Valikko
Kulttuuri

Poliisi on ymmällään taideväärennösten edessä, sanoo niitä vuosia krp:ssä tutkinut Kimmo Nokkonen – Keskittäisi taiderikosten tutkinnan yhteen paikkaan

”Mielelläni ottaisin 300 000 euron väärennöksen pois markkinoilta ennen kuin kukaan menee ostamaan sen”, sanoo taiderikoksia tutkinut Kimmo Nokkonen keskusrikospoliisista.

Taideväärennöskaupasta kirjan kirjoittanut ja itsekin väärennöksiä myynyt taidekauppias Jouni Ranta kritisoi torstaina ilmestyneessä Vilpitön mieli -kirjassaan kovin sanoin rikostutkijoiden ammattitaitoa.

”Se on ollut meidän onni, ketkä ovat pelanneet taideväärennösten kanssa, että poliisi ja oikeuslaitos eivät hallitse tätä alaa”, Ranta sanoi HS:lle tiistaina.

”Pitäisi kasvattaa edes yksi poliisi, joka ymmärtäisi taiteen terminologiaa. Tietojen puutteet erottaa aina kuulusteluissa, kun kysymykset ovat niin epävarmoja.”

Taiderikoksia tutkivien poliisien tiedolliset puutteet myöntää myös keskusrikospoliisin (krp) rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen.

”Olen tutkinut näitä vuodesta 2009 asti ja olen alkanut pikkuhiljaa erottaa öljyvärityön akvarellista”, hän sanoi viime vuoden lopulla STT:n haastattelussa.

Nokkosen mukaan ongelmana on se, ettei Suomen poliisin organisaatiossa taiderikoksien tutkinta ole kenenkään vastuulla. Yleensä rikoksia alkaa tutkia se poliisilaitos, jonka vastuualueella rikos havaitaan.

”Krp alkoi tutkia taiderikoksia vuonna 2009 siksi, että ne tulivat esiin tutkiessamme järjestäytynyttä rikollisuutta, joka on varsinainen leipätyömme”, Nokkonen sanoo HS:lle.

Hän viittaa M.O.R.E.-rikollisjärjestöön, jota tutkiessa krp:lle paljastui varsinaissuomalaisen opettajan ja keskisuomalaisen upseerin rikostuomioihin johtanut taideväärennöstapaus. Siitä kertoi Helsingin Sanomien Kuukausiliite huhtikuussa 2015.

Taiderikokset ovat yleensä piilorikollisuutta, jonka havaitseminen vaatii aktiivista tietojenkeräystä, Nokkonen muistuttaa. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi, että poliisi käy huutokaupoissa tai tarkkailee muuten taidemarkkinoita.

”Jos istuisin tässä pöydän ääressä ja odottaisin, että joku tulee ovesta maalauksen kanssa tekemään rikosilmoituksen väärennöksestä, minulla olisi leppoisat työpäivät.”

Yksi ratkaisu ongelmaan olisi se, että perustettaisiin erityinen ryhmä, jonka vastuulla olisi taiderikollisuuden torjuminen.

”Voin kuvitella, ettei se ole korkealla sijalla poliisijohdon prioriteettilistalla. Minun mielestäni kuitenkin sellaisen avulla voisimme ehkäistä rikoksia etukäteen, eikä pelkästään siivota jälkiä niin kuin nyt. Mielelläni ottaisin 300 000 euron väärennöksen pois markkinoilta ennen kuin kukaan menee ostamaan sen”, Nokkonen sanoo.

Nokkosen mukaan taiderikoksien torjunnassa olisi töitä useammallekin henkilölle.

”Tämä rikollisuus ei ole niin laajaa, että jokaisella poliisilaitoksella tarvittaisiin taidepoliiseja, mutta tapausten esiintymistiheys, yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja toiminnan kansainvälisyys puoltaisivat taiderikosten torjunnan keskittämistä keskusrikospoliisiin.”

Poliisiorganisaatiossa on jo tällä hetkellä ainakin yksi taidehistoriaan perehtynyt poliisi, Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevä ja Suomen taideväärennöksistä gradutyönsä tehnyt Katja Kervinen. Nokkonen puolestaan on kerännyt taidetietoutta työnsä ohessa, mutta hänen mukaansa taiteentuntemus ei ole taiderikosten torjunnassa kaikkein olennaisinta.

”Vaikka minulla olisi tohtorintutkinto taidehistoriasta, sillä ei olisi merkitystä, sillä taideteosten aitous varmistetaan aina Kansallisgallerian kanssa. Totta kai taidetuntemuksesta olisi silti paljon hyötyä, mutta poliisin tulee olla ensisijaisesti poliisi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää