Valikko
Kulttuuri

Ukulele on syrjäyttämässä nokkahuilun Suomen kouluissa – 15 syytä siihen, miksi ukulele on kuumista kuumin soitin

Ukulelebuumi alkoi maailmalla 5–10 vuotta sitten, eikä se näytä laantumisen merkkejä.

Ukulele, tuo hyppivästä kirpusta nimensä saanut piskuinen kielisoitin, tuntuu olevan kaikkialla.

Ukulelebuumista alettiin puhua jo lähes kymmenen vuotta sitten, eikä se ole näyttänyt laantumisen merkkejä. Päinvastoin: buumi on vain kuumentunut. Ukulele on nyt soittimista kuumin.

Mutta miksi näin on. Tässä siihen pari selitystä:

1. Folk- ja indiemusiikin nousu

Popmusiikissa on koettu jonkinlaista folkbuumia jo useamman vuoden. Hittibändien miespuolisilla soittajilla ovat parrat kasvaneet, päähän on ilmestynyt lierihattuja. Lempeä-ääninen ukulele on sopinut tämän genren esittämiseen erinomaisesti, samoin singer-songwriterkulttuuriin.

2. Ukulele kuulostaa todella suloiselta:... ja myös todella virtuoottiselta:


3. Muusikkotähdet ovat näyttäneet mallia

Monet maailman parhaat muusikot soittavat tai ovat soittaneet ukulelea.

Heihin lukeutuvat esimerkiksi Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Elvis, Elvis Costello, Joe Stummer (The Clash), Eddie Vedder (Pearl Jam), Taylor Swift, Bruno Mars, Jason Mraz ja James Blunt.

Ukulele on ollut myös monen ensisoitin. Esimerkiksi Jimi Hendrix, David Bowie, Joni Mitchell ja Brian May ovat soittaneet soitinta ennen kuin siirtyivät kitaran kaulaan. May on jopa julkaissut oman ”punaisen erikoisukulelen”.

4. Ukuleletaiturit keräävät täysiä saleja

Israel Iz Kamakawiwo’ole (1959–1997) oli tekemässä ukulelesta uudelleen hyväksyttyä soitinta ja aloittamassa ukulelen uutta aaltoa. Iz yhdisti musiikissaan reggaeta ja havaijilaismusiikkia sekä pehmeää tenoriääntään. Suurin hitti oli Somewhere over the rainbow, joka levisi kaikkialle. Kun Iz kuoli, Havaijilla oli maansuru.Havaijilaista Jake Shimabukuroa sanotaan ukulelen Jimi Hendrixiksi, niin virtuoottista on hänen soittonsa. Cover George Harrisonin While My Guitar Gently Sweeps -hitistä nosti hänet maailmantähdeksi, ja nyt hän kiertää isoja konserttipaikkoja. Vuonna 2009 hän esiintyi Pori Jazzissa.Myös James Hillin suhde Hendrixiin on läheinen:Brittiläinen komediallinen Ukulele Orchestra of Great Britain on toiminut jo vuodesta 1985 lähtien, kiertänyt maailman johtavat konserttisalit ja käynyt Suomessakin jo monesti. Orkesteri on noussut kuuluisuuteen tekemällä hupaisia cover-versioita pop- ja rockklassikoista, mutta mikään muukaan tyylilaji ei ole sille vieras.Tutustu myös esimerkiksi heihin: Taimane Gardner, Derrick Sebastian, Ukulelezaza.

5. Suomessakin osataan

Suomessa ukulelesta teki koko kansan suosikin 1900-luvun alkupuoliskolla Dallapé-orkesteri, jonka riveissä ukulelea soittivat useammatkin kuulut muusikot, kuplettimestari Matti Jurva etunenässä.

Dallapén perintöä ovat jatkaneet muun muassa Lapinlahden linnut ja virtuoosi Jarmo Julkunen, jonka ukulelella soi vaikkapa suomalainen tango:Viimeksi ukulelea soitti suuren yleisön edessä Suvi Teräsniska Vain elämää -ohjelmassa.

Ja sitten suomalaiset kaupungit. Nekin ovat saaneet omansa! Listalta löytyy esimerkiksi Tampereen ukuleleorkesteri, Jykylele eli Jyväskylä Ukulele orchestra, Karkkilan I ukuleleorkesteri sekä Warkauden ukuleleorkesteri,

6. Ukulele on näkynyt kautta aikain elokuvissa

Ukulele säväyttää lukuisissa elokuvissa, niin uudemmissa kuin vanhemmissakin. Ukulele on nähty ja kuultu kohtauksissa muun muassa heidän kanssaan:

Ohukainen ja paksukainen eli Stan Laurel ja Oliver Hardy elokuvassa Päivänpaisteisia pässinpäitä 1933, Buster Keaton elokuvassa Pest from the West 1939, Marilyn Monroe elokuvassa Piukat paikat (1959), Elvis elokuvassa Sininen Havaiji 1961, Steve Martin ja Bernadetti Peters elokuvassa Superhulttio 1979, Tom Hanks elokuvassa Joe ja tulivuori 1990, Mia Farrow ja Jeff Daniels elokuvassa Kairon purppuraruusu 1985, Jamie Foxx ja sotilaat elokuvassa Ray 2004, Ryan Gosling elokuvassa Blue Valentine 2010, Joaquin Phoenix ja Scarlett Johansson elokuvassa Her 2013.


7. Kuuluisuuksien rakkaus

Neil Armstrong

Neil Armstrong kävi ensimmäisenä ihmisenä Kuussa heinäkuussa 1969. Mutta se ei ollut ainoa teko, jolla hän jäi ihmisten mieliin. Myöhemmin avaruuslennoilta julkaistiin astronauttien itsensä ottamia kuvia, ja pari niistä on aivan erityisiä: Armstrong soittaa niissä ukulelea.

Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Apollo 11 oli laskeutunut maan pinnalle ja miehistö joutui viettämään Ellingtonin lentotukikohdassa karanteenissa kaikkiaan 21 päivää. Armstrong tiesi, mikä on paras ajanviettokeino.

Kuvat voi nähdä täällä.

Warren E. Buffett

Suursijoittaja tunnetaan paitsi teoistaan bisnesmaailmassa myös, ehkä hieman yllättäen, ukulelesta.

Warren E. Buffett on intomielinen ukulelensoittaja, joka on esiintynyt soittimensa kanssa niin televisiossa, pankkiirien edessä kuin hyväntekeväisyystapahtumissakin. Buffett on vetäissyt duoja muun muassa Bill Gatesin, Jon Bon Jovin ja Glenn Closen kanssa. Hänen tavaramerkkinään on soittaa ukulelea aina yhtiökokouksessa.

Buffett on 67 miljardin euron omaisuudellaan maailman rikkaimpia ihmisiä, mutta edelleen hän rakastaa vaatimatonta pikku soitintaan, jonka päätti opetella 18-vuotiaana voittaakseen ihastuksen kohteensa itselleen. (Yritys epäonnistui)

8. Ukulele on syrjäyttänyt nokkahuilun monessa koulussa

Ennen suomalaisissa koululuokissa vihelsivät nokkahuilujen massiiviset kuorot, mutta ei enää. Ainakin kymmenissä kouluissa ympäri Suomea näppäillään musiikinluokissa nykyään nimenomaan ukulelea.

Syyt ovat ilmeiset: soitin on hauska, se on halpa (jo parilla kympillä saa kivan värisen ja ihan kelpo soittimen), kapeakaulainen ”uke” istuu pienempäänkin käteen, melodioita on helppo soittaa ja helpoimmat soinnut oppii saman tien. Soittimesta saa miellyttävän soinnin, eikä sen lempeä ääni vie isojen ryhmien opettajia ja soittajia hermoraunioon. Toisin kuin esimerkiksi nokkahuilu…

Ukulelesta koulusoittimena on tehty Jyväskylän yliopistossa kandidaatintutkielmakin.

9. Aikuisetkin opiskelevat kiivaasti

Ukulele on todella matalan kynnyksen soitin, ja sen opiskelun aloittaminen on tehty muutenkin Suomessa viime vuosina erittäin helpoksi.

Monet kirjastot ympäri Suomea järjestävät ukulelesessioita, ja soittimia voi nykyään lainata monesta kirjastosta. Opetusta saa nykyään jopa musiikkiopistotasolla sekä lukuisilla kursseilla, esimerkiksi kesäisin Haapavesi Folkissa ja Oriveden kansanmusiikkikursseilla. Nettikin on tupaten täynnä erilaisia opetusvideoita.

10. Ukulele kokoaa ihmisiä yhteen

Ukulelen ympärille on alettu järjestää vapaamuotoisia soittosessioita. Esimerkiksi Helsingissä toimii The Helsinki Ukulele Collective, joka kokoontuu soittamaan Pub Sirdieen.

11. Soitinkauppa käy kuumana

Ukulele on tuonut soitinkauppoihin kunnon vipinää. ”Meillä myydään niitä ihan hirveästi”, kertoo F-Musiikin akustisen osaston johtaja Kari Rantapuro.

Soitinkaupassa ukulelebuumi on näkynyt jo viimeiset 5–7 vuotta, eikä loppua näy. Rantapuro vertaa sitä 70-ja 80-lukujen sähköurkubuumiin tai aikaan, jolloin joka kodissa piti olla Landola-kitara.

Rahallisesti mistään valtavasta bisneksestä ei silti ole kyse. Valtaosa myydyistä ukuleleista kuuluu halvimpaan hintaluokkaan eli ne maksavat 30–50 euroa. ”Kyllä se on niin, että yhden flyygelin myynti vastaa koko vuoden ukulelemyyntiä”, Rantapuro kertoo.

12. Eksoottinen historia kiehtoo

Portugalille kuuluneen Madeiran siirtolaiset veivät pikkuisen nelikielisen machete-kitaran Havaijille. Tarkka päiväkin tiedetään: soitin saapui laivalla 23.8.1879. Havaijille tulleiden soitinrakentajien käsissä soitin kehittyi hyvin nopeasti ukuleleksi.

Uusi kansallissoitin sopi mainiosti kuningas Kalakauan suunnitelmiin, sillä sillä halusi edistää havaijilaisten omia perinteitä. Kuningas soitti itsekin ja järjesti soittajaisia, joissa ukulelemusiikin lisäksi oli hulatanssia, ruokaa, juomaa ja iloisia ihmisiä. Ei ihme, että hän sai lisänimen ”hilpeä monarkki”. Ja että ukulele valloitti nopeasti Yhdysvallat, Aasian ja Euroopan.

13. Ukulele sai oman kirjan

Juuri julkaistu Suuri ukulelekirja (Aviador 2017) kertoo koko ukulelen tarinan alusta tähän päivään asti. Samalla Arto Julkusen ja Markus Rantasen kirjoittama teos on laaja opetuspaketti ukulelen alkeisiin.

14. Omia festivaaleja

Ukulelea kuulee paitsi levyillä ja keikoilla, nyt myös omilla festivaaleillaan. Viime viikonloppuna järjestettiin Leppävirralla taas kansainvälinen Tropical Winter Ukulele Festival, Karkkilassa järjestetään kesäisin kansainvälistä Kukulele-festivaalia. Helsingissä ukulele on soinut aiemmin Helsinki Ukulele festivalilla.

15. Karkkila on Suomen ukulelepääkaupunki

Kyllä, luit oikein. Ja se jos mikä tekee ukulelesta ehkä hienoimman soittimen ikinä. Tai ainakin kuumimman.

Lähteet: Suuri ukulelekirja, Kari Rantapuro, ukulelesivustot kuten gotaukulele.com ja ukulelemag.com Korjaus 24.1. klo 8.12: Ukulelesta koulusoittimena on tehty kandidaatintutkielma, ei gradua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Ukulele
 • Soittimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  5. 5

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot ylivoimaisen markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat