Valikko
Kulttuuri

Suomen musiikkialan järjestöt moittivat Migriä: Vainottua taiteilijaa ei voi käskeä luopumaan ammatistaan

Musiikkineuvosto ottaa kantaa irakilaisen muusikon Samer Saadin tapaukseen. Hän sai Migriltä syksyllä käännytyspäätöksen ja kehotuksen vaihtaa ammattiaan.

Suomen musiikkialan järjestöjen yhteenliittymä Musiikkineuvosto on jättänyt julkilausuman, jossa se kritisoi voimakkaasti Suomen maahanmuuttovirastoa.

Samalla neuvosto toivoo, että vainon kohteeksi joutuneita taiteilijoita ei kehotettaisi luopumaan ammatistaan ja ilmaisunvapaudestaan.

”Pohjoismaisen sivistysvaltion tulee puolustaa ja edistää ilmaisunvapautta sekä vapautta harjoittaa (muusikon) ammattia”, julkilausumassa kirjoitetaan.

Julkilausuma liittyy irakilaisen muusikon Samer Saadin tapaukseen.

Muusikkona, musiikinopettajana ja musiikkiosaston johtajana työskennellyttä alttoviulistia oli ahdisteltu ja pahoinpidelty kotimaassaan Irakissa muusikkoutensa vuoksi. Tämän takia hän oli tullut Suomeen syksyllä 2015 ja hakenut turvapaikkaa.

Syksyllä Migri antoi Saadille käännyttämispäätöksen. Se piti tosiasiansa sitä, että Saadia oli pahoinpidelty ammattinsa vuoksi, mutta katsoi, että tämän olisi turvallista palata, mikäli vaihtaisi ammattiaan.

Maahanmuuttoviraston näkemyksen mukaan ”muusikon ammatti ei ole ominaispiirre, joka olisi synnynnäistä, muuttumatonta tai muulla tavalla olennaista henkilön omatunnolle tai ihmisoikeuksien toteutumiselle”.

Musiikkineuvoston mukaan ajatus siitä, että esittävän taiteilijan ilmaisunvapaus ei ole olennaista henkilön omatunnolle tai ihmisoikeuksien toteutumiselle, on vastoin ihmisoikeuksien ydinajatusta.

”Päätöksen logiikkaa on vaikea ymmärtää. Vaaditut uhraukset osuvat henkilön omatunnon ja ihmisoikeuksien ytimeen. Muusikon edellytetään luopuvan keskeisistä ihmisoikeuksistaan, jotta säilyisi hengissä ja voisi siten nauttia jäljelle jäävistä rajoitetuista ihmisoikeuksistaan.”

Musiikkineuvoston mukaan viranomaisen päätös ei kestä juridista eikä loogista tarkastelua ”etenkään ihmisoikeuksien näkökulmasta”.

Suomalaiset muusikot ovat puolustaneet jo aiemminkin Samer Saadin ja muiden taiteilijoiden oikeutta ammattiinsa.

Esimerkiksi viime viikolla Suomen Etnomusikologinen seura sekä useat muut musiikkialan järjestöt ottivat voimakkaasti kantaa samaan asiaan.

Kannanotossa todettiin, että Migrin käännytyspäätös on osoitus asenteellisuudesta, tavoitteellisesta käännytykseen pyrkivästä tutkinnasta sekä ”identiteettipsykologisesta piittaamattomuudesta”.

”Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että musiikilla on vahva kytkös identiteettiin sekä yhteisöllisellä että yksilöllisellä tasolla”, julkilausumassa kirjoitettiin.

Etnomusikologinen seura myös muistutti, että muusikkous on jotain, jota ei voida tarpeen tullen vaihtaa johonkin toiseen ominaisuuteen.

”Muusikot ovat sikäli poikkeuksellisia ihmisiä, että usein heidän taitonsa nojaa pitkälliseen ja perinpohjaiseen koulutukseen, joka puolestaan aloitetaan tyypillisesti hyvin varhaisessa iässä. Tämä korostuu muun muassa länsimaisessa taidemusiikissa.”

Allekirjoittajien mukaan Saadia uhataan Irakissa, sillä hänen muusikkoutensa ja varsinkin perehtyneisyytensä länsimaiseen taidemusiikkiin edustaa Irakin fundamentalisteille ulkopuolista uhkaa ja sotii heidän arvojaan vastaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Musiikki
 • Maahanmuuttovirasto
 • Maahanmuuttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää