Kulttuuri    |   HS-analyysi

Synkkä kuvaus totalitarismista myytiin Yhdysvalloissa loppuun Trumpin tultua valtaan – Tällainen on George Orwellin 1984 ja näin se kuvaa myös Trumpin aikaa

Yhdysvalloissa myydään nyt kirjaa, joka kuvaa synkkää totuutta muuntelevaa hirmuvaltaa. Mitä 1984 kertoo omasta todellisuudestamme – vai kertooko se mitään?

Mitä Donald Trumpin Yhdysvalloissa luetaan?

Ainakin virkakauden ensimmäisinä päivinä kysyntää on dystopioille: synkille varoituksille siitä, mihin yhteiskunta voi pahimmillaan ajautua.

Viime päivinä Yhdysvalloissa on myyty valtavasti esimerkiksi George Orwellin Vuonna 1984:aa, viime vuosisadan tunnetuinta synkän tulevaisuuden kuvausta. Orwellin vuonna 1949 julkaistu romaani kipusi ensin verkon kirjakauppaa hallitsevan Amazonin myyntilistalle peräti kahtena eri painoksena, kovakantisena ja pokkarina. Kirja nousi ensin myyntilistan ykköseksi ja pian sen jälkeen sekä pokkari että kovakantinen painos myytiin loppuun.

Menestys on niin suurta, että kirjakustantamo Penguin kertoo ottavansa kirjasta uuden 75 000 kappaleen painoksen. Kirja on noussut myös Amazonin brittiläisen verkkokaupan kolmanneksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Orwellin vanavedessä myydyimpien listalle on noussut myös kaksi muuta dystopiakirjallisuuden klassikkoa, Uljas uusi maailma ja Fahrenheit 451.

Kiinnostus on huomattu Suomessakin, jossa kirjan oikeudet omistaa WSOY. Kustantamo on sopivasti ottamassa uutta painosta klassikosta.

”Suunnitelmissa oli ottaa uusi painos jo ennen tätä Amazon-uutista”, sanoo kustantaja Henrikki Timgren WSOY:ltä. Painos on Timgrenin mukaan ”joitakin tuhansia”.

”Edellinen painos loppui viime vuoden loppupuolella. Uusi painos on lähdössä nyt painoon. Se ilmestyy muutaman viikon sisällä.”

Mutta millainen kirja Vuonna 1984 sitten on?

Romaani kertoo synkästä tulevaisuudesta yhteiskunnassa, jossa kansalaisia valvotaan vuorokauden ympäri ja heille syötetään jatkuvasti valtiollista propagandaa. Totuutta muutetaan jatkuvasti puolueelle suotuisaksi. Kieltä ja ajattelua hallitaan.

Kirja on satiirista tieteiskirjallisuutta – sen on tarkoitus myös naurattaa absurdiudellaan – mutta sen satiiri on hyvin synkkää.

Orwellin teos oli aikanaan tieteiskirjallisuutta, mutta ajankohtaista sellaista. Toisen maailmansodan jälkeen totalitarismi oli vallassa Neuvostoliitossa, juuri kukistunut Saksassa ja sen uhka oli todellinen. Myös propagandan voima muuttaa mielipiteitä ja todellisuuskuvaa oli tuoreena mielessä lännessäkin.

Mutta miksi kirja resonoi nyt, Trumpin ajassa?

Esimerkiksi nämä teemat tuntuvat, jos niin haluaa ajatella, pelottavankin ajankohtaisilta:

 

Isoveli valvoo

1984:n keskeinen taustahahmo, jonka varjossa kaikki tapahtuu, on Isoveli. Häntä esittävät tuimat kasvot julisteissa ja ruuduilla, mutta kukaan ei tiedä kuka hän on, ovatko kasvot oikeasti hänen – tai onko häntä edes olemassa.


Ajatus kaikkialla läsnä olevasta, tuntemattomasta, totaalista valtaa pitävästä hallitsijasta luo jatkuvan vainoharhaisuuden ilmapiirin. Se on keskeistä kirjassa valtaapitävän Puolueen ylivallan säilymiselle kirjan kuvaamassa Oseanian valtiossa.

Oseanian kansalaisia valvotaan jatkuvasti. Keskeinen valvonnan muoto on ”teleruutu”. Se on televisiota muistuttava laite, joka jokaisella on pakko olla kotonaan. Se täytyy pitää käytännössä koko ajan päällä. Teleruutu lähettää Puolueen propagandaa ja alemmille yhteiskuntaluokille turruttavaa viihdettä.

Teleruudun pirullisuus on siinä, että se toimii kahteen suuntaan. Se ei ole vain vastaanotin vaan myös lähetin. Teleruutu tarkkailee koko ajan kuvan ja äänen välityksellä, mitä kansalaiset kodeissaan tekevät.

Orwell ei kirjoittaessaan tiennyt nykyteknologiasta mitään. Hänen synkkä kuvansa teknologian seurantavoimasta nousee kuitenkin jatkuvasti esille, kun puhutaan digitaalisesta yksityisyyden suojasta.

Mobiililaitteet, läppärit ja pelikonsolit seuraavat toimintaamme ja liikkeitämme internetissä ja välittävät tiedon lukuisille eri tahoille. Sen lisäksi ne voivat helposti tallentaa meitä sekä kameroilla että mikrofoneilla. Useiden eri laitteiden mikrofonit tallentavat ympäröiviä ääniä passiivisesti koko ajan. Lopulliset rajanvedot siitä, mikä on luvallista tallentamista ja mikä ei, ovat vielä tekemättä.

Meistä tallennettua dataa käytetään pääasiassa kaupallisesti, mainosten suunnitteluun ja kohdentamiseen. Terrorismin lisääntyessä syntyy kuitenkin poliittista painetta datan valtiolliseen käyttöön. Jo nyt viranomaiset voivat eri maissa saada poikkeuslainsäädännön turvin tietoja käyttöönsä.

Oikeassa totalitarismissa Orwellin visioista on jopa tehty todellisuutta. Oseanian tapaan Pohjois-Koreassa jokaisessa kodissa on pakko olla vastaanotin ja kaiutin, joita käytetään vain valtion viestintään. Kaiuttimista lähetetään jatkuvasti valtion virallisen ideologian mukaista propagandaa.

 

Totuusministeriö

Toinen keskeinen yhtymäkohta Vuonna 1984:n fiktion ja meidän aikamme välillä on totuuden käsitteen muuttuminen parhaimmillaan joustavaksi, pahimmillaan merkityksettömäksi.

Donald Trumpin hallinto näyttää heti aloitettuaan kiihdyttäneen tätä muutosta.

Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway puolusteli Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin vääristelyltä tai suoranaisilta valheilta vaikuttaneita puheita sillä, että tämä esitti ”vaihtoehtoisia tosiasioita”. Trumpin nousu valtaan erittäin kiistanalaisilla puheilla on aloittanut keskustelun ”totuuden jälkeisestä ajasta”.Mitä tämä tarkoittaa?

Yksi vastaus on relativismi, jonka mukaan useampi näkökanta ja käsitys siitä miten asiat ovat, voivat kaikki olla paikkansapitäviä tai vähintäänkin hyväksyttäviä. Relativismin maailmassa absoluuttisia totuuksia ei ole, on vain tarinoita ja käsityksiä.

Jos ”totuuden jälkeinen aika” on tietoisesti käynnistetty projekti, lähestytään jo enemmän Orwellin ajatuksia. Verkon valeuutisten laatijat kertovat usein tiedostavansa tuottavansa väärää tietoa, mutta tällä ei ole heille merkitystä. Juuri tässä on yhteys nykyhetken tilanteen ja Orwellin romaanin välillä.

Tämän kehityssuunnan ovat mahdollistaneet poliittisen populismin nousu sekä internet.

Populismi typistää politiikan tekemisen yksinkertaisiin, tunteisiin vetoaviin viesteihin, joiden suhde todellisuuteen on täysin toissijaista. Osa valeuutisten laatijoista tekee samaa vain rahanhimossa: keksityt tarinat tuovat mainostuloja. Internet on joka tapauksessa tehnyt viestinnästä valtavan moniäänistä.


Tässä on myös keskeinen ero Orwellin maailmaan.

Vuonna 1984:n maailmassa kaikki viestintä on vain yhden tahon, Puolueen, käsissä ja juuri tämä mahdollistaa totuuden muuntamisen. Totuusministeriö on Oseanian propagandaministeriö, jonka päätehtävä on tuottaa valheita. Ne ovat valheita, jotka sopivat Puolueen ideologiaan ja siten pitävät järjestelmää yllä.

Käytännössä ministeriö käy läpi kaikkea, mitä on kirjoitettu siitä mitä on tapahtunut – historian kirjoista päivän uutisiin. Jos ilmenee jotain, mikä on ideologialle vastaista, se muutetaan.

Työ on loputonta. Jatkuvasti ilmenee uusia ongelmia, uusia umpikujia, uusia epäselvyyksiä ja ristiriitaisuuksia, jotka pitää peittää tai pyyhkiä pois.

Nykymaailmassa tällaisen totaalisen kontrollin tilalla on totaalinen kaaos.

Vaihtoehtoisia näkemyksiä, tulkintoja, versioita ja suoranaisia valheita voidaan jakaa käytännössä yhtä tehokkaasti kuin perinteistä, journalistisia arvoja tai tieteen vaatimuksia kunnioittavaa viestintää. Äärimmäisessä markkinataloudessa asiakas valitsee itselleen mieluisen viestin. Markkinoilla totuus kärsii nopeasti inflaatiosta ja menettää arvonsa.

 

Muistiaukko

Muistiaukko tarkoittaa Orwellin romaanissa järjestelmää, jolla poistetaan ja muutetaan vanhoja dokumentteja. Tällainen poistaminen ja muuttaminen on Totuusministeriön päivittäistä perustyötä. Tavoitteena on tehdä dokumenttien käsittelemä asia olemattomaksi. Jos jostain asiasta ei löydy dokumentaatiota, sitä ei ole koskaan tapahtunutkaan.

Trumpin hallinto on jo tehnyt eräänlaisia muistiaukkoja. Trumpin hallinto esimerkiksi poisti Valkoisen talon sivuilta huomiot ilmastonmuutoksesta.

Jokainen uusi presidentti muuttaa hallintonsa alussa agendaa, joka presidentin nimissä on julkisuudessa, mutta Trumpin tekemät kokonaiset poistot ovat poikkeuksellisen voimakkaita toimenpiteitä.

Tuttu sanonta kertoo, että voittajat kirjoittavat historian. Orwellin romaani näyttää todellisten voittajien olevan niiden, jotka pyyhkivät historian pois. Se on todellista valtaa, valtaa yli todellisuuden. Esimerkiksi Neuvostoliitossa tästä tehtiin totta: vallanpitäjät poistivat valokuvista kiusallisiksi käyneitä poliittisia hahmoja ja muunsivat todellisuuden näin itselleen edulliseksi.

Pohjois-Koreassa käytäntö jatkuu edelleen.

 

Uuskieli

Orwellin satiirisen romaanin hauskimpia keksintöjä on Uuskieli eli Newspeak. Se on kieli, joka vastaa Puolueen ideologian, englantilaisen sosialismin vaatimuksiin. Uuskieltä hallinnoidaan ja muokataan koko ajan.

Kielestä leikataan pois yksilöllisyyteen ja vapauteen liittyvää käsitteistöä ja vahvistetaan Isoveljen ja Puolueen asemaa ylläpitävää sanastoa.

Samalla Puolue yrittää supistaa Uuskielen sanaston mahdollisimman pieneksi. Mitä vähemmän eri sanoja on, sitä helpompi viestintää on hallita.

Tämä johtaa myös vielä syvempään kontrolliin. Tässä tulemme romaanin Vuonna 1984 kaikkein synkimmälle ja valitettavasti omaan aikaamme nähden myös hyvin olennaiselle alueelle.

Kuten Vesa Sisättö kirjoittaa Vuonna 1984:n vuonna 1999 tehdyn uuden käännöksen pokkarilaitoksen esipuheessa, ”kun ei ole käsitteitä, joilla puoluetta voi vastustaa, ei voi edes ajatella sen vastustamista, saati puhua siitä”.

Todellinen valta on valtaa siihen, mitä ajattelemme.

Uuskielessä on myös sanoja, joilla on ristiriitainen merkitys. Tämä pätee erityisesti sanoihin, jotka koskevat oikeaa ja väärää, totuutta ja valhetta. Tämä tukee kansalaisilta odotettua ”kaksoisajattelua”.

Trumpin neuvonantajan Conwayn käyttämä ilmaisu ”vaihtoehtoiset tosiasiat” voisi olla Uuskielen oppikirjasta. Se on itsensä kanssa ristiriidassa oleva ilmaisu, joka koskee totuutta ja valheellisuutta.

 

Kaksoisajattelu

Oseanian asukkaiden tulee harjoitella kaksoisajattelun taitoa. Se on ainoa tapa, jolla kukaan voi oikeastaan elää yhteiskunnassa, jossa totuutta muutetaan niin nopeasti, että ristiriidoilta, aukoilta ja omituisuuksilta ei voi välttyä.

Ne täytyy oppia sivuuttamaan.

Orwell kuvaa kirjassaan, miten kaksoisajattelu tarkoittaa kahta erilaista ajatusoperaatiota.

Ensinnäkin, kansalaisten täytyy osata olla kahta mieltä monista asioista. Samaan aikaan pitää ajatella esimerkiksi, että demokratia on mahdotonta ja että Puolue on demokratian puolustaja. Ristiriita kiteytetään iskulauseissa kuten ”Sota on rauhaa”, ”Tietämättömyys on voimaa” ja ”Vapaus on orjuutta”.

Toiseksi, kansalaisen pitää osata hallita omaa muistamistaan ja unohtamistaan. Täytyy voida unohtaa ja sen jälkeen unohtaa, että on unohtanut.

Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa vain sitä, että ihmisparat Orwellin satiirisessa hirmuvaltiossa tekevät parhaansa pysyäkseen järjissään.

Keskenään ristiriitaisten näkemysten käsitteleminen on psykologisesti tilanne, joka normaalisti aiheuttaisi kognitiivisen dissonanssin eli sisäisen ristiriidan. Romaanissa näin ei ole. Ihmiset eivät tiedosta ajattelunsa ristiriitoja.

Tämä on hyvin usein totta ihan oikeassakin maailmassa. Me kaikki joskus syyllistymme kaksoisajatteluun, varsinkin kun siirrymme yhdestä sosiaalisesta tilanteesta toiseen.

Meidän pienet kaksinaisuutemme näyttäisivät olevan kuitenkin aika kevyitä hairahduksia verrattuna Donald Trumpiin itseensä.

Voisi ajatella, että tällä hetkellä maailman tunnetuin kaksoisajattelija on juuri Trump. Hän puhuu jatkuvasti ristiriitaisesti, kumoten sen mitä aiemmin on sanonut ja sen jälkeen kiistää tekevänsä niin.

Kyse ei ole pelkästään valheista, vaan nimenomaan kaksoisajattelusta, koska kuten Donald Trumpista kirjan tehnyt Saska Saarikoski kirjoitti tiistaina HS:ssä, Trump tavallaan uskoo omiin valheisiinsa.

”Trumpin lakimies on paljastanut Trumpin uskovan Hitlerin suuren valheen teoriaan, jonka mukaan valehdella pitää aina tarpeeksi härskisti, sillä ihmiset epäilevät pieniä valheita, mutta suuret valheet menevät yli heidän ymmärryksensä”, Saarikoski kirjoitti.

Tässä kohdassa Orwellin Vuonna 1984 herättää kiinnostavan kysymyksen. Voisiko yksi, ehkä tiedostamaton syy, Trumpin menestykselle olla se, että hän esimerkillään antaa kansalaisille luvan kaksoisajatteluun? Kaksoisajattelu näet on jotain, mitä hyvin suuri osa ihmisistä haluaisi tehdä.

Miksi ihmiset sitten haluavat kaksoisajatella?

Koska se on helppoa. Kaksoisajattelu yksinkertaisesti tekee elämästä helpompaa. Kun voin turvautua kaksoisajatteluun, kukaan ei haasta minua ja näkemyksiäni ja minulla on oikeus vaihtaa näkemyksiäni niin usein kuin haluan, eikä minun tarvitse olla johdonmukainen.

Kun Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos oli selvillä, Trumpin tukija, miljonääri Peter Thiel esitti hyvän kiteytyksen siitä, miksi media ei osannut ennustaa Trumpin voittoa. Media otti Trumpin puheet kirjaimellisesti, mutta ei vakavasti. Hänen äänestäjänsä ottivat hänet vakavasti, mutta eivät ottaneet hänen puheitaan kirjaimellisesti.

Orwellilainen tulkinta voisi olla, että Trumpin äänestäjät osasivat lukea ehdokkaan puheita oikealla kielellä, kaksoisajattelun kielellä.

 

Ajatusrikos

Kansalaisia valvovien laitteiden, kuten teleruudun, yksi tehtävä on yrittää selvittää mitä he ajattelevat. Teleruutu tarkkailee pienimpiäkin ilmeitä ja liikkeitä, voidakseen päätellä liikkuuko heidän mielessään mahdollisesti järjestelmänvastaisia ajatuksia.

Vääriä ajatuksia, jotka eivät sovi Puolueen ideologiaan, kutsutaan ”ajatusrikoksiksi”. Yhdysvaltojen uusi äärioikeisto alt-right on ottanut ajatusrikos-käsitteen omakseen. Liike on kuitenkin kääntänyt sen merkityksen nurinpäin.

Liike väittää, että heitä syytetään perusteettomasti ajatusrikoksista. Heidän mukaansa liberaalit ja media ovat kuin dominoiva Isoveli, joka ei suvaitse omasta linjastaan poikkeavia näkemyksiä.

Orwellin synkässä maailmassa ajatusrikoksia vastaan on tehokas keino. Sitä kutsutaan rikosstopiksi.

 

Rikosstoppi

Rikosstoppi on Oseanian propagandavallan ehkä pirullisin toimintatapa. Siinä kansalainen, ihmisyksilö, on sisäistänyt kontrollin ja itse vapaaehtoisesti estää itseään toteuttamasta ajatusrikoksia.

Orwell kuvailee kirjassaan rikosstoppia seuraavaan tapaan. Engsos tarkoittaa Puolueen ideologiaa, englantilaista sosialismia:

Rikosstoppi tarkoittaa kykyä pysähtyä ikään kuin vaistomaisesti kulloisenkin vaarallisen ajatuksen kynnykselle. Se merkitsee sitä ettei ymmärrä analogioita, ettei pysty havaitsemaan loogisia virheitä, että ymmärtää väärin yksinkertaisimmatkin perustelut jos ne sotivat Engsosia vastaan, ja kyllästyy tai kiukustuu jokaiseen ajatuskulkuun, joka lähtee kehittymään kerettiläiseen suuntaan. Rikosstoppi merkitsee siis turvallista typeryyttä.”

Rikosstopin viekkaus on siinä, että jos käytän sitä oikein, en edes tiedä käyttäväni sitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  5. 5

   Yhdysvallat näytti voimaa Pohjois-Korealle: Lensi pommikoneilla ja hävittäjillä rannikon tuntumassa

  6. 6

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää