Valikko
Kulttuuri

Suomea Euroviisuihin edustamaan päässyt Norma John kappaleestaan: ”On se myös jossain määrin haastavaa, että tää on näin riisuttu”

”Terapiabändi” lähtee Kiovaan tummalla suruballadilla.

Alkuun musavisakysymys: ketkä ovat olleet 2010-luvulla Suomen euroviisuedustajat?

Tämän vuoden viisuedustajan Norma John -yhtyeen pianisti Lasse Piirainen aloittaa: ”Krista Siegfrids, Softengine, Sandhja.”

”Pertti Kurikan nimipäivät”, jatkaa laulaja Leena Tirronen.

Siihen tyssää.

”Pahan pistit”, Piirainen sanoo.

Vuotta 2013 vanhempia edustajia, Kuunkuiskaajia, Paradise Oskaria tai Pernilla Karlssonia tämän vuoden edustajaduo ei saa nimettyä.

Euroviisuja Piirainen ja Tirronen kuitenkin kertovat seuranneensa. ”Ainakin finaalilähetys” on kuulemma yritetty katsoa.

”Kiinnostaa se läpileikkaus”, Piirainen sanoo.

”Ja ne kappaleet”, Tirronen jatkaa.

Tuskin he kehtaisivat muuta sanoakaan. Piirainen ja Tirronen vastailevat kysymyksiin niin kohteliaasti, että Suomen voi toukokuussa katsoa lähettävän Kiovaan suoranaisen maabrändityöryhmän.

”Euroviisuissa on se, että aina näkee tosi paljon kaikkea erilaista. Mä haluaisin ajatella sen niin, että etsitään jotain, jota me Suomesta lähdetään viemään. Että me osataan tehdä tällaista Suomessa”, Tirronen sanoo.

”Tänä vuonna kansa valitsi näin. Aiemminkin on kyllä lähetetty tosi hienoja juttuja, hyviä energisiä vetoja, mutta ei olla uskallettu ehkä lähettää niin taiteellisia kuin vaikka Mikaelin [Saari, UMK-kilpailija vuosina 2013 ja 2016] hienot biisit on”, Piirainen jatkaa.

He ovat tunteneet toisensa teini-iästä. Norma John -yhtyekin on saanut alkunsa jo vuonna 2008.

Sen jälkeen bändi on tehnyt satunnaisia ilmaiskeikkoja, joilla ei rikastu, koska harvemmin niistä saa edes rahaa.

Silti molemmat ovat itsensä elättäneet musiikilla. Piiraisen, 34, edellinen ”oikea työ” oli leipomossa vuonna 2001, Tirrosen, 32, taas vaatekaupassa kymmenisen vuotta sitten.

Sen jälkeen on tehty trubaduurikeikkoja pubeissa ja yksityistilaisuuksissa.

Vuonna 2010 Tirronen osallistui X Factoriin, oli kolmas ja julkaisi levyn nimellä Leena Ihmemaassa. Listoilla sitä ei noteerattu millään tapaa.

”Siitä on niin tosi paljon ­aikaa”, hän aloittaa ja muotoilee: ”Se oli mulle täysin väärä formaatti. Siinä laulettiin kappaleita, jotka annettiin sulle. Mutta toisaalta olin aika paljon nuorempi ja oli palo siihen, että halusi laulaa, kun ei tiedä, mitä muuta olisi.”

”Opettavainen kokemus varmasti”, Piirainen jatkaa.

Hän on tehnyt freelance-kosketinsoittajan töitä niin Isac El­liotin, Kasmirin kuin Vesa-Matti Loirin kanssa. Tänä keväänä hän aloittaa Bumtsi-Bum-ohjelman nostalgiaversion kapteenina. Norma John on tähän asti ollut sille vastapaino.

”Kaikki duunipuoli tästä musasta on mennyt omaa latuansa ja olen halunnutkin pitää sen tosi erillään. Kun mä teen biisejä, mä en tee niitä ammattilaisena, vaan sen musan takia”, hän sanoo.

Norma John oli alkujaan ”terapiabändi”, jolla ei ollut sen kummempia tulevaisuudenhaaveita. Nyt biisejä on kasapäin ja niitä on Piiraisen sanoin ”turha jättää sukkaan”.

Viisukappale Blackbird on tumma suruballadi ja hänen mukaansa Norma Johnin ”esteettisesti keskiössä”. Siitä voi kuulla läpi heidän suosikkiartistejaan: Tori Amosta, Joni Mitchelliä, Sigur Rósia, Laura Marlingia.

Uuden musiikin kilpailussa bändin lavashow käsitti tasan flyygelin ja lavaa lipovan savun. Vaikea kappaleen taustalle olisi ilotulituksia kuvitellakaan.

”On siinä mielessä helppoa, ettei tarvitse sataa tanssijaa tai tähtisadetikkuja tai pommeja”, Piirainen sanoo.

Mutta jatkaa kuin osoittaakseen, että tiedossa on, kuinka Suomea kuuluu edustaa: Nöyryys maan perii.

”On se myös jossain määrin haastavaa, että tää on näin riisuttu.”

Oskari Onnisen arvio UMK-finaalista löytyy täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • UMK
 • Euroviisut 2017
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää