Valikko
Kulttuuri

Ooppera Muumeista palasi vuosikymmenten jälkeen lavalle, tällainen se on

Vuonna 1974 kantaesitetty lastenooppera palasi näyttämölle Helsingin konservatoriossa.

Ooppera

Ilkka Kuusiston Muumiooppera Helsingin konservatoriossa. Concordia-orkesteri. Joht. Tuomas Rousi, ohjaus Ville Saukkonen, puvustus Tyra Therman, Outi Höylä. Libretto Esko Elstelä, lavastus Aili Ojalo. Rooleissa Outi Rättö, Ronnie Karlsson, Sampo Martikainen, Anna Ginström, Heljä Viirakivi, Sanna Iljin, Maija Nuorteva, Mia Heikkinen, Wille Enckell.

Ilkka Kuusiston vuonna 1974 kantaesitetyn Muumioopperan esitykset kuuluvat Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaan. Ja miksipäs ei, kattaahan Kuusiston musiikkiperhe Taneli (1905–1988), Ilkka (s. 1933), Jaakko (s. 1974) ja Pekka (s. 1976) koko itsenäisyyden ajan.

Jokaisen lastenkulttuurin tekijän suuri kysymys on, kuinka lähestyä kohdeyleisöä lepertelemättä ja mielistelemättä. Muumioopperan pohjana on väljästi tulkittu libretto Tove Janssonin klassikosta Vaarallinen juhannus.

Janssonin maailmanlaajuinen suosio perustuu ymmärtääkseni erikoiseen utopiamaailmaan, johon mahtuu määrättömästi erilaisia, erikokoisia ja eriluontoisia eläväisiä.

Nimetöntä uhkaa ja eripuraakin ilmenee tuon tuosta, mutta rajat pysyvät auki, ja jokainen saa sanoa lauseensa loppuun. Viimein höyryävä tee, leivokset ja piipullisen polttaminen avaavat solmut. ”Minusta tuntuu, että me selviämme tästä.”

Esko Elstelän libretto ei kovinkaan pitkälle nojaa kirjailijan tiivistyksiin. Luontevasti on tässä yhteydessä teatteritalo muuttunut oopperaksi, mutta spekulointi johtokunnan toimivallasta tai irrallisesti esitetyt nimet Carmen, Tosca ja Lucia di Lammermoor eivät todellakaan avaudu lapsiyleisölle.

Ilkka Kuusiston mittavaan oopperatuotantoon sisältyy kansanoopperaa, nuoriso-oopperaa ja kalevalaista mytolo­giaa. Lastenoopperassaan hän sovittelee luontevasti yhteen jatkuvia tyylipastisseja barokista ja klassismista musikaalien maailmasta tuttuihin sentimentomelodioihin. Saumattomasti kaikki toimiikin.

Helsingin konservatorion orkesteri Tuomas Rousin johdolla osoittautui lupaavasti ammattitasoa lähestyväksi soittajistoksi. Solistijoukon suoritus oli tasoltaan vaihtelevampi, mutta vakuuttavimman vaikutelman jättivät tällä erää Ronnie Karlssonin Muumipappa ja Sampo Martikaisen Muumipeikko.

Nyt käyn kertaamaan Tove Janssonin alkuperäisteoksia.

Oikaisu 1.2. kello 10.40. Oopperan ohjaaja on Ville Saukkonen, ei Ville Saikkonen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Ooppera-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää