Kulttuuri

Suomalaiset siirtolaiset rettelöitsivät niin, että Ku Klux Klankin suuttui – uusi elokuva kertoo yhden kotimaahan palanneen kaivosmiehen traagisen kohtalon

Amerikansuomalaisen Eric Peltoniemen säveltämä laulu Punainen nousi Antti Tuurin romaaniin perustuvan Ikitie-elokuvan avainteemaksi.

Laulun nimi on Punainen. ­Säveltäjä ja sanoittaja on neljännen polven amerikansuomalainen Eric Peltoniemi.

Laulu kertoo suomalaissiirtolaisista, jotka olivat satakunta vuotta sitten Minnesotan rauta- ja kuparikaivoksilla kovimpien rettelöitsijöiden maineessa.

”Suomalaisia haukuttiin ’troublemakereiksi’. Moni joutui työnantajien mustalle listalle. Samaiset kiusankappaleet päätyivät jopa paikallisen Ku Klux Klanin vihan kohteeksi”, Peltoniemi kertoo kotonaan St.Paulissa, Minnesotassa.

Työnantajilla oli tapana erotella suomalaiset yksitellen muunmaalaisten työporukoihin, jotta he eivät olisi osanneet agitoida näitä lakkoihin tai vaatimaan palkankorotusta ja parannuksia työoloihin. Suomalaissiirtolaiset onnistuivat kielipuolinakin organisoimaan muita taisteluun ­oikeuksistaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Suomalaisia kutsuttiin myös nimellä ’china swedes’ tai ­’mongolialainen’, koska suomen kielellä tiedettiin olevan yhteyksiä Aasiaan. Taustalla oli ajatus, että jos suomalaiset olisivat ­sukua mongoleille, heitä voisi syrjiä avoimemmin”, Peltoniemi kertoo.

Yhdysvalloissa säädettiin 1800-luvun lopulla jopa niin ­sanottuja ”keltainen vaara” -lakeja, joiden perusteella kaukaa idästä tulleiden maahanmuuttoa pyrittiin rajoittamaan. Vuonna 1908 liittovaltion tuomari lopulta kuitenkin päätti, että suomalaiset ovat ”valkoisia”.

Laulu Punainen päätyi Ikitie-elokuvaan sattumien summana.

Antti Tuurin romaaniin ­perustuva elokuva kertoo Jussi Ketola -nimisen miehen traagisen kohtalon. Hän palasi Yhdysvalloista Suomeen, mutta päätyi Lapuan liikkeen muiluttamana Petroskoin lähellä olevaan ­kolhoosiin ja lopulta kansan­vihollisena ammuttavien riviin.

Samoihin aikoihin 1930-luvun suuren laman seurauksena jopa 6 000 amerikansuomalaista ­lähti vapaaehtoisesti etsimään leveämpää leipää ”työläisten ­paratiisiin” entisen kotimaan itärajan taakse.

Elokuvan ohjaaja AJ Annila pestasi rap-artisti Palefacen, ­alias toimittaja Karri Miettisen etsimään tarinaan sopivaa ­musiikkia.

Sitä löytyi runsain mitoin. Hiski Salomaa, Arthur Kylander, Viola Turpeinen ja monet muut levyttivät savi­kiekkokaudella Yhdysvalloissa yli 500 alkuperäiskappaletta.

Eniten Miettinen kuitenkin ­höristi korviaan, kun hän sattui kuulemaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Topi Sahan ­version Punaisesta. Peltoniemi-fanina tunnettu Saha oli napannut laulun ohjelmistoonsa tekijän demoäänitteiltä.

Miettinen innostui amerikansuomalaisten finglish-kielellä lauletusta kappaleesta niin, että kiikutti demon elokuvan ohjaajalle.

”AJ Annila sulki silmänsä, kuunteli vaiti biisin alusta ­loppuun, ja se oli siinä. Tajusimme, että Eric on elävä linkki ­suomalaisten maahanmuuttajakohtaloihin. Punaisesta tuli elokuvan teemalaulu”, Miettinen kertoo.

Peltoniemi sai kutsun Suomeen Punaisen äänitystä varten. ­Samalla reissulla viime heinäkuussa Peltoniemi kävi esittämässä laulunsa playbackina elokuvan kuvauksissa Viron Rakveressä.

Kuvaussessioiden tiedotustilaisuudesta on olemassa valokuva, joka tuo mieleen Leonardo da Vincin maalauksen Viimeinen ehtoollinen.

Pöydän takana istuu joukko Suomen ykkösnäyttelijöitä. Kunkin nimen alle on kirjoitettu roolihahmon nimi. Peltoniemen lapussa sama nimi on ­allekkain kahteen kertaan: hän esittää itseään.

”Nautin kuvausryhmän ammattitaidosta ja asenteesta. He jopa hommasivat lyhyttä rooliani varten virolaisesta museosta 1930-luvun venäläiskitaran. Ei sillä soittaa uskaltanut, mutta peli oli elokuvan tarinan kannalta mahdollisimman aito niin kuin kaikki muukin rekvisiitta”, Peltoniemi hehkuttaa.

Peltoniemi on kirjoittanut musiikkia useampaankin näytelmään, mutta elokuva oli uusi kokemus.

”Onneksi en tiennyt, kuinka kuuluisia näyttelijät olivat. Muuten olisin pelännyt kuvauksissa enemmän. Nyt ajattelin vain, että olivatpa hyviä tyyppejä.”

Peltoniemen isä taisteli toisessa maailmansodassa Yhdysvaltain Tyynenmeren laivastossa. Peltoniemi itse joutui tekemisiin Vietnamin ­sodan kanssa siinä kuin muutkin 1960-luvun amerikkalaisnuorukaiset. Hän vältteli aikansa ­kutsuntoja, kunnes päätti lopulta hakea ilmavoimiin. Se tuntui turvallisimmalta vaihtoehdolta.

Peltoniemi ei kuitenkaan ­läpäissyt fyysisiä testejä. Vapaana miehenä hän päätti lähteä ­kokeilemaan musiikilla elämisen mahdollisuuksia New Yorkissa. Siellä ei syntynyt enempää kuin muutama läheltä piti -tarjous isojen levy-yhtiöiden kanssa.

Kaupunki oli suhteiden luomisen kannalta kuitenkin ihanteellinen. Yksi managereista päätti muuttaa Hollywoodiin ja pyysi Peltoniemen mukaansa.

”Päädyin Pacific Eye and Ear -nimiseen firmaan. Työnkuva ulottui juoksupojasta graafiseen suunnitteluun ja teknisten ­taustatietojen hankkimiseen. Pääsin ideoimaan ja toteuttamaan muun muassa Alice Cooperin, Lou Reedin, Black Sabbathin, Jefferson Airplanen ja The Doorsin levykansia”, Peltoniemi kertoo.

Aina kun mahdollista, Peltoniemi teki omaa musiikkia ja keikkaili. Hän asui ensin Los ­Angelesissa, sittemmin San Franciscossa. Yhteisen muusikko- ja Suomi-taustan kautta ­Peltoniemi tutustui myös ­kahteen jo nimeä saaneeseen muusikkoveljekseen, Peter ja Jorma Kaukoseen.

Vuonna 1973 Peltoniemi palasi takaisin kotikonnuilleen Minnesotaan. Perheen perustaminen edellytti vakiintuneempaa elämäntyyliä. Peltoniemi sai folk-tuottajan pestin Euroopassakin tunnetulla Flying Fish Recordsilla.

Sieltä hän päätyi kotikaupungissaan St.Paulissa perustettuun Red House Recordsiin, ensin yleismieheksi ja tuottajaksi, myöhemmin toimitusjohtajaksi. Noilta vuosilta Peltoniemen ansio­lista täydentyi Grammy-palkinnolla ja muutamalla ­ehdokkuudella. Vanha tuttavuus toi myös Jorma Kaukosen ja ­hänen Hot Tuna -yhtyeensä Red Housen talliin.

Yhtiön historian eniten ­myyneitä levyjä ovat Bob Dylanin 60- ja 70-vuotispäivien ­kunniaksi julkaistut kokoelmat, joilla Red Housen artistit versioivat Dylanin lauluja.

Dylan taipui lopulta Peltoniemen yhteistyöehdotukseen vanhan kotiseutunsa kunniaksi. Peltoniemen olohuoneen ikkunasta jopa näkyy talo, jonka yläkerrassa Dylan ­teki ensimmäisiä demoäänityksiään.

St.Paul ja Minneapolis ovat tunnettuja aktiivisista teatteri­ryhmistään. Niillä oli jatkuva ­tarve musiikin tekijöistä ja esittäjistä. Pian Peltoniemi sävelsi­ ­musiikkia teatterikappaleisiin ja musikaaleihin, joiden esitykset ovat jatkuneet parhaimmillaan vuosikausia.

Teatterin kautta Peltoniemi tutustui laulaja Ruth MacKenzieen sekä basisti Jeffrey Willkommiin ja perusti heidän kanssaan ­Trova-nimisen powerfolk-trion. Yhtye teki Suomessakin kiertueen 1990-luvun alussa.

Kesti lähes neljännesvuosisadan, kunnes Ikitie toi nyt jo eläkkeellä olevan Peltoniemen takaisin isiensä maille.

Kuka?

Eric Peltoniemi


 Säveltäjä, sanoittaja, muusikko, graafikko, levytuottaja, kustantaja.

 Syntyi Saint Paulissa, Minnesotassa 1949. Sukujuuret Torniossa ja Kemijärvellä. Asui kouluaikana maaseudulla Finnish Trianglen alueella, jonka perheistä lähes puolella oli suomalainen nimi (esim. Hotakainen, Ranta, Pulju, Wirkkala).

 Levytykset: kaksi soolo­levyä (Songs O’ Sad Laughter ja Suomi), kaksi Trova-bändilevyä (Trova ja Healing Zone), näytelmä-soundtrack (Gales of November – The Songs of ‘Ten November’), Grammy-tuottajapalkinto Rambling Jack Elliotin levystä A Stranger Here.

 Suomi-suosikit: Tapio Rautavaara, Reino Helismaa, Toivo Kärki, Karelia-yhtye, Kankaan Pelimannit ja Primo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siirtolaisuus
 • Suomalaisuus
 • Musiikki
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  4. 4

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  5. 5

   Theresa May tekee vihdoin tarjouksensa: Britannia aikoo selvitä jo sovituista 60 miljardin EU-maksuista 20 miljardilla

  6. 6

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  7. 7

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  8. 8

   NHL-fanit irvailivat Jesse Puljujärven kielitaidolle – suomalaistoimittajan napakka puolustupuhe huomioitiin Ruotsissa: ”Lapsellista koulukiusaamista”

  9. 9

   Kiina ei enää halua opettaa pohjoiskorealaisille mitään, mistä saattaisi olla apua ydinpommin rakentamisessa –Yliopistojen fysiikan opiskelijat erityistarkkailussa

  10. 10

   Kallion seudun suosituille pussikaljakallioille sovitellaan 30 neliön koppia – ”Pömpeli on ongelma”, sanovat kaupunginosa-aktiivit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää