Valikko
Kulttuuri

Marina Abramovićin omaelämäkerta kertoo kivusta, rakkaudesta ja siitä, mitä suomalaiset oikeasti näkivät Ars83-näyttelyssä

”Performanssin äidin” omaelämäkerta on vetävä johdanto performanssitaiteeseen. Helmikuussa Marina Abramovićin näyttelyn avautuu Moderna museetissa Tukholmassa.

Elämäkerta. Marina Abramović: Walk Through Walls. Crown Archetype, 2016. 384 s.

Belgradilaissyntyinen Marina Abramović (s. 1943) on performanssitaiteen äiti ja taiteen poptähtiä – yksi niistä harvoista nykytaiteilijoista, jotka pysäytetään kadulla.

Abramovićin pop-maine syntyi keväällä 2010 New Yorkin MoMA-museon performanssilla, jossa hän kutsui museokävijöitä istumaan häntä vastapäätä ja katsomaan häntä hiljaa silmiin. The Artist Is Present -performanssi kesti kolmen kuukauden ajan. Kävijät ovat kertoneet kokemuksen olleen poikkeuksellisen vaikuttava. Moni liikuttui kyyneliin.

Performanssi vaikuttaa näin kuvailtuna kesyltä, narsistiseltakin. Ainakin verrattuna niihin performansseihin, joilla Abramović hankki kannuksia 1970-luvulla. Niistä ei puuttunut verta eikä vaaraa.

Vuonna 1973 Abramović debytoi Rhythm 10 -teoksella, jossa hän leikki venäläistä puukkoleikkiä. Siinä puukolla isketään sormien väleihin yhä nopeammin ja nopeammin. Abramović jatkoi kunnes puukko oli livennyt 20 kertaa. Hän nauhoitti puukon osumien ääneet ja omat kivun­äännähdyksensä.

”Ymmärsin, ettei mikään maalaus tai esine jonka voisin tehdä ikinä antaisi minulle sellaista tunnetta”, hän kirjoittaa tuoreessa muistelmateoksessaan Walk Through Walls.

Rhythm 5 -performanssissa hän makasi liekehtivän tähtikuvion sisällä ja pyörtyi, sillä tulen keskellä loppui happi. Rhythm 0 -performanssissa hän tarjosi yleisölle 72 esinettä höyhenestä saksiin ja ladattuun aseeseen ja kutsui yleisön tekemään hänelle niillä mitä tahansa.


Suomessa Marina Abramovićin teoksia on nähty ainakin Ars83-näyttelyssä Ateneumissa, Porin taidemuseossa vuonna 1997 ja Kiasmassa 1999.

Ateneumissa Abramović ja hänen kumppaninsa Ulay esittivät Yli yön meren -performanssinsa. Siinä Abramović ja Ulay istuivat pöydän ääressä vastakkain.

Helsingin Sanomien jutussa kriitikko Kimmo Sarje kuvaili taiteilijoiden keskittyneisyyttä ja tyyneyttä. ”Rauha ja hallittu kiireettömyys ovatkin mielestäni teoksen oleellista sanomaa”, Sarje kirjoitti.

Esiintyjille itselleen performanssi oli yhtä tuskaa. Istuminen paikoillaan on kaikkea paitsi yksinkertaista, Abramović kirjoittaa.

Kun teos esitettiin ensimmäistä kertaa Sydneyssä, ensimmäiset kolme tuntia olivat helppoja. Sitten taiteilijoiden reidet ja pohkeet alkoivat krampata. Hartiat ja niskat sykkivät kivusta. Mutta taiteilijat olivat päättäneet istua liikkumatta.

”Kokemus on sanoinkuvaamaton. Kipu on valtava muuri. Se tulee kuin myrsky”, Abramović kirjoittaa.

Joinakin päivinä Ulay lopetti performanssin kesken. Lääkärit varoittivat, ettei esitystä kannata jatkaa. Abramović istui ja istui ja istui. Joskus kipu oli niin intensiivinen, että Abramović oli menettää tajuntansa.

”Sillä hetkellä – ja vain sillä hetkellä – kipu katoaa”, hän kertoo. Kipu on seinä, jonka läpi täytyy kävellä.

Jos olet suhtautunut skeptisesti Marina Abramovićin taiteeseen – ja siitä on tehty pilaa toki Sex And the City -sarjaa myöten – toimittaja James Kaplanin haamukirjoittama Walk Through Walls kertoo, mistä siinä on kyse. Samalla kirja on vetävä johdanto performanssitaiteeseen.

Omaelämäkerrallisuus vaatii toki istumalihaksia – sen verran Abramović haluaa puhua elämänvoimista, tiibetiläismunkeista, ayurvedasta ja ”nestemäisestä tiedosta”, jonka saavuttaa riittävästi istuttuaan.

Mutta myös omaelämäkerralliset elementit selittävät Abramovićin taidetta. Abramovićin elämässä isoa roolia on näytellyt kommunistipartisaaniäiti, joka kasvatti tytärtään kovalla kädellä. Oikeiden kommunistien piti olla niin määrätietoisia, sanoi äiti, että he ”kävelisivät vaikka seinien läpi”. ”Opin häneltä itsekurini ja pelkäsin häntä aina”, Abramović kertoo.

Kipua ovat aiheuttaneet myös miessuhteet. Yli yön meren -performanssi oli lähtölaukaus Abramovićin ja Ulayn parisuhteen ja taiteellisen yhteistyön purkautumiselle.

1980-luvun alussa taiteilijapari vielä suunnitteli kävelevänsä yhdessä koko Kiinan muurin matkan, 2 500 kilometriä. Abramović aloittaisi idästä ja Ulay lännestä. Kohtaamispaikassaan he menisivät naimisiin.

Lopulta performanssi toteutettiin vuonna 1988. Matkanteko kesti 3 kuukautta. Naimisiinmenon sijaan he erosivat.


Henkisen kivun kanssa auttaa balkanilainen huumorintaju.

Useimmat luvut hän aloittaa balkanilaisella vitsillä. Kuten tällä: Sodan jälkeen Sarajevossa on pulaa kaikesta, mutta kahvilan eteen kurvaa nuori mies avo-Mersulla, Rolex ranteessaan, ja ilmoittaa ostavansa kierroksen. Mistä olet saanut rahaa, häneltä kysytään. ”Paras bisnes sota-aikana on bordelli”, hän kertoo. ”Kuinka monta tyttöä sinulle työskentelee”, joku kysyy. ”Tällä hetkellä pidän bisneksen pienenä – vain minä.”

Taiteilijoiden toimeentulosta kysellään aina. Erityisesti performansseilla on vaikea lyödä rahoiksi. Abramović on kuitenkin onnistunut luomaan itselleen lokoisat olot.

Lopuksi siis paljastus: Banaalia tai ei, Abramovićin omaisuus perustuu onnistuneille kiinteistökaupoille. Kannatti ostaa 1980-luvulla Amsterdamista pilkkahintaan puoliksi romahtanut talo täynnä narkkareita. Vuosia ja lukuisia remontteja myöhemmin sen pystyi myymään neljällä miljoonalla dollarilla.

Kuka?

Performanssitaiteilija Marina Abramović


 Syntynyt 1943 Belgradissa.

 Opiskeli maalausta Belgradin taideakatemiassa 1965–1970 ja valmistui Zagrebin taideakatemiasta vuonna 1972.

 Aloitti performanssien tekemisen 1970-luvun alussa.

 Muutti Amsterdamiin vuonna 1976 ja työskenteli saksalaistaiteilija Ulayn eli Frank Uwe Laysiepenin kanssa vuonna 1976–1988.

 On voittanut lukuisia taidepalkintoja, kuten Venetsian biennaalin Kultaisen leijonan.

 Abramovićista tehty dokumentti ”Marina Abramović: The Artist Is Present” on niinikään voittanut useita elokuvapalkintoja.

 On 2000-luvulla pyrkinyt kehittämään tapoja säilöä ja uudelleen esittää performansseja.

 Yritti perustaa vuonna 2013 New Yorkiin pysyvän Marina Abramović -instituutin, mutta talousongelmien vuoksi instituutti toimii vailla seiniä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Performanssitaide
 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  5. 5

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  6. 6

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  9. 9

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  3. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  4. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  5. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  6. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  7. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  8. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  9. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  10. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  11. Helsinkiläisten poliitikkojen rahankäyttö räjähti kuntavaaleissa – ”Todennäköisesti rahaa käytettiin enemmän kuin koskaan”
  12. Näytä lisää