Kulttuuri

Teinilevyhaaste sai suomalaiset muistelemaan somessa Hittibuumia, Nirvanaa ja Spaissareita: Tutkija kertoo, miksi 15 vuotta on musiikkimaun kannalta maaginen ikä

Jos rakastit teininä Hittibuumi 3:sta, saatat haluta kuunnella ysärifestivaaleilla Pandoraa ensi kesänäkin.

Mitkä levyt vaikuttivat sinuun lujimmin, kun olit teini-ikäinen?

Tällainen kysely on levinnyt viime viikosta lähtien ainakin Suomen Facebookissa kulovalkean tavoin.

Ihmiset ovat intoutuneet listaamaan herkimpien teinivuosiensa merkittävimpiä musiikkielämyksiä niin pieteetillä, että tulokset ovat olleet varsin antoisaa luettavaa.

Ja usein myös hyvin hauskaa: kenellä rakkaimmat levyt ovat olleet 90-luvun Hittibuumeja, Bonus-CD:itä, Kiss FM Hitsejä, kenellä ”cooleja” progelevyjä 70-luvulta tai tukkahevilevyjä suoraan kultaiselta 80-luvulta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Spice Girlsien Spiceworld, Nirvanan Nevermind, Abban Arrival, Yön parhaat, Stray Cats – kaikkea tätä on nähty somessa.

Mutta mitä jos lempilevy todella oli Hittibuumi 3?

Tarkoittaako tämä sitä, että halajat taas kerran ensi kesänä ysärifestivaaleille Pandoraa, Basic Elementiä ja Haddawayta kuuntelemaan?

Sillä useinhan on sanottu, että se, mitä kuuntelit teininä, kertoo paljon myös aikuisiän levysuosikeistasi.

Kyllähän se niin on.

Teini-ikäisen sinun musiikkimaku vaikuttaa aikuisen sinun musiikkimakuun, sanoo Jyväskylän yliopiston musiikin psykologian dosentti Suvi Saarikallio.

”Syy, miksi me rakastamme jotain musiikkia, liittyy usein tunnepitoisiin muistoihin. Ja ne kaikkein voimakkaimmat miellyttävät kiintymyksen tunteet musiikkiin syntyvät juuri teini-iässä”, Saarikallio sanoo.

Mutta huoli pois: ei musiikkimakua sentään lyödä lopulliseen lukkoon 13–18-vuotiaana. Myöhemmin voi alkaa pitää jostain muustakin, ja aika suurella todennäköisyydellä niin käykin.

Tuo ikä, 13–18, on Suvi Saarikallion mukaan kuitenkin juuri se ikä, jolloin musiikkimaku pääasiassa muodostuu.

Mutta miksi se on juuri tuo ikä?

”Siihen ikään liittyy useita vaiheita, joissa nuori alkaa etsiä itseään. Oma minä ei määritykään enää oman perheen kautta, vaan sosiaalinen minä alkaa muodostua kavereiden kautta. Nuori hakee materiaaleja oman minän hakemiseen, ja juuri musiikki on sellaista, jossa nuorten elämään liittyviä asioita käsitellään paljon lyriikoissa. Musiikki yhdistää myös kavereihin. Ja tunnemaailmaltaan musiikki tarjoaa materiaalia omien nuoruusiän tunteiden käsittelylle.”

Erityisen maaginen ikä on Saarikallion mukaan 15. Kognitiivinen ja emotionaalinen kehitys ovat edenneet pisteeseen, jossa nuori alkaa hallita vähän vaativampia tunteiden säätelyn taitoja. Sellaisia, jotka vaativat laajaa abstraktia ajattelua, empatiakykyä ja toisen perspektiivin ottamista.

Käytännössä tämä voi näkyä vaikkapa niin, että kun aiemmin musiikin kautta käsiteltiin kaukorakkauksia, nyt yhtäkkiä musiikin kautta aletaankin prosessoida omaa senhetkistä parisuhdetta.

Entä miksi musiikkikokemukset ovat niin kamalan voimakkaita juuri teini-ikäisenä? Ei aikuisena pääse kokemaan enää läheskään mitään niin järisyttävää kuin teininä rakkauslaulujen tahdissa nyyhkiessä tai popidolin konsertissa kirkuessa.

Tämä johtuu siitä valtavasta myllerryksestä, jossa nuorten tunne-elämä on, sanoo Suvi Saarikallio.

”Tunteet ovat silloin pinnalla. Aikuinen osaa jo jutella omien ystävien kanssa, itsesääntelyn keinot ovat paremmin hallussa. Aikuisina tiedämme jo, miten saamme itsemme rauhoitettua ja stressiä purettua. Mutta nuori hakee niitä vielä.”

Suvi Saarikallion mukaan kaikki eivät välttämättä koe musiikkia yhtä voimakkaasti. Joillekin enemmän antaa vaikkapa liikunta tai kuvataide.

Mutta musiikki antaa silti tunne-elämän kohtaamiseen poikkeuksellisen paljon materiaalia. Siksi kai tämä Facebook- ilmiökin levisi niin laajalle.

”Musiikissa on kaikki tunneskaalan sävyt aggressiosta surumielisyyteen, onneen, intohimoon, hellyyteen. Kaikki se, mitä nuori käy tunnetasolla läpi”, Saarikallio sanoo.

Sitä paitsi musiikista löytyy miltei jokaiselle jotakin. Jokainen persoonallisuustyyppi löytää omanlaistaan kuunneltavaa, ja se on myös helposti löydettävissä ja kuunneltavissa.

Ja se osuu.

”Kokemus vaikuttaa vahvasti jo ihan fysiologisena värähtelynä ja ääni-informaationa meihin. Se herättää fysiologisia vasteita – mutta se herättää myös mielikuvia. Saa ajattelemaan.”

Millaisia suosikkilevyjä suosituilla suomalaismuusikoilla sitten on? Kysyimme kahdelta.

Diandra luukutti Lady Gagaa ja ukin vanhoja lauluja


Idolsista aikoinaan ponnistanut monipuolinen laulaja Diandra kertoo voivansa allekirjoittaa ajatuksen siitä, että herkässä teini-iässä kuultu musiikki miellyttää vähän vanhempanakin – tosin Diandraa ei voi vielä vanhaksi sanoa: hän on nyt 22.

Tässä ovat Diandran ”teinilevyt”:

Lady Gaga: The Fame Monster

”Olen aina fanittanut R&B:tä ja muuta sellaista, mutta Lady Gaga on niin erilainen. Hänellä on outoja pukuja ja hän on rohkea. Opiskelin aiemmin klassista musiikkia, ja viulukoteloni oli aina vuorattu Lady Gagan kuvilla. Halusin kai erottautua niin. Oikein halusin, että kaikki näkisivät. Se oli kannanotto.”

Beyoncé: 4

”En osannut yhtään englantia, joten en osannut edes kertoa kenellekään, että tykkään jostakin destinys tsaildista. Myöhemmin bändin yhden laulajan, Beyoncén, 4:sta tuli kaikkien aikojen suosikkini. Hän sekoittelee soulia ja R&B:tä. Tätä tuli kuunneltua ihan älyttömästi.”

Frank Sinatra: Nothing but the Best

”Ukkini on jo 85. Häneltä olen saanut kipinän vanhaan musiikkiin, Tapio Rautavaaraan, Mauno Kuusistoon, Olavi Virtaan, Frank Sinatraan. Aina kun tapaamme, laulamme yhdessä. Joku minua vanhassa kiehtoo. Siellä on ollut upeita laulajia.”

Scandinavian Music Group: Näin minä vihellän matkallani

”Minun ei tule kuunneltua niin paljon folk-tyyppistä musiikkia, mutta vitsi, että rakastan näiden musiikkia. Tykkään niiden stemmoista, ja siitä, kun soittimia on niin paljon. Sain tämän tuplalevyn aikoinaan joululahjaksi.”

Cheek: JHT1

”Olin noin 14-vuotias, kun tämä levy tuli. Se oli meidän luokalla supertykätty. Olen aina tykännyt sen meiningistä: siinä mennään unelmasta toiseen. Kertosäkeet ja biitit ovat tosi koukuttavia.”

Itzhak Perlman: Violin encores

”Viulunsoitonopettajani puhui aina viulisti Itzhak Perlmanista. Sain opettajalta levyjä lainaan. Täällä oli kaikkia minun lempiklassikkobiisejäni, joita myös treenasin: Elgaria, Sarasatea, Rimski-Korsakovia. Debussya, Kreisleria.”

Inca Ecstasy: Traditional andean music

”Jotkut vihaavat panhuiluja, mutta minä rakastan! Jos jossain toritapahtumassa vain kuuluu panhuilu, haluan mennä kuuntelemaan sitä.”

Tuomo Prättälä löysi Jamiroquain kautta Stevie Wonderin

Pianisti-laulaja Tuomo Prättälän teini-ikäisenä kuulemat levyt ovat vaikuttaneet arvaamattoman paljon siihen, mikä hänestä sittemmin tuli. Nykyään Prättälä tunnetaan soul- ja jazzmuusikkona, jonka musiikillista ajattelua on kuultu niin Quintessencen, Ilmiliekki Quartetin, Emma Salokoski Ensemblen, Tuomo & Markus -duon riveissä kuin soolonakin.

Tässä ovat Tuomo Prättälän ”teinilevyt”:

Jamiroquai: Emergency On Planet Earth / The Return of the Space Cowboy

”Näitä tuli kuunneltua vuoden 1993 paikkeilla varsinkin Radiomafian Lista-ohjelmassa. Kuulin myös jonkin livetallenteen, se saattoi olla jopa Jamiroquain Tavastian-keikalta. Ajattelin, että laulaja olisi musta nainen ja hämmennyin, kun näin ei ollutkaan. Silloin puhuttiin, että he kuulostavat Stevie Wonderilta. Minä olin siihen mennessä kuullut Stevieltä lähinnä I Just Called to Say I Love Youn ja ihmettelin, miten voi olla. Mutta sitä kautta tutustuin sitten Stevien 70-luvun tuotantoon. Sillä oli kauaskantoisia vaikutuksia.”

The Orb: U.F.Orb

”Tuossa iässä kuuntelin paljon ambient-musiikkia. Konemusajumitus kiinnosti, ja tein sitä itsekin. The Orb -yhtyeestä minulle jäi varmaankin konemusiikki- ja syntikkakiinnostus.”

Trio Töykeät: G’day / Jazzlantis

”Trio Töykeät vaikutti kovastikin siihen, että suuntauduin jazzmusiikin suuntaan. Ja Iiro Rantala oli minun ensimmäinen pianoidolini. Sitä kautta löytyi Chick Corea ja Miles Davis. Töykeitten musiikki oli taitavaa, helposti lähestyttävää ja hauskaa. Vieläkin kun kuulen Iiroa, se tuntuu tutulta ja tulee hyvä fiilis.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • teini-ikä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Kiinan ja Etelä-Korean viranomaiset: Pohjois-Koreassa maanjäristys – epäselvää, onko kyse räjähdyksestä

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  6. 6

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  10. 10

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää