Kulttuuri

Monoclen päätoimittaja ja tyyliguru arvostelee brittilehdessä rajusti Akateemista kirjakauppaa – Akateemisen toimitusjohtaja harmissaan

Monoclen päätoimittaja Tyler Brûlé syyttää Akateemisen kirjakaupan uusia omistajia maailman kauneimpiin kuuluvan liiketilan rappiosta.

Tyylitoimittaja Tyler Brûlé hyökkää kovasanaisesti Helsinkiä vastaan. Brûlé ruotii talouslehti Financial Timesin kirjoituksessa erityisesti Akateemista kirjakauppaa, joka on hänen mukaansa enää varjo entisestä loistostaan.

”Miten Akateemisen kirjakaupan on annettu muuttua arvottomaksi sekamelskaksi”, Tyler Brûlé ihmettelee.

Brûlé on kuulu toimittaja ja tyyliguru, joka työskentelee päätoimittajana brittiläisessä tyylilehti Monoclessa.

Monocle-lehti taas on aiemmin tunnettu syvästä Suomi-rakkaudesta. Esimerkiksi vuonna 2012 lehti esitteli Suomea 24-sivuisessa liitteessä ja vuonna 2011 Monocle valitsi Helsingin maailman parhaaksi kaupungiksi asua.

Vuotta myöhemmin Helsinki sijoittui samalla listalla kakkoseksi Zürichin jälkeen. Vuonna 2013 lehden suorittamassa elämänlaatuvertailussa Helsinki oli kolmannella sijalla.

Nyt Brûlé kertoo kirjoituksessaan, miten hänen suhteensa Helsinkiin ja erityisesti Akateemiseen kirjakauppaan on vuosikymmeniä vanha. Kirjakauppaa Esplanadilla hän pitää vanhana, rakkaana ystävänään.

”Ja ulkoa kaikki näyttää siltä kuin aina ennenkin”, Brûlé kirjoittaa mutta lähemmäs tarkastelussa kaikki ei olekaan kunnossa.

”Miten Akateemisen kirjakaupan on annettu muuttua arvottomaksi sekamelskaksi.”

Ensimmäisen kerran Brûlé kertoo vierailleensa kirjakaupassa vuonna 1983 matkustaessaan silloin ensi kertaa Suomeen. Brûlé on kasvanut Kanadassa ja hänellä on sukujuuria Virossa. Brûlé muistelee kirjoituksessaan, että 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla hän kävi kaupassa lähes jokaisella Suomen-matkallaan. Kirjakaupassa kului paljon aikaa.

Brûlén mukaan Alvar Aallon suunnittelema kirjakauppa tavaratalo Stockmannia vastapäätä on yksi maailman kauneimpia kauppahuoneistoja elegantin valaistuksensa, avoimen tilansa ja herkkien kaariensa vuoksi.

Brûlé syyttää omistajanvaihdosta muutoksista, joista hän nostaa esiin erityisen yhden: sen miten television aamushow’n sohvat ovat vieneet tilan sanoma- ja aikakauslehdiltä, joita ennen kirjakaupassa myytiin. Stockmann myi kirjakaupan mediakonserni Bonnierille 2015.

”Jos nätisti sanotaan, kulttuuri-instituutio on mennyt hukkaan”, Brûlé kirjoittaa.

Brûlén mukaan Suomi on köyhtynyt samalla kun kirjat, kartat ja muut eivät ole esillä kirjakaupassa samassa järjestyksessä kuin ennen.

Brûlé hämmästelee myös rappion ajoitusta. Muualla vanhat kirjakaupat elävät uutta tulemistaan, mutta Helsingin arkkitehtoninen ja kulttuurinen ylpeys on päästetty alennustilaan.

Brûlén mukaan kirjakaupan johdon onkin nyt aika tarttua toimeen ja antaa liikkeelle se arvo, mikä sille kuuluu.

Akateemisessa kirjakaupassa ollaan Brûlén arviosta harmissaan.

”Ikävää, että muutokset ovat olleet hänelle pettymys”, sanoo toimitusjohtaja Anne Kariniemi Akateemisesta kirjakaupasta. Hän sanoo, että vaikka nimikemäärä on laskenut, Akateeminen on silti edelleen laajan valikoiman kirja- ja lehtikauppa.

Kariniemen mukaan Akateemisen kirja- ja lehtivalikoimaa kehitetään jatkuvasti. ”Haluamme tarjota sitä valikoimaa, mitä asiakkaat haluavat”, toimitusjohtaja sanoo.

Kariniemi haluaisi myös tavata Brûlén ja näyttää, että sitä vanhaa henkeä löytyy yhä, vaikka muutoksia onkin ollut.

”Haluaisin tutustuttaa hänet henkilökuntaamme, alan ammattilaisiin, joista jokainen on kirjan ja lukemisen rakastaja.”

Monoclen päätoimittaja Brûlé ei ole ensimmäinen ulkomaalainen, joka arvostelee Suomea ja Helsinkiä oman kulttuurin ja perinteiden arvostuksen puutteesta.

Vastaavaa kritiikkiä on julkaistu paljon viime aikoina arkkitehtuurin saralla. Financial Timesin kriitikko Edwin Heathcote arvosteli tuoreeltaan kovin sanoin Helsinkiä Clarion-hotellin rakentamista. Heathcoten mukaan talo on mitäänsanomaton.

Löylystä ja Altaasta hän sen sijaan oli innostunut, ja Alvar Aallon perintöä hän piti arvossa. Heathcoten mietteitä Helsingistä voi lukea lisää tästä.

Vuonna 2015 brittiläinen arkkitehtuurikriitikko Jonathan Glancey ihmetteli Arkkitehti-lehdessä helsinkiläistä nykymenoa. Glancey muun muassa äimisteli, miksi Akateemiseen kirjakauppaan on voitu avata Starbucks-kahvila, ja miksi Eliel Saarisen ”upea päärautatieasema on häpäisty Burger Kingillä”.

Glanceyn tuohtumuksesta voi lukea lisää tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kirjakaupat
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  8. 8

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  9. 9

   Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

  10. 10

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää