Valikko
Kulttuuri

Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

Kriitikko toivoo, että Clarion-hotellin olemassaolo estää kaupunkia hankkimasta uusia vastaavia – mutta ihastui Altaaseen ja Löylyyn.

”Helsinkiä näyttää vaivaavan identiteettikriisi”, sanoo Financial Timesin kriitikko Edwin Heathcote.

Kriitikon mielestä Helsingissä on käsillä kiehtova ja toisaalta kiihkeää väittelyä herättävä muutoksen hetki, jossa äskeinen Guggenheim-tapaus oli vain yksi pieni osanen.

Heathcotea viehättää toisaalta kaupungin vähän vanhempi, globaaleista kliseistä vapaa modernismi, jonka yhtenä esimerkkinä hän näkee Temppeliaukion kirkon.

Toisaalta kriitikko panee merkille suuren eron aiemman, hieman konservatiivisena pitämänsä arkkitehtuurin ja nykytilanteen välillä.

Heathcoten mukaan Helsingissä eletään nyt vaihetta, jossa arkkitehdit ovat alkaneet kokeilla erilaisia tyylejä ja materiaaleja. Mahtipontisuuttakaan ei ole vältelty.

Heathcote vieraili Helsingissä turismin edistämisorganisaatio Visit Finlandin kutsumana.

Yhtenä esimerkkinä Helsingin uudenlaisesta arkkitehtuurista Edwin Heathcote nostaa kaupungin ensimmäisen pilvenpiirtäjän, uuden Clarion-hotellin.

Sen hän tyrmää täydellisesti. Talo on hänestä mitäänsanomaton ja geneerinen, ja ulkopintakin on sitä luokkaa, että kriitikko toivoo lopputuloksen estävän kaupunkia rakentamasta jatkossa vastaavanlaisia.

Sen sijaan esimerkkejä onnistuneesta uudesta arkkitehtuurista löytyy kosolti. Yksi sellainen on Helsingin yliopiston kirjasto, jota kriitikko kuvaa upeaksi, valoisaksi tilaksi. Hän myös ihmettelee tilan avoimuutta kaikelle kansalle.

Yliopiston kirjasto saa Heathcoten hehkuttamaan Suomea maana, joka ”arvostaa kirjastoja syvästi” ja vertaamaan Suomea Britanniaan, joka on ajamassa kirjastojaan alas.

”Sitä vastoin Suomi on luomassa kokonaista uutta kerrostumaa uusilla kirjoille ja oppimiselle omistetuille tiloille”, Heathcote kirjoittaa ja muistuttaa myös rakenteilla olevasta, mutkittelevan muotoisesta Keskustakirjastosta.

Kriitikon mukaan tulevaisuuteen katsova moderni talo luo melkoisen kontrastin sen vieressä seisovaan, viime vuosisadan ihanteista kumpuavaan Steven Hollin suunnittelemaan monumentaaliseen Kiasmaan.

Heathcote muistuttaa, että molemmat on suunniteltu toisistaan erilleen. Hän myös pohtii, miten kumpikaan rakennuksista linkittyy kaupungin arkkitehtuuriin. ”Mutta ehkä ne tasapainottavat toisiaan mittakaavansa ja itsetietoisen veistoksellisuutensa puolesta.”

Kun vielä näiden rakennusten vieressä restauroidaan upeaa 1930-luvun funktionaalista Lasipalatsia ja sen yhteyteen rakennetaan Amos Rex -taidemuseota, esittää kriitikko kysymyksen: Mihin ylipäätään olisi tarvittu Guggenheimia?

Erityisen ihastunut Heathcote tuntuu olevan uusiin saunoihin, Altaaseen ja Löylyyn. Jälkimmäistä kriitikko vertaa muodikkaisiin Oslon oopperataloon ja Lissabonin MAAT-museoon.

Heathcote näkee saunat kaupungille suoranaisena pakkomielteenä, mutta lämpötilojen vuoksi toki hyvin ymmärrettävänä sellaisena. Hän myös huomauttaa, että sauna on ollut tähän asti suomalaisille suljettu sosiaalinen tila, mutta nyt siitä on tullut kaupungin sosiaalinen keskipiste ja julkista tilaa.

Edwin Heathcoten mielestä kaiken yllä Helsingissä leijuu kuitenkin Alvar Aallon hyvää tekevä varjo.

Varsinainen helmi Aallon töistä on kriitikon arvion mukaan tämän kotitalo, materiaaleiltaan vaatimaton ja intiimi rakennus.

Se kiteyttää koko Helsingin omalaatuisen charmin, jota ovat luomassa yhteistuumin perintö, kaipuu käytännöllisyyteen ja ajatus arkkitehtuurista kansanluonteen ilmaisumuotona. (Kansanluonne on sellainen, ettei se juurikaan halua pitää meteliä itsestään, Heathcote huomauttaa.)

”Ne kaikki tekevät kaupungista niin kiehtovan”, Edwin Heathcote kirjoittaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää