Valikko
Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Svenska Teaternin uutuusnäytelmä on viiden tähden täysosuma

Peggy Pickett ser Guds ansikte -näytelmän kammottava satiiri ei säästä ketään.

Näytelmä

Peggy Pickett ser Guds ansikte. Ensi-ilta Svenska Teaternin Amos-näyttämöllä. Teksti Roland Schimmel­pfennig, ruotsinnos Ulf Peter Hallberg, ohjaus Anna-Mari Karvonen, skenografia, valo- ja pukusuunnittelu Jaakko Pietiläinen, äänisuunnittelu Hanna Mikander, hiukset ja maskit Pirjo Ristola. ★★★★★

Svenska Teaternin Amos-näyttämöllä on nyt mahdollisuus kokea huima porautuminen nykyihmiseen. Anna-Mari Karvosen ohjaama Peggy Pickett ser Guds ansikte (Peggy Pickett näkee Jumalan kasvot) on rauhaton, mutta samalla täsmällinen, koko ajan räjähdysaltis mutta ­ainoatakaan yksityiskohtaa hukkaamaton kaleido­skoppi länsimaisesta ihmisestä.

Pariskunnat tapaavat toisensa kuuden vuoden tauon jälkeen. Toinen pari, Karin (Minttu Mustakallio) ja Martin (Niklas Åkerfelt), on viettänyt tuon ajan kehitysmaassa lääkärintöissä. Toinen pari, Liz (Cecilia Paul) ja Frank (Kristoffer Möller) taas luonut mukavat oltavat kotimaassa ja rikastunut.

Esityksen keskeinen symboli on muovinen Peggy Pickett -nukke, jonka kotimaassa asuva pariskunta on ostanut afrikkalaiselle lapselle lahjaksi. Afrikassa työskennellyt pariskunta ei ole ottanut siellä hoitamaansa lasta mukaansa, heillä on tuliaisina vain afrikkalainen puunukke.

Saksalaisen nykynäytelmäkirjailija Roland Schimmlepfennigin Peggy Pickett ser Guds ansikte sai alkunsa, kuin kirjailijaa pyydettiin kirjoittamaan Afrikasta ja aidsista. Pariskunnat edustavatkin kahta eri näkökulmaa Afrikkaan; sekä asiantuntijoiden katsetta että tavallisen länsimaisen ihmisen pelkoja ja luuloja.

Esityksen pohjavirta on tuskainen. Ihminen ei pysty kontrolloimaan itseään eikä maailmaa. Sen yhteiskunnallinen analyysi on aidosti globaali, näytelmä on tosissaan. Se on kammottava satiiri, jonka pilkka ei säästä ketään.

Karvonen osaa nähdä jokaisen henkilön kolmiulotteisesti. Jokainen hetki, jokainen nyanssi on hiuksenhienosti ja samalla kokonaisvaltaisesti nähty. Kolmiulotteisuus kulkee joka tasolla. Näyttelijät puskevat välillä ulos rooleistaan, välillä palaavat draaman sisälle, ovat lähelle tulevia kertojia ja etäältä katsottavia hahmoja.

Näyttelijät ovat haastaneet itseään todella paljon, ja heidän energiallaan esitys virtaa koko ajan odottamattomiin suuntiin ja uusiin ulottuvuuksiin. Teksti ei jähmetä esiintymistä vaan avaa esiintyjistä koko ajan uusia puolia.

Ihmisen ja elämän arvaamattomuutta ei esitetä roiskien vaikka samppanja ja likööri virtaavat, henkilöt tekevät tarpeensa kokolattiamatolle, kaikki ovat olleet kaikkien kanssa ja väkivalta esitetään äänisuunnittelun avittamana, tyyliteltynä riehuntana.

Jaakko Pietiläisen suunnittelemat, kuin ihmisläskistä tehdyt sohva sekä tuolit, joihin on veistetty ihmiset päät muistuttavat koko ajan siitä, miten kaikki mukavuudet on rakennettu toisten ihmisten lihasta. Samalla ne muistuttavat niistä raameista, joihin meidät on asetettu.

Näyttämökuva ei kuitenkaan ole pelkästään groteski, se on myös kaunis bebe-leivoksineen, elokuvallisine efekteineen ja kullankimaltavine pukuineen.

Peggy Pickett ser Guds ansikte ei sorru mihinkään moneen kertaan toistettuun porvariston hillityn ulkokuoren alla elävän eläimellisyyden pilkkaan, vaan se osuu katsojaan paljon mielenkiintoisemmin, paljon satuttavammin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näytelmät
 • Teatteriarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  9. 9

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää