Valikko
Kulttuuri

Ultra Bra tekee paluun: yhtye soittaa vanhalla kokoonpanolla kesän suurimmilla festivaaleilla

Vuosituhannen vaihteen suursuosikki perustelee paluuta nostalgiasyillä.

Vuonna 2001 hajonnut Ultra Bra -yhtye tekee paluun kesän festivaaleilla.

Vuosituhannen taitteen suosituin suomalaisyhtye esiintyy vanhassa kokoonpanossaan Provinssin, Ruisrockin ja Ilosaarirockin päälavoilla.

Yhtyeen johtajan, pianisti Kerkko Koskisen mukaan paluu onnistui tänä vuonna, koska yhtyeen jäsenillä ei ole samaan aikaan tekeillä uusia levyjä ja kiertueita muissa yhtyeissään.

”Jo monta vuotta sitten sovimme, että tämä tehdään, kun se kaikille sopii”, Koskinen sanoo.

Festivaalikeikat ovat Koskisen mukaan puhdasta nostalgisointia. Ohjelmistossa on luvassa tuttuja kappaleita. Uutta materiaalia ei ole tehty.

”Tämä on meille paluuta omaan nuoruuteen. Kaikilla on kuitenkin omat projektinsa. Olisi ihan toisenlainen juttu tehdä uusia kappaleita Ultra Bralle.”

Koskinen sanoo, että Ultra Brata on pyydetty festivaalikeikoille joka kesä yhtyeen hajoamisen jälkeen. Tätä ennen pyynnöistä on kieltäydytty aikataulusyistä.

Raha ei ole Koskisen mukaan tänäkään kesänä kovin suuressa roolissa Ultra Bran paluussa.

”Raha ei riitä motivaatioksi. Aina niistä on jotain palkkiota tarjottu, mutta eivät ne Suomen kokoisessa maassa niin suuriksi kasva”, hän sanoo.

Ultra Bra on esiintynyt hajoamisensa jälkeen vain kaksi kertaa: promoottori Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa vuonna 2007 ja Pekka Haaviston presidenttikampanjan tukikonsertissa vuonna 2012.

Koskisen mukaan kesän festivaalikeikat ovat ainoat, joista Ultra Bra on tällä erää sopinut.


Vuonna 1994 aloittanut Ultra Bra nautti suurinta suosiota vuosina 1998–2001. Se teki uransa aikana viisi albumia. Yhtyeen levyjä on myyty yhteensä noin 320 000 kappaletta.

Yhtye tuli tunnetuksi 1990-luvun jälkipuoliskolla yhteiskunnallisesti ja poliittisesti sävyttyneellä popilla, jossa varsinkin alkuaikoina kuului 1970-luvun vasemmistolaisen laululiikkeen vaikutus.

Myöhemmin se menestyi hiteillä, joiden teksteissä kuvattiin nuorten aikuisten kaupunkilaisten elämää ja ihmissuhteita. Tunnetuimpia kappaleita ovat Minä suojelen sinua kaikelta, Sinä lähdit pois, Savanni nukahtaa ja Heikko valo.

Ultra Bran sävellykset olivat Kerkko Koskisen käsialaa, sanoittajia oli useita: muun muassa nykyisin Helsingin apulaiskaupunginjohtajana toimiva Anni Sinnemäki ja kielitieteilijänä tunnettu Janne Saarikivi.

Ultra Bra herätti huomiota myös poikkeuksellisen suurella kokoonpanollaan. 12-henkisessä yhtyeessä oli neljä laulusolistia ja nelihenkinen puhallinsektio.

Yhtyeen jäsenistä laulaja Terhi Kokkonen, kitaristi Joel Melasniemi ja rumpali Antti Lehtinen ovat jatkaneet Scandinavian Music Group -yhtyeessä, laulaja Vuokko Hovatta on tehnyt soololevyjä ja työskennellyt näyttelijänä, ja laulaja Olli Virtaperko on tehnyt uraa taidemusiikin puolella säveltäjänä ja muun muassa Tampere Biennalen taiteellisena johtajana.

Kerkko Koskinen on tehnyt soololevyjä ja johtanut Kerkko Koskinen Kollektiivi -yhtyettä, jonka yhtenä solistina on Vuokko Hovatta.

Parhaillaan Koskinen säveltää saksofonikonserttoa, joka on hänen ensimmäinen klassinen teoksensa.


ULTRA BRA VUOSI VUODELTA:

1994

Olli Virtaperko ja Kerkko Koskinen päättävät osallistua Suomen demokraattisen nuorisoliiton järjestämään poliittisten laulujen kilpailuun, kasaavat yhtyeen ja voittavat kisan kappaleella Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat.

1995

Palkintona voitosta SDNL kustantaa Ultra Braksi nimetyn yhtyeen esikois-ep:n Houkutusten kiihottava maku, joka julkaistaan heinäkuussa 1995. Yhtyeen musiikissa on tietty taistolaisklangi, mutta vallankumouksellisuutta sieltä ei löydy. Nimikin on saanut vaikutteensa rintaviilimerkistä. ”Me voitais ihan yhtä hyvin soittaa ruotsinlaivalla”, sanoo bändin kitaristi Joel Melasniemi HS:n haastattelussa joulukuussa 1995.


1996

Yhtye siirtyy Johanna Kustannuksen riveihin, ja ensimmäinen levy Vapaaherran elämää julkaistaan. Levyn kappaleet kuten Kahdeksanvuotiaana, Sankaritar sekä Veturi, taksi, valtamerilaiva saavat paljon radiosoittoa esimerkiksi Radiomafiassa. ”Ultra Bra on todella hauska juttu. Sen kommarisaundi huvittaa ja hykerryttää. Jälkimaku on lämmin ja positiivinen. Yhtyeen konsepti on jälleen uusi retrokeksintö lukemattomien kertaustyylien ajassa. Mutta jos säveltäjä Kerkko Koskisen jälki-chydeniaalinen sapluuna ei jatkossa muutu, jää touhu tähdenlennoksi, tavallista fiksummaksi vitsiksi. Koko levyllinen on jo nyt liikaa, vaikka soitto- ja laulusuoritukset ovat mainioita”, kirjoittaa HS:n musiikkikriitikko Jukka Hauru levystä syyskuussa 1996.


1997

Toinen levy Kroketti julkaistaan. Sinä lähdit pois on albumin ainoa single ja se saa paljon radiosoittoa. Kappale Älä soita tänne enää koskaan on Isänmaan toivot -tv-sarjan tunnusmusiikkina.


1998

Osallistuu Suomen euroviisukarsintoihin. Tyttöjen välisestä ystävyydestä ei pääse viisuedustajaksi, mutta hitti siitä tulee. Samana vuonna laulaja Anna Tuluston ja yhtyeen tiet eroavat. ” Perusongelma oli, että Anna ei osannut laulaa”, tunnustaa Kerkko Koskinen seuraavana vuonna City-lehdessä. Sinä lähdit pois -video, jossa yhtye pyöräilee keltaisissa sadetakeissaan, voittaa Kultaisen Muuvin parhaasta kotimaisesta musiikkivideosta.


1999

Kolmas levy Kalifornia julkaistaan. ”Kolmannella levyllään Ultra Bra on musiikillisesti parempi kuin koskaan. Kalifornia on täyteläinen, täysipainoinen ja hienosti toteutettu tuote. Yhtyeen tyyli on kiteytynyt ja heikkoudet ovat poistuneet”, kirjoittaa HS:n Jukka Hauru.


2000

Yhtye hakee taas Euroviisuihin kappaleella Kaikki on hetken tässä, mutta ei pääse Suomen-karsintojen loppukilpailuun ”puhelinskandaalin” vuoksi. Viimeinen levy Vesireittejä ilmestyy ja myy platinaa. Myös single Heikko valo menestyy hyvin.


2001

Yhtye ilmoittaa jäävänsä tauolle, mikä käytännössä tarkoittaa lopettamista. ”Tauko on täysin määrittelemätön asia. Saattaa olla, että palaamme vielä. Ja yhtä todennäköistä on, että emme palaa”, sanoo Kerkko Koskinen IS:lle. Yhtye julkaisee tuplakokoelman Sinä päivänä kun synnyin. Soittaa lokakuussa viisi loppuunmyytyä jäähyväiskeikkaa peräkkäisinä päivinä Helsingin Tavastialla.


2007

Ultra Bra esiintyy Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa Tavastialla.

2012

Yhtye esiintyy Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan tukikonsertissa Helsingin jäähallissa. Arvioiden mukaan onnistunut ja hurmioituneen vastaanoton saanut keikka jättää presidenttiehdokkaan tapahtumassa kakkossijalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Nostalgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  5. 5

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  6. 6

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  7. 7

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  8. 8

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää