Kulttuuri    |   Essee

Ilkiöhahmot raivasivat tien ilkiöpresidentille – popkulttuuri antoi mallia politiikalle

Elokuvien ja tv-sarjojen ilkimykset ovat osaltaan muokanneet Yhdysvaltojen mielipideilmastoa niin, että koulukiusaajan käytöksellä saattoi nousta presidentiksi, Timo Peltonen argumentoi esseessään.

”Hän on kaikkien ’lapsimiesten’ eriskummallinen kuningas, joka hetkittäisistä inhimillisyyden oivalluksistaan huolimatta on tuomittu jäämään lapsellisten, luotaantyöntävien tapojensa vangiksi.”

Näin kirjoitti elokuvajournalisti Nick Schager Esquire-lehteen marraskuussa 2013. Hän ei kuvaillut presidentiksi eilen noussutta Donald Trumpia, vaan Eastbound & Down -televisiosarjan päähenkilöä Kenny Powersia, josta enemmän alempana.

Yhtäläisyys vuoden 2013 fiktiivisen maailman ja vuoden 2016 reaalimaailman välillä ei nähdäkseni ole sattumaa. Kuvitteellinen on vaikuttanut todelliseen muuttamalla miljoonien amerikkalaisten näkemystä siitä, millainen julkinen käytös on hyväksyttävää.

Kun amerikkalaisten menestyselokuvien lähihistoriasta etsii Donald Trumpia muistuttavia hahmoja, mieleen nousee nopeasti kaksi. Ensimmäinen on toimintaelokuvan Die Hard (1988) öykkärimäinen tv-toimittaja Dick Thornburg, joka itsekkäällä raportoinnillaan vaarantaa pilvenpiirtäjässä roistoja vastaan taistelevan John McClanen hengen. Elokuvan lopuksi McClanen vaimo, joka on ollut panttivankina, lyö Thornburgin nyrkillä nurin.

Vieläkin trumpilaisempi roolihenkilö on Paluu tulevaisuuteen -aikamatkailukomedian (1985) järkälemäinen koulukiusaaja Biff. 1950-luvulle sijoittuvassa elokuvan käännekohdassa Biff kourii autossa Lorrainea, päähenkilön tulevaa äitiä. Ujo George, päähenkilön tuleva isä, saapuu paikalle, vimmastuu ja lyö Biffin tajuttomaksi.

Kuten muistetaan, nyrkillä lyöminen liittyy USA:n viimevuotiseen presidentinvaaliin kahdella tavalla: ensin Trump sanoi tahtovansa lyödä häntä vastustanutta mielenosoittajaa naamatauluun (kannattajat löivät oikeasti) ja sitten näyttelijä Robert De Niro ilmaisi nettivideolla halunsa tehdä Trumpille samoin, kun presidenttiehdokkaan kourintakehuskeluvideo oli tullut julkisuuteen.

De Niro, 73, samoin kuin allekirjoittanut, 47, on kasvanut aikuiseksi aikana, jolloin elokuvissa trumpilaisesti käyttäytyvät roolihenkilöt saivat rangaistuksen, tavalla tai toisella. Viime vuosikymmeninä populaarikulttuurissa on kuitenkin siirrytty tilanteeseen, jossa ei ole läheskään itsestään selvää, että koulukiusaajamaista käytöstä pidetään pahana.

Muutos on ollut monivaiheinen, mutta ensimmäisenä tärkeänä käännekohtana erottuu vuosi 1997. Tuolloin esitettiin avausosa aikuisten animaatiosarjasta South Park, jota tehdään yhä.

Etenkin alkuaikoinaan South Park oli virkistävän anarkistinen. Mitä tahansa saattoi tapahtua, osittain siksi että sarja oli häpeilemättömän alatyylinen. Älyllistä tukea tolkuttomuuteen toi yhteiskuntasatiiri, joka kohdistui esimerkiksi julkkiskulttuuriin ja amerikkalaisten ylimielisyyteen muuta maailmaa kohtaan.

Yksi sarjan neljästä ala-asteikäisestä kaveruksesta oli kahdeksanvuotias Eric Cartman. Tämä pilkkasi toistuvasti kaverinsa Kennyn köyhyyttä ja juutalaisen kaverinsa Kylen uskontoa. Hahmon itsekkyys oli viritetty tappiinsa, samoin kuin sovinismi ja rasismi.

Cartmanin tökeryyttä pehmensi se, että hän oli lapsi ja se, että täyspäiset kaverit laittoivat usein hänelle jauhot suuhun, jolloin Cartman joutui toteamaan: "Vetäkää käteen, meikä lähtee himaan." Hahmosta joka tapauksessa kehittyi sarjan hauskin, muistettavin ja suosituin hahmo.

Eipä aikaakaan, niin närkästyneesti känisevän animaatiopojan asenne alkoi näkyä valtavirran elokuvien aikuisissa.


Muun muassa Will Ferrellin ja Adam Sandlerin tähdittämiin komedioihin ilmestyi lapsellisesti käyttäytyviä päähenkilöitä, jotka sanoivat mitä rasistista, sovinistista tai homofobista päähän juolahti. Jonkin aikaa näiden elokuvien loppuun lisättiin päälle liimatun oloisia opetuksia, mutta nykyään ei niinkään.

Sandlerin Oikeesti aikuiset vuodelta 2010 on tölvintäkomedioiden yhdenlainen virstanpylväs. Siinä tökerösti käyttäytyvät päähenkilöt eivät enää ole tomppeleita, vaan tavallisia ihmisiä.

Elokuvassa joukko lapsuusajan kaveruksia kokoontuu perheineen viikonlopuksi rantataloon. Huumoria tehdään laittamalla heidät aukomaan päätä toisilleen.

Rikkain voi läpsiä köyhempää naamalle ilman että tämä lyö takaisin, ulkonäköä pilkataan, ikää pilkataan, puolisoita pilkataan ja miehet jopa kuolaavat kaverinsa aikuisen tyttären perään. Mitään ironista tässä kaikessa kusipäisyydessä ei ole.

Oikeesti aikuiset tuotti USA:ssa 162 miljoonaa dollaria, joten sille tehtiin jatko-osa, joka keräsi 133 miljoonaa. Ulkomaiden tuotto lähestulkoon tuplasi luvut.

Kun kaveri voi nöyryyttää elokuvassa kaveriaan, eikä hänen arvostuksensa yhteisössä laske, vaan palkaksi tulee lähipiirin nauru, moni päätyy ottamaan tällaisesta oppia – niin älyttömältä kuin se kuulostaakin.

Etenkin viimevuotinen republikaanien esivaali osoitti, miten julkisesta nöyryyttämisestä on tullut USA:ssa hyväksyttävämpää, myös puolueen sisäisessä ”kaveripiirissä”. Trump löi ennakkosuosikkeihin lukeutuneeseen Jeb Bushiin lähtemättömän leiman kutsumalla häntä kerta toisensa jälkeen ”niukkaenergiseksi ihmiseksi” ja lausumalla väittelyssä tomppeliäänellä ”Joo, Jeb, olet todella vahva johtaja.” (Trumpin ehdokkuusaikanaan laukomista loukkauksista on tehty nettivideokoosteita, jotka jatkuvat minuuttitolkulla.)

Bushin luhistuminen toki kertoo jotain hänen paineensietokyvystään. Silti minkä tahansa maan tulevaisuudelle lupaa huonoa, jos presidentiksi pyrkiessä käytöstavat voi unohtaa ja valtaan päästetään tylyin, ei kyvykkäin.

Fiktiomaailman päähenkilöiden ilkeys on saavuttanut huippunsa HBO:n komediasarjassa Eastbound & Down (2009–2013), jota Suomessa esitti myös TV2.

Sarjan päähenkilö, mestaruussarjasta pudonnut baseball-pelaaja Kenny Powers (Danny McBride), on narsisti, rasisti, seksisti ja ylipäätään vain typerä, julma ihminen.

Sarjan ensim­mäisen jakson katsoak­seen piti joko pitää hauskana tai vähintään sietää kohtaus, jossa Powers naureskellen muistelee, miten hän lapsuudessaan veljensä kanssa hakkasi kulmakunnan kehitysvammaisia veljeksiä, kepillä, niin että päästä tuli verta. Veljen lapset nauravat tälle.

Siinä missä itseäni vammaisen lapsen satuttamisen iloinen muistelu nostaa välittömästi adrenaliinin vereen ja tekee päähenkilön sietämisen mahdottomaksi, suurelle osalle katsojista tällaista reaktiota ei enää synny.

Ei siis ole sattumaa, että USA:n presidentinvaaliehdokkaalle saattoi tulla mieleen pilkata puheessaan vammaista toimittajaa. Nykyisin vammaisetkin ovat ”tasapuolisesti” vapaata riistaa viihteessä, ja nimenomaan viihdyttämisen Donald Trump oli vaalitaistelussaan ottanut asiakseen.

Eastbound & Downia tehtiin neljä tuotantokautta. Keskeistä ja joidenkin mielestä rohkeaa sarjassa on, että Powers ei käytännössä koskaan saa minkäänlaista rangaistusta häijystä käytöksestään. Näin sarja ei ”yritä opettaa” kenellekään mitään.

Katsojan ajattelemaan pakottavassa lähestymistavassa on usein puolensa. Tämä vain ei ole sellainen sarja.

Kaikki toki ymmärtävät, että Kenny Powers on periaatteessa törkeääkin törkeämpi idiootti. Perustellusti voi väittää, että yksi sarjan pilkan kohteista on hänen edustamansa miestyyppi.

Samalla kaikki kuitenkin näkevät, kuinka moni (katsoja) pitää Powersin juttuja hauskana. Kaikki huomaavat senkin, että Powers dominoi tilanteita, joissa hän ryhtyy tylyttämään läsnäolijoita.

Etenkin dominoinnin Trump ymmärtää, ja pidetään hänen sanailujaan huvittavanakin.

Yleisö tuntuu suhtautuvan fiktiiviseen Kenny Powersiin ja todelliseen Donald Trumpiin sikälikin samalla tavoin, että monet pitävät heitä pohjimmiltaan sympaattisina tai kohtalaisen hyvinä ihmisinä. Mutta eikö sekä roolihenkilöstä että presidenttiehdokkaasta kerro enemmän se aika, jolloin hän on pahimmillaan, kuin ne hetket, jolloin hän on parhaimmillaan?

Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välisen presidentinvaalin osalta on paikallaan todeta vielä seuraavakin: niille amerikkalaisille, jotka pitävät Adam Sandlerin elokuvien tissintiirailukohtauksista tai Kenny Powersin huora-lutka-panoläpästä, naisehdokkaan äänestäminen tuntui epäilemättä mahdottomalta. Kohtalaisella varmuudella voi sanoa, että ainakin nämä äänestäjät sivuuttivat olankohautuksella Trumpin kommentit Clintonin ulkonäöstä.

Populaarikulttuuri ei tietystikään selitä Trumpin valintaa kokonaisuudessaan. Ehdokkaan ilkeys on ollut USA:ssa hyväksyttävämpää myös siksi, että maan kahtiajako on syventynyt ja vimmaisen oikeistolaiset radio- ja tv-ohjelmat ovat tehneet vihamielisyydestä arkipäiväistä.

Tunteiden voimakas osuus äänestyspäätöksessä joka tapauksessa tukee ajatusta populaarikulttuurin oleellisesta vaikutuksesta. Lisätukea näyttäisivät antavan tutkimustulokset.

Populaarikulttuuria kuluttavat eniten nuoret. USA:ssa enemmistö heistä on perinteisesti äänestänyt demokraatteja, mutta näissä vaaleissa merkittävä osa 18–29-vuotiaiden kannatuksesta siirtyi republikaanien ehdokkaalle. Yli 65-vuotiaiden kohdalla puolestaan kävi päinvastoin.

Kun häijyjen roolihenkilöiden vaikutuksen äänestäjiin ottaa huomioon, Washingtonin eilinen virkaanastujaistilaisuus näyttäytyy muuna kuin Capitol-rakennuksen ulkotasanteella juhlavasti lausuttuina sanoina, nimittäin reaalimaailman ja fiktiivisen maailman sulautumispisteenä.

Samalla kun Donald Trumpista, ”lapsimiesten” eriskummallisesta kuninkaasta, tuli planeetan vaikutusvaltaisin mies, siirryttiin cartmanilais-sandlerilais-powersilaiseen maailmanjärjestykseen.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka on asunut kaksi vuotta Yhdysvalloissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi sai hälytyksen Eduskuntatalon edessä tapahtuneesta puukotuksesta, portailla on verta – HS seuraa

  2. 2

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  3. 3

   Kansanedustaja Tom Packalén näki puukotuksen jälkitilanteen: ”Kaveri oli hoidettavana ambulanssissa”

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää