Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Mikko Kalajoen toinen romaani siirtyy luontevasti farssista murhenäytelmään

Kalajoen proosalla on sketsiteatterin elkeet mutta murhenäytelmän merkitys.

Romaani

Mikko Kalajoki: Miesmuisti. WSOY. 286 s.

Syksyllä 2014 aikuiset pilasivat kaiken Mikko Kalajoen (s. 1972) esikoisromaanissa Kolme tärkeintä asiaa. Maailmaa parantamaan häippäissyt äiti jätti lapset dokaavalle miesystävälleen eli ihan oman onnensa varaan.

Nimenomaan lapsista Kalajoki kirjoittikin debyytissään jopa harvinaisen vivahteikkaasti ja ymmärtäväisesti.

Nyt toisessa romaanissa katse kääntyy nelikymppisiin miehiin, joita vaivaavat niin pitkä nuoruus, pienlapsiperheys, urahuolet kuin alkava vanhuuskin. Siis se vaihe, kun kaikki tuntuu jo menetetyltä, koska mikään ei ole valmista.

Miesmuistin kaikkiin suuntiin hyvää tarkoittava Arto remontoi Turussa rintamamiestaloa, ja tumpeloi sivutöinään myös avioliittonsa sekä markkinointityönsä. Tai miten päin vain: kyseessä on kirottu kolmiyhteys.

Kohtalo puristaa Artoa palleista, ihan konkreettisesti.

Alkuun sävy vaikuttaa hil­peältä. Miehen arki on yhtä farssia, kun heti herätessä pehmoisällä on niin kiire, että koko päivän aikana mitään ei kerkiä kunnolla.

Siis sitä kotirintama­mies­rimpuilua, jota esimerkiksi Antti Leikas tarkkapiirtää romaaniryppääsään Melominen, Huopaaminen ja Soutaminen.

Miehelle saa tunnetusti aina nauraa. Kun kurahousujälkikasvujaan päiväkotiin roudaava aikapoika alkaa kuolata pikkuvesseleidensä simpsakan hoitajaneidon perään, hän vajoaa pelleksi. Mutta on vielä hyvinkin tunnistettavissa.

Sitten ei naurata enää. Arto repeää: panee nyrjähdyksissään viimeiselle tuomiolle niin jo nuoruudesta juontuvan kaveripiirikatkeruuden kuin oman täydellisen epäonnistumisensa luolamiehenä.

Katsaus arjen pikku kohelluksiin äityy mielen hajoamisen tieksi. Huikaisevissa psykologisissa kerroksissa ei käydä, vaan kerronta etenee repäisevien kohtausten ja sujuvan sanailun merkeissä. Esimerkiksi näin:

”Onko jätkä käyny vieraissa?”

”En edes omissa.”

Toisin sanoen: sketsiteatterin elkeet, murhenäytelmän merkitys.

Kalajoen rakennelmassa miesmuisti tarkoittaa sitä, että Arton tajuntaan on syöpynyt kaikki sellainen, jonka hän tahtoisi kovasti unohtaa.

Siinä suhteessa hän on ihan jokamies.

Kuten myös mielenliikkeiden ketjuuntumisessa, jota romaanissa havainnollistavat omatekoiset, kerrontaa jaksottavat wikipedia-artikkelit. Esimerkiksi hakusanassa vesivahinko aivan asiallinen tieto niveltyy silkkaan huuhaa-vetelyyn.

Tai mistäpä minä tiedän. Kyllähän vesivahinko hyvin ajatuksen ja tunteen tasolla liittyy touhutippaan ja Nooan arkkiin.

Olennaista on, että syntyy mielleyhtymien ketjuja.

Arton ajatus nousee askelmalta toiselle tajunnan tikapuilla, jotka eivät ole kiinni missään.

Kahden kirjan jälkeen käsitykseni on, että Mikko Kalajoen kannattaa pysyä alalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää