Kulttuuri

10 vuotta sitten kuollut Kirka teki urallaan aivan kaikkea – jos hän eläisi vielä, vuorossa voisi olla rap tai raskas rock

Kirka loi nahkansa kerta toisensa jälkeen vuosikymmenten aikana.

Mikä yhdistää jazzia, reggaeta, soulia, funkia, rock’n’rollia, discoa, bluesia, eurodancea, r’n’b:tä, iskelmää, hard rockia, heavy rockia, poppia, psykedeelistä rockia ja euroviisujen spektaakkelimaista viihdemusiikkia?

Vastaus voi yllättää: Kirka.

Kun tasan kymmenen vuotta sitten 56-vuotiaana kuolleen Kirill ”Kirka” Babitzinin ura alkoi 60-luvulla, hän tuskin osasi itse aavistaa, kuinka monta erilaista kirkaa hän tulisi tallentamaan suomalaiseen musiikkihistoriaan. Tulevina vuosikymmeninä hänen uransa käsitti kaikki länsimaisen populaarimusiikin keskeisimmät virtaukset.

”Se on jopa vähän sekavaa. Silkasta iskelmästä raakaankin rokkirevitykseen”, sanoo musiikkitoimittaja ja Kirkan kanssa työskennellyt Jake Nyman.

Se mitä Kirka oli kenellekin, riippuu keneltä kysytään. ”Jos menet neljän ruuhkaan, joku siellä sanoo [lempibiisikseen] Hetki lyö ja joku taas Surun pyyhit silmistäni. Tai sitten jotain ihan muuta”, tiivistää Nyman.

Se ihan jotain muuta voisi olla esimerkiksi Avaruuslaulu vuodelta 1968. Otto Donnerin jazzia ja psykedeelistä rockia yhdistävä sävellys levytettiin Jaakko Pakkasvirran ohjaamaan Vihreä leski -elokuvaan.

5-vuotiaana musiikkiharrastuksensa haitaria soittamalla aloittanut Kirka tutustui rockiin veljensä Sammyn kautta. Musiikki-Fazerin lähettinä 60-luvun alussa työskennellyt Sammy toi paljon uutuussinglejä kotiin ja Kirka ihastui etenkin Little Richardin tapaan laulaa rockia.

Kitaristi Hasse Walli muistaa nähneensä Kirkan ensimmäisen kerran Hämeentiellä sijainneessa Pop Kellarissa 60-luvun puolivälissä. Tuolloin teini-ikäinen Kirka lauloi rockia The Creatures - yhtyeessä, jonka rumpalina toimi muuan Remu Aaltonen.

”Se koko jätkä oli sellainen sähkö­kioski, kauheeta säpinää ja sutinaa. Sellaista virtaa harvoin näkee ihmisessä”, kertoo Aaltonen.

”Sähkökioskin” kiinnitti ensimmäisenä Love Records, joka ei kuitenkaan saanut pidettyä laulajaa kauaa itsellään. Danny nappasi miehen Scandialle ja D-tuotantoon.

Scandialle Kirka levytti ensimmäiseksi singlen Hetki lyö, jonka iskelmävetoisuus oli iso yllätys entiselle yhtyetoverille. ”Tajusin heti, että se oli hitti. Silti se kuulosti oudolta, että miten se lauloi niin iisillä soundilla. Artistina täytyy ihailla, että se tulkitsi niin eri tavoin ja teki aina kaiken täysillä”, Aaltonen sanoo.

Kirkan ensimmäinen kokopitkä albumi Scandialle vuonna 1969 oli poikkeuksellisesti livelevy, jolla yhdistyivät niin rokki-Kirka kuin iskelmä-Kirka. Kulttuuritalon alakerrassa äänitetyllä levyllä on sulassa sovussa Ray Charlesia, James Brownia sekä Kirkan iskelmähitit.

”Aluksi näytti siltä, että se osasi yhdistää ne jutut. Kirka oli tiukka souljätkä, kun taas Scandia vaati suomalaisia pophittejä”, Nyman sanoo.

Suurelta yleisöltä on jäänyt kaikkein eniten pimentoon Kirkan levytysura 1970-luvulla.

Vuonna 1972 ilmestyneellä Nykyaikaa-levyllä Kirka lauloi monien yllätykseksi muun muassa Neil Youngia ja Frank Robsonin progehtavaa rockia. 1970-luvun alku oli progen kulta-aikaa ja Kirka ehti siihen myös mukaan.

Progelevyä seurannut Rautaa ja kettinkiä vuonna 1973 vei Kirkaa taas popimpaan suuntaan ja poiki hänelle myös Varrella virran -hitin. Vain pari vuotta myöhemmin Kirka teki funkia, soulia, rockia ja reggaeta yhdistävän levyn Tiukka linja. Levyllä Kirka versioi niin Stevie Wonderia, Bobby Blandia kuin Bob Marleya. Samalla Kirka vaihtoi levy-yhtiötä Scandialta EMI:lle.

Tiukka linja on monien kriitikoiden suosikki Kirkan tuotannosta, mutta ostavaa yleisöä se ei kiinnostanut, eikä levyltä noussut yhtään isoa hittiä. Se ei ole sinänsä mikään yllätys, jos katsoo vuoden 1975 isoimpia hittejä: Marionin El Bimbo, Hurriganesin Get On, Vicky Rostin Kun Chicago kuoli. Samaan aikaan esimerkiksi Cascade-yhtye yritti myös menestyä soul-käännöksillä, mutta turhaan.

The Islandersin kokoonpano oli Tiukalla linjalla varsin nimekäs: yhtyeessä soittivat esimerkiksi jazzmuusikot Mircea Stan ja Pentti Lahti sekä pohjoisen urkuvirtuoosi Kalervo “Kassu” Halonen.

Jake Nymanin mielestä juuri Tiukan linjan aikainen Kirka on jäänyt aliarvostetuksi. ”Esimerkiksi Katu kuin autio maa on äärimmäisen hieno kappale, mutta soul ei vain menestynyt täällä.”

Tiukan linjan huonosta menestyksestä huolimatta Kirka & The Islanders yrittivät soul-levyä kuitenkin vielä kerran ja Tukholmassa äänitetty Lauantaiyö ilmestyi vuonna 1976. Sen vastaanotto oli kuitenkin yhtä vaisua kuin Tiukan linjan, ja levy-yhtiö vaihtui taas.

Vaikka Kirka oli studiossa hyväntuulinen ja svengaili laulukopissa, hän oli ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin, jotka jatkuivat 80-luvun loppuun saakka. Musiikillisesti 80-luku oli myös Kirkalle vaikeaa aikaa – etenkin vuosikymmenen alkupuolella, kun laulaja teki CBS:lle pop-levyjä, joista ei tunnistanut itseään. Musiikillisesti siitä tuli silti yhtä monimuotoinen vuosikymmen kuin aiemmistakin.

”R.O.C.K. on yksi suosikkejani. Muistan sen 80-luvun hyvin, kun Kirka joutui tekemään paljon kaikenlaisia hanttihommia. Tämä rockiin palaaminen oli Kirkalle tosi tärkeää ja sillä levyllä tulee Kirkan lahjakkuus hyvin esiin”, Muska Babitzin sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vuonna 1986 Kirka yllätti jälleen kaikki. Vielä kaksi vuotta aiemmin hän oli laulanut Euroviisuissa hittinsä Hengaillaan, mutta R.O.C.K. oli estetiikaltaan 80-luvun heviä ja hard rockia ajan hengen mukaan. Se julkaistiin Vexi Salmen levy-yhtiön Flamingon kautta ja merkitsi taas uuden vaiheen alkua Kirkan uralla. Seuraavien levyjen sanoituksista ja sävellyksistä vastasivat herrat Vexi Salmi, Kisu Jernström ja Kassu Halonen.

Tämän yhteistyön kliimaksi on kaikkien tuntema jättihitti Surun pyyhit silmistäni vuodelta 1988. Samanniminen albumi on yhä kaikkien aikojen kolmanneksi eniten myynyt kotimainen albumi lähes 215 000 kappaleen myynnillä. Edellä ovat vain Eppu Normaalin Repullinen hittejä ja Jari Sillanpään debyyttilevy.

Ironista kyllä, mutta Kirkan suosio kasvoi suurimmaksi kappaleella, jota mutkattomaksi jeesmieheksi kuvailtu laulaja ei aluksi halunnut edes levyttää. ”Surun pyyhit oli Kirkalle kova pala. Hän ei olisi millään halunnut tehdä sitä, vaan pysyä siinä rockmusiikissa, johon oli juuri pari vuotta aiemmin palannut”, Muska muistelee.

Menestyksen myötä Kirka pääsi irti velkataakastaan ja raakaan rockiin hän ei sittemmin levytysurallaan enää palannut. Sen sijaan hän pitäytyi kevyessä opissa ja kokeili jopa 90- lukulaista, Aikakone-henkistä eurodancea Varjot-kappaleessa vuonna 1996. Kirkan 90-luku huipentui menestyksekkääseen Mestarit-kiertueeseen, jonka hän teki yhdessä Hectorin, Pepe Willbergin ja Pave Maijasen kanssa.

Tosiasiassa Kirka olisi halunnut palata vielä raskaamman rockin pariin, mutta ei ehtinyt, kuten Anssi Kela paljastaa blogikirjoituksessaan vuodelta 2009. Kela oli kokoamassa yhtyettä, joka esittäisi Deep Purplen, Rainbow’n ja Whitesnaken kaltaista hard rockia: [...]

Ongelmana oli kuitenkin laulusolistin puute. Mikko keksi soittaa Kirkalle – hänhän oli tunnetusti vanhan liiton hevimiehiä. Kirka innostui valtavasti ja ilmoitti olevansa mukana. Emme kuitenkaan koskaan ehtineet tämän pidemmälle. Eräänä aamuna luin lööpistä, että laulusolistimme oli kuollut. Hevibändimme haudattiin Kirkan mukana, kirjoittaa Kela blogissaan.

Kirkan levytysuran perusteella hän olisi todennäköisesti tänäkin päivänä mukana popin uusimmissa virtauksissa. ”Kirkan musa voisi olla nyt joko elektronista poppia, tai sitten hän olisi mukana Vain elämää -ohjelmassa ja tekisi yhteistyötä vaikka Elastisen kanssa”, Nyman ehdottaa.

Viime vuosina räpistä on tullut popin valtavirtaa, yhteistyötä yli genrerajojen tehdään enemmän kuin koskaan aiemmin ja samalla vanhat genrerajat ovat vanhentuneet. Kirka oli 60-luvun kasvatti, joka tottui alusta asti tekemään niin kuin tuottajat halusivat.

Kirkan linja oli olla kameleontti, joka loi nahkansa monta kertaa uudestaan vuosikymmenten ajan. Siihen ei ole kovin moni artisti Suomessa pystynyt, jos kukaan.

Kirkan uran voisi tiivistää hänen vuoden 1971 albuminsa otsikolla: Saat kaiken. Kirka paitsi levytti kaikenlaisia eri tyylejä pitkän ja liian varhain katkenneen uransa aikana, myös antoi levyillä ja keikoilla kaikkensa.

”Kirkasta aina näki, että se nautti suunnattomasti live-esiintymisistä. Levyjen suhteen häneltä olisi ehkä tarvittu välillä sellaista tiukempaa linjaa, että se ois sanonut tuottajille, saisiko laulettavaksi jotain muuta. Mutta paradoksaalista kyllä, Kirkan paras piirre on hänen monipuolisuutensa”, Nyman kuvailee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää