Valikko
Kulttuuri

Näihin huippukonsertteihin ehtii vielä – klassinen kevät myy jälleen erittäin hyvin

Musiikkitalon ja Tampere-talon lähiviikot täyttyvät nopeasti, mutta supertähtienkin konsertteihin Barenboimista Trifonoviin mahtuu.

Kiinnostaisiko sellisti Robert Cohen Tampere filharmonian solistina tämän viikon perjantaina? Tähtiviulisti Patricia Kopatchinskaja 27. tammikuuta Radion sinfoniaorkesterin solistina Musiikkitalossa? Muumipeikko ja pyrstötähti -baletti Kansallisoopperassa? Tai Waltteri Torikan tähdittämät uudet oopperat eli Tuomas Kantelisen Mannerheim Ilmajoella ja Seppo Pohjolan Sillanpää Hämeenkyrössä ensi kesänä?

Saavathan ne kiinnostaa. Mutta kaikki edellä mainitut on varattu tai myyty loppuun, mikä on oireellista.

Musiikkitalon päätoimijoista Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin lippujen kysyntä jatkuu vilkkaana, Tampere Filharmonia on yltänyt tällä kaudella kausikorttiennätykseensä, Turun filharmonisen orkesterin täyttöaste oli viime vuonna hurjat 96 prosenttia ja Kansallisoopperan syksyn näytösten täyttöaste 95 prosenttia.

Tarkkana saa siis olla, jos klassisiin konsertteihin ja oopperaan haluaa. Joskus vain nopeimmat ehtivät. Tämä johtuu tietysti myös siitä, että julkisen tuen ansiosta lippujen hinnat pidetään maltillisina. Vaikkapa Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin konserttien kalleimmat liput ovat useimmiten 30 euroa, ja alennusryhmien lipuilla voi päästä konserttiin selvästi alle kympillä.

Kevään suhteen ei tarvitse kuitenkaan olla toivoton. Joidenkin suurienkin tähtien kuten pianisti Grigori Sokolovin (12. kesäkuuta Naantalissa ja 13. kesäkuuta Musiikkitalossa) saa yhä lippuja. Sokolovin suhteen tätä selittää myös se, että Helsingin konsertti tehdään ilman julkista tukea, ja lippujen hinnat ovat siis kalliimmat: 43–79 euroa.

Myös seuraaviin kiinnostaviin konsertteihin on vielä lippuja saatavissa – joihinkin tosin hyvin vähän.

1. Suurin kiire: RSO myy loppuun tällä viikolla

Suurin kiire on Radion sinfoniaorkesterin lähiviikkojen konsertteihin haluavilla. Esimerkiksi tämän viikon keskiviikon ja torstain konsertteihin on vain parikymmentä lippua jäljellä, kun itse Frank Peter Zimmermann soittaa Magnus Lindbergin toisen viulukonserton ensiesityksen Suomessa, ja ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa myös Tšaikovskia ja Stravinskya. Onneksi konsertin voi kuunnella suorana Yle Radio 1:stä ja katsella yle.fi/rso -sivulta.

Radion sinfoniaorkesterilla riittää muutenkin tähtiä Leonidas Kavakosista (29.3.) ja Herbert Blomstedtista (12.–13.4.) Kent Naganoon (10.–11.5.).

Voit kuunnella näytteen Zimmermannin soittamasta Lindbergin konsertosta Berliinin filharmonikkojen esityksestä tältä videolta.Lindbergin viulukonsertto kantaesitettiin Lontoossa vuonna 2015, ja HS:n arvion teoksesta voit lukea tästä linkistä.

2. Viulukonserttojen ystävien riemuviikko täydentyy

Tämän viikon perjantaina yleensä erinomainen Augustin Hadelich soittaa Bartókin viulukonserton nro 2 Helsingin kaupunginorkesterin solistina heti Frank Peter Zimmermannin RSO-vierailun jälkeen.

Ja nyt tiistaina 17. helmikuuta on Ilkka von Boehmin viulukonserton kantaesitys Uuden ajan ensemblen konsertissa G 18b -salissa Yrjönkadulla klo 19.

Ensi viikolla puolestaan itse Leila Josefowicz soittaa Luca Francesconin modernin Dark Notes -sävellyksen viululle ja orkesterille ja Susanna Mälkki johtaa samassa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Gustav Mahlerin traagisen sinfonian nro 6.

3. Kari Kriikku muuttuu yksisarviseksi Lahdessa 26.1.

Kari Kriikku soittaa klarinetillaan yksisarvisen seikkailuja Kaija Saariahon tapahtumarikkaassa klarinettikonsertossa D'om le vrai sens ja Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk johtaa myös Mozartin sinfonian nro 39. Lahden Sibeliustalossa.

Sinfonia Lahti on myynyt loppuun kevään viihdekonserttinsa, mutta klassisiin mahtuu vielä. Tiukkaa on kuitenkin jo syksyn Sibelius-festivaalille. Santtu-Matias Rouvalin ja Göteborgin sinfoniaorkesterin vierailukonsertti on loppuunvarattu, ja Sinfonia Lahden omat Sibelius-konsertit täyttyvät hyvää vauhtia, kiitos myös festivaalin kansainvälisen Sibelius-fanijoukon.


4. Santtu-Matias Rouvali: harvinaisia lippuja Tampereella

Tampere Filharmonian ylikapellimestarin Santtu-Matias Rouvalin johtamat konsertit myydään Tampere-talossa melkein yhtä nopeasti loppuun kuin sir Simon Rattlen konsertit Berliinissä.

Tätä kirjoitettaessa muutamia hajapaikkoja oli vielä saatavilla Rouvalinkin johtamiin konsertteihin 24. helmikuuta, 31. maaliskuuta, 27. huhtikuuta sekä äitienpäiväkonserttiin, jota ei vielä ole erikseen markkinoitu.

Näistä ehkä kiinnostavin kovallekin konserttikävijälle on 31. maaliskuuta, koska silloin kuullaan alkusoittona Wagneria, kantaesityksenä lahjakasta ja moneen kertaan palkittua Matthew Whittallia ja lopuksi vielä Hans Rottin harvoin kuultu sinfonia nro 1.

5. Musica Nova esittelee Ligetin oppilaita 12.2.

Säveltäjä­mestari György Ligeti ja hänen lähipiirinsä on yksi Musica nova -festivaalin teemoista.
Tässä konsertissa kamari­orkesteri Avanti esittää säveltäjä­mestarin pojan Lucas Ligetin sekä mestarin oppilaina olleiden Unsuk Chinin ja Benedict Masonin teoksia Clement Powersin johdolla Musiikkitalon harjoitussalissa eli Paavo-salissa.

Musica nova on muu­tenkin täyn­nä kiin­nostavaa nyky­musiikkia Michel van der Aasta Battles-yhtyeessä läpimurtonsa tehneeseen Tyondai Braxtoniin. Ja mukaan mahtuu yhä.

6. Pekka Kuusisto johtaa Tapiola Sinfoniettaa 10.3.


Suomalaisten ikisuosikki Pekka Kuusisto johtaa tai tarkemmin sanoen ”liidaa” viulunsoiton ohella Tapiola Sinfoniettaa uudessa ja vanhassa musiikissa. Samalla kuullaan Juhlaviikkojen toiminnanjohtajan Topi Lehtipuun tenorin nykykuntoa Britten-solistina. Tähän konserttiin ja nuoren suomalaissellisti Jonathan Roozemanin solistivierailuun 21. maaliskuuta on myyty eniten lippuja, mutta vielä mahtuu mukaan.

Vielä näihin konsertteihin Helsingin keskustasta on paras mennä linja-autolla (Kampista usein noin 18–23 minuuttia) tai omalla autolla, mutta ehkäpä kesään mennessä helsinkiläiset saavat entistäkin konkreettisemmin Tapiola Sinfoniettan lähiorkesterikseen. Länsimetron pitäisi viimein valmistua, ja Rautatieasemalta pääsee sen jälkeen varttitunnissa Tapiolan asemalle.

7. Susanna Mälkki johtaa Turangalîlan 20.3.


Helsingin kaupunginorkesteri ei ole vielä myynyt yhtään konserttiaan aivan täysin loppuun, mutta syksyllä aloittaneen ylikapellimestari Susanna Mälkin konserteissa loppuunmyyntivaara on suurin. Tällä menolla nopeimmin myy loppuun Olivier Messiaenin jättimäinen ja sensuelli Turangalîla-sinfonia.

Kiirettä pitää myös hienovaraisen pianistimaagikon Radu Lupun ystävillä, sillä Jukka-Pekka Sarasteen johtamaan konserttiin 6. huhtikuuta on enää vajaa sata lippua jäljellä.


8. Leif Segerstam johtaa Leningradin Turussa 6. ja 7.4.

Turun filharmoninen orkesteri on jo myynyt joitakin konsertteja loppuun, mutta ylikapellimestari Leif Segerstamia mahtuu yhä kuulemaan, kun hän johtaa huhtikuussa Skrjabinia ja Dmitri Šostakovitšin Leningrad-sinfonian.


9. Rahalla saa: Daniel Barenboim johtaa West-Eastern Divan Orchestraa 27.4.


Daniel Barenboim on jo ilahduttanut Musiikkitalossa sekä ronskina pianistina että huippukapellimestarina Staatskapelle Berlinin kanssa. Lisää saadaan, kun hän johtaa Lähi-idän juutalaisista ja arabeista koostuvaa West-Eastern Divan Orchestraa. Entinen nuoriso-orkesteri on hitsautunut yhteen, mutta Lähi-idän ongelmat vaanivat aina taustalla ja tekevät konserteista hyvin jännitteisiä. Täydellistä harmoniaa etsitään tällä kertaa Mozartin sinfoniasta numero 39 sekä Richard Straussin Don Quijotessa. Tilaa on vielä, koska Juhlaviikkojen tuottaman konsertin kalleimmat liput maksavat yli sata euroa – moninkertaisesti suomalaisorkesterien lippuihin verrattuna.

Voit lukea HS:n reportaasin West-Eastern Divan Orchestran harjoitusleiriltä vuodelta 2006 tästä linkistä.

10. Daniil Trifonov Radion sinfoniaorkesterin solistina 5. ja 6.5.

Hymyilin kuin lapsi, kun aikamme ehkä ihastelluin nuori pianovirtuoosi viimeksi soitti Musiikkitalossa. Nyt ohjelmassa on Maurice Ravelin ikuisesti raikas ja jazzvaikutteinen pianokonsertto G-duuri. Lippujen hinnat ovat korotetut ja lauantaiksi on järjestetty lisäkonsertti. Mutta samalla rahalla saa kovassa nousussa olevan Sebastian Fagerlundin sävellyksen kantaesityksen. Ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa lisäksi Carl Nielsenin neljännen sinfonian (Sammumaton).

Bonuksena kolme kiintoisaa oopperaa

Kansallisoopperan tarjonnasta suuria odotuksia herättää Dmitri Šostakovitšin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth 27. tammikuuta alkaen.

Turun jokerina on Karl Müller-Berghausin Suomessa 1800-luvulla sävelletty Die Kalewainen in Pochjola -ooppera. Leif Segerstam johtaa Logomossa 127 vuotta unohduksissa olleen teoksen. Kyseessä on ensimmäinen läpisävelletty Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa ja ylivoimaisesti suurisuuntaisin Suomessa 1800-luvulla sävelletty teos. esitykset ovat 28. helmikuuta lähtien.

Kaija Saariahon sisäistyneen Only the Sound Remains -oopperan ensiesitys Suomessa on Kansallisoopperassa 12. huhtikuuta lähtien. Maailmankuulu Peter Sellars ohjaa.

Suomen sinfoniaorkesterien koottu konserttikalenteri on tässä linkissä ja kevään kantaesitykset tässä. Päivitykset ja muutokset näkee varmimmin kunkin orkesterin kotisivuilta. Kansallisoopperan ohjelmisto on tässä linkissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Konsertit
 • Ooppera

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nuorten aikuisten kirjojen hahmot ovat sankareita omalla tavallaan – Katariina Alongi kirjoittaa ya-kirjallisuutta, koska lukee sitä itsekin
  3. Rap-legenda Tupacin elämänkertaelokuva on kliininen ja kaunisteltu kuvaus, jossa luistellaan yli räppärin seksuaalirikoksesta – Miksi gangstoista yritetään väkisin tehdä sankareita?
  4. Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille
  5. LM: Risikko esittää maakuntalain käsittelyn keskeyttämistä, jos perustuslaki­valiokunta ehdottaa muutoksia soten valinnanvapauteen
  6. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  7. Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen
  8. Metsäpalot leviävät Espanjassa – yli 2 000 ihmistä evakuoitu
  9. Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”
  10. Tunti sitten
  11. ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni
  12. Soulin kahviloissa sinkku saa sovitella morsiuspukuja ja kaupunkilainen nuuhkia lammasta – Etelä-Koreassa on maailman hulvattomin kuppilatarjonta
  13. Näytä lisää