Valikko
Kulttuuri

Taiteilija pystytti Berliinin Suomi-instituuttiin kasvihuoneen ja yleisö tuo sinne bakteerit

Ajatus kiertokulusta on kasvatusteltassa jatkuvasti läsnä, kertoo kuvataiteilija Tuomas A. Laitinen.

Berliini

Kun käsitteillä ja tilalla taidetta tekevän taiteilijan istuttaa hetkeksi keskelle omaa teostaan, saa kuulla paljon käsitteitä. Tilan saa myös haltuun.

Tuomas A. Laitinen on pystyttänyt Berliinin Suomi-instituuttiin kasvatusteltan. Ne ovat kasvihuoneita, joiden materiaali tukee tiettyjen organismien kasvua. Teltta on valoa heijastavaa ja lämpöä eristävää mylar-heijastinmuovia.

Laitinen on teltasta innoissaan. Erityisesti hän pitää sen ilmastointiaukoista. ”Ajatus kiertokulusta on koko ajan läsnä”, hän sanoo.

Kasvatusteltta on kehys Thermocene-nimiselle installaatiolle, jonka sisään Laitinen astuu. Hän istahtaa kaljakorille, joka on kääritty muuttohuopaan.

Istuin on itse asiassa osa naapuriteosta. Berliiniläinen Raumlaborberlin-arkkitehtuurikollektiivi on tehnyt samaan tilaan Habitation Objects -nimisen teoksen, jossa Suomi-instituutin huonekaluja ja erilaisia esineitä on kääritty muuttohuopiin kuin odottamaan muuttoa uuteen tilaan.

Osa muuttovalmiiksi paketoiduista huonekaluista siirtyy välillä osaksi Laitisen installaatiota, esimerkiksi silloin, kun teltassa järjestetään keskustelu­tilaisuuksia tai lukupiirejä.

Laitista kiinnostavat muutokset ja materiaalit ja taiteenfilosofiana uusmaterialismi. ”Teokseni ovat abstrakteja, ne ovat alusta ajattelulle”, hän sanoo.

Kasvatustelttaan Laitinen on viritellyt kupariputkiston. Kupari on kiinnostanut Laitista jo pitkään, koska se on materiaali, jota käytetään energian siirtämisessä.

”Kupari on materiaalina antimikrobiaalinen”, Laitinen selostaa.

Antimikrobiaalinen tarkoittaa pieneliöiden kasvua ehkäisevää. ”Kupari tuhoaa bakteereita.”

Pieneliöt kiinnostavat Laitista, eikä hän suinkaan vain ehkäise niiden kasvua. Kupariputkien alla installaatiossa kasvaa kaikenlaista, muun muassa levää. Leväakvaarion vieressä on juurettomia ilmakasveja. Teokseen kuuluu myös esimerkiksi Laitisen tekemiä lasikimpaleita, joista tulevat mieleen bakteerit.

Teltassa on lämpimämpää kuin tilassa sen ulkopuolella. Laitista kiinnostaa sisäilma ja se, millaisia bakteereita hänen teoksessaan käyvät ihmiset sinne mukanaan tuovat. Toisaalta teoksen kasvit nimenomaan puhdistavat ilmaa, hän sanoo.

”Kun menee johonkin tilaan, tuo mukanaan ihan uuden eliöstön. Olenkin tässä teoksessa miettinyt migraation käsitettä.”

Migraatio tarkoittaa biologian kielessä esimerkiksi sitä, että joltakin alueelta muuttaa eläimiä toisille alueille.

Ihmisiäkin muuttaa alueelta toiselle. ”Ja kun muutamme jonnekin, muutamme myös sitä tilaa, jonne tulemme.”

Teoksellaan Laitinen tutkii kiertokulun lisäksi kotia. Koti ei tosin ole hänelle mitään kovin pysyvää. ”Ihan jo siksi, että työn vuoksi vaihdan usein maata ja paikkaa.”

Tämä teos on osa Suomen Hollannin, Berliinin, Lontoon ja Pariisin kulttuuri-instituuttien Mobile Home 2017 -kokonaisuutta. Kussakin kulttuuri-instituutissa on käynnissä jokin hanke, jossa tutkitaan kodin merkityksiä.

Laitinen sanoo, että hänen teoksensa pohtii enemmänkin tulevaisuuden asumista. Sitä, mihin ihmistenkin on sopeuduttava, kun ilmasto muuttuu.

”Kotia paremmin tämä on suoja, jonka saa nopeasti pystyyn ja joka varastoi lämpöä.”

Teoksessa vieraileville on tarjolla myös käyttöohje – ohje­vihko muistuttaa jääkaapin ohjetta. ”Siihen on listattu kaikki teoksen materiaalit.”

Teoksen saa ymmärtää niin kuin haluaa. Laitinen on tyytyväinen siitä, että teos on tila tilassa. Suomi-instituutti järjestää installaatiossa kaikenlaista ohjelmaa, kuten keskustelutilaisuuksia ja kirjailijatapaamisia.

”Koko teos on vihjeitä. Kun tänne tulee sisälle, teos muuttuu.”

Kuka?

Tuomas A. Laitinen


 Vuonna 1976 syntynyt kuvataiteilija.

  Valmistunut Kuvataide­akatemian Tila-aikataiteen koulutusohjelmasta

vuonna 2008.

 Palkittu Suomen taide­akatemian palkinnolla 2013.

 Mukana Kiasman ­Ars17-näyttelyssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Berliini
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää