ja hänet pidätettiin 2000-luvun alussa – ja rikostutkinta lopulta johti edellä mainittuun vankeustuomioon.

Väärennettyä taidetta ovat Suomessa tehneet ja myyneet totta kai muutkin kuin Taiteilija ja Ranta. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi eläkkeellä olevan upseerin Arto Tiaisen joulukuun 2016 lopussa kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen hänen myytyään varsinaissuomalaiselta kuvaamataiteen opettajalta ostamiaan väärennettyjä teoksia. Opettajaa ei huonon terveydentilan vuoksi tuomittu rangaistukseen. Helsingin Sanomien Kuukausiliite kirjoitti heidän tapauksestaan laajasti huhtikuussa 2015.

Kesäkuussa 2004 poliisi sulki Helsingin Wanhassa Satamassa pidetyn Salvador Dalín satavuotisnäyttelyn, jonka sadoista teoksista valtaosa osoittautui väärennöksiksi. Näyttelyn järjestäjä löydettiin kotoaan kuolleena pian sen jälkeen, kun hänet oli vapautettu kuulusteluista.

Kuolema kerää satoa myös Rannan kuvaamissa taidepiireissä. Rannan mukaan taidekauppias, jota hän piti oppi-isänään, ampui itsensä kuulusteluista päästyään.

”Se saattoi olla enemmän imago- kuin rahakysymys”, Ranta sanoo. ”Hän oli jo iäkäs ja hän oli menettämässä maineensa lopullisesti.”

Toinen tunnettu taidekaup­pias kuoli vaellusmatkalla saamaansa verenmyrkytykseen. Taideväärennösoikeudenkäynnissä syytettyjen joukossa ollut kokenut huutokauppamies Paul Hörhammer kuoli vain muutamaa päivää ennen marraskuussa 2016 pidettyä valmistelevaa istuntoa. Myös Rannalla itsellään ja Taiteilijalla on ollut vakavia terveysongelmia.

Väärennösvyyhtiin sotkeutuneiden kuolemat ovat kuitenkin vain osasyy sille, että Ranta päätti kertoa tarinansa muistelmissaan. Hänellä ei ole enää paljon menetettävää: eläkeikäisenä ja vankilassa istuneena hänellä ei enää ole realistisia työmahdollisuuksia ja niskassa on niin suuret vahingonkorvaukset ettei niitä pysty koskaan maksamaan.

Rannan motiivina on myös turhautuminen taiderikosten tutkinnan mekanismeihin. Hän ihmettelee sitä, että syytettyjen penkille joutuu yleensä vain taidekaup­pias, ei väärentäjä tai teoksen myyvä huutokauppa.

Meneillään olevassa oikeudenkäynnissä syytettyinä on kuitenkin myös huutokauppojen väkeä, ja myös lukuisien teosten väärentämisen tunnustanutta Taiteilijaa odottaa oma oikeuskäsittely.

”Toivon, että hän saisi armahduksen”, Ranta silti sanoo. ”Soitin hänelle maanantaina ja puhuimme siitä, että järjestetään hänelle oma näyttely, siis omalla nimellä, tänne Helsinkiin sitten kun kaikki tämä on ohi.”

Siihen kuitenkin kuluu jonkin ­aikaa. Oikeutta käydään vielä pitkään, ja Rannan syytteitä päästään käsittelemään vasta syksyllä. Nähtäväksi jää, miten paljon juuri oikeudenkäynnin alussa julkaistu Rannan paljastuskirja vaikuttaa oikeudenkäyntiin ja julkiseen keskusteluun.

”Vähän odotankin, että joku tulisi haastamaan minut tästä. Pahinta olisi, jos oltaisiin vain hiljaa”, Ranta sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Kirjat
 • Muistelmat
 • Huutokaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  3. 3

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  4. 4

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  5. 5

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  6. 6

   Tesla alkaa myydä aurinkoenergiaa sähköksi muuttavia kattotiiliä

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  9. 9

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  10. 10

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää