Valikko
Kulttuuri

Taiteilija pystytti Berliinin Suomi-instituuttiin kasvihuoneen ja yleisö tuo sinne bakteerit

Ajatus kiertokulusta on kasvatusteltassa jatkuvasti läsnä, kertoo kuvataiteilija Tuomas A. Laitinen.

Berliini

Kun käsitteillä ja tilalla taidetta tekevän taiteilijan istuttaa hetkeksi keskelle omaa teostaan, saa kuulla paljon käsitteitä. Tilan saa myös haltuun.

Tuomas A. Laitinen on pystyttänyt Berliinin Suomi-instituuttiin kasvatusteltan. Ne ovat kasvihuoneita, joiden materiaali tukee tiettyjen organismien kasvua. Teltta on valoa heijastavaa ja lämpöä eristävää mylar-heijastinmuovia.

Laitinen on teltasta innoissaan. Erityisesti hän pitää sen ilmastointiaukoista. ”Ajatus kiertokulusta on koko ajan läsnä”, hän sanoo.

Kasvatusteltta on kehys Thermocene-nimiselle installaatiolle, jonka sisään Laitinen astuu. Hän istahtaa kaljakorille, joka on kääritty muuttohuopaan.

Istuin on itse asiassa osa naapuriteosta. Berliiniläinen Raumlaborberlin-arkkitehtuurikollektiivi on tehnyt samaan tilaan Habitation Objects -nimisen teoksen, jossa Suomi-instituutin huonekaluja ja erilaisia esineitä on kääritty muuttohuopiin kuin odottamaan muuttoa uuteen tilaan.

Osa muuttovalmiiksi paketoiduista huonekaluista siirtyy välillä osaksi Laitisen installaatiota, esimerkiksi silloin, kun teltassa järjestetään keskustelu­tilaisuuksia tai lukupiirejä.

Laitista kiinnostavat muutokset ja materiaalit ja taiteenfilosofiana uusmaterialismi. ”Teokseni ovat abstrakteja, ne ovat alusta ajattelulle”, hän sanoo.

Kasvatustelttaan Laitinen on viritellyt kupariputkiston. Kupari on kiinnostanut Laitista jo pitkään, koska se on materiaali, jota käytetään energian siirtämisessä.

”Kupari on materiaalina antimikrobiaalinen”, Laitinen selostaa.

Antimikrobiaalinen tarkoittaa pieneliöiden kasvua ehkäisevää. ”Kupari tuhoaa bakteereita.”

Pieneliöt kiinnostavat Laitista, eikä hän suinkaan vain ehkäise niiden kasvua. Kupariputkien alla installaatiossa kasvaa kaikenlaista, muun muassa levää. Leväakvaarion vieressä on juurettomia ilmakasveja. Teokseen kuuluu myös esimerkiksi Laitisen tekemiä lasikimpaleita, joista tulevat mieleen bakteerit.

Teltassa on lämpimämpää kuin tilassa sen ulkopuolella. Laitista kiinnostaa sisäilma ja se, millaisia bakteereita hänen teoksessaan käyvät ihmiset sinne mukanaan tuovat. Toisaalta teoksen kasvit nimenomaan puhdistavat ilmaa, hän sanoo.

”Kun menee johonkin tilaan, tuo mukanaan ihan uuden eliöstön. Olenkin tässä teoksessa miettinyt migraation käsitettä.”

Migraatio tarkoittaa biologian kielessä esimerkiksi sitä, että joltakin alueelta muuttaa eläimiä toisille alueille.

Ihmisiäkin muuttaa alueelta toiselle. ”Ja kun muutamme jonnekin, muutamme myös sitä tilaa, jonne tulemme.”

Teoksellaan Laitinen tutkii kiertokulun lisäksi kotia. Koti ei tosin ole hänelle mitään kovin pysyvää. ”Ihan jo siksi, että työn vuoksi vaihdan usein maata ja paikkaa.”

Tämä teos on osa Suomen Hollannin, Berliinin, Lontoon ja Pariisin kulttuuri-instituuttien Mobile Home 2017 -kokonaisuutta. Kussakin kulttuuri-instituutissa on käynnissä jokin hanke, jossa tutkitaan kodin merkityksiä.

Laitinen sanoo, että hänen teoksensa pohtii enemmänkin tulevaisuuden asumista. Sitä, mihin ihmistenkin on sopeuduttava, kun ilmasto muuttuu.

”Kotia paremmin tämä on suoja, jonka saa nopeasti pystyyn ja joka varastoi lämpöä.”

Teoksessa vieraileville on tarjolla myös käyttöohje – ohje­vihko muistuttaa jääkaapin ohjetta. ”Siihen on listattu kaikki teoksen materiaalit.”

Teoksen saa ymmärtää niin kuin haluaa. Laitinen on tyytyväinen siitä, että teos on tila tilassa. Suomi-instituutti järjestää installaatiossa kaikenlaista ohjelmaa, kuten keskustelutilaisuuksia ja kirjailijatapaamisia.

”Koko teos on vihjeitä. Kun tänne tulee sisälle, teos muuttuu.”

Kuka?

Tuomas A. Laitinen


 Vuonna 1976 syntynyt kuvataiteilija.

  Valmistunut Kuvataide­akatemian Tila-aikataiteen koulutusohjelmasta

vuonna 2008.

 Palkittu Suomen taide­akatemian palkinnolla 2013.

 Mukana Kiasman ­Ars17-näyttelyssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Berliini
 • Anna-Liina Kauhanen
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  7. 7

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Japanin hävittäjiä liittyi Yhdysvaltojen laivasto-osastoon, Pohjois-Korea uhkasi upottaa tukialuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää