Valikko
Kulttuuri

Pilaako eliitti Suomen? Pamfletti pohtii, miksi kansan ja eliitin kokemusmaailmat eivät kohtaa

Ajatuspaja e2:n johtajan Karina Jutilan pamfletti etsii syitä siihen, miksi polarisoituminen ja populismi etenevät Suomessa.

Suomessa eliitin on ehdottomasti lopetettava ylimielinen asennoituminen heikompia kohtaan, jos kiihtyvälle polarisoitumisille, eriarvoistumiselle ja kansalliselle apatialle halutaan panna piste.

Tämän vauhdikkaan näkemyksen esittää keskustalaisen Ajatuspaja e2:n johtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila Polemia-sarjassa julkaistussa pamfletissa Pilaako eliitti Suomen?


Elii­tin käsit­teen Kari­na Ju­tila ym­märtää tar­koituksella mahdol­lisimman laajassa mielessä. Hänen mukaansa eliittiin kuuluvat kaikki ne toimijat, joilla on työnsä tai asemansa ansiosta enemmän yhteiskunnallista, taloudellista tai kulttuurista vaikutusvaltaa kuin tavallisilla ihmisillä.

Siksi hän lukee eliittiin myös mielipidevaikuttajat.

Karina Jutila muistuttaa, että syvenevä vastakkainasettelu, vähättely ja riitely voivat johtaa ”luottamuspääoman murenemiseen”, luokkakierron hidastumiseen ja marginalisoitumisen lisääntymiseen.

Siksi Karina Jutila kysyy juuri ilmestyneessä pamfletissa, miten politiikan, median, ay-liikkeen ja kirkon pitäisi uudistua, jotta Suomi pääsisi takaisin eheytymisen tielle.

Muutos – henkinen ja poliittinen ryhtiliike – vaatii sitä, että eliitti osaa lukea oikein kansan hätäviestin poliittisille päättäjille. Samalla myös eliitin olisi kyettävä muokkaamaan oma viestinsä kansalle siten, että kansalaiset sen ymmärtävät eivätkä tunne itseään ulkopuolisiksi.

Jutila vaatii, että poliitikot ja mielipidevaikuttajat puhuisivat ihmisistä ja tunteista eivätkä rakenteista ja kestävyysvajeesta. On löydettävä yhteinen todellisuus, josta puhutaan. Jutilan mielestä tällä hetkellä kansan ja eliitin kokemusmaailmat eivät kohtaa toisiaan.

Jutilan mukaan Suomessa ei yksinkertaisesti pystytä ratkaisemaan nykyisiä ongelmia, mikäli eliitti ei ryhdistäydy ja uskalla katsoa peiliin. Eliitin ja kansan väliin auennut kuilu on luonut myös pohjan totuudenjälkeiselle ajalle.

”Ylimielinen asennoituminen heikompia tai näkemyksissään kompuroivia kohtaan takaa sen, että luulot, uskomukset ja liioittelu peittävät alleen faktat, yhteinen tietopohja puuttuu ja kompromissien rakentaminen on vaikeaa”, Jutila kirjoittaa Kunnallisalan kehittämissäätön kustantamassa pamfletissa.

Sosiaalisessa mediassa lisääntynyt vihapuhe sekä kärjistynyt rasismi ja suvaitsemattomuus ovat nekin osin eliitin syytä, jos Jutilaa on uskominen. ”Rasistit eivät ansaitse päänsilittelyä, mutta on viisasta, että heidän kanssaan ollaan tekemisissä, asenneilmastoa seurataan ja tarjotaan mahdollisuuksia muuttaa mielipiteitä.”

Jutilan mukaan nyt suvaitsevainen eliitti pikemminkin pyrkii eristämään tai marginalisoimaan rasistit. Liian usein kohautetaan vain ”olkapäitä ja todetaan: umpihullua tai yhdentekevää”.

On myös ratkaistava, miten reagoida sosiaalisessa mediassa riehuvaan vihapuheeseen, some-raivoon, josta on tullut sanavapauden uhka, vaikka sitä tuupataan verkkoon paradoksaalisesti juuri sananvapauden nimissä. Moni tutkija mieluummin vaikenee kuin käsittelee netissä yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita, joiden tietää synnyttävän some-raivoa.

”Jos suomalaiset antavat räyhäyskulttuurin jatkua, seurauksensa on pysyviä vauriota kykyyn luottaa ja sopia. Käsillä voi olla yhteiskunnan murroskohta, josta ei pystytä palaamaan entiseen”, Jutila kirjoittaa.

”Suomi ei menesty, jos eliitin ylivoima ja etäisyys kansasta kasvavat ja heikompien itsetunto heikkenee entisestään. Hyväosaisten pitää ymmärtää tilanne.”

Karina Jutilan noin 90-sivuinen pamfletti nostaa esiin tärkeitä kysymyksiä. Selkeitä vastauksia hän tarjoaa paljon niukemmin.

Ratkaisuehdotukset Suomen nostamiseksi suosta jäävät yleiselle tasolle ja niihin paikantuu pikemminkin 4H-järjestön idealistinen henki kuin kriittinen yhteiskunnallinen ote.

Puoluetuista Jutila haluaisi ohjata kolmanneksen nuorille ja maahanmuuttajille kohdennettuun demokratiatyöhön. Kaunis ajatus, mutta siinä eliitti taas opastaisi kansaa oikein kädestä pitäen.

Luterilaisen kirkon asemassa hän näkee muutamia vääristymiä.

”Demokratian kannalta ilmiselvä ongelma on se, että kirkon päätöksenteossa sama henkilö voi edustaa valmistelua, päätöksentekoa johtamista ja täytäntöönpanoa. Politiikassa näin ei voi tapahtua.”

Pitää paikkansa. Karina Jutilan johtopäätökseen on vaikeaa kuitenkaan yhtyä. ”Silti kirkon imago on politiikan instituutioita vahvempi: kirkko on hyvä, politiikka paha.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pamfletti
 • Yhteiskunta
 • Kirjallisuus
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  7. 7

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  8. 8

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää