Valikko
Kulttuuri

Poliisi on ymmällään taideväärennösten edessä, sanoo niitä vuosia krp:ssä tutkinut Kimmo Nokkonen – Keskittäisi taiderikosten tutkinnan yhteen paikkaan

”Mielelläni ottaisin 300 000 euron väärennöksen pois markkinoilta ennen kuin kukaan menee ostamaan sen”, sanoo taiderikoksia tutkinut Kimmo Nokkonen keskusrikospoliisista.

Taideväärennöskaupasta kirjan kirjoittanut ja itsekin väärennöksiä myynyt taidekauppias Jouni Ranta kritisoi torstaina ilmestyneessä Vilpitön mieli -kirjassaan kovin sanoin rikostutkijoiden ammattitaitoa.

”Se on ollut meidän onni, ketkä ovat pelanneet taideväärennösten kanssa, että poliisi ja oikeuslaitos eivät hallitse tätä alaa”, Ranta sanoi HS:lle tiistaina.

”Pitäisi kasvattaa edes yksi poliisi, joka ymmärtäisi taiteen terminologiaa. Tietojen puutteet erottaa aina kuulusteluissa, kun kysymykset ovat niin epävarmoja.”

Taiderikoksia tutkivien poliisien tiedolliset puutteet myöntää myös keskusrikospoliisin (krp) rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen.

”Olen tutkinut näitä vuodesta 2009 asti ja olen alkanut pikkuhiljaa erottaa öljyvärityön akvarellista”, hän sanoi viime vuoden lopulla STT:n haastattelussa.

Nokkosen mukaan ongelmana on se, ettei Suomen poliisin organisaatiossa taiderikoksien tutkinta ole kenenkään vastuulla. Yleensä rikoksia alkaa tutkia se poliisilaitos, jonka vastuualueella rikos havaitaan.

”Krp alkoi tutkia taiderikoksia vuonna 2009 siksi, että ne tulivat esiin tutkiessamme järjestäytynyttä rikollisuutta, joka on varsinainen leipätyömme”, Nokkonen sanoo HS:lle.

Hän viittaa M.O.R.E.-rikollisjärjestöön, jota tutkiessa krp:lle paljastui varsinaissuomalaisen opettajan ja keskisuomalaisen upseerin rikostuomioihin johtanut taideväärennöstapaus. Siitä kertoi Helsingin Sanomien Kuukausiliite huhtikuussa 2015.

Taiderikokset ovat yleensä piilorikollisuutta, jonka havaitseminen vaatii aktiivista tietojenkeräystä, Nokkonen muistuttaa. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi, että poliisi käy huutokaupoissa tai tarkkailee muuten taidemarkkinoita.

”Jos istuisin tässä pöydän ääressä ja odottaisin, että joku tulee ovesta maalauksen kanssa tekemään rikosilmoituksen väärennöksestä, minulla olisi leppoisat työpäivät.”

Yksi ratkaisu ongelmaan olisi se, että perustettaisiin erityinen ryhmä, jonka vastuulla olisi taiderikollisuuden torjuminen.

”Voin kuvitella, ettei se ole korkealla sijalla poliisijohdon prioriteettilistalla. Minun mielestäni kuitenkin sellaisen avulla voisimme ehkäistä rikoksia etukäteen, eikä pelkästään siivota jälkiä niin kuin nyt. Mielelläni ottaisin 300 000 euron väärennöksen pois markkinoilta ennen kuin kukaan menee ostamaan sen”, Nokkonen sanoo.

Nokkosen mukaan taiderikoksien torjunnassa olisi töitä useammallekin henkilölle.

”Tämä rikollisuus ei ole niin laajaa, että jokaisella poliisilaitoksella tarvittaisiin taidepoliiseja, mutta tapausten esiintymistiheys, yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja toiminnan kansainvälisyys puoltaisivat taiderikosten torjunnan keskittämistä keskusrikospoliisiin.”

Poliisiorganisaatiossa on jo tällä hetkellä ainakin yksi taidehistoriaan perehtynyt poliisi, Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevä ja Suomen taideväärennöksistä gradutyönsä tehnyt Katja Kervinen. Nokkonen puolestaan on kerännyt taidetietoutta työnsä ohessa, mutta hänen mukaansa taiteentuntemus ei ole taiderikosten torjunnassa kaikkein olennaisinta.

”Vaikka minulla olisi tohtorintutkinto taidehistoriasta, sillä ei olisi merkitystä, sillä taideteosten aitous varmistetaan aina Kansallisgallerian kanssa. Totta kai taidetuntemuksesta olisi silti paljon hyötyä, mutta poliisin tulee olla ensisijaisesti poliisi.”
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää