Valikko
Kulttuuri

Jouni Ranta on mies, joka myi Suomen kotien seinät täyteen väärennettyä taidetta – nyt hän paljastaa, mistä taidekaupassa ei puhuta ääneen

Jouni Ranta myi satoja väärennettyjä teoksia aitoina Schjerfbeckeinä, Edelfelteinä, Gallen-Kalleloina ja muuna arvotaiteena. Tällä hetkellä taideväärennösvyyhtiä käsitellään myös Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomalaisten kotien seinillä on tuhansittain taideväärennöksiä, ja niitä ovat myyneet maan arvostetuimmat taideliikkeet ja huutokaupat. Näin väittää muistelmissaan taidekauppias Jouni Ranta, joka on itsekin ollut vuosikymmenien ajan välittämässä väärennettyjä teoksia eteenpäin.

Tänään ilmestyvän Vilpitön mieli -kirjan (Tammi) alaotsikko on Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta. Sen myötä hän on saanut antaa ahkerasti haastatteluja eri tiedotusvälineille.

”Jos olisin tiennyt, että julkisuutta tulee näin paljon, olisin jättänyt kirjoittamatta, tai sitten olisin jättänyt kirjan kassakaappiin ja sanonut, että saa julkaista sitten kun olen kuollut. Mutta ­eihän kukaan olisi silloin uskonut.”

Siitä huolimatta Ranta sanoo jättäneensä kaikkein parhaat – tai karmeimmat – tarinat vielä kertomatta. ”Pelkään, että minua ei uskota näilläkään.”

Tämän viikon maanantain Ranta, 66, vietti Helsingin käräjä­oikeudessa, jossa alkoi suuren taideväärennösjutun oikeuskäsittely. Ranta on yksi syytetyistä, mutta tällä kertaa hän on oikeudenkäynnissä sivuroolissa. Jo vuonna 2006 hänet tuomittiin noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen väärennetyn taiteen myynnistä, ja tämänkertaiset syytteet ovat melko vähäisiä aiempiin verrattuna.

Jouni Ranta on siis tuomittu väärennetyn taiteen kauppias, ja kirjassaan hän auliisti myöntää välittäneensä eteenpäin satamäärin väärennettyjä teoksia. Ne menivät muille välittäjille ja taidehuutokauppoihin, jotka useimmiten myivät ne eteenpäin.

Ranta kirjoitti kirjansa yhdessä toimittaja Marko Erolan kanssa, ja he kertovat siinä hurjia tarinoita suomalaisesta taidekaupasta. ”Meno oli aikanaan niin villiä, että jokaisessa huutokaupassa oli 20–30 väärennöstä. Nyt on ehkä enää yksi tai kaksi, mutta väärennöksistä suurin osa on edelleen markkinoilla”, kirjassa kerrotaan.

”Ensimmäisen kerran epäiltynä on myös huuto­kauppa­talojen johtoa. Suurelle yleisölle on paljastumassa, miten läpeensä mätää suomalainen taide­kauppa on ollut. On kuviteltu, että huutokaupasta saa aina aidon taulun, vaikka tosiasiassa niistä on myyty tuhansia väärennöksiä.”

Kuten Ranta ja Erola kirjassa sanovat, maanantaina alkaneet käräjät ovat kuin suoraan suomalaisen taidekaupan henkilöhakemistosta. Suurin osa syytteistä koskee törkeitä petoksia ja avunantoja niihin, mutta mukana on myös syytteitä törkeiden petosten yrityksistä ja rahanpesusta, ampuma-aserikoksestakin. Vastaajina on taidekauppiaita ja muita taideasiantuntijoita, asianomistajina heidän asiakkaitaan – yksityishenkilöitä, yrityksiä sekä Bukowski- ja Hagelstam-taidehuutokaupat.

Vyyhti on niin laaja, että koko maanantain kestäneessä istunnossa päästiin syytteiden lukemisessa vähän yli puolen välin, 61. syytekohtaan noin sadan kohdan luettelossa. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

”Minua on viisi vuotta pyydetty kirjoittamaan muistelmia, ja ­aina aiemmin olen kieltäytynyt”, Jouni Ranta sanoo.

”Nyt kuitenkin kaikki asianosaiset alkavat olla kuolleita, tämä väärennöksiä tehnyt taiteilija tunnusti tekonsa ja olen itse jo vanha mies. Jos minä en kerro, nämä asiat jäävät unohduksiin.”

Näyttääkin siltä, että ainakin yksi osa suomalaisen väärennetyn taiteen korttitalosta on nyt romahtamassa. Ranta aloitti taidekauppiaana 1980-luvun alussa, ja tapasi Taiteilijaksi kutsumansa eteläsuomalaisen taiteilijan ensimmäistä kertaa forssalaisen hotellin parkkipaikalla. Tämä kaivoi takakontistaan Maria Wiikin akvarellin. Rannan saatua sen nopeasti kaupaksi hän alkoi ostaa Taiteilijalta tasaiseen tahtiin arvotaidetta, jota hän myi yhtä tasaiseen tahtiin eteenpäin, yleensä aina samalle kauppiaalle.

”Ensimmäiset kolme vuotta harrastin taidekauppaa tietämättä mitään. Se oli urani parasta aikaa”, Ranta sanoo. Sen jälkeen hän alkoi tajuta, että Taiteilija maalaa tauluja itse – kun Suomen taiteen kultakauden tauluissa oli vielä märkää maalia.

”Kerran tauluja hakiessani yllätin hänet maalaamassa von Wrightin veljesten kuuluisia lintuaiheisia tauluja. Hän tuskin nosti katsettaan kanvakselta. Katselin hänen työskentelyään. Tajusin heti katselevani poikkeuksellisen taitavaa taiteilijaa; niin hienosti ne linnut hänen siveltimestään tulivat. Olin hal­tioissani. Tämä mieshän on kultakaivos”, Ranta kertoo kirjassa.


Niin Ranta teki menestyksekkään ja rahakkaan uran taidekauppiaana, mutta sen edetessä väärennösepäilyjä ja poliisikuulusteluja alkoi tulla aina vain enemmän. Hän sairastui vakavasti 1990-luvun lopulla ja hänet pidätettiin 2000-luvun alussa – ja rikostutkinta lopulta johti edellä mainittuun vankeustuomioon.

Väärennettyä taidetta ovat Suomessa tehneet ja myyneet totta kai muutkin kuin Taiteilija ja Ranta. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi eläkkeellä olevan upseerin Arto Tiaisen joulukuun 2016 lopussa kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen hänen myytyään varsinaissuomalaiselta kuvaamataiteen opettajalta ostamiaan väärennettyjä teoksia. Opettajaa ei huonon terveydentilan vuoksi tuomittu rangaistukseen. Helsingin Sanomien Kuukausiliite kirjoitti heidän tapauksestaan laajasti huhtikuussa 2015.

Kesäkuussa 2004 poliisi sulki Helsingin Wanhassa Satamassa pidetyn Salvador Dalín satavuotisnäyttelyn, jonka sadoista teoksista valtaosa osoittautui väärennöksiksi. Näyttelyn järjestäjä löydettiin kotoaan kuolleena pian sen jälkeen, kun hänet oli vapautettu kuulusteluista.

Kuolema kerää satoa myös Rannan kuvaamissa taidepiireissä. Rannan mukaan taidekauppias, jota hän piti oppi-isänään, ampui itsensä kuulusteluista päästyään.

”Se saattoi olla enemmän imago- kuin rahakysymys”, Ranta sanoo. ”Hän oli jo iäkäs ja hän oli menettämässä maineensa lopullisesti.”

Toinen tunnettu taidekaup­pias kuoli vaellusmatkalla saamaansa verenmyrkytykseen. Taideväärennösoikeudenkäynnissä syytettyjen joukossa ollut kokenut huutokauppamies Paul Hörhammer kuoli vain muutamaa päivää ennen marraskuussa 2016 pidettyä valmistelevaa istuntoa. Myös Rannalla itsellään ja Taiteilijalla on ollut vakavia terveysongelmia.

Väärennösvyyhtiin sotkeutuneiden kuolemat ovat kuitenkin vain osasyy sille, että Ranta päätti kertoa tarinansa muistelmissaan. Hänellä ei ole enää paljon menetettävää: eläkeikäisenä ja vankilassa istuneena hänellä ei enää ole realistisia työmahdollisuuksia ja niskassa on niin suuret vahingonkorvaukset ettei niitä pysty koskaan maksamaan.

Rannan motiivina on myös turhautuminen taiderikosten tutkinnan mekanismeihin. Hän ihmettelee sitä, että syytettyjen penkille joutuu yleensä vain taidekaup­pias, ei väärentäjä tai teoksen myyvä huutokauppa.

Meneillään olevassa oikeudenkäynnissä syytettyinä on kuitenkin myös huutokauppojen väkeä, ja myös lukuisien teosten väärentämisen tunnustanutta Taiteilijaa odottaa oma oikeuskäsittely.

”Toivon, että hän saisi armahduksen”, Ranta silti sanoo. ”Soitin hänelle maanantaina ja puhuimme siitä, että järjestetään hänelle oma näyttely, siis omalla nimellä, tänne Helsinkiin sitten kun kaikki tämä on ohi.”

Siihen kuitenkin kuluu jonkin ­aikaa. Oikeutta käydään vielä pitkään, ja Rannan syytteitä päästään käsittelemään vasta syksyllä. Nähtäväksi jää, miten paljon juuri oikeudenkäynnin alussa julkaistu Rannan paljastuskirja vaikuttaa oikeudenkäyntiin ja julkiseen keskusteluun.

”Vähän odotankin, että joku tulisi haastamaan minut tästä. Pahinta olisi, jos oltaisiin vain hiljaa”, Ranta sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taideväärennökset
 • Kirjat
 • Muistelmat
 • Huutokaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää