Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Törmälehdon kirja on kurkistus helluntailaisuuden houkutuksiin ja epäilyihin

Terhi Törmälehdon esikoisromaani avaa ihmisen tarvetta uskoa pyhään.

Esikoisteos

Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät. Otava.

288 s.

Jos ei ole koskaan uskonut yhteenkään jumalaan, voi olla vaikea ymmärtää sellaista, joka uskoo. Miten se tapahtuu? Miksi?

Jo pelkästään näihin kysymyksiin vastaamisen takia Terhi Törmälehdon esikoisromaani Vaikka vuoret järkkyisivät on tärkeä kirja.

Pauliina Rauhalan Taivaslaulu toi vuonna 2013 vanhoillislestadiolaisuutta suomalaiseen kirjallisuuteen sisältäpäin, kiihkottomasti ja lempeästi. Nyt, Törmälehdon ansiosta, ymmärrettävämmäksi tulee helluntailaisuus.

Kainuulainen lukiolaistyttö Elsa käy ystävänsä Talvin kanssa helluntaiseurakunnan kokouksessa. Usko ja uskonto eivät ole Elsalle uusi asia: samassa talossa asuvat mummu ja ukki ovat körttejä, ja ukki lisäksi suntio, joka veisaa kotonakin virsiä vähän väliä.

Usko on Elsalle kodikasta, itsestään selvää.

Mutta helluntailaiskokouksessa tapahtuu jotain uutta ja jännittävää: siellä puhutaan kielillä. Sanoja rakastava Elsa on myyty.

Helluntailaisuuden kautta Elsa kokee pääsevänsä lähemmäksi Jumalaa, mutta ei kylliksi: kaipuu enempään, lähemmäksi pyhää, on jatkuvasti läsnä.

Mutta niin ovat myös epäilykset.

”Voi Jumala eikö hän ikinä saisi olla varma. Toiset astuivat rauhaan kuin laivaan ja hän, oliko se jossain johonkin kirjoitettu että hän ikinä ei.”

Tämän kamppailun kuvaaminen tarjoaa tärkeitä vastauksia, ainakin allekirjoittaneelle pakanalukijalle. Myös Törmälehdon lyyrinen kieli pääsee parhaiten oikeuksiinsa tässä Elsan sisäisen elämän kuvailussa.

Teini-ikäisen Elsan kehityskertomuksen rinnalla ja lomassa kulkee myös tarina aikuisesta Elsasta, joka asuu Kolumbiassa ja on ihastunut vankeuden rikkomaan Manueliin.

Manuel piirtää Elsaan kuvia, eläimiä ja kasveja: käsiin, niskaan, selkään. Toimitus vaikuttaa intiimiltä, eräänlaiselta esileikiltä, mutta koskaan se ei johda enempään.

Ruumiin ikävän, seksin halun ja kaipuun, kuvaukset jäävät kevyiksi hipaisuiksi, mikä on virkistävää vaihtelua kaikkeen siihen vapautuneen raivokkaaseen eksplisiittisyyteen, jota useimmat nykykulttuurin tuotteet tarjoavat.

Oudolta sen sijaan tuntuu, ettei kukaan muu uskova sen paremmin Suomessa kuin Kolumbiassakaan vaikuta koskaan käyvän kamppailua uskon ja epäilyksen välillä. Elsan parhaat ystävät, Talvi ja Mira, ovat alusta loppuun yhdenlaisia myös uskossaan: Talvi varma ja vakaa, Mira impulsiivinen ja muitakin innostava.

Paikalliset helluntailaisuuden johtohahmot Virpi ja Arvo puolestaan tuovat mieleen amerikkalaisesta populaarikulttuuristakin tutut itsetyytyväiset, uskossaan tuomitsevat saarnaajaparit, jotka käyttävät seurakuntaa oman valtapelinsä kenttänä.

Kaikkia sivuhenkilöitä vaivaa yksiulotteinen toimiminen lähinnä heijastuspintoina ja välittäjinä Elsan ajatuksille ja tunteille.

Litteät statistit kuitenkin hyväksyy, koska Elsan kokemus on niin vahva. Vaikka vuoret järkkyisivät ei edes yritä olla yleispätevä opas helluntailaisuuteen. Se on yksilön henkisen hapuilun kuvaus, ja juuri siksi tärkeä.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Oikaisu 19.1. kello 10.25: Arviossa luki aiemmin virheellisesti, että Taivaslaulu-kirjan kirjoitti Pauliina Vanhatalo. Kirjan kirjoitti Pauliina Rauhala.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää